NEWS & EVENTS

Open Doors V | Έκθεση τελειόφοιτων και αποφοίτων ΑΚΤΟ

  

Η έκθεση Open Doors V του ΑΚΤΟ, ανοίγει και φέτος στο Πολιτιστικό Κέντρο “Ρομάντσο” την Πέμπτη 23/11 στις 19.30. Στόχος είναι η γνωριμία με το έργο που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μεταπτυχιακών και προπτυχιακών σπουδών στον ΑΚΤΟ. Η έκθεση συνδυάζει εικαστικά έργα που φιλοτέχνησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους τελειόφοιτοι από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA in Photography & Visual Language (σημερινό MAFA) και απόφοιτοι του προπτυχιακού BA (Hons) in Fine Art & New Media, ενώ παράλληλα απόφοιτοι από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη MA in Art & Education, παρουσιάζουν Διπλωματικές τους εργασίες και συζητούν με το κοινό.

Το Open Doors V αποτελεί και φέτος μια πρό(σ)κληση. Πρόσκληση σε ένα δυνητικό εργαστήριο, όπου το κοινό μπορεί να συναντήσει τους νέους καλλιτέχνες (και τον ιδιαίτερο τρόπο, που υιοθετεί καθένας από αυτούς για να επεξεργαστεί τις ιδέες του) και πρόκληση για τους ίδιους τους δημιουργούς, που βρίσκονται σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο πεδίο επιλογών. Στόχος του είναι να λειτουργήσει σαν ένας χώρος “εργαστηρίου” με ανοιχτές πόρτες, για μια αμφίδρομη επικοινωνία, ένα βλέμμα προς τα έξω, στις ανάγκες της πολυδιάστατης σημερινής κοινωνίας.

Οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι MA in Photography & Visual Language & BA (Hons) in Fine Art & New Media, χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα και μικτές τεχνικές δημιουργούν κατασκευές, σκηνοθετημένες εικόνες και εγκαταστάσεις. Θέτουν ερωτήματα που αφορούν την καθημερινότητα, τις σχέσεις, την ταυτότητα, και μία σειρά από κοινωνικά ζητήματα που μας αφορούν όλους. Με αναφορές στην καθημερινή ζωή, την επικαιρότητα, το ευρύτερο αστικό & κοινωνικό περιβάλλον, οι νέοι δημιουργοί, δίνουν τις δικές τους προτάσεις και καταθέτουν την κοινωνική τους ευαισθησία. Πάνω απ’ όλα όμως, επιχειρούν να ανοίξουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό, προτείνοντας ο καθένας τη δική του ερμηνεία.

Οι απόφοιτοι του MA in Art & Education αναδεικνύουν μέσα από την έρευνά τους το ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτει σήμερα η διδακτική της τέχνης όπως την πολυπολιτισμική εκπαίδευση μέσω της τέχνης, τον ψηφιακά εγγραμματισμό, τη διδασκαλία των comics, τη συνεργατική διδασκαλία σχεδίου σε μικρά παιδιά, την περιπλάνηση στο αστικό τοπίο και άλλα.

Βασικός προβληματισμός αυτού του μέρους της έκθεσης είναι το γεγονός ότι εκπαιδευτικοί, συνήθως χωρίς ιδιαίτερη καλλιτεχνική παιδεία οι ίδιοι, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μέσα στην τάξη τους οπτικοακουστικά ψηφιακά μέσα και στοιχεία του ευρύτερου οπτικού πολιτισμού με σκοπό τον σύγχρονο εγγραμματισμό των μαθητών τους στις αίθουσες διδασκαλίας, όλων των βαθμίδων.

  • Το Σάββατο 25/11 στις 11.00-13.00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους συμμετέχοντες σε μια Ξενάγηση στις Διπλωματικές Εργασίες άριστων σπουδαστών/αποφοίτων* (επισημαίνονται τα ονόματα παρακάτω με αστερίσκο).

Συμμετέχουν (αλφαβητικά σπουδαστές και απόφοιτοι)

MA in Photography & Visual Language:

BA (Hons) in Fine Art & New Media @aktoalumni:

MA in Art & Education:

Το Σάββατο 25/11 στις 11.00-13.00 αριστούχοι απόφοιτοι* παρουσιάζουν τις Διπλωματικές τους Εργασίες & συζητούν με το κοινό

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Αποστολίδου [Εικαστικός – Διευθύντρια ΜΑ in Fine Art και BA (Hons) in Fine Art & New Media ΑΚΤΟ]

Οργάνωση-υποστήριξη παραγωγής: Λάμπρος Παπανικολάτος [Φωτογράφος – Διευθυντής BA (Hons) in Photography ΑΚΤΟ]

Διάρκεια έκθεσης: 23/11 – 07/12/2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 17:00

Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3, Αθήνα) | www.romantso.gr

Στα παρακάτω βίντεο συντελεστές της έκθεσης, καθώς και σπουδαστές μιλούν για τα έργα και την εμπειρία σπουδών στον ΑΚΤΟ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ