Η ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΑΚΤΟ

Κανονισμός Σπουδών

Loader image

Ο Κανονισμός που ακολουθεί αποτελεί τον Κώδικα Εσωτερικής Λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στον Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Τεχνολογικό Όμιλο – Ανώνυμη Εταιρεία Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, εφεξής καλούμενος «ο ΑΚΤΟ» ή «η Σχολή». Κάθε σπουδαστής/στρια με την εγγραφή του/της σε οποιαδήποτε βαθμίδα κατάρτισης του ΑΚΤΟ αποδέχεται ανεπιφύλακτα τον παρόντα Κανονισμό, τον οποίο οφείλει να γνωρίζει και να συμμορφώνεται με τις διατάξεις του.

Επιπλέον των νομοθετικών ρυθμίσεων διαθέτει τα ISO 9001 (Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας), 27001 (Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών) και 27701 (Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών Απορρήτου).

Στη βαθμίδα «Κολέγιο ΑΚΤΟ» λειτουργούν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επικυρωμένα από το Βρετανικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Middlesex University London, τα οποία οδηγούν στην απόκτηση ΒΑ (Honours) και MA του Πανεπιστημίου αντιστοίχως. Στη βαθμίδα «ΑΚΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ.» προσφέρονται προγράμματα σπουδών επαγγελματικής κατάρτισης που οδηγούν αρχικά σε Βεβαίωση Κατάρτισης στην αντίστοιχη ειδικότητα και, κατόπιν εξετάσεων πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ, σε Κρατικό Δίπλωμα Κατάρτισης. Τέλος, στη βαθμίδα «ΑΚΤΟ – Κατάρτιση» ΚΔΒΜ λειτουργούν προγράμματα Κέντρου Διά Βίου Μάθησης, όπως προγράμματα με εναλλακτική μορφή παρακολούθησης, καθώς και σεμινάρια. Όλα τα παραπάνω οδηγούν, μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή τους, σε Βεβαίωση Παρακολούθησης του εκάστοτε προγράμματος.

Ο ΑΚΤΟ – Εκπαίδευση και Κατάρτιση είναι Ανώνυμη Εταιρεία και διοικείται από το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο που είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο της εταιρείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο διά των εντεταλμένων του προσώπων προΐσταται της διεύθυνσης όλης της εταιρείας, των υπηρεσιών και των εργαζομένων.

  1. Σπουδαστική Ταυτότητα

Οι σπουδαστές/στριες του ΑΚΤΟ με την εγγραφή τους δικαιούνται να αποκτήσουν, κατόπιν σχετικής αίτησής τους, τη διεθνώς αναγνωρισμένη σπουδαστική ταυτότητα ISIC, η οποία τους εξασφαλίζει μια σειρά προνομίων, όπως εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, έκπτωση σε εισιτήρια ΚΤΕΛ, ιατρικές υπηρεσίες, καταστήματα κ.ά. Η ISIC είναι η μοναδική Διεθνής Κάρτα Πιστοποίησης της Φοιτητικής/Σπουδαστικής Ιδιότητας παγκοσμίως, ισχύει στην Ελλάδα και σε 133 χώρες σε όλο τον κόσμο και είναι αναγνωρισμένη από την UNESCO.

 

  1. Microsoft Office 365 account

Κάθε σπουδαστής/στρια αποκτά πρόσβαση στο VLE (Virtual Learning Environment) της Microsoft Office 365 με τον δικό του/της προσωπικό λογαριασμό. Το VLE της Microsoft, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: Microsoft Office Pro Plus – όλα τα προγράμματα του Microsoft Office Pro Plus (Word, Excel, Powerpoint κ.ά.) και μπορεί να εγκατασταθεί μέχρι και σε πέντε (5) προσωπικές τους συσκευές (laptop, tablet, mobile, desktop κ.λπ.), Onedrive – χώρος αποθήκευσης στο cloud για κάθε σπουδαστή, Προσωπικό email account – «yourname@aktocollege.gr», συντονισμός και διδασκαλία μέσω MS Teams. Σημειώνεται ότι ο ΑΚΤΟ μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και εχεμύθεια αρχείων, προσωπικών πληροφοριών και δημιουργημάτων των σπουδαστών/στριών μόνο εφόσον αυτά μεταφέρονται μέσω του περιβάλλοντος της Microsoft. Ο ΑΚΤΟ δεν φέρει καμία ευθύνη για την ασφάλεια αρχείων που μετακινούνται μέσω τρίτων εφαρμογών. Αντίστοιχα, λαμβάνεται υπόψη μόνο ηλεκτρονική επικοινωνία η οποία γίνεται μέσω του λογαριασμού email που παρέχει ο ΑΚΤΟ στους σπουδαστές/στριες και μέλη του προσωπικού (@aktocollege.gr).

 

  1. Σχεδιαστικά Προγράμματα

Οι σπουδαστές/στριες του Κολεγίου ΑΚΤΟ και ΑΚΤΟ Κ.Δ.Β.Μ. αποκτούν πρόσβαση σε:

  • Adobe Creative Suite – Το πρόγραμμα Creative Cloud All Apps, το οποίο διαθέτει 20+ δημιουργικές εφαρμογές και πρότυπα σχεδιασμού, χώρο αποθήκευσης στο cloud και χιλιάδες γραμματοσειρές από τη βιβλιοθήκη γραμματοσειρών Adobe.
  • Autodesk – 2D/3D CAD & 3DS MAX (διαθέσιμα και στους/στις σπουδαστές/στριες του Ι.Ε.Κ.).

 

  1. Βιβλιοθήκες

Οι βιβλιοθήκες του ΑΚΤΟ είναι οι μεγαλύτερες ιδιωτικές βιβλιοθήκες Τέχνης και Design στην Ελλάδα. Αποτελούν τον «πυρήνα» του εκπαιδευτηρίου και αποστολή τους είναι να υποστηρίζουν το διδακτικό έργο των καθηγητών και να εξυπηρετούν τις ανάγκες σπουδαστών/στριών και αποφοίτων, συνεισφέροντας έτσι στην πνευματική εξέλιξη και κοινωνική ανάπτυξή τους. Είναι οργανωμένες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και διαθέτουν online κατάλογο, όπου οι σπουδαστές/στριες μπορούν να περιηγηθούν στις 40.000 εγγραφές βιβλίων, περιοδικών, οπτικοακουστικού υλικού, e-books, DVDs, CDs, VHS, podcasts, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών. Η συλλογή μας αριθμεί πάνω από 40.000 τίτλους βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού, περισσότερους από 600 τίτλους περιοδικών και 10.000 τίτλους σπουδαστικών εργασιών, ενώ στις υπηρεσίες βιβλιοθήκης περιλαμβάνεται online πρόσβαση στον κατάλογο των τίτλων της συλλογής της μέσω OPAC (Open Public Access Catalogue). Επιπλέον, μέσα από το Σύστημα Διαδανεισμού ΕΔΕΤΒ (Εθνικός Συλλογικός Κατάλογος Επιστημονικών Περιοδικών), δίνεται η δυνατότητα παραγγελίας άρθρων περιοδικών από τις συνεργαζόμενες στο δίκτυο  βιβλιοθήκες. Επίσης, ο ΑΚΤΟ προσφέρει σε όλους τους σπουδαστές/στριες και καθηγητές του πρόσβαση στη διεθνή ψηφιακή βιβλιοθήκη JSTOR, που περιλαμβάνει δώδεκα εκατομμύρια άρθρα, βιβλία και πρωτογενείς πηγές. Όλα τα μέλη της κοινότητας του ΑΚΤΟ έχουν πρόσβαση μέσω του ειδικού λογαριασμού τους στην πλουσιότατη σε περιεχόμενο και διαρκώς ανανεωμένη αυτή πλατφόρμα μέσω της συνδρομής που καλύπτει η Σχολή. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των βιβλιοθηκών στα δύο campuses του ΑΚΤΟ (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) οι επισκέπτες, εκτός από την αναζήτηση υλικού, μπορούν να συνδυάσουν μελέτη σε ατομικούς σταθμούς εργασίας (PC με πρόσβαση στο Internet). Οι βιβλιοθήκες λειτουργούν σαν αναγνωστήρια και διαθέτουν φωτοαντιγραφικά και εκτυπωτικά μηχανήματα και σαρωτές. Κύριος στόχος των βιβλιοθηκών του ΑΚΤΟ αποτελεί η υποστήριξη της έρευνας, της γνώσης και της πληροφόρησης. Έτσι, πρόσβαση σε αυτές έχουν, επίσης, φοιτητές άλλων Πανεπιστημίων καθώς και εξωτερικοί επισκέπτες, μετά από συνεννόηση και έγκριση από την Ακαδημαϊκή Διαχείριση. Οι σπουδαστές/στριες που επισκέπτονται τις βιβλιοθήκες του ΑΚΤΟ οφείλουν να συμμορφώνονται με τον Κανονισμό της Βιβλιοθήκης, όπως αυτός είναι αναρτημένος.

 

  1. Ενισχυτικά Εργαστήρια Η/Υ

Εργαστήρια Η/Υ πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και προγραμματισμένες ώρες με την εποπτεία καθηγητών. Είναι προαιρετικά και απολύτως δωρεάν, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την υποστήριξη στον χειρισμό όλων των προγραμμάτων που διδάσκονται, υπερκαλύπτοντας τις σχεδιαστικές ανάγκες τους, μεταξύ άλλων, σε Adobe Creative Suite, AutoCAD 2D-3D, Web Design, SketchUp, Rhino, 3DS MAX και άλλα.

 

  1. e-Γραμματεία & Student Portal

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σπουδαστών/στριών μας λειτουργεί και e-Γραμματεία, μέσω της οποίας μπορούν να ζητηθούν έγγραφα και βεβαιώσεις χωρίς να χρειαστεί φυσική επίσκεψη. Όλοι οι σπουδαστές/στριες μπορούν να έχουν πρόσβαση στον σπουδαστικό τους λογαριασμό και να βρίσκουν πληροφορίες για τη φοίτησή τους, καθώς και το ωρολόγιο πρόγραμμά τους.

 

  1. Κέντρο Συμβουλευτικής – ΑΚΤΟ Counselling Centre

Το Κέντρο Συμβουλευτικής – AKTO Counselling Centre έχει σκοπό την παροχή βραχυπρόθεσμης συμβουλευτικής και ψυχοεκπαιδευτικών εργαστηρίων για την υποστήριξη στη διαχείριση ενός εύρους συναισθηματικών και ψυχολογικών δυσκολιών.

 

  1. Γραμματοσειρές Fgr

Ο ΑΚΤΟ παρέχει στους σπουδαστές/στριες του 120 γραμματοσειρές της εταιρίας Fonts.Gr. Οι γραμματοσειρές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τον προσωπικό χώρο των σπουδαστών/στριών για την επεξεργασία των projects που τους ανατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών.

 

  1. Τεχνική Υποστήριξη

Στους/στις σπουδαστές/στριες παρέχεται τεχνική υποστήριξη η οποία περιλαμβάνει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αναγκών και παροχή βοήθειας στην προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού και λογισμικού πληροφορικής, καθώς και τεχνική υποστήριξη σε τυχόν θέματα που προκύπτουν. Το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00 – 21:00.

 

  1. Χρήση Εγκαταστάσεων

Τα μέλη της σπουδαστικής κοινότητας ΑΚΤΟ έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε εργαστήρια, internet studios, PC studios και αίθουσες διδασκαλίας, ακόμα και μετά το πέρας των μαθημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να μάθουν περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΑΚΤΟ σχετικά με τις εγκαταστάσεις στο Campus Αθήνας (Ευελπίδων 11Α, Πεδίον Άρεως) και το Campus Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 43, Εμπορικό Κέντρο Πλατεία).

 

  1. Αποφοίτηση AKTO College

Η αποφοίτηση από τα προγράμματα του AKTO College, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Middlesex University London, προσφέρει την ύστατη εμπειρία σπουδών με Τελετή Αποφοίτησης η οποία ακολουθεί τα βρετανικά πρότυπα εκπαίδευσης.

 

  1. Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου

Ο ΑΚΤΟ παρέχει, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος Κανονισμού, στους/στις σπουδαστές/στριες υπηρεσίες προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), μέσω του οποίου θα αποστέλλει στους/στις τελευταίους/ες ανακοινώσεις πάσης φύσεως από την ακαδημαϊκή και διοικητική διεύθυνση και εν γένει ενημερωτικά μηνύματα για τρέχοντα θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία (πρόγραμμα, εκθέσεις, διαλέξεις, εκδηλώσεις, ημερίδες κ.λπ.), προκειμένου να καταστεί η επικοινωνία των σπουδαστών/στριών με τον ΑΚΤΟ άμεση, ασφαλής και αποτελεσματική.

Το όνομα χρήστη (username) και ο κωδικός πρόσβασης (password) χορηγούνται για αυστηρά προσωπική χρήση.

Ο/η σπουδαστής/στρια αναγνωρίζει και αποδέχεται ότι το σύνολο των μηνυμάτων που αποστέλλει η Σχολή έχουν την ισχύ επίσημης ενημέρωσης, θεωρούνται δε ότι έχουν αναγνωστεί από τον/την σπουδαστή/στρια με την παρέλευση 24 ωρών από την αποστολή τους. Για ζητήματα που άπτονται της διοικητικής – οικονομικής σχέσης των σπουδαστών/στριών με την Εταιρεία, τα απεσταλμένα μηνύματα έχουν την ισχύ όχλησης κατά τις οικείες διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Ο/η σπουδαστής/στρια κατά τη χρήση του email υποχρεούται να συμμορφώνεται με τις διατάξεις του Νόμου και του παρόντος Κανονισμού και δεν επιτρέπεται να προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια που έχει στόχο την πρόκληση βλάβης είτε στη Σχολή είτε στις παρεχόμενες από αυτήν υπηρεσίες ή τη μείωση του επιπέδου ασφαλείας τους, ούτε να επεμβαίνει στο τηλεπικοινωνιακό υλικό της. Κακή χρήση της υπηρεσίας νοείται ενδεικτικά: η απόπειρα ιδιοποιήσεως του κωδικού πρόσβασης άλλου χρήστη, η αποστολή μη ζητηθέντων ή/και μεγάλου αριθμού μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς λίστες παραληπτών και παρά τη θέλησή τους (spamming), η διάπραξη αξιόποινων πράξεων, όπως η διακίνηση παράνομου, πειρατικού ή πορνογραφικού υλικού, η χρήση των προσωπικών δεδομένων, στοιχείων και κωδικών άλλου χρήστη με ή χωρίς τη συναίνεση αυτού.

Σε περίπτωση που ο/η σπουδαστής/στρια δεν συμμορφώνεται με τους παρόντες όρους, o ΑΚΤΟ διατηρεί το δικαίωμα, κατόπιν σχετικής ειδοποίησης, κατά την κρίση του, να προβεί άμεσα σε μερική ή/και ολική διακοπή της παρεχόμενης υπηρεσίας. Ομοίως, η Σχολή δύναται να προβεί στον αποκλεισμό του/της σπουδαστή/στριας από την υπηρεσία email, όταν διακοπεί ή λήξει η ιδιότητα του σπουδαστή (διακοπή φοίτησης, αποφοίτηση κ.λπ.) ή όταν ο/η σπουδαστής/στρια καταστεί υπερήμερος/η κατά τις οικονομικές υποχρεώσεις του/της. Ο ΑΚΤΟ δύναται να αποκτήσει πρόσβαση στο email του/της σπουδαστή/στριας χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη άδειά του/της σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο/η σπουδαστής/τρια, μέσω της υπηρεσίας, έχει υποπέσει σε παραβίαση Νόμου ή του παρόντος Κανονισμού.

Ο ΑΚΤΟ έχει τη διακριτική ευχέρεια να διακόψει ή να αναστείλει την πρόσβαση του/της σπουδαστή/στριας στο σύνολο ή σε μέρος της υπηρεσίας, χωρίς προειδοποίηση, αν θεωρήσει ότι ο/η σπουδαστής/στρια παραβιάζει οποιονδήποτε όρο της συμφωνίας, παρενοχλεί ή είναι επιβλαβής καθ΄οιονδήποτε τρόπο σε άλλους/ες σπουδαστές/στριες ή στην Εταιρεία.

Ο/η σπουδαστής/στρια συμφωνεί ότι η χρήση της παρεχόμενης υπηρεσίας δεν είναι δικαίωμα αλλά προνόμιο, το οποίο απολαμβάνει μόνο για όσο χρονικό διάστημα έχει την ιδιότητα του/της σπουδαστή/στριας.

Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και της αμέλειας, ο ΑΚΤΟ δεν υποχρεούται να αποκαταστήσει οποιεσδήποτε έμμεσες, τυχαίες, ειδικές ή επακόλουθες ζημίες που απορρέουν από τη χρήση ή την ανικανότητα να χρησιμοποιηθεί η υπηρεσία ή από τις ατέλειες, λάθη, παραλείψεις, διακοπές, καθυστερήσεις στη λειτουργία ή τη μεταφορά, ιούς, που οδηγούν στη διαγραφή των αρχείων ή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιαδήποτε απώλεια αρχείων, προσβολή ιδιωτικότητας ή εμπιστευτικότητας των ιδιωτικών μηνυμάτων, όπως και να προκλήθηκε.

Ο ΑΚΤΟ ρητά υπενθυμίζει στον/στη σπουδαστή/στρια ότι η χρήση της Υπηρεσίας email διέπεται από τη δήλωση περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία βρίσκεται στον παρόντα Κανονισμό και την οποία ο/η σπουδαστής/στρια αποδέχεται.

 

  1. Υποβολή Αιτημάτων Τμήματος

Οι σπουδαστές/στριες ενός Τμήματος δύνανται να μεταφέρουν ακαδημαϊκά αιτήματα στη Διοίκηση της Σχολής. Για να αξιολογηθεί κάποιο αίτημα Τμήματος θα πρέπει να αποσταλεί εγκαίρως με email στον Υπεύθυνο Έτους από τον εκπρόσωπο του τμήματος με κοινοποίηση όλων των συσπουδαστών/στριών στο εν λόγω τμήμα, και σε περίπτωση μη ορισμένου εκπροσώπου, από τον/την αιτούντα/ούσα με την κοινοποίηση όλων των σπουδαστών/στριών του τμήματος. Εναλλακτικά, τα αιτήματα μπορούν να κατατεθούν από τους εκπροσώπους στις προγραμματισμένες συναντήσεις των Συμβουλίων Σπουδών (Boards of Studies). Αιτήματα τα οποία δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις δεν θα τίθενται στην κρίση της Διοίκησης και ο/η αιτών/ούσα θα λαμβάνει αντίστοιχη απάντηση.

  1. Η συμπεριφορά των σπουδαστών/στριών, γονέων/κηδεμόνων, υπόχρεων πληρωμής, αποφοίτων, καθώς και οποιουδήποτε άλλου έρχεται σε επαφή με τη σχολή εξ ονόματος σπουδαστή/στριας ή/και αποφοίτου στους χώρους των εγκαταστάσεων του ΑΚΤΟ πρέπει να είναι άμεμπτη.
  2. Η συμπεριφορά των σπουδαστών/στριών, γονέων/κηδεμόνων, υπόχρεων πληρωμής, αποφοίτων, καθώς και οποιουδήποτε άλλου έρχεται σε επαφή με τη σχολή εξ ονόματος σπουδαστή/στριας ή/και αποφοίτου, απέναντι στα μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του ΑΚΤΟ πρέπει να είναι άμεμπτη.
  3. Σε περίπτωση που οι σπουδαστές/στριες φέρουν καλεσμένους σε εκδηλώσεις της Σχολής ή στις εγκαταστάσεις σε οποιαδήποτε περίσταση, οι ίδιοι/ες είναι υπεύθυνοι/ες και υπόλογοι/ες για τη συμπεριφορά των καλεσμένων τους. Οι καλεσμένοι/ες υποχρεούνται να ακολουθούν τους κανόνες συμπεριφοράς όπως αυτοί περιγράφονται στον παρόντα Κανονισμό. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτούς, ο/η σπουδαστής/στρια ενδέχεται να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου του ΑΚΤΟ.
  4. Οι χώροι των εκπαιδευτηρίων του ΑΚΤΟ προσφέρονται αποκλειστικά για εκπαιδευτικό έργο. Ουδεμία άλλη εκδήλωση είναι δυνατό να γίνει χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης. Απαγορεύεται κάθε αφισοκόλληση ή ανάρτηση ανακοινώσεων, χωρίς λήψη σχετικής άδειας, όπως και η ρύπανση του εξοπλισμού και των χώρων των εκπαιδευτηρίων γενικότερα. Οποιαδήποτε ζημιά αποκαθίσταται από τον/την υπαίτιο/α. Οι σπουδαστές/στριες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και κατάρτισης οφείλουν να υπακούν στις εντολές των καθηγητών και της Διεύθυνσης.
  5. Οι σπουδαστές/στριες οφείλουν να γνωρίζουν και να τηρούν τον Κανονισμό Λειτουργίας και Σπουδών του εκπαιδευτηρίου ΑΚΤΟ.
  6. Οι σπουδαστές/στριες είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις αποφάσεις, εντολές και οδηγίες του Διοικητικού Συμβουλίου, της Οικονομικής και Ακαδημαϊκής Διεύθυνσης, των διδασκόντων και παντός υπευθύνου σε κάθε δομή του εκπαιδευτηρίου.
  7. Οι σπουδαστές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και κατάρτισης υποχρεούνται να γνωρίζουν τα θέματα που σχετίζονται με τις σπουδές τους, κάθε απόφαση, εντολή ή οδηγία της Διοίκησης του ΑΚΤΟ, παρακολουθώντας τους πίνακες ανακοινώσεων που υπάρχουν σε όλα τα κτήρια και διαβάζοντας προσεκτικά όλες τις επιστολές και email που λαμβάνουν από τους υπεύθυνους Διοίκησης. Άγνοια του περιεχομένου των ανακοινώσεων δεν δικαιολογείται κατά κανένα τρόπο.
  8. Η συμμετοχή σπουδαστών/στριών σε εκδρομές, επιδείξεις μόδας, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις του ΑΚΤΟ είναι υποχρεωτική εφ’ όσον έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και όχι καθαρά ψυχαγωγικό, εκτός αν ανακοινωθεί διαφορετικά.
  9. Οι σπουδαστές/στριες οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί με συνέπεια και υπευθυνότητα και μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο που έχει οριστεί για κάθε μάθημα. Μη έγκαιρη παράδοση και αντίστοιχη παραλαβή από τον υπεύθυνο της ανατεθειμένης εργασίας σημαίνει αυτομάτως ότι η εργασία δύναται να μη γίνει αποδεκτή ή χρεώνεται με βαθμολογική ποινή, αναλόγως με την απόφαση της Ακαδημαϊκής Επιτροπής.
  10. Η είσοδος και η αποχώρηση από τις αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να γίνεται στην καθορισμένη από το πρόγραμμα ώρα. Οι σπουδαστές/στριες οφείλουν να είναι παρόντες εγκαίρως στο μάθημα και να μη διακόπτουν τη διδασκαλία χωρίς λόγο. Σε περίπτωση πλέον του ενός τετάρτου της ώρας καθυστερημένης προσέλευσης, είτε στην έναρξη του μαθήματος, είτε στην επιστροφή του από το διάλειμμα, ο/η σπουδαστής/στρια μπορεί να εισέλθει στην αίθουσα, αν του/της επιτραπεί από τον καθηγητή/τρια του μαθήματος, αλλά χρεώνεται με απουσία. Με απουσία, επίσης, χρεώνεται ο/η σπουδαστής/στρια που αποχωρεί πριν τη λήξη του μαθήματος.
  11. Οι σπουδαστές/στριες οφείλουν να παραδίδουν τις εργασίες τους όπως αυτές ορίζονται από το διάγραμμα μαθήματος (syllabus) προς εξέταση και βαθμολόγηση στην προκαθορισμένη ημερομηνία παράδοσης/εξέτασης (deadline).
  12. Σπουδαστές/στριες οι οποίοι δεν έχουν επιτύχει προβιβάσιμο βαθμό ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ακολουθούν τις διαδικασίες όπως αυτές ορίζονται από τα αντίστοιχα άρθρα της εκάστοτε δομής σπουδών του ΑΚΤΟ.
  13. Απαγορεύεται αυστηρώς το κάπνισμα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εργαστήρια, στα μπαλκόνια και στους άλλους χώρους των εκπαιδευτηρίων του ΑΚΤΟ.
  14. Σε περίπτωση που σπουδαστής/στρια συλληφθεί να διακινεί ή να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, εκτός των προβλεπόμενων ποινικών συνεπειών, θα κληθεί ενώπιον της Επιτροπής Πειθαρχικού Ελέγχου του ΑΚΤΟ, με ανώτατη ποινή την οριστική αποβολή.
  15. Απαγορεύεται η παραμονή στη βιβλιοθήκη για οποιοδήποτε λόγο πλην της μελέτης.
  16. Απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών σε όλους τους χώρους διδασκαλίας και στις βιβλιοθήκες.
  17. Η παρακολούθηση των έκτακτων διαλέξεων που οργανώνονται από τη Διεύθυνση του ΑΚΤΟ και αφορούν την αντίστοιχη βαθμίδα εκπαίδευσης κάθε φορά είναι υποχρεωτική, αφού αποτελούν τμήμα της βασικής εκπαίδευσης των σπουδαστών/στριών.
  18. Οι σπουδαστές/στριες είναι υποχρεωμένοι να θέτουν τα έργα τους στη διάθεση των καθηγητών ή/και επιμελητών για την ετήσια σπουδαστική έκθεση, αφού αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσής τους. Τα έργα αυτά παραμένουν στη διάθεση του ΑΚΤΟ κατά τη διάρκεια της έκθεσης και κατόπιν παραλαμβάνονται από τους δημιουργούς τους. Η επιμέλεια της παράδοσης – παραλαβής των έργων ανήκει στον/στην εκάστοτε σπουδαστή/στρια, ο/η οποίος/α, ακολουθώντας τις οδηγίες της Σχολής και σε συνεργασία με τον αρμόδιο καθηγητή ή επιμελητή, μεριμνά για τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο της προσήκουσας παράδοσης και παραλαβής του έργου. Ο ΑΚΤΟ φυλάσσει τα έργα αυτά για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με το πέρας αυτού τα έργα που δεν έχουν παραληφθεί δεν θα κρατούνται. Οι σπουδαστές απαγορεύεται να παίρνουν τα έργα τους από την έκθεση χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης του εκπαιδευτηρίου. Σπουδαστής/στρια που θα αρνηθεί να παραδώσει τα έργα του/της για την ετήσια έκθεση μπορεί να τιμωρηθεί με ακύρωση της βαθμολογίας του για τα εκάστοτε έργα.
  19. Ο ΑΚΤΟ έχει το δικαίωμα να κρατά στο αρχείο του τα πρωτότυπα ή αντίγραφα όλων των εργασιών των σπουδαστών/στριών και να τα εκθέτει σε οποιοδήποτε χώρο, μέσα ή έξω από το εκπαιδευτήριο, σαν δείγματα εργασιών των σπουδαστών/στριών. Επίσης, τις παραπάνω εργασίες δύναται να τις δημοσιεύει στα ενημερωτικά έντυπα ή τις παρουσιάσεις που γίνονται κατά καιρούς στον τύπο, στα κοινωνικά μέσα και οπουδήποτε αλλού, χωρίς καμιά δέσμευση ή άλλη υποχρέωση. Επιπλέον, διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει τις εργασίες των σπουδαστών/στριών σε ειδικές εκδόσεις του.
  20. Οι σπουδαστές/στριες είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση των εκθέσεων που γίνονται για την παρουσίαση σπουδαστικών εργασιών, μέσα και έξω από τους χώρους του εκπαιδευτηρίου ΑΚΤΟ. Η έκθεση των εργασιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης των σπουδαστών/στριών, γι’ αυτό και οφείλουν να ακολουθούν τις εντολές των καθηγητών τους και των εκάστοτε επιμελητών.
  21. Οι σπουδαστικές εργασίες δεν αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των σπουδαστών, διότι είναι προϊόν των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΑΚΤΟ και της καθοδήγησης του διδακτικού προσωπικού. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι ο ΑΚΤΟ δύναται να χρησιμοποιεί, χωρίς τη λήψη προηγούμενης άδειας, κάθε έργο των σπουδαστών/στριών του για εμπορικούς λόγους διαφήμισης και προώθησης των υπηρεσιών του.
  22. Σε περίπτωση παραβίασης οποιασδήποτε διάταξης νόμου που αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο/η σπουδαστής/στρια ως δημιουργός του έργου. Όταν παρουσιάζεται φαινόμενο λογοκλοπής, παραπέμπεται στην Ακαδημαϊκή Επιτροπή, που θα αποφανθεί για την πειθαρχική ποινή που θα επιβληθεί. Στην περίπτωση που ο/η σπουδαστής/στρια για τη σύνταξη ή τη δημιουργία της εργασίας του/της έχει παραβεί διατάξεις του Ν. 2121/93 ή άλλου νόμου που αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, ο ΑΚΤΟ ουδεμία ευθύνη φέρει για την παραβίαση διατάξεων που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα.
  23. Η χρήση Artificial Intelligence (AI) σε οποιαδήποτε μορφή της (κείμενο ή εικόνα), χωρίς την ορθή παραπομπή της χρήσης του AI εργαλείου, όπως αυτή ορίζεται από το εγχειρίδιο που παρέχει η σχολή στους σπουδαστές/στριες, δεν επιτρέπεται και θεωρείται λογοκλοπή.
  24. Οι σπουδαστές/στριες υποχρεούνται να παρακολουθούν τα μαθήματά τους κατά τον καθορισμένο τρόπο που η Ακαδημαϊκή Επιτροπή και η Διοίκηση του ΑΚΤΟ έχουν ανακοινώσει, είτε αυτά αφορούν μαθήματα διά ζώσης (φυσική παρουσία σε αίθουσα) είτε εξ αποστάσεως (e-learning) είτε με παρουσία σε χώρο εκτός των συγκεκριμένων δομών του ΑΚΤΟ (νέα κτήρια, χώροι μουσείων κ.λπ.).
  25. Το πρόγραμμα και ο τρόπος παρακολούθησης των μαθημάτων δύναται να τροποποιηθεί μονομερώς από τον ΑΚΤΟ λόγω έκτακτων αναγκών και περιστάσεων, χωρίς αυτό να γεννά δικαίωμα εναντίωσης του/της σπουδαστή/στριας στην απόφαση αυτή.

  1. Είναι δυνατό να τροποποιηθεί εν μέρει ο Κανονισμός Σπουδών κατά διάρκεια του εξαμήνου. Τυχόν αλλαγές, όπως και κάθε άλλη πληροφορία για τις σπουδές στον ΑΚΤΟ, κοινοποιούνται στους σπουδαστές/στριες και στην ιστοσελίδα του ΑΚΤΟ και είναι εφαρμόσιμες από τη δημοσίευσή τους. Στις περιπτώσεις που εφαρμόζουν νομοθετικές ρυθμίσεις ή όρους της συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο του Middlesex δύνανται να έχουν και αναδρομική ισχύ και να ρυθμίζουν τις σχέσεις της Σχολής και με προηγούμενους/ες σπουδαστές/στριες.
  2. Η Διεύθυνση της εκάστοτε βαθμίδας του ΑΚΤΟ έχει το δικαίωμα αναβολής έναρξης των μαθημάτων, αλλαγής του προγράμματος και του τρόπου εκπαίδευσης, μείωση ή αύξηση συνολικών ωρών διδασκαλίας, καθώς και συγχώνευσης των τμημάτων, αν τα παραπάνω κριθούν αναγκαία για τη λειτουργία της σχολής.
  3. Η Ακαδημαϊκή Επιτροπή, κατά το μέρος που επιτρέπεται από το Νόμο, έχει το δικαίωμα αλλαγής του ωρολόγιου και αναλυτικού προγράμματος σπουδών, του προγράμματος εξέτασης, καθώς και το δικαίωμα παράτασης των μαθημάτων των διδακτικών εξαμήνων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Επίσης, διατηρεί το δικαίωμα να καθορίζει έκτακτο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
  4. Κατά το ακαδημαϊκό έτος, εκτός του τακτικού προγράμματος, είναι δυνατό να οργανωθούν ενισχυτικά/φροντιστηριακά μαθήματα με απόφαση της Ακαδημαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα των ενισχυτικών μαθημάτων ανακοινώνεται εγκαίρως στους/στις σπουδαστές/στριες, ώστε να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής και τα αντίστοιχα κάθε φορά δίδακτρα, όπου απαιτούνται, τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την έναρξή του.
  5. Οι Υπεύθυνοι Έτους της εκάστοτε βαθμίδας είναι αρμόδιοι να εκδίδουν βεβαιώσεις που σχετίζονται με τη φοίτηση των σπουδαστών/στριών στον ΑΚΤΟ, την εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων και τη βαθμολογική τους κατάσταση, συμβουλευόμενοι τα μητρώα και τις καταστάσεις τους. Οι βεβαιώσεις αυτές εκδίδονται μόνο μετά από αίτηση των ίδιων των σπουδαστών ή των κηδεμόνων τους.
  6. Πληροφορίες που αφορούν τη λειτουργία της βαθμίδας σπουδών δίνονται από το διοικητικό προσωπικό της εκάστοτε δομής. Πληροφορίες ακαδημαϊκού περιεχομένου δίνονται από τους διδάσκοντες και τους Διευθυντές των Προγραμμάτων Σπουδών.
  7. Κάθε πληροφορία που αφορά συγκεκριμένο σπουδαστή/στρια κάποιας βαθμίδας του ΑΚΤΟ (προσωπικά στοιχεία ή συμπεριφορά κατά τη φοίτησή του/της, όπως και την τήρηση των υποχρεώσεών του/της) είναι εμπιστευτική και κοινοποιείται μόνο μετά τη συμφωνία του/της σπουδαστή/στριας που αφορά. Εξαιρούνται πληροφορίες που αφορούν τυχόν παραβιάσεις του ποινικού νόμου από σπουδαστή/στρια κατά τη διάρκεια των σπουδών του/της (π.χ. φθορά ξένης περιουσίας, έργω ή λόγω εξύβριση κ.λπ). Επιπλέον, προσωπικές πληροφορίες μπορεί να γνωστοποιούνται στις αρμόδιες αρχές και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο φορέα, εφόσον έχει έννομο συμφέρον, σύμφωνα πάντα με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
  8. Επείγοντα ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή του/της σπουδαστή/τριας στην εκπαιδευτική διαδικασία (π.χ. επί μακρόν απουσία κ.λπ.), καθώς και ζητήματα που αφορούν την τήρηση των υποχρεώσεων του/της σπουδαστή/τριας που προκύπτουν από την Αίτηση Εγγραφής – Ιδιωτικό Συμφωνητικό (π.χ. τήρηση οικονομικών υποχρεώσεων κ.λπ.) δύνανται να γνωστοποιούνται και στα στοιχεία επικοινωνίας των ατόμων που έχουν συμπεριληφθεί στην αίτηση εγγραφής, κατά την κρίση του ΑΚΤΟ.
  9. Ανώτατο όριο ηλικίας για την εγγραφή στον ΑΚΤΟ δεν υπάρχει.
  10. Εάν ένας σπουδαστής/στρια επιθυμεί να διακόψει τις σπουδές του/της είναι υποχρεωμένος/η να ενημερώσει εγγράφως τη Σχολή, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο έντυπο το οποίο παραλαμβάνεται από τον Υπεύθυνο Έτους της εκάστοτε δομής.

    1. Ο ΑΚΤΟ, έχοντας ως κύριο στρατηγικό σκοπό την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φυσικών υποκειμένων και των πληροφοριών που διαχειρίζεται, υιοθετεί λεπτομερή Πολιτική Ποιότητας, Ασφάλειας Πληροφοριών και Απορρήτου, με σκοπό:
      • Την ικανοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών μέσα από την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης.
      • Την προστασία των πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων που διαχειρίζεται.
      • Τη συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Νομοθετικό και Θεσμικό Πλαίσιο σε θέματα ασφάλειας και προστασίας δεδομένων.
      • Τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πελατών, εργαζομένων και προμηθευτών της εταιρείας.

     

    1. Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών ο ΑΚΤΟ έχει καθορίσει συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες στο εσωτερικό του, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ποιότητα, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και των πληροφοριακών συστημάτων. Το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού έχει ευαισθητοποιηθεί σε θέματα ποιότητας, προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας, αναπτύσσοντας γνώσεις και δεξιότητες που επιτρέπουν την άμεση αναγνώριση απειλών και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη των κινδύνων. Επιπλέον, είναι πιστοποιημένος με τα ISO 27001 και ISO 27701.

     

    1. Ο ΑΚΤΟ λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα σε τεχνικό και οργανωτικό επίπεδο, ώστε να εξασφαλίζει την ακεραιότητα, διαθεσιμότητα και εμπιστευτικότητα των δεδομένων που επεξεργάζεται. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει αναλυτικές πολιτικές και διαδικασίες που καθορίζουν μέτρα:
      • Ελέγχου πρόσβασης στα δεδομένα και τους πληροφοριακούς πόρους.
      • Ορθής διαχείρισης των πληροφοριακών πόρων.
      • Φυσικής ασφάλειας.
      • Ασφάλειας λειτουργιών.
      • Διαχείρισης Περιστατικών Ασφαλείας.
      • Ασφάλειας Επικοινωνιών.
      • Κρυπτογράφησης.
      • Διαχείρισης και ασφάλειας προμηθευτών.
      • Διαχείρισης και ασφάλειας ανθρώπινων πόρων.
      • Συντήρησης πληροφοριακής υποδομής και εξοπλισμού.
      • Τήρησης νομοθεσίας.
      • Εσωτερικής οργάνωσης και ανάθεσης ρόλων – αρμοδιοτήτων.

     

    1. Μέσα από διαδικασία ανασκόπησης, ο ΑΚΤΟ διασφαλίζει τη διαρκή παρακολούθηση του επιπέδου ασφάλειας και τη λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων. Παράλληλα, ο κατάλληλος σχεδιασμός και η πραγματοποίηση εκτιμήσεων επικινδυνότητας των πληροφοριακών πόρων συμβάλλουν στην ασφαλή συνέχεια των επιχειρησιακών λειτουργιών σε περιπτώσεις εμφάνισης δυσλειτουργιών.

     

    1. Ο Υπεύθυνος Ποιότητας παρακολουθεί το σύνολο των Διαδικασιών και Πολιτικών, ώστε να μπορεί η εταιρεία να προστατεύει τα δεδομένα και τις πληροφορίες που επεξεργάζεται.

     

    1. Ο ΑΚΤΟ, με σεβασμό στην ιδιωτικότητα, τηρεί το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Δίκαιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του/της σπουδαστή/στριας, καθώς και οποιουδήποτε δηλώνεται στην Αίτηση Εγγραφής, εφαρμόζοντας τις οικείες διατάξεις του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού με αριθ. 2016/679 «Για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» (στο εξής χάριν συντομίας «ΓΚΠΔ»), όπως αυτός εξειδικεύεται από τις εθνικές διατάξεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων, καθώς και τη νομοθεσία για το απόρρητο των επικοινωνιών.

     

    1. Η παροχή των εκπαιδευτικών υπηρεσιών του ΑΚΤΟ γίνεται στο πλαίσιο της καταστατικής λειτουργίας του και συνεπάγεται την απαραίτητη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων διαφόρων κατηγοριών υποκειμένων των δεδομένων αυτών, όπως των σπουδαστών/στριών, των γονέων/άλλων και των συνυπόχρεων πληρωτών για νόμιμους και συγκεκριμένους σκοπούς, σύμφωνα με όσα αναλύονται παρακάτω.

     

    1. Ο ΑΚΤΟ τηρεί τις αρχές νόμιμης επεξεργασίας, εξασφαλίζει την ικανοποίηση των προβλεπόμενων από τον ΓΚΠΔ δικαιωμάτων των υποκειμένων και συγχρόνως λαμβάνει τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφαλή επεξεργασία των δεδομένων αυτών από κινδύνους, όπως απώλεια, μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, δημοσιοποίηση αυτών. Επίσης, λαμβάνει όλες τις απαιτούμενες εγγυήσεις για τυχόν διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων σε τρίτα μέρη, τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς.

     

    1. Στο ανωτέρω πλαίσιο, νομική βάση των επεξεργασιών προσωπικών δεδομένων αποτελεί το έννομο συμφέρον του ΑΚΤΟ, η εκτέλεση του Ιδιωτικού Συμφωνητικού που αφορά την παροχή των εκπαιδευτικών του υπηρεσιών, η συγκατάθεση των υποκειμένων, όπως των σπουδαστών/στριών, συνυπόχρεων πληρωτών κ.ά, καθώς και η εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεων του ΑΚΤΟ, όπως φορολογικών, λογιστικών κ.ο.κ., ανάλογα με τον εκάστοτε σκοπό επεξεργασίας.

     

    1. Προσωπικά Στοιχεία που συλλέγονται

    Ο ΑΚΤΟ συλλέγει και επεξεργάζεται μόνο τα απολύτως αναγκαία προσωπικά δεδομένα για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπών σχετιζόμενων αποκλειστικά με την εγγραφή και φοίτηση των σπουδαστών/στριών καθ’ όλη τη διάρκεια της σπουδαστικής ζωής και σύμφωνα με τις οικείες νομοθετικές προβλέψεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:

    • Αναγνωριστικά στοιχεία ταυτότητας και δημογραφικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο σπουδαστή/στριας, γονέων, ημερομηνία/τόπος γέννησης σπουδαστή/στριας, τμήμα και βαθμίδα σπουδών που επιλέγει ο/η σπουδαστής/στρια).
    • Στοιχεία επικοινωνίας (ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, email).
    • Στοιχεία γονέα ή άλλου, ο οποίος δηλώνεται ως αρμόδιος για την επικοινωνία μαζί του/της (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση, τηλέφωνο, σχέση με τον/την σπουδαστή/στρια κ.ο.κ).
    • Γραμματικές γνώσεις (Απολυτήριο), επιλογή προγράμματος και έτους σπουδών.
    • Στοιχεία συνυπόχρεου προσώπου προς πληρωμή (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, ΑΦΜ, ΔΟΥ, στοιχεία επικοινωνίας), καθώς και η σχέση του με τον/τη σπουδαστή/στρια.
    • Μαθησιακές δυσκολίες και δεδομένα υγείας με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπως προκύπτουν από τα εκ του νόμου εκάστοτε απαιτούμενα για την εγγραφή δικαιολογητικά, συλλέγονται μόνο στην περίπτωση που ο σπουδαστής αιτηθεί ειδική υποστήριξη από τη σχολή ως αποδεικτικά ενίσχυσης του αιτήματός του.
    • Φωτογραφίες και βίντεο από τη σπουδαστική ζωή, τη φοίτηση, τις δράσεις (όπως εικαστικές), συμμετοχή σε ειδικά προγράμματα, εκδηλώσεις, εκθέσεις των σπουδαστών/στριών και άλλες συναφείς δραστηριότητες. Επισημαίνεται ότι ζητείται η προφορική ή γραπτή ρητή συγκατάθεση των σπουδαστών/στριών για τη δημοσίευση των φωτογραφιών και βίντεο στον ιστότοπο του ΑΚΤΟ ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί, στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις του, όπως το περιοδικό Activities, για λόγους προβολής του και ενημέρωσης ως προς τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές του.

    Τα ανωτέρω προσωπικά δεδομένα καταχωρούνται στον ατομικό φάκελο του/της σπουδαστή/στριας, ο οποίος τηρείται στην κεντρική βάση δεδομένων που διατηρεί ο ΑΚΤΟ. Στην κεντρική βάση των τηρούμενων στοιχείων δύνανται να έχουν εξουσιοδοτημένη πρόσβαση τα αρμόδια Τμήματα του ΑΚΤΟ.
    Επισημαίνεται η υποχρέωση κάθε σπουδαστή/στριας να ενημερώνει άμεσα τον ΑΚΤΟ για κάθε αλλαγή των προσωπικών του/της στοιχείων, επικοινωνώντας με τους Υπεύθυνους Ετών της εκάστοτε δομής ή στέλνοντας email στη διεύθυνση gdpr@aktocollege.gr για την ορθότητα των τηρούμενων στοιχείων και την πληρότητα του φακέλου του/της.

     

    1. Σκοποί επεξεργασίας

    Οι σκοποί για τους οποίους ο ΑΚΤΟ προβαίνει σε νόμιμη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του/της σπουδαστή/στριας και των γονέων/άλλων σχετίζονται αποκλειστικά με την εγγραφή και φοίτηση στο πλαίσιο παροχής των εκπαιδευτικών υπηρεσιών του ΑΚΤΟ βάσει των καταστατικών σκοπών του και του οικείου νομοθετικού πλαισίου. Συγκεκριμένα, οι σκοποί αυτοί είναι οι εξής:

    • Η ενημέρωση, εγγραφή των ενδιαφερόμενων σπουδαστών/στριών και η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε αυτούς, καθώς επίσης και η διεκπεραίωση των σχετικών συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ αυτών, των γονέων/άλλων και του ΑΚΤΟ.
    • Η έκδοση κάθε είδους βεβαίωσης και πιστοποιητικού, όπως φοίτησης ή/και αναλυτικής βαθμολογίας.
    • Η κοινολόγηση με διαβίβαση σε τρίτους που συνδέονται συμβατικά με τον ΑΚΤΟ και η συνεργασία αυτή αφορά αποκλειστικά την εγγραφή και φοίτηση των σπουδαστών/στριών (λ.χ. στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Middlesex University).
    • Η διαβίβαση δεδομένων σπουδαστών/στριών σε άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς και στις εποπτεύουσες Δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες.
    • Η έκδοση εντύπων, αναμνηστικών φωτογραφιών ή/και βίντεο, επετηρίδων και λοιπών φωτογραφικών λευκωμάτων, περιοδικών, όπως το Activities, αναφορικά με δραστηριότητες και επιτυχίες ή και επιδόσεις – βραβεύσεις των σπουδαστών/στριών στο πλαίσιο της σπουδαστικής ζωής, κατόπιν προφορικής ή γραπτής συγκατάθεσής τους.
    • Ανάρτηση φωτογραφικού και βιντεοσκοπημένου υλικού στον επίσημο ιστότοπο του ΑΚΤΟ, www.akto.gr, καθώς και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει, κατόπιν προφορικής ή γραπτής συγκατάθεσής τους.
    • Η απαραίτητη επικοινωνία με τους σπουδαστές/στριες και τους γονείς/άλλους μέσω των δηλωθέντων στοιχείων επικοινωνίας.
    • Η επικοινωνία με τους σπουδαστές/στριες ή/και τους γονείς/άλλους για την αποστολή ενημερωτικού newsletter, προσκλήσεων, ενημερώσεων για εκδηλώσεις, τελετές αποφοίτησης, ειδικά προγράμματα κ.ο.κ., κατόπιν συγκατάθεσής τους.

     

    1. Διάρκεια τήρησης δεδομένων
      • Η διάρκεια τήρησης αρχείου με τα παρεχόμενα από τον/την σπουδαστή/στρια προσωπικά δεδομένα ταυτίζεται κατ’ ελάχιστο με τη διάρκεια σπουδών στον ΑΚΤΟ. Πλέον του χρόνου αυτού, τα προσωπικά δεδομένα διατηρούνται για την εξυπηρέτηση των σπουδαστών/στριών μετά την αποφοίτησή τους, όπως για λόγους έκδοσης αντιγράφων πτυχίων, βεβαιώσεων, αναλυτικών βαθμολογιών, πιστοποιητικών ή για τη συμμόρφωση του ΑΚΤΟ με οικείες νομοθετικές διατάξεις, καθώς και για την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων ή για ερευνητικούς σκοπούς, κ.ο.κ.
      • Η ανωτέρω διάρκεια δύναται να παραταθεί από τον ΑΚΤΟ ως υπεύθυνο της επεξεργασίας, κατ’ αναλογία του αντίστοιχου επιδιωκόμενου νόμιμου σκοπού επεξεργασίας.

     

    1. Διαβίβαση προσωπικών δεδομένων

    Ο ΑΚΤΟ δύναται να διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα των σπουδαστών/στριών ή κατά περίπτωση και γονέων/άλλων σε συνδεδεμένα και συνεργαζόμενα προς τον ΑΚΤΟ φυσικά ή νομικά πρόσωπα και φορείς. Εκτός από τις ανωτέρω περιπτώσεις, ο ΑΚΤΟ δεν διαβιβάζει τα προσωπικά δεδομένα που επεξεργάζεται σε τρίτα πρόσωπα, εκτός εάν συντρέχουν εξαιρετικά οι ακόλουθες περιπτώσεις:

     

    • Έχει παρασχεθεί η ρητή συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων.
    • Η διαβίβαση είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων του ΑΚΤΟ στο πλαίσιο συνεργασίας με τρίτους, όπως στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Middlesex University.
    • Η διαβίβαση απαιτείται για τη συμμόρφωση με έννομη υποχρέωση του ΑΚΤΟ.
    • Η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον.
    • Η επεξεργασία είναι απαραίτητη για τους σκοπούς των έννομων συμφερόντων που επιδιώκει ο ΑΚΤΟ ως υπεύθυνος επεξεργασίας ή τρίτος υπό τις εγγυήσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
    • Η διαβίβαση γίνεται προς Δημόσιες Αρχές κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

     

    1. Δικαιώματα των υποκειμένων των προσωπικών δεδομένων
      • Ο ΑΚΤΟ σέβεται και τηρεί όλα τα προβλεπόμενα από τον ΓΚΠΔ δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων, λαμβάνοντας μέριμνα για τη νόμιμη ικανοποίησή τους. Τα δικαιώματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

     

    • Δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης.
    • Δικαίωμα διόρθωσης.
    • Δικαίωμα διαγραφής (λήθης).
    • Δικαίωμα περιορισμού της επεξεργασίας.
    • Δικαίωμα φορητότητας των δεδομένων.
    • Δικαίωμα εναντίωσης στην περαιτέρω επεξεργασία αυτών.

     

    • Ως προβλεπόμενος χρόνος απόκρισης του ΑΚΤΟ επί των ανωτέρω αιτημάτων ορίζεται το διάστημα των 30 ημερών από την παραλαβή και ταυτοποίηση του σχετικού αιτήματος, εκτός εάν συντρέχει νόμιμος λόγος άρνησης ικανοποίησης του αιτήματος, οπότε θα αιτιολογηθεί εγγράφως η σχετική απόφαση.
    • Ο ΑΚΤΟ έχει ορίσει Υπεύθυνο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Data Protection Officer), προς τον οποίο τα υποκείμενα των δεδομένων μπορούν να απευθύνονται για την άσκηση των δικαιωμάτων τους για ενημέρωση, πρόσβαση, διόρθωση, διαγραφή, περιορισμό, φορητότητα, καθώς και για τυχόν υποβολή αντιρρήσεων ως προς την επεξεργασία των χορηγούμενων προσωπικών δεδομένων, την αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων που συλλέγει και επεξεργάζεται για τους ανωτέρω σκοπούς ως ακολούθως:

    κ. Δημήτριος Σελούλης,

    Τηλέφωνο: (+30) 210 5230130

    Email:dpo-akto@aktocollege.gr
    Ιστοσελίδα:www.akto.gr
    Ταχυδρομική Διεύθυνση: Ευελπίδων 11Α, Τ.Κ. 11362

  1. Οι διαδικασίες παραπόνων/καταγγελιών που ακολουθεί ο AKTO είναι σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία, ενώ ειδικότερα για το Κολέγιο ΑΚΤΟ εφαρμόζονται παράλληλα και οι κανονισμοί του συνεργαζόμενου Πανεπιστημίου Middlesex University, οι οποίοι αναγράφονται αναλυτικά στο Άρθρο 9. Επίσης, για το Ι.Ι.Ε.Κ. λειτουργεί και η επίσημη Επιτροπή Παραπόνων, όπως περιγράφεται στο Άρθρο 10.
  2. Συγκεκριμένα, αν υπάρξει κάποιο παράπονο σχετικά με οποιοδήποτε θέμα, υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί προφορικώς ή εγγράφως, καταρχάς στον άμεσο ενδιαφερόμενο π.χ. τον διδάσκοντα. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης στο επόμενο στάδιο γραπτής καταγγελίας, με επιστολή ή email, στον Υπεύθυνο Έτους της εκάστοτε δομής. Δύναται, επίσης να χρησιμοποιηθεί η διεύθυνση complaints@aktocollege.gr, την οποία λαμβάνει απευθείας η Διοίκηση του AKTO, σε περίπτωση που ο/η παραπονούμενος/η επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος/η.
  3. Τα παράπονα/καταγγελίες αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, δικαιοσύνη, συνέπεια και εντός εύλογων χρονικών ορίων. Όπου είναι εφικτό, αντιμετωπίζονται και επιλύονται, σε πρώτο στάδιο, με προφορικό τρόπο, εφόσον όμως κριθεί απαραίτητο, οδηγούνται σε μια επίσημη διαδικασία επίλυσης όπου ακολουθείται ο γραπτός τρόπος.
  4. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις φαινομένων εκφοβισμού, παρενόχλησης και θυματοποίησης ισχύουν πιο αναλυτικές διατάξεις, οι οποίες βρίσκονται στο Άρθρο 12.

    1. Τα δίδακτρα των σπουδαστών/στριών ορίζονται από την Αίτηση Εγγραφής τους. Ο ΑΚΤΟ διατηρεί το δικαίωμα να συμφωνεί σε διαφορετικό ποσό ετήσιων διδάκτρων με τον κάθε σπουδαστή/στρια ανάλογα με την εκπτωτική του πολιτική.
    2. Τα δίδακτρα των σπουδαστών/στριών καταβάλλονται σύμφωνα με τον τρόπο που έχουν επιλέξει στον διακανονισμό που έχουν υπογράψει με τη συμπλήρωση της Αίτησης Εγγραφής τους.
    3. Οι σπουδαστές/στριες που έχουν επιλέξει ως τρόπο πληρωμής τις δόσεις, καταβάλλουν κάθε δόση μέχρι την ημερομηνία που έχει καθοριστεί. Κατά την εγγραφή καταβάλλεται και η πρώτη δόση των διδάκτρων. Οι υπόλοιπες δόσεις ορίζονται να καταβάλλονται στα διαστήματα που έχουν συμφωνηθεί κατά την εγγραφή. Μετά την παρέλευση της συμφωνηθείσας ημερομηνίας εκάστης εκ των παραπάνω δόσεων, κάθε δόση καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητή.
    4. Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής των διδάκτρων, το Λογιστήριο ειδοποιεί τον/την σπουδαστή/στρια και τον/τη συνυπόχρεο πληρωτή για την εξόφληση της οφειλής. Εάν και μετά την ειδοποίηση τα δίδακτρα δεν καταβληθούν, ο ΑΚΤΟ έχει τη δυνατότητα να μην επιτρέψει στον/στην σπουδαστή/στρια την περαιτέρω παρακολούθηση των μαθημάτων, την εγγραφή ή επανεγγραφή. Επιπροσθέτως, οι σπουδαστές/στριες με οικονομικές εκκρεμότητες δεν δικαιούνται βαθμολογίες και βεβαιώσεις φοίτησης ούτε λαμβάνουν τους τίτλους σπουδών τους μέχρι την εξόφληση των διδάκτρων.
    5. Παράταση προθεσμίας καταβολής διδάκτρων δίνεται μόνο μετά από έγκριση της Οικονομικής Διεύθυνσης. Σπουδαστής/στρια που καθυστερεί τα δίδακτρα πέραν του μηνός από την προκαθορισμένη ημερομηνία καταβολής, χωρίς να έχει λάβει άδεια παράτασης προθεσμίας πληρωμής, μπορεί να διαγραφεί χωρίς δικαίωμα επιστροφής των διδάκτρων που έχει καταβάλει. Αυτό γίνεται μόνο μετά από απόφαση της Οικονομικής Διεύθυνσης.
    6. Για σπουδαστές/στριες που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες, η Σχολή διατηρεί το δικαίωμα μη εξέτασής τους.
    7. Τα δίδακτρα είναι απαιτητά σε κάθε περίπτωση, εκτός εάν επισυμβεί διακοπή σπουδών. Στην περίπτωση αυτή ο/η σπουδαστής/στρια υποχρεούται αφενός να ενημερώσει γραπτώς τη διεύθυνση του ΑΚΤΟ, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο και αναφέροντας τον λόγο διακοπής, και αφετέρου να εξοφλήσει τα δίδακτρα που αναλογούν στο ακαδημαϊκό εξάμηνο στη διάρκεια του οποίου γίνεται η διακοπή, οπότε τόσο ο/η ίδιος/α όσο και οι τυχόν εγγυητές απαλλάσσονται από τη σχετική οφειλή για το επόμενο εξάμηνο. Η μη ενημέρωση του ΑΚΤΟ για τη διακοπή σπουδών δεν απαλλάσσει τον/την σπουδαστή/στρια και τον/τη συνυπόχρεο από την καταβολή των διδάκτρων του τρέχοντος εξαμήνου, τα οποία ο ΑΚΤΟ δύναται να αναζητήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο. Δίδακτρα που έχουν προκαταβληθεί για το εξάμηνο της φοίτησης κατά το οποίο γίνεται η διακοπή δεν επιστρέφονται για κανένα λόγο. Σε κάθε περίπτωση, ο ΑΚΤΟ θα παρακρατήσει ποσό 500€ (πεντακοσίων ευρώ) για έξοδα εγγραφής.
    8. Στο ποσό των διδάκτρων συμπεριλαμβάνονται παροχές του ΑΚΤΟ προς τους σπουδαστές/στριες του (π.χ. λογαριασμός email, αγορά για παραχώρηση χρήσης υλικοτεχνικής υποδομής κ.λπ.), οι οποίες παραμένουν στην ιδιοκτησία του ΑΚΤΟ καθ’ όλη τη διάρκεια σπουδών και είναι ελεύθερα ανακλητές σε περίπτωση υπερημερίας του/της σπουδαστή/στριας.
    9. Στην περίπτωση υπερημερίας του/της σπουδαστή/στριας, ο ΑΚΤΟ δύναται, κατά την κρίση του, να ενημερώσει τόσο τον/την σπουδαστή/στρια όσο και τον/την εγγυητή/συνυπόχρεο, στα στοιχεία επικοινωνίας που δηλώθηκαν στην παρούσα Αίτηση Εγγραφής – Ιδιωτικό Συμφωνητικό.
    10. Τα δίδακτρα κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΑΚΤΟ. Εναλλακτικά, οι δόσεις έως 500€ μπορούν να καταβληθούν σε μετρητά στα γραφεία του ΑΚΤΟ.
    11. Η καταβολή αποδεικνύεται μόνο με αποδεικτικό κατάθεσης τραπέζης ή απόδειξη είσπραξης από τον ΑΚΤΟ σε περίπτωση κατάθεσης μετρητών.
    12. Εκτός αντίθετης προηγούμενης συμφωνίας ή επιταγής του Νόμου, τα δίδακτρα οφείλονται κατά τα συμφωνηθέντα, ανεξαρτήτως του τρόπου παροχής των υπηρεσιών εκπαίδευσης από τον ΑΚΤΟ (εκπαίδευση διά ζώσης, τηλεκπαίδευση κ.λπ.).
    13. Ο/η συνυπόχρεος πληρωτής του/της σπουδαστή/στριας εγγυάται την πληρωμή των διδάκτρων κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί εγγυήσεως, ενεχόμενος εις ολόκληρον και αλληλέγγυα ως αυτοφειλέτης με τον/την σπουδαστή/στρια παραιτούμενος/η ρητά από την ένσταση διζήσεως.
    14. Με την εγγραφή του/της σπουδαστή/στριας κατά την κατάρτιση της παρούσας Αίτησης Εγγραφής – Ιδιωτικού Συμφωνητικού, ο /η σπουδαστής/στρια ή ο/η συνυπόχρεος καταβάλλει την πρώτη δόση, η οποία αφαιρείται από το σύνολο των διδάκτρων.
    15. Το ποσό των ετήσιων διδάκτρων δεν μειώνεται σε περίπτωση καθυστερημένης εγγραφής. Σπουδαστής/στρια που γράφεται καθυστερημένα για οποιονδήποτε λόγο είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τα δίδακτρα ολόκληρου του έτους, όπως όλοι οι άλλοι σπουδαστές/στριες.
    16. Το συμφωνηθέν ποσό των διδάκτρων δεν δύναται να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, ανεξαρτήτως πιθανών αλλαγών στον τρόπο παρακολούθησης των μαθημάτων (π.χ. διά ζώσης ή εξ αποστάσεως), αλλαγών στην εκπαιδευτική ύλη (π.χ. μείωση ή αύξηση διδακτέας ύλης) και ωρολόγιου προγράμματος (π.χ. παράτασης ή μείωσης διδακτικών ωρών).
    17. Σε περίπτωση που σπουδαστής/στρια διαγραφεί από τη Σχολή για πειθαρχικό παράπτωμα, τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται.
    18. Σε περίπτωση παράδοσης ενισχυτικών μαθημάτων που γίνονται εκτός του τακτικού προγράμματος εκπαίδευσης λόγω προσωπικής αδυναμίας του/της σπουδαστή/στριας (π.χ. αδυναμία του/της σπουδαστή/στριας να παρακολουθήσει με συνέπεια την ακαδημαϊκή διαδικασία) και τον/την εμποδίζουν να προαχθεί σε επόμενο εξάμηνο σπουδών, αυτός/ή είναι υποχρεωμένος/η να καταβάλλει δίδακτρα ανάλογα με τον χρόνο των μαθημάτων που θα χρειαστεί. Το ύψος του ποσού των διδάκτρων αυτών συναποφασίζεται από την Ακαδημαϊκή και την Οικονομική Διεύθυνση.
    19. Ο ΑΚΤΟ εγκρίνει κάθε χρόνο και γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους την τιμολογιακή πολιτική του, καθορίζοντας το ύψος των διδάκτρων, τη δυνατότητα καταβολής των δόσεων, τις τυχόν επιδοτήσεις/υποτροφίες κ.λπ. Η τιμολογιακή πολιτική ορίζεται μονομερώς από τον ΑΚΤΟ, είναι ελεύθερα ανακλητή και μπορεί να τροποποιηθεί οποτεδήποτε, χωρίς φυσικά να θίγονται οι υπάρχουσες συμφωνίες εις βάρος των σπουδαστών/στριών.
    20. Εκτός των διδάκτρων, οι σπουδαστές/στριες επιβαρύνονται με την αγορά των απαραίτητων υλικών και του απαραίτητου εξοπλισμού για τη φοίτησή τους.

     

    ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΟΜΕΣ
    1. Ιδιαίτερο μάθημα 40€ η διδακτική ώρα
    2. Επανεγγραφή στο ίδιο έτος 100% τα δίδακτρα του ακαδημαϊκού έτους
    ΔΟΜΕΣ: ΚΟΛΕΓΙΟ ΑΚΤΟ & ΑΚΤΟ Κ.Δ.Β.Μ.
    3. Εξέταστρα Ειδικής Επέκτασης Εργασιών ή Αναβαθμολόγησης

     

    Τα εξέταστρα καταβάλλονται από τους σπουδαστές/στριες με τη συμπλήρωση της Αίτησης Ειδικής Παράτασης.

    100€ το module
    4. Εξέταστρα Ειδικής Επέκτασης Εργασιών ή Αναβαθμολόγησης

    (σε εξαιρετικές περιπτώσεις μετά από έγκριση Ακαδημαϊκής Επιτροπής)

     

    Τα εξέταστρα καταβάλλονται από τους σπουδαστές/στριες με τη συμπλήρωση της Αίτησης Ειδικής Παράτασης.

    40€ το module
    ΔΟΜΗ: ΚΟΛΕΓΙΟ ΑΚΤΟ
    5. Αλλαγή σε Part-Time 500€ έξοδα διαχείρισης
    6. Επανάληψη παρακολούθησης PART A 100% των διδάκτρων του PART A
    6α. Επανάληψη παρακολούθησης Subject % επί των ετήσιων διδάκτρων με βάση τη βαρύτητα των credits του module του Subject επί των συνολικών credits του έτους
    6β. Επανάληψη παρακολούθησης Ερευνητικής % επί των ετήσιων διδάκτρων με βάση τη βαρύτητα των credits του module της Ερευνητικής επί των συνολικών credits του έτους
    6γ. Extra ώρες Ερευνητικής για παράδοση τον Ιούνιο (min 4 ώρες, max 8 ώρες)

     

    Σπουδαστές/στριες που κρίνεται από την Ακαδημαϊκή Διεύθυνση ότι χρειάζονται παραπάνω από 8 ώρες, επιβάλλεται να επαναλάβουν όλο το module.

    % επί των διδάκτρων της ερευνητικής

    4 ώρες = ([δίδακτρα ερευνητικής]/[συνολικές ώρες ερευνητικής]) Χ 4

    5 ώρες = ([δίδακτρα ερευνητικής]/[συνολικές ώρες ερευνητικής]) Χ 5

    6 ώρες = ([δίδακτρα ερευνητικής]/[συνολικές ώρες ερευνητικής]) Χ 6

    7 ώρες = ([δίδακτρα ερευνητικής]/[συνολικές ώρες ερευνητικής]) Χ 7

    8 ώρες = ([δίδακτρα ερευνητικής]/[συνολικές ώρες ερευνητικής]) Χ 8

    7. Επανάληψη παρακολούθησης
    PART B
    100% των διδάκτρων του PART B
    7α. Επανάληψη παρακολούθησης Διπλωματικής % επί των ετήσιων διδάκτρων με βάση τη βαρύτητα των credits του module της Διπλωματικής επί των συνολικών credits του έτους
    7β. Extra ώρες Διπλωματικής για παράδοση τον Σεπτέμβριο (min 4 ώρες, max 10 ώρες)

     

    Σπουδαστές/στριες που κρίνεται από την Ακαδημαϊκή Διεύθυνση ότι χρειάζονται παραπάνω από 10 ώρες, επιβάλλεται να επαναλάβουν όλο το module.

    % επί των διδάκτρων της διπλωματικής

    4 ώρες = ([δίδακτρα διπλωματικής]/[συνολικές ώρες διπλωματικής]) Χ 4

    5 ώρες = ([δίδακτρα διπλωματικής]/[συνολικές ώρες διπλωματικής]) Χ 5

    6 ώρες = ([δίδακτρα διπλωματικής]/[συνολικές ώρες διπλωματικής]) Χ 6

    7 ώρες = ([δίδακτρα διπλωματικής]/[συνολικές ώρες διπλωματικής]) Χ 7

    8 ώρες = ([δίδακτρα διπλωματικής]/[συνολικές ώρες διπλωματικής]) Χ 8

    9 ώρες = ([δίδακτρα διπλωματικής]/[συνολικές ώρες διπλωματικής]) Χ 9

    10 ώρες = ([δίδακτρα διπλωματικής]/[συνολικές ώρες διπλωματικής]) Χ 10

8.1 ΓΕΝΙΚΑ

Εκτός των περιπτώσεων που αναφέρονται στο προηγούμενο Άρθρο 3 (Συμπεριφορά – Υποχρεώσεις Σπουδαστών/στριών), οι σπουδαστές του ΑΚΤΟ υποπίπτουν σε πειθαρχικό παράπτωμα και όταν:

  1. Παραβαίνουν τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΑΚΤΟ.
  2. Δεν δείχνουν τον οφειλόμενο σεβασμό και δεν υπακούν σε εντολές και οδηγίες των διοικητικών στελεχών, των διδασκόντων και λοιπών υπευθύνων του εκπαιδευτηρίου ΑΚΤΟ.
  3. Αντιγράφουν κατά τις γραπτές εξετάσεις, παραπλανούν ή αποπειρώνται να παραπλανήσουν στις κάθε είδους εξετάσεις και σπουδαστικές εργασίες.
  4. Διαταράσσουν με τη συμπεριφορά τους την τάξη και τη διδασκαλία των ενοτήτων, τις ασκήσεις, τις εξετάσεις, τα διαλείμματα, όπως και κάθε εκπαιδευτική εργασία ή εκδήλωση του ΑΚΤΟ.
  5. Παραβαίνουν τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ή ειδικών ποινικών νόμων.
  6. Καταστρέφουν την περιουσία του ΑΚΤΟ.

8.2 ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

  1. Σε περίπτωση που σπουδαστής/στρια οποιασδήποτε βαθμίδας εκπαίδευσης ή κατάρτισης παρακωλύει το μάθημα ή επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, στις βιβλιοθήκες και τα εργαστήρια του ΑΚΤΟ, ο διδάσκων καθηγητής έχει δικαίωμα να τον/την αποβάλει από την αίθουσα. Ο/η σπουδαστής/στρια έχει την υποχρέωση να υπακούσει αμέσως και να εξέλθει, ακόμα κι αν θεωρεί άδικη την αποβολή του/της.
  2. Κάθε παρέκκλιση από την αρμόζουσα συμπεριφορά ελέγχεται και δύναται να επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις στον/στην σπουδαστή/στρια: α) Παρατήρηση από τον εκπαιδευτή και τα όργανα Διοίκησης του ΑΚΤΟ, που αποτελεί αρχική προειδοποίηση για επιβολή βαρύτερης κύρωσης σε περίπτωση νέας παρέκκλισης, β) Ωριαία αποβολή από το μάθημα, γ) Αποβολή μέχρι και τρεις (3) μέρες στη βαθμίδα του Ι.Ι.Ε.Κ., πιθανώς και περισσότερες στις υπόλοιπες βαθμίδες, έως και δ) Διακοπή φοίτησης.
  3. Σε περίπτωση σοβαρού αδικήματος ή επαναλαμβανόμενης ανάρμοστης συμπεριφοράς, η Ακαδημαϊκή Επιτροπή και η Διοικητική Διεύθυνση της εκάστοτε βαθμίδας εκπαίδευσης και κατάρτισης του ΑΚΤΟ έχουν δικαίωμα να συγκαλέσουν Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου. Μέρος της διαδικασίας είναι η διενέργεια έρευνας για συγκέντρωση στοιχείων και ο/η σπουδαστής/στρια καλείται σε απολογία. Τυχόν άρνηση του/της εγκαλούμενου/ης να απολογηθεί δεν αποτελεί κώλυμα για την έκδοση απόφασης. Η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου μπορεί να επιβάλει ως ανώτατη ποινή την αποβολή σπουδαστή/στριας από συγκεκριμένο μάθημα ή την οριστική διαγραφή του/της.
  4. Στο επίπεδο του Ι.Ι.Ε.Κ., η διακοπή φοίτησης επιβάλλεται από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τον Διευθυντή του ΑΚΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ., τον Αναπληρωτή Διευθυντή, εφόσον υφίσταται, και τον αρχαιότερο από τους εκπαιδευτές του τμήματος (σε περίπτωση ίδιας αρχαιότητας τον προτεινόμενο από τον Αναπληρωτή Διευθυντή).
  5. Σε περίπτωση αντιγραφής ή απόπειρας παραπλάνησης ή λογοκλοπής κατά τις εξετάσεις, ο/η σπουδαστής/στρια βαθμολογείται με μονάδα στο συγκεκριμένο μάθημα/εργασία ή ακόμα και με ακύρωση της βαθμολογίας σε όλα τα μαθήματα του εξαμήνου.

Σε όλες τις περιπτώσεις αποβολής, οι απουσίες των ημερών της αποβολής προσμετρώνται κανονικά.

9.1 ΓΕΝΙΚΑ

  1. Το Κολέγιο ΑΚΤΟ συνεργάζεται με το αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο Middlesex University του Λονδίνου. Οι σπουδαστές/στριες των επικυρωμένων από αυτό Προγραμμάτων θεωρούνται ταυτόχρονα και σπουδαστές/στριες του Πανεπιστημίου και οφείλουν να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του, όπως αυτές διαβιβάζονται από τα αρμόδια όργανα του Κολεγίου.
  2. Στους/στις αποφοίτους των επικυρωμένων Προγραμμάτων από το Middlesex University χορηγούνται οι πανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, όπως περιγράφονται στα ενημερωτικά έντυπα του Κολεγίου.

 

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ:
  1. Πτυχία Bachelor of Arts (Hons)
  • GRAPHIC DESIGN: VISUAL COMMUNICATION
  • GRAPHIC DESIGN: ILLUSTRATION & VISUAL MEDIA
  • GRAPHIC DESIGN: DIGITAL INTERACTIVE MEDIA
  • INTERIOR ARCHITECTURE: SPATIAL DESIGN
  • INTERIOR ARCHITECTURE: SUSTAINABLE DESIGN
  • INTERIOR ARCHITECTURE: RETAIL DESIGN
  • PRODUCT & DESIGN INNOVATION
  • FASHION DESIGN
  • FINE ART & NEW MEDIA
  • PHOTOGRAPHY
  • SKETCH-COMICS-CARTOON
  • ANIMATION & INTERACTIVE MEDIA
  • GAME DESIGN
  1. Μεταπτυχιακά Master of Arts
  • MA DESIGN: VISUAL COMMUNICATION
  • MA DESIGN: DIGITAL SPACES & INTERACTIVE MEDIA
  • MA DESIGN: URBAN VISION & INTERIOR ARCHITECTURE
  • MA DESIGN: SUSTAINABILITY & PRODUCT INNOVATION
  • MA FINE ART
  • MA ART & EDUCATION
  • MA FASHION BRAND COMMUNICATION & STYLING

9.3 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ

9.3.1 Ακαδημαϊκή Επιτροπή (Executive Academic Management Committee)

Είναι το ανώτερο ακαδημαϊκό όργανο του Κολεγίου. Εξετάζει και καθορίζει τη γενικότερη ακαδημαϊκή στρατηγική, καθώς και την πορεία των σπουδών. Συζητά, ρυθμίζει ή επαναπροσδιορίζει θέματα εκπαίδευσης. Κατά περίπτωση, καλείται να αξιολογήσει και να αποφανθεί για περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων και επιβολής ποινών.

 

9.3.2 Διεύθυνση Κολεγίου (College Management Team)

Έχει την ευθύνη για την πορεία και τον συντονισμό όλων των Προγραμμάτων Σπουδών του Κολεγίου, καθώς και τη διασφάλιση ορθής λειτουργίας όλων των τμημάτων του Κολεγίου. Αναφέρεται στην Ακαδημαϊκή Επιτροπή.

 

9.3.3 Ακαδημαϊκό Συμβούλιο (PL Board)

Είναι όργανο το οποίο αποτελείται από τους Διευθυντές Προγραμμάτων του ΑΚΤΟ. Συλλέγει και ανταλλάσσει απόψεις για θέματα ακαδημαϊκής ποιότητας και εκπαιδευτικής μεθοδολογίας και λειτουργεί συμβουλευτικά προς την Ακαδημαϊκή Επιτροπή.

 

9.3.4 Διευθυντές Προγραμμάτων (Programme Leaders)

Έχουν την ευθύνη για την πορεία και τον συντονισμό του Προγράμματός τους. Είναι μέλη του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου (PL Board) και απαντούν στις ετήσιες αναφορές των Εξωτερικών Εξεταστών. Αναφέρονται στην Ακαδημαϊκή Επιτροπή.

 

9.3.5 Υπεύθυνος Διασφάλισης Ακαδημαϊκής Ποιότητας (Quality Assurance Officer)

Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο και τις βρετανικές αρχές για θέματα ακαδημαϊκής ποιότητας, επαναξιολόγησης και επικύρωσης των Προγραμμάτων, εξεταστικών επιτροπών και διοργανώνει τα Συμβούλια Σπουδών. Αναφέρεται στην Ακαδημαϊκή Επιτροπή και στη Διεύθυνση του Κολεγίου.

 

9.3.6 Link Tutor με το Middlesex University

Αποτελεί το σταθερό σημείο επικοινωνίας  με το Middlesex για ζητήματα που άπτονται της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο. Συνεργάζεται με τον κάτοχο της αντίστοιχης θέσης στο Middlesex, διατηρώντας συστηματική επικοινωνία και, μεταξύ άλλων, συντονίζει τα Boards of Studies και τα Exam Boards. Φροντίζει, επίσης, για την κατανόηση, την επίλυση ερωτήσεων και την ενημέρωση του διδακτικού προσωπικού σχετικά με τις διαδικασίες και τα προαπαιτούμενα ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

9.3.7 Υπεύθυνος Διαχείρισης Εκπαιδευτικής Διαδικασίας (Academic Coordinator) και Υπεύθυνοι Συντονισμού Προπτυχιακών & Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων (BA & MA Coordinators)

Συντονίζουν όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες των επικυρωμένων προγραμμάτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Έχουν την ευθύνη της καθημερινής παρακολούθησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς και της επίλυσης τυχόν ακαδημαϊκών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές/στριες. Συνεργάζονται με τους Διευθυντές των Προγραμμάτων, τους καθηγητές και τη Διεύθυνση του Κολεγίου στην οποία και αναφέρονται.

 

9.3.8 Υπεύθυνος Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων (Foreign Liaisons Officer)

Χειρίζεται την επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο σε θέματα εγγραφών, προώθησης τελικών βαθμολογιών, έκδοσης πτυχίων και βεβαιώσεων από το Middlesex University. Υποστηρίζει τους σπουδαστές που ενδιαφέρονται για περαιτέρω σπουδές με την παροχή των σχετικών εγγράφων. Αναφέρεται στη Διεύθυνση του Κολεγίου.

 

 

 

9.4  ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

9.4.1 Συμβούλιο Σπουδών (Board of Studies)

Δίνει την ευκαιρία στους εκπροσώπους των σπουδαστών/στριών του εκάστοτε Προγράμματος να μεταφέρουν τις εμπειρίες και εκτιμήσεις των τμημάτων τους σε σχέση με το πρόγραμμα σπουδών και εν γένει την ακαδημαϊκή διαδικασία. Συμμετέχουν ως μόνιμα μέλη: εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Επιτροπής, οι Διευθυντές των Προγραμμάτων, ο Υπεύθυνος Διασφάλισης Ακαδημαϊκής Ποιότητας και ο Ακαδημαϊκός Σύνδεσμος μεταξύ ΑΚΤΟ και Πανεπιστημίου (Link Tutor). Συνέρχεται μία φορά το εξάμηνο και συγκαλείται από τον Υπεύθυνο Διασφάλισης Ακαδημαϊκής Ποιότητας.

 

9.4.2 Επιτροπές Εισαγωγής στο BA (Hons) Degree και ΜΑ Degree

Συστήνονται για κάθε Πρόγραμμα, διενεργούν τις αντίστοιχες συνεντεύξεις, εξετάζουν περιπτώσεις σπουδαστών/στριών που αιτούνται εισαγωγή με κατατακτήριες στο ΒΑ (Hons) Degree. Επίσης, αξιολογούν τις αιτήσεις σπουδαστών/στριών για εισαγωγή σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Αποτελούνται από μέλη της Ακαδημαϊκής Επιτροπής, τον Διευθυντή του Προγράμματος στο οποίο αιτείται η εισαγωγή και τον Υπεύθυνο Συντονισμού ΒΑ και ΜΑ προγραμμάτων.

 

9.4.3 Επιτροπές Σπουδών (Programme Team Council)

Σε αυτές τις επιτροπές εξετάζονται θέματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας του εκάστοτε Προγράμματος, μεταφέρονται προσωπικές εμπειρίες και εκτιμήσεις των διδασκόντων, όπως επίσης συντάσσονται και βελτιώνονται τα φύλλα σπουδαστικών εργασιών. Συντονίζονται από τον Διευθυντή του Προγράμματος και συμμετέχουν οι διδάσκοντες καθηγητές.

 

9.4.4 Εξεταστική Επιτροπή (Assessment Board)

Συνέρχεται μετά την ολοκλήρωση κάθε ακαδημαϊκού έτους με σκοπό την επικύρωση των αποτελεσμάτων που οδηγούν στην απόκτηση τίτλων του Πανεπιστημίου για κάθε πρόγραμμα σπουδών. Αποτελούνται από εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής Επιτροπής, τον Διευθυντή του εκάστοτε Προγράμματος, τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου και έναν Εξωτερικό Εξεταστή.

 

9.5 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

  1. Γενικά
    • Για υποψήφιους/ες που τα ελληνικά δεν είναι η μητρική τους γλώσσα, απαιτείται επίπεδο γλωσσομάθειας Β2.
    • Για την εγγραφή απαιτείται η συμπλήρωση και υπογραφή της Αίτησης Εγγραφής από τον/την υποψήφιο/α. Επίσης, απαιτείται η καταβολή της πρώτης δόσης των διδάκτρων, όπως αυτή ορίζεται από την Αίτηση Εγγραφής.
    • Για την εγγραφή απαιτούνται υποστηρικτικά έγγραφα του/της υποψήφιου/ας, όπως πρότερος τίτλος σπουδών (π.χ. Απολυτήριο Λυκείου), έγγραφα ταυτοποίησης (π.χ. Αστυνομικό Δελτίο Ταυτότητας), καθώς και έγγραφα άδειας παραμονής στην Ελλάδα, όπως αυτά ορίζονται από τον νόμο και μόνο σε περιπτώσεις μη ελληνικής ιθαγένειας.
    • Αν υπάρχει συνυπόχρεoς πληρωμής στην Αίτηση Εγγραφής, η Διεύθυνση του ΑΚΤΟ έχει το δικαίωμα να τον ενημερώνει για την πορεία του σπουδαστή.
    • Για την εγγραφή στα επόμενα έτη σπουδών των ήδη σπουδαστών/στριών απαιτείται η εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους όπως αυτές περιγράφονται στον παρόντα Κανονισμό.
    • Ο ΑΚΤΟ διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτή την αίτηση εγγραφής του/της υποψήφιου/ας ή σπουδαστή/στριας που δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του/της ή που έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα.

 

  1. Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών
    • Στα επικυρωμένα από το Middlesex University Πανεπιστημιακά Προγράμματα εγγράφονται υποψήφιοι/ες που διαθέτουν Απολυτήριο Ελληνικού Λυκείου ή ισοτιμία τίτλου σπουδών από σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού ή IB Diploma, A levels, GCSE, κ.ά.
    • Πολίτες χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Συμφωνίας Schengen, πρέπει να λάβουν φοιτητική βίζα ή άδεια παραμονής πριν εγγραφούν.
    • Οι σπουδαστές/στριες μεταλυκειακών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (IEK, Κολεγίων, Ελληνικών Πανεπιστημίων ή Πανεπιστημίων του εξωτερικού), αλλά και υποψήφιοι/ες που ήδη εργάζονται ή έχουν άλλη μαθησιακή εμπειρία σχετική με το πρόγραμμα σπουδών, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής/κατατακτήριας εισαγωγής στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΑΚΤΟ. Την αίτηση μετεγγραφής/κατατακτήριας εισαγωγής συνοδεύει η αναλυτική τους βαθμολογία (transcript) από το προηγούμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα, καθώς και το portfolio εργασιών τους. Οι υποψήφιοι/ες καλούνται σε προσωπική συνέντευξη, ώστε να καθοριστεί το επίπεδο κατάταξής τους.​
    • Αν ο/η υποψήφιος/α είναι κάτω των 18 ετών, την αίτηση εγγραφής του συνυπογράφει ένας από τους γονείς ή άλλος κηδεμόνας ή/και ο συνυπόχρεος πληρωμής. Στην περίπτωση αυτή η Διεύθυνση του ΑΚΤΟ έχει το δικαίωμα να ενημερώνει τον γονέα ή κηδεμόνα για την πορεία του/της σπουδαστή/στριας.

 

  1. Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών
    • Οι υποψήφιοι/ες για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών θα πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου σε τομέα Art & Design ή άλλο τομέα σχετικό με το design. Όσοι/ες υποψήφιοι/ες δεν έχουν πτυχίο, χρειάζεται να έχουν πέντε (5) τουλάχιστον έτη επαγγελματικής εμπειρίας σε τομέα σχετικό με το design.
    • Οι υποψήφιοι/ες για το πρόγραμμα περνούν από συνέντευξη σε επιτροπή αξιολόγησης κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως και προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
    • Όσοι/ες υποψήφιοι/ες δεν διαθέτουν τα παραπάνω ή δεν είναι επιτυχείς στο στάδιο της συνέντευξης έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα 4μηνο Master Foundation Course, ώστε να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.

9.6 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΟΛΕΓΙΟΥ

  1. Η ακαδημαϊκή χρονιά έχει μία (1) περίοδο ενάρξεων (κάθε Οκτώβριο) για το πρόγραμμα πρωινής φοίτησης και δύο (2) περιόδους ενάρξεων (κάθε Οκτώβριο & Φεβρουάριο) για το πρόγραμμα απογευματινής φοίτησης (Open College) και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Οι εγγραφές και για τις δύο περιόδους μπορούν να πραγματοποιηθούν όλο το έτος.
  2. Μετά την έναρξη των μαθημάτων όλες οι αιτήσεις εγγραφής θεωρούνται εκπρόθεσμες και για την αποδοχή τους ή μη αποφασίζει η Ακαδημαϊκή Επιτροπή. Σπουδαστές/στριες που γίνονται δεκτοί/ές και εγγράφονται μετά την έναρξη των μαθημάτων, υποχρεούνται να καταβάλουν τα δίδακτρα ολόκληρου του διδακτικού έτους και να ακολουθήσουν ειδικό πρόγραμμα ενισχυτικών μαθημάτων, εφόσον αυτό τους επιβληθεί.

9.7 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ

  1. Οι σπουδαστές/στριες κατατάσσονται σε τμήμα και ωράριο με βάση τη διαθεσιμότητα που υπάρχει κατά την εγγραφή τους. Η αλλαγή τμήματος ή ωραρίου εξετάζεται από τη Διεύθυνση του Κολεγίου μετά από αίτηση του/της σπουδαστή/στριας και εφόσον συντρέχει σημαντικός λόγος.
  2. Η αλλαγή Προγράμματος Σπουδών εξετάζεται από τη Διεύθυνση του Κολεγίου μετά από αίτηση του/της σπουδαστή/στριας και είναι δυνατή μόνο εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη των μαθημάτων. Σπουδαστές/στριες που γίνονται δεκτοί/ές για αλλαγή Προγράμματος Σπουδών θα πρέπει να ακολουθήσουν ειδικό πρόγραμμα ενισχυτικών μαθημάτων, εφόσον αυτό τους επιβληθεί.
  3. Στα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στα οποία προσφέρεται η επιλογή κατεύθυνσης, οι σπουδαστές/στριες καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση που επιθυμούν να ακολουθήσουν στο 2ο και 3ο έτος έως τις 30 Ιουνίου του 1ου έτους σπουδών. Σε περίπτωση που επιθυμούν να αλλάξουν την αρχική επιλογή τους μπορούν να το κάνουν αυτό έως τις 10 Νοεμβρίου του ίδιου ημερολογιακού έτους.
  4. Στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (με έναρξη τον Οκτώβριο) στα οποία προσφέρεται η επιλογή κατεύθυνσης οι σπουδαστές/στριες καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση που επιθυμούν να ακολουθήσουν έως τις 30 Ιανουαρίου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Σε περίπτωση που επιθυμούν να αλλάξουν την αρχική επιλογή τους μπορούν να το κάνουν αυτό έως τις 28 Φεβρουαρίου του ίδιου ημερολογιακού έτους.
  5. Στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (με έναρξη τον Φεβρουάριο) στα οποία προσφέρεται η επιλογή κατεύθυνσης οι σπουδαστές/στριες καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση που επιθυμούν να ακολουθήσουν έως τις 30 Ιουνίου του ίδιου ημερολογιακού έτους. Σε περίπτωση που επιθυμούν να αλλάξουν την αρχική επιλογή τους μπορούν να το κάνουν αυτό έως τις 30 Οκτωβρίου του ίδιου ημερολογιακού έτους.
  6. Με την ένταξη σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, όσοι/ες σπουδαστές/στριες επιθυμούν να ενισχύσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις ή τις τεχνικές τους δεξιότητες σε κάποια από τα Κολεγιακά Προγράμματα μπορούν να επιλέξουν και να παρακολουθήσουν (ως ακροατές) μαθήματα από τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, με έγκριση του Διευθυντή Προγράμματος, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

9.8 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ

  1. Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών
    • Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους και τελειώνει την 30ή Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.
    • Για πρωτοετείς και δευτεροετείς σπουδαστές/στριες που κάνουν την εγγραφή τους για έναρξη σπουδών στο χειμερινό εξάμηνο, το διδακτικό έτος αρχίζει τον Οκτώβριο κάθε έτους και ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των βαθμολογιών τον Ιούνιο του επόμενου ημερολογιακού έτους. Ειδικά για τους τελειόφοιτους σπουδαστές/στριες που λαμβάνουν τίτλους σπουδών του Middlesex University το διδακτικό έτος ολοκληρώνεται μετά την επικύρωση των αποτελεσμάτων από την Εξεταστική Επιτροπή (Assessment Board), η οποία συγκαλείται τον Ιούλιο. Στη διαδικασία αυτή παρευρίσκονται υποχρεωτικά οι εξεταζόμενοι/ες σπουδαστές/στριες με τους φακέλους των εργασιών τους.
    • Για πρωτοετείς σπουδαστές/στριες που κάνουν την εγγραφή τους για έναρξη σπουδών στο εαρινό εξάμηνο, το διδακτικό έτος αρχίζει τον Φεβρουάριο κάθε έτους και ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των βαθμολογιών τον Οκτώβριο του ίδιου ημερολογιακού έτους. Οι πρωτοετείς σπουδαστές/στριες που ξεκινούν τις σπουδές τους τον Φεβρουάριο εντάσσονται ως δευτεροετείς στα τμήματα που έχουν έναρξη τον Οκτώβριο του ίδιου ημερολογιακού έτους.

 

 

 

  1. Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών
    • Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους και τελειώνει την 31η Οκτωβρίου του επόμενου έτους.
    • Για σπουδαστές/στριες που κάνουν την εγγραφή τους για έναρξη σπουδών στο χειμερινό εξάμηνο, το διδακτικό έτος αρχίζει τον Οκτώβριο κάθε έτους και ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των βαθμολογιών τον Δεκέμβριο του επόμενου ημερολογιακού έτους. Το διδακτικό έτος ολοκληρώνεται μετά την επικύρωση των αποτελεσμάτων από την Εξεταστική Επιτροπή (Assessment Board), η οποία συγκαλείται το Νοέμβριο. Στη διαδικασία αυτή παρευρίσκονται υποχρεωτικά οι εξεταζόμενοι/ες σπουδαστές/στριες με τους φακέλους των εργασιών τους.
    • Για σπουδαστές/στριες που κάνουν την εγγραφή τους για έναρξη σπουδών στο εαρινό εξάμηνο, το διδακτικό έτος αρχίζει τον Φεβρουάριο κάθε έτους και ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των βαθμολογιών τον Δεκέμβριο του επόμενου ημερολογιακού έτους.

 

  1. Επίσημες Αργίες Κολεγίου

Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του ΑΚΤΟ περιλαμβάνει τις κάτωθι επίσημες αργίες*:

  • 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (επίσης 26 & 27 Οκτωβρίου για το παράρτημα της Θεσσαλονίκης)
  • 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
  • 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (Χειμερινές Διακοπές)
  • ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • 25 ΜΑΡΤΙΟΥ
  • ΠΑΣΧΑ (Εαρινές διακοπές)
  • 1 ΜΑΪΟΥ (Γιορτή της Πρωτομαγιάς)
  • ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

*Οι ημέρες των αργιών ενδέχεται να τροποποιηθούν με οδηγία του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

9.9 ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΛΕΓΙΟΥ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑ

  1. Σπουδές πλήρους φοίτησης (fulltime)

1.1 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Η εκπαιδευτική διαδικασία εξελίσσεται με ενότητες (modules) που περιέχουν ένα ή περισσότερα μαθήματα, θεωρητικά ή εργαστηριακά, όπως παρουσιάζονται στα εγχειρίδια σπουδών των Προγραμμάτων. Το 3ο έτος σπουδών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων μαθημάτων, την Ερευνητική Εργασία (προτελευταίο εξάμηνο) και τη Διπλωματική Εργασία (τελευταίο εξάμηνο). Η επιτυχής ολοκλήρωση και του 3ου έτους σπουδών οδηγεί στην απόκτηση του Bachelor of Arts (Hons) Degree του Middlesex University.

1.2 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Η εκπαιδευτική διαδικασία εξελίσσεται με ενότητες (modules) που περιέχουν ένα ή περισσότερα μαθήματα, θεωρητικά ή εργαστηριακά, όπως παρουσιάζονται στα εγχειρίδια σπουδών των Προγραμμάτων. Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει Ερευνητική και Διπλωματική εργασία. Η επιτυχής ολοκλήρωση σπουδών οδηγεί στην απόκτηση του Master of Arts Degree του Middlesex University.

  1. Σπουδές μερικής φοίτησης (part-time)

2.1 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Στον ΑΚΤΟ δίνεται η δυνατότητα part-time σπουδών μόνο σε τελειόφοιτους/ες σπουδαστές/στριες των Προπτυχιακών Προγραμμάτων, επιτρέποντάς τους να ολοκληρώσουν το τελευταίο έτος σπουδών σε δύο έτη (αντί δύο εξαμήνων). Με την εγγραφή τους στο τρίτο έτος, οι σπουδαστές/στριες δηλώνουν την επιλογή τους ως προς τον τρόπο φοίτησης στον Υπεύθυνο Έτους. Σε περίπτωση που επιθυμούν να αλλάξουν την αρχική επιλογή τους, μπορούν να το κάνουν αυτό έως τις 10 Νοεμβρίου και υποχρεούνται, σε κάθε περίπτωση, να καταβάλουν οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει στα δίδακτρα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούν να ζητήσουν αλλαγή του τρόπου φοίτησης σε μερική φοίτηση έως τις 10 Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι σπουδαστές/στριες ή ο/η συνυπόχρεος οφείλουν να καταβάλουν έξοδα διαχείρισης, τα οποία αναγράφονται στον πίνακα του Άρθρου 7 – Οικονομικές Υποχρεώσεις Σπουδαστών/στριών. Διευκρινίζεται ότι πέραν της 10ης Νοεμβρίου, τυχόν επιστροφή σε πλήρη φοίτηση δεν είναι δυνατή. Οι σπουδαστές/στριες οφείλουν να γνωρίζουν τα προσαρμοσμένα χρονοδιαγράμματα και τις απαιτήσεις του προγράμματός τους, όπως αυτά καθορίζονται από τα αντίστοιχα εγχειρίδια σπουδών με τις οδηγίες BA (Hons) που τους παρέχονται. Ο Εξωτερικός Εξεταστής θα βλέπει τους σπουδαστές/στριες αυτούς με την ολοκλήρωση των σπουδών τους μαζί με τους υπόλοιπους τελειόφοιτους του ίδιου έτους και με τους ίδιους όρους.

 

2.2 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Οι σπουδαστές/στριες των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων δύνανται να μεταβάλουν τον τρόπο φοίτησής τους σε μερική φοίτηση. Με την εγγραφή τους στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, οι σπουδαστές/στριες δηλώνουν την επιλογή τους ως προς τον τρόπο φοίτησης στον Υπεύθυνο Έτους. Σε περίπτωση που επιθυμούν να αλλάξουν την αρχική επιλογή τους μπορούν να το κάνουν αυτό έως τις 10 Νοεμβρίου και υποχρεούνται, σε κάθε περίπτωση, να καταβάλουν οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει στα δίδακτρα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούν να ζητήσουν αλλαγή του τρόπου φοίτησης σε μερική φοίτηση έως τις 10 Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι σπουδαστές/στριες ή ο/η συνυπόχρεος οφείλουν να καταβάλουν έξοδα διαχείρισης, τα οποία αναγράφονται στον πίνακα του Άρθρου 7 – Οικονομικές Υποχρεώσεις Σπουδαστών/στριών. Διευκρινίζεται ότι πέραν της 10ης Νοεμβρίου, τυχόν επιστροφή σε πλήρη φοίτηση δεν είναι δυνατή. Οι σπουδαστές/στριες οφείλουν να γνωρίζουν τα προσαρμοσμένα χρονοδιαγράμματα και τις απαιτήσεις του προγράμματός τους, όπως αυτά καθορίζονται από τα αντίστοιχα εγχειρίδια σπουδών με τις οδηγίες MA που τους παρέχονται. Ο Εξωτερικός Εξεταστής θα βλέπει τους σπουδαστές/στριες αυτούς με την ολοκλήρωση των σπουδών τους μαζί με τους υπόλοιπους τελειόφοιτους του ίδιου έτους και με τους ίδιους όρους.

 

  1. Αναγνώριση Επαγγελματικής Ισοδυναμίας

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ΠΔ 38/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), αναγνωρίζεται η επαγγελματική ισοδυναμία των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών που εκδίδονται από τα συνεργαζόμενα με Κολέγια, Πανεπιστήμια του εξωτερικού με τους αντίστοιχους τίτλους των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Η αναγνώριση γίνεται μετά από αίτηση του/της αποφοίτου στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) του Υπουργείου Παιδείας, αρμόδιο για την εξέταση αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας.

9.10 ΦΟΙΤΗΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

  1. Η κατάκτηση της γνώσης σε όλα τα Προγράμματα Σπουδών του ΑΚΤΟ προϋποθέτει τη συνεχή, τακτική και ενεργητική συμμετοχή των σπουδαστών/στριών στα μαθήματα και τις εκπαιδευτικές δράσεις, όπως αυτά ορίζονται από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Σχολής.
  2. Μετά από εισήγηση του/της Διευθυντή/τριας του εκάστοτε Προγράμματος και έγκριση της Ακαδημαϊκής Επιτροπής, είναι δυνατό κάποιος/α σπουδαστής/στρια να απαλλαγεί από την παρακολούθηση ορισμένων μαθημάτων και να πάρει μέρος κατ’ ευθείαν στη διαδικασία εξέτασής τους.
  3. Η παρουσία και η ενεργητική συμμετοχή στα μαθήματα αποτελούν ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης που λαμβάνονται υπόψη κατά την τελική βαθμολόγηση κάθε μαθήματος.
  4. Οι σπουδαστές/στριες που για οποιοδήποτε λόγο παρακολουθούν 50% ή λιγότερο των ωρών διδασκαλίας σε κάποιο μάθημα, τίθενται υπό την κρίση της Ακαδημαϊκής Επιτροπής και της Διεύθυνσης του Προγράμματος Σπουδών τους, οι οποίοι θα αποφασίζουν εάν ο/η σπουδαστής/στρια χρειάζεται να παρακολουθήσει ενισχυτικά μαθήματα, ώστε να του επιτραπεί να εξεταστεί στο συγκεκριμένο μάθημα. Για την παρακολούθηση των ενισχυτικών μαθημάτων καταβάλλονται δίδακτρα. Η συγκεκριμένη διαδικασία συμβάλλει στη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την κατάκτηση των μαθησιακών στόχων.
  5. Οι σπουδαστές/στριες που για οποιοδήποτε λόγο παρακολουθούν το 40% ή λιγότερο των συνολικών ωρών διδασκαλίας του εξαμήνου, τίθενται υπό την κρίση της Ακαδημαϊκής Επιτροπής, η οποία διατηρεί το δικαίωμα είτε να μην επιτρέψει την παράδοση εργασιών προς εξέταση για μαθήματα του εξαμήνου, είτε ακόμη να μην επιτρέψει τη συνέχιση της φοίτησής του/της. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι απαραίτητη η επανεγγραφή τους. Η συγκεκριμένη διαδικασία συμβάλλει στη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την κατάκτηση των μαθησιακών στόχων.
  6. Οι παρουσίες υπολογίζονται από την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων. Ειδικές περιπτώσεις ρυθμίζονται με απόφαση της Ακαδημαϊκής Επιτροπής.
  7. Σε περίπτωση έκτακτης αλλαγής στο ωρολόγιο πρόγραμμα, οι παρουσίες καταχωρούνται στην ενότητα η οποία διδάχθηκε και όχι σε αυτή που προβλέπεται από το πρόγραμμα. Παρουσίες λαμβάνονται και σε εκπαιδευτικές δράσεις του ΑΚΤΟ στις οποίες η συμμετοχή των σπουδαστών/στριών είναι υποχρεωτική, καθώς θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Καταχωρούνται δε στις ώρες διδασκαλίας της συγκεκριμένης ενότητας που προβλέπεται από το ωρολόγιο πρόγραμμα.

9.11 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Η επίδοση των σπουδαστών/στριών σε κάθε μάθημα κρίνεται από τον διδάσκοντα καθηγητή, με βάση τα προκαθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης. Οι σπουδαστές/στριες λαμβάνουν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου ένα φύλλο εργασίας για κάθε εργασία που αναμένεται να παραδώσουν προς αξιολόγηση, το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες για την εκπόνηση της εργασίας, τα μαθησιακά αποτελέσματα, καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης. Το κάθε κριτήριο αξιολόγησης βαθμολογείται με απόλυτο αριθμό στην κλίμακα από ένα (1,00) έως δέκα (10,00).
  2. Η επίδοση των σπουδαστών/στριών καθώς και ο βαθμός προαγωγής σε κάθε μάθημα χαρακτηρίζονται με κλίμακα βαθμολογίας από ένα (1,00) έως δέκα (10,00). Ο κατώτερος προβιβάσιμος βαθμός (βάση) τόσο για την κάθε ενότητα ξεχωριστά, όσο και για την προαγωγή των σπουδαστών/στριών, είναι το τρία (3,00). Η κλίμακα τελικής βαθμολογίας των μαθημάτων είναι:9 – 10: Άριστα

7 – 8,9: Λίαν Καλώς

5 – 6,9: Καλώς

3 – 4,9: Σχεδόν Καλώς

1 – 2,9: Μη προβιβάσιμη βαθμολογία

 

  1. Οι τελειόφοιτοι/ες σπουδαστές/στριες στα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών οφείλουν να τηρούν το χρονοδιάγραμμα και τις απαιτήσεις σχετικά με την επιλογή θέματος της Ερευνητικής και Διπλωματικής τους εργασίας, την εκπόνηση των εργασιών, τις απαιτήσεις παράδοσης και παρουσίασης και τα αντικείμενα εξέτασης, όπως αυτές περιγράφονται στα αντίστοιχα εγχειρίδια οδηγιών που τους παρέχονται στο τελευταίο έτος (ΒΑ Hons).
  2. Ο τελικός βαθμός του εξαμήνου για κάθε ενότητα διαμορφώνεται από τις επιμέρους βαθμολογίες στα μαθήματα της ενότητας στην οποία εξετάζονται. Το κάθε ένα από αυτά συμμετέχει με διαφορετικό ποσοστό στην τελική βαθμολογία της ενότητας, το οποίο αναγράφεται στο Διάγραμμα Μαθήματος (Syllabus). Για να θεωρείται η φοίτηση επιτυχής σε μία ενότητα, είναι απαραίτητο ο/η σπουδαστής/στρια να έχει λάβει προβιβάσιμο βαθμό σε όλα τα μαθήματα της ενότητας.
  3. Στα επικυρωμένα Μεταπτυχιακά Προγράμματα από το Middlesex University οι τελικές εξετάσεις για τη χορήγηση του πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών (MA Degree) γίνονται με την παρουσίαση του συνόλου των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν από κάθε σπουδαστή στη διάρκεια ολόκληρου του έτους σπουδών.
  4. Σε περίπτωση που σπουδαστής/στρια δεν παραδώσει υλικό προς εξέταση ή παρακολουθήσει 20% ή λιγότερο των διδακτικών ωρών του μαθήματος, στον ειδικό χώρο της κατάστασης βαθμολογίας του/της σπουδαστή/στριας αναγράφεται η ένδειξη «Δ.Π.» (Δεν Παρέδωσε/Δεν Παρακολούθησε).
  5. Τα άνωθι ισχύουν για την εσωτερική βαθμολόγηση στο Κολέγιο ΑΚΤΟ, ενώ για την απόκτηση των:

7.1 Bachelor of Arts (Hons) Degree του Middlesex University η αντίστοιχη κλίμακα βαθμολογίας είναι:
90% – 100%: First Class

70% – 89%: Upper Second Class (2.1)

50% – 69%: Lower Second Class (2.2)

30% – 49%: Third Class (3rd)

 

7.2 Master of Arts Degree του Middlesex University η αντίστοιχη κλίμακα βαθμολογίας είναι:
90% – 100%: Distinction

70% – 89%: Merit

30% – 69%: Pass

 

  1. Οι σπουδαστές/στριες οφείλουν να παραδίδουν τις εργασίες τους όπως αυτές ορίζονται από το διάγραμμα μαθήματος (syllabus) προς εξέταση και βαθμολόγηση στην προκαθορισμένη ημερομηνία παράδοσης (deadline). Παράδοση εργασιών εντός δέκα ημερών μετά το πέρας της προκαθορισμένης ημερομηνίας παράδοσης επιδέχεται βαθμολογική ποινή 0,2 βαθμούς/ημέρα παράτασης.
  2. Σπουδαστές/στριες οι οποίοι/ες δεν έχουν επιτύχει προβιβάσιμο βαθμό ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πρέπει εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών να αιτηθούν Ειδική Επέκταση Προθεσμίας Παράδοσης των εργασιών τους. Η Αίτηση Ειδικής Επέκτασης συνοδεύεται με την κατάθεση των αντίστοιχων δικαιολογητικών. Εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση από την Ακαδημαϊκή Επιτροπή, χορηγείται παράταση προθεσμίας για παράδοση έως τριάντα (30) ημέρες από την ημέρα έγκρισής της. Οι εργασίες που κατατίθενται μέσα στο πλαίσιο Ειδικής Επέκτασης βαθμολογούνται με ανώτατη βαθμολογία τη βάση (3,00). Η Αίτηση Ειδικής Επέκτασης συνοδεύεται από εξέταστρα.
  3. Εάν ο/η σπουδαστής/στρια που απέτυχε στην καθορισμένη ημερομηνία παράδοσης εργασιών μπορεί να αποδείξει σοβαρότατους λόγους που εμπόδισαν την επαρκή του/της προετοιμασία (με προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών), η Ακαδημαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να μην του/της επιβάλει βαθμολογική ποινή.
  4. Ο/η σπουδαστής/στρια δικαιούται να κάνει αίτηση αναβαθμολόγησης, αν πιστεύει ότι η βαθμολογία που έλαβε σε κάποιο μάθημα ή ενότητα (ή ενότητες) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική του/της επίδοση. Καλείται να υποβάλει την αίτηση εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και συγχρόνως να καταβάλει τα αντίστοιχα εξέταστρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο βαθμός που προκύπτει μετά την αναβαθμολόγηση είναι και ο οριστικός για τη συγκεκριμένη ενότητα, ακόμη και αν είναι μικρότερος από τον αρχικό (δηλαδή πριν την αναβαθμολόγηση).
  5. Εξαίρεση από την παραπάνω διαδικασία αποτελούν οι βαθμολογίες του 3ου έτους σπουδών και οι βαθμολογίες των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, καθώς ανακοινώνονται μετά την επικύρωση της Εξεταστικής Επιτροπής (Assessment Board), επειδή αποτελούν προϊόν συζήτησης και συναξιολόγησης των βαθμολογητών της Σχολής, του Εξωτερικού Εξεταστή και των εκπροσώπων του Middlesex University και εμπίπτουν σε διαδικασία αναβαθμολόγησης όπως αυτή ορίζεται από το Middlesex University.
  6. Ειδικές περιπτώσεις που ανακύπτουν σχετικά με τη βαθμολογία και εν γένει την αξιολόγηση των σπουδαστών/στριών ρυθμίζονται από την Ακαδημαϊκή Επιτροπή.
  7. Σπουδαστές/στριες που επιθυμούν να αιτηθούν ειδικού τρόπου εξέτασης πέραν του προκαθορισμένου από το διάγραμμα μαθήματος μπορούν να το κάνουν μέσω Ειδικής Αίτησης εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη του εξαμήνου. Προϋπόθεση για την αίτηση είναι η γνωμάτευση για διαγνωσμένη μαθησιακή δυσκολία. Στο 3ο έτος των Προπτυχιακών προγραμμάτων και στα Μεταπτυχιακά προγράμματα, όπου οι γραπτές εργασίες είναι προϋπόθεση για την απόκτηση του Πτυχίου, παρέχεται, μετά από έγκριση της Ακαδημαϊκής Επιτροπής, περισσότερος χρόνος  για την παράδοση των γραπτών αυτών εργασιών.

 

9.12 ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ – ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

  1. Προαγωγή σπουδαστών/στριών

Οι σπουδαστές/στριες προάγονται στο επόμενο έτος σπουδών όταν έχουν επιτύχει βαθμολογία τουλάχιστον 3,00 (βάση) σε όλες τις ενότητες των εξαμήνων του έτους που παρακολούθησαν.

  1. Ενότητες σε Εκκρεμότητα
    • Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί προβιβάσιμος βαθμός σε όλες τις ενότητες του έτους, δεν επιτρέπεται στον/στη σπουδαστή/στρια να εγγραφεί στο επόμενο έτος σπουδών, να πάρει βεβαίωση παρακολούθησης ή πτυχίο αντιστοίχως αν είναι τελειόφοιτος/η, αλλά οφείλει να επανεγγραφεί για τις ενότητες αυτές, με την καταβολή των αντίστοιχων διδάκτρων.
    • Οι παραπάνω σπουδαστές/στριες υποχρεούνται σε επανεγγραφή για την παρακολούθηση των ενοτήτων αυτών το πολύ μέσα στο διάστημα των δύο επόμενων ακαδημαϊκών περιόδων. Μετά την παρέλευση της διετίας η συνέχιση των σπουδών είναι δυνατή ως εξής:
      • Οι σπουδαστές/στριες 1ου έτους υποχρεούνται στην παρακολούθηση ολόκληρου του προγράμματος σπουδών εξ αρχής.
      • Οι σπουδαστές/στριες 2ου ή 3ου έτους εγγράφονται ως κατατακτήρια εισαγωγή στο αντίστοιχο έτος του τρέχοντος επικυρωμένου Προγράμματος σπουδών.
    • Στην περίπτωση που τελειόφοιτος/η σπουδαστής/στρια δεν παραστεί στην Εξεταστική Επιτροπή (Assessment Board), η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να τον/την απορρίψει, έστω κι αν έχει επιτύχει στην εσωτερική εξέταση του Κολεγίου.
  1. Οικονομικές υποχρεώσεις για επανεξεταζόμενες ενότητες
  • Για την περίπτωση επανεγγραφής στο ίδιο έτος σπουδών, και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξοφληθεί τα συμφωνηθέντα δίδακτρα, οι σπουδαστές/στριες καταβάλλουν το συνολικό ποσό των διδάκτρων όπως αυτό ορίζεται κατά το έτος επανεγγραφής τους.
  • Σπουδαστές/στριες οι οποίοι/ες δεν έχουν επιτύχει προβιβάσιμο βαθμό μετά το πέρας του ακαδημαϊκού έτους τίθενται στην κρίση της Ακαδημαϊκής Επιτροπής για το αν θα τους επιτραπεί να παρακολουθήσουν επιπλέον ενισχυτικά μαθήματα στις ενότητες αυτές ή αν θα χρειαστεί να επαναλάβουν όλο το εξάμηνο/έτος στο οποίο απέτυχαν. Σε κάθε περίπτωση ορίζεται επανεξέταση του/της σπουδαστή/στριας και δίδακτρα με βάση τον πίνακα στο Άρθρο 7.

 

 

  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ – ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

 

  1. Για να απευθυνθεί κάποιος/α σπουδαστής/στρια στις διαδικασίες του Middlesex University «Complaints in relation to collaborative partner institutions», οι οποίες είναι δημοσιευμένες στον Κανονισμό του Πανεπιστημίου, πρέπει να έχουν εξαντληθεί οι διαδικασίες του ΑΚΤΟ.
  2. Ενστάσεις που αφορούν αίτημα για επαναξιολόγηση απόφασης του Συμβουλίου Αξιολόγησης (και ως εκ τούτου, του βαθμολογικού αποτελέσματος) λόγω ειδικών συνθηκών πρέπει να ακολουθούν τον κανονισμό του Middlesex(Middlesex University Regulations, Section G: Appeal Regulation and Procedures).

Ενστάσεις που αφορούν αίτημα για επαναξιολόγηση απόφασης εισαγωγής μπορούν να κατατίθενται στον ΑΚΤΟ μέσω email στο ba_ma@aktocollege.gr ή ba_ma.thess@aktocollege.gr, με τη δήλωση των προσωπικών στοιχείων των σπουδαστών/στριων, το πρόγραμμα σπουδών και την επιχειρηματολογία τους. Κάθε περίπτωση ξεχωριστά θα αξιολογείται από την Ακαδημαϊκή Επιτροπή και η απάντηση στο αίτημα του/της σπουδαστή/στριας θα αποστέλλεται μέσω email.

Στο Ι.Ε.Κ. εγγράφονται οι απόφοιτοι της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή των Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων.

Τα προγράμματα του ΑΚΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ. είναι καταρτισμένα από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν.) σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον νομικό πλαίσιο (http://www.gsae.edu.gr/).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΙΕΚ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΒΕΚ)

  • ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ
  • ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
  • ΤΕΧΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • ΤΕΧΝΗ ΣΚΙΤΣΟΥ – ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΓΡΑΦΙΚΩΝ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΜΟΔΑΣ
  • ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΙΕΚ

  1. Έτος και Εξάμηνα Κατάρτισης
  2. Το εκπαιδευτικό έτος στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους και περιλαμβάνει δύο αυτοτελή εξάμηνα κατάρτισης, το χειμερινό και το εαρινό.
  3. Κάθε διδακτικό έτος περιλαμβάνει δύο αυτοτελή εξάμηνα φοίτησης, το χειμερινό και το εαρινό, έκαστο τόσων ωρών κατάρτισης όσων ορίζει ο εγκεκριμένος Οδηγός Σπουδών των προβλεπόμενων θεωρητικών, εργαστηριακών και μικτών μαθημάτων. Το πρώτο εξάμηνο (χειμερινό) αρχίζει την 3η (τρίτη) Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους και λήγει τη 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, ενώ το δεύτερο εξάμηνο (εαρινό) αρχίζει την 1η Μαρτίου κάθε έτους ή την αμέσως επόμενη εργάσιμη και λήγει την 30η Ιουνίου του ιδίου έτους.
  4. Η διάρκεια της ωριαίας διδασκαλίας όλων των μαθημάτων καθορίζεται σε σαράντα πέντε (45) λεπτά. Ο μέγιστος αριθμός των ωρών διδασκαλίας καθορίζεται σε οκτώ (8) ώρες ανά ημέρα κατάρτισης. Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα κατάρτισης δύναται να αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, προκειμένου να καλύπτεται ο προβλεπόμενος αριθμός ωρών, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Οδηγό Σπουδών.
  5. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία δεν πραγματοποιηθεί διδασκαλία για οποιοδήποτε λόγο, αναπληρώνεται η κατάρτιση με αύξηση των ωρών του ημερησίου ή εβδομαδιαίου προγράμματος.
  6. Οι ημερομηνίες υπόκεινται σε αλλαγές σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. & Ν.)
  7. Διακοπές – Αργίες

Διδασκαλία μαθημάτων δεν διεξάγεται και εξετάσεις δεν διενεργούνται κατά τις ακόλουθες χρονικές περιόδους του εκπαιδευτικού έτους:

 

α) Διακοπές Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 6η Ιανουαρίου.

β) Διακοπές Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

γ) Θερινές διακοπές, από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 31η Αυγούστου.

 

Ημέρες αργίας των Ι.Ε.Κ. ορίζονται οι ακόλουθες:

 

α) όλες οι Κυριακές,

β) η θρησκευτική εορτή του Αγίου Πνεύματος,

γ) οι εθνικές επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου,

δ) η Καθαρά Δευτέρα,

ε) η 1η Μαΐου και

στ) οι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ημέρες αργίας για την έδρα του Ι.Ε.Κ., λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής εορτής.

 

  1. Εγγραφές
  2. Στα Ι.Ι.Ε.Κ. εγγράφονται οι απόφοιτοι της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ήτοι των Γ.Ε.Λ. και Ε.ΠΑ.Λ.. καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων.

Δικαιολογητικά για την εγγραφή στο ΑΚΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ. αποτελούν τα ακόλουθα:

  • Σχετική αίτηση στην οποία θα αναγράφονται τα ονομαστικά στοιχεία, τα στοιχεία ταυτότητας και η διεύθυνση κατοικίας του/της υποψηφίου/ας, με αντίγραφα ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. [υποχρεωτικό]
  • Ο εκάστοτε προβλεπόμενος πρωτότυπος τίτλος σπουδών (απολυτήριο ή πτυχίο), του οποίου θα εκδίδεται φωτοαντίγραφο με μέριμνα του Ι.Ε.Κ. για τη χρήση του στην επιλογή, και θα επιστρέφεται ο πρωτότυπος τίτλος στον/στην υποψήφιο/α. Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η προσκόμιση του πρωτότυπου τίτλου, θα προσκομίζεται είτε πρωτότυπο αποδεικτικό τίτλου σπουδών, που θα εκδίδεται από τη Σχολική Μονάδα αποφοίτησης του υποψηφίου και στο οποίο θα αναγράφεται ο τελικός βαθμός αποφοίτησης, είτε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο προβλέπεται από την ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία. [υποχρεωτικό]
  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατήριο ή άλλο έγγραφο που προβλέπεται από την ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία, των οποίων η φωτοτυπία μπορεί να επικυρώνεται και από το Ι.Ε.Κ. Σε περίπτωση έλλειψης Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου θα προσκομίζεται Πιστοποιητικό Δήμου. [υποχρεωτικό]
  • Βεβαίωση Ι.Κ.Α. ή Δημόσιας Υπηρεσίας, στην οποία θα αναγράφεται η προϋπηρεσία (ημερομίσθια ή έτη) που τυχόν πραγματοποίησε ο/η υποψήφιος/α σε συγκεκριμένο επάγγελμα και ειδικότητα, ή βεβαίωση Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος άσκησης συγκεκριμένης επιτήδευσης από τον/την υποψήφιο/α.
  • Η απόδειξη της προϋπηρεσίας είναι στην αποκλειστική ευθύνη του/της υποψηφίου/ας.
  • Ειδικά για την εγγραφή αλλοδαπών υπηκόων χωρών εκτός Ε.Ε., εντός Ε.Ε. και ομογενών, αντί του δικαιολογητικού όπως ορίζεται στο σημείο iii, απαιτείται η κατάθεση διαβατηρίου ή ταυτότητας ομογενών καθώς και της άδειας παραμονής για τους υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε. Σε περίπτωση μη αποφοίτησης από ελληνικό λύκειο ή ΣΕΚ, αντί του δικαιολογητικού όπως ορίζεται στο σημείο ii, απαιτείται η κατάθεση του ισότιμου πρωτότυπου τίτλου σπουδών, επίσημης μετάφρασης αυτού καθώς και της ισοτιμίας του, εκδοθέντων από δημόσια ελληνική υπηρεσία.
  • Για τους υποψήφιους καταρτιζόμενους χωρών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών απαιτείται γνώση ελληνικής γλώσσας κατ’ ελάχιστον επιπέδου Β1.
  1. Για την οριστικοποίηση της εγγραφής των επιλεγέντων υποψηφίων καταρτιζόμενων, απαιτείται η έγκαιρη κατάθεση στο ΑΚΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ. των απαραίτητων δικαιολογητικών και η οριστικοποίηση της εγγραφής με την απόκτηση Ειδικού Κωδικού Σπουδαστή Ι.Ε.Κ. Κατά την αρχική εγγραφή, ο/η υποψήφιος/α υπογράφει Εκπαιδευτικό Συμβόλαιο, που λαμβάνει υπόψη τα εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του, διέπει όλα τα εξάμηνα κατάρτισης και δηλώνει ότι έχει λάβει γνώση του κανονισμού, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του.
  2. Μετά την ολοκλήρωση της προαναφερθείσας διαδικασίας, όσοι καταρτιζόμενοι εγγράφονται σε Τμήματα Εαρινού Εξαμήνου κέκτηνται της εγγραφής και των δικαιωμάτων αυτής από την επιλογή τους. Επίσης, στο εαρινό εξάμηνο δύναται να πραγματοποιείται πρόσκληση επιλογής καταρτιζομένων μόνο για τα τμήματα τα οποία δεν δημιουργήθηκαν κατά την αρχική πρόσκληση του χειμερινού εξαμήνου, με σκοπό την συμπλήρωσή των τμημάτων στα οποία υπάρχουν προεγγραφές.
  3. Η επανεγγραφή των καταρτιζομένων σε τμήμα εξαμήνου κατάρτισης, πλην του αρχικού, πραγματοποιείται με κατάθεση σχετικής αίτησης και απόδειξης πληρωμής διδάκτρων πάντοτε πριν από την έναρξη κατάρτισης κάθε εξαμήνου. Σε περιπτώσεις επανεγγραφής μετά την έναρξη της κατάρτισης του νέου εξαμήνου, καταχωρούνται και προσμετρώνται, για το χαρακτηρισμό της φοίτησης των καταρτιζομένων, οι απουσίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την ημερομηνία επανεγγραφής, εφόσον τούτο οφείλεται σε υπαιτιότητά τους.
  4. Ο/η καταρτιζόμενος/η εγγράφεται στο επόμενο εξάμηνο κατάρτισης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, με υποβολή αίτησης στη Γραμματεία της σχολής, μέχρι την ημέρα έναρξης των μαθημάτων του ακόλουθου εξαμήνου κατάρτισης. Η μετάβαση σε επόμενο εξάμηνο σπουδών στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, δύναται να γίνει βάσει της αρχικής αίτησης εγγραφής, εκτός εάν υπάρχει ρητή διαφωνία από τον/την σπουδαστή/στρια.
  5. Οι κάτοχοι ΒΕΚ των Ι.Ε.Κ. και του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας δύνανται να κατατάσσονται σε συναφείς ειδικότητες του Ι.Ε.Κ., με απαλλαγή από τα μαθήματα τα οποία ήδη έχουν διδαχθεί, ή κατατάσσονται σε εξάμηνο πέραν του Α΄ και σε συναφείς ειδικότητες Ι.Ε.Κ. Για τον λόγο αυτό, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Ι.Ε.Κ. από την 15η Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή της 2ης εβδομάδας του Οκτωβρίου κάθε έτους για το χειμερινό εξάμηνο, συνοδευόμενη από έγγραφο ταυτοποίησης ταυτότητας και τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης που κατέχουν. Για το εαρινό εξάμηνο, η αντίστοιχη περίοδος είναι από την 1η Φεβρουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου.
  6. Είναι δυνατή η αλλαγή ειδικότητας από καταρτιζόμενο στο Β΄ ή στο Γ΄ εξάμηνο σε άλλη συναφή ειδικότητα, εφόσον οι δύο ειδικότητες είχαν κοινό πρόγραμμα στα προηγούμενα εξάμηνα, όπως προκύπτει από τους Οδηγούς Κατάρτισης. Στην περίπτωση αυτή, ο καταρτιζόμενος υποβάλλει αίτηση πριν την έναρξη μαθημάτων του προηγουμένου εξαμήνου.

Καταρτιζόμενοι ειδικοτήτων που έχουν καταργηθεί δύνανται να κατατάσσονται για συνέχιση της φοίτησης σε αντίστοιχες νέες ειδικότητες, υποβάλλοντας στο Ι.Ι.Ε.Κ. αίτηση κατάταξης από την 15η Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή της 2ης εβδομάδας του Οκτωβρίου εκάστου έτους για το χειμερινό εξάμηνο. Για το εαρινό εξάμηνο η αντίστοιχη περίοδος είναι από την 1η Φεβρουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου. Η αίτηση συνοδεύεται από έγγραφο ταυτοποίησης ταυτότητας και το ατομικό δελτίο καταρτιζόμενου.

 

  1. Μετεγγραφές
  2. Καταρτιζόμενος/η σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. που επιθυμεί να μετεγγραφεί στο ΑΚΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ. δύναται να προβεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες από την 1η έως και την 10η Ιουλίου εκάστου έτους για το χειμερινό εξάμηνο και β) από την έκδοση των αποτελεσμάτων του χειμερινού εξαμήνου κατάρτισης και πριν την έναρξη των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου.
  3. Ο/η εκπαιδευόμενος/η υποβάλλει την αίτηση του/της στο ΑΚΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ., προσκομίζοντας τον ατομικό του/της φάκελο, τον οποίο παραλαμβάνει εντός πέντε (5) ημερών μετά από αίτησή του/της στο Ι.Ε.Κ. που αρχικά φοιτούσε.
  4. Σε περίπτωση ανάκλησης άδειας Ι.Ι.Ε.Κ., ή αδυναμίας παροχής υπηρεσιών για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, τα όμορα δημόσια Ι.Ε.Κ. υποχρεούνται να μετεγγράψουν όσους από τους φοιτούντες το επιθυμούν και το δηλώσουν σε ειδική πρόσκληση της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. & Ν.
  5. Μεταγραφές στο Α εξάμηνο κατάρτισης δεν επιτρέπονται.

 

  1. Φοίτηση
  2. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική για όλα τα μαθήματα (θεωρητικά, εργαστηριακά και μεικτά).
  3. Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. είναι πέντε (5) συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας όσων ωρών ειδικότητας προβλέπει ο εγκεκριμένος Οδηγός Σπουδών και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας συνολικής διάρκειας 960 ωρών. Η φοίτηση δύναται να ξεκινά κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο για αποφοίτους δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης ή και αποφοίτους ανωτέρων από αυτή βαθμίδας ή και αποφοίτους Σ.Ε.Κ. Ο μέγιστος αριθμός ανά εκπαιδευτή καθορίζεται σε τριάντα (30) καταρτιζόμενους, σε εργαστηριακά ή θεωρητικά ή και μεικτά μαθήματα.
  4. Η κατάρτιση των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ.), καθώς και των κατόχων ισότιμων τίτλων επαγγελματικής εκπαίδευσης, διαρκεί σε Ι.Ε.Κ. από δύο (2) μέχρι τρία (3) εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένης σ΄ αυτά περιόδου πρακτικής άσκησης ή μαθητείας, εφόσον πρόκειται για τίτλο σε ειδικότητα του επαγγελματικού τομέα από τον οποίο αποφοίτησαν από το ΕΠΑ.Λ. ή ισότιμη δομή δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  5. Η κατάρτιση κάθε εξαμήνου θεωρείται πλήρης, όταν έχουν συμπληρωθεί οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα σπουδών ώρες.
  6. Πρακτική Άσκηση ή Μαθητεία:
  7. Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. περιλαμβάνει περίοδο πρακτικής άσκησης ή εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθητείας που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη χορήγηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης.
  8. Η πρακτική άσκηση ή μαθητεία πραγματοποιείται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
  9. Καταρτιζόμενοι που έχουν ολοκληρώσει το τελευταίο εξάμηνο θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε περιοχή εκτός της έδρας του Ι.Ε.Κ., δύνανται να υποβάλλουν αίτηση μετεγγραφής στο πλησιέστερο Ι.Ε.Κ. της περιοχής που επιθυμούν να υλοποιήσουν την πρακτική τους, οποιαδήποτε χρονική περίοδο μέσα στο εκπαιδευτικό έτος.
  10. Οι καταρτιζόμενοι των Ι.Ε.Κ. που έχουν συμπληρώσει εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον ημερομίσθια ή εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης στην ειδικότητα που εγγράφονται, απαλλάσσονται από την υποχρέωση φοίτησης της περιόδου πρακτικής άσκησης ή μαθητείας κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης και Υπεύθυνης Δήλωσης (του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 – Α΄ 75) στο Ι.Ε.Κ. και σχετικής απόφασης – έγκρισης του Διευθυντή του Ι.Ε.Κ., οπότε τους απονέμεται η ΒΕΚ με την ολοκλήρωση των εξαμήνων της θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης.
  11. Δεν απαλλάσσονται της υποχρέωσης φοίτησης της πρακτικής άσκησης ή της μαθητείας καταρτιζόμενοι οι οποίοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση ή μαθητεία για άλλη ειδικότητα Ι.Ε.Κ. ή πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage) ή πρακτική άσκηση για άλλη δομή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
  12. Η Πρακτική Άσκηση ή Μαθητεία, είναι συνολικής διάρκειας 960 ωρών, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από τον Οδηγό Σπουδών.
  13. Οι καταρτιζόμενοι των Ι.Ε.Κ. δύνανται να πραγματοποιούν την πρακτική άσκηση ή τη μαθητεία σε φυσικά πρόσωπα (ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων ή/και ελεύθερους επαγγελματίες), Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., δημόσιες υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και επιχειρήσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος, με ευθύνη του Ι.Ε.Κ. στο οποίο φοιτούν. Η περίοδος της πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι συνεχιζόμενη ή τμηματική, ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης του τετάρτου εξαμήνου, εκτός αν ορίζεται άλλως στους Οδηγούς Κατάρτισης και πρέπει να ολοκληρωθεί, σε κάθε περίπτωση, εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από τη λήξη του τελευταίου εξαμήνου θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης.
  14. Η εποπτεία, ο συντονισμός, η διασφάλιση της ποιότητας και η αξιολόγηση της Πρακτικής Άσκησης πραγματοποιούνται με ευθύνη του Διευθυντή του ΑΚΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ. ή άλλου οριζόμενου από αυτόν προσώπου ως Συντονιστή Πρακτικής Άσκησης. Ο Συντονιστής Πρακτικής Άσκησης είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση της παρουσίας του καταρτιζόμενου, τη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος εργασίας του ασκούμενου, τον επιτόπιο έλεγχο της επιχείρησης και την τήρηση ατομικού φακέλου Πρακτικής Άσκησης με τις σχετικές μηνιαίες εκθέσεις προόδου.

 

  1. Χαρακτηρισμός Φοίτησης
  2. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική για όλα τα μαθήματα (θεωρητικά, εργαστηριακά και μεικτά).
  3. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση σε κάθε μάθημα στο οποίο ο/η καταρτιζόμενος/η σημείωσε αριθμό ωριαίων απουσιών μικρότερο ή ίσο του 15% του συνόλου των προβλεπόμενων ωρών διδασκαλίας του μαθήματος κατά τη διάρκεια του εξαμήνου στρογγυλοποιημένο στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό.
  4. Σε κάθε άλλη περίπτωση η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής.
  5. Ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των καταρτιζομένων γίνεται μετά τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων του εξαμήνου και πριν από τις τελικές εξετάσεις. Η Διοίκηση του ΑΚΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ. ανακοινώνει τα αποτελέσματα του χαρακτηρισμού της φοίτησης στους καταρτιζόμενους την επομένη της λήξης της διδασκαλίας των μαθημάτων του εξαμήνου, με σκοπό να συμμετέχουν όσοι δικαιούνται στις τελικές εξετάσεις.
  6. Εάν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, κάποιος καταρτιζόμενος συμπληρώσει ανά μάθημα αριθμό απουσιών μεγαλύτερο όσων προβλέπονται, η Διοίκηση του ΑΚΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ. με απόφαση του Διευθυντή διακόπτει πάραυτα τη φοίτησή του. Σε περίπτωση καταρτιζόμενου υπόχρεου στρατιωτικής θητείας, ενημερώνεται το αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο.
  7. Ο/η καταρτιζόμενος/η δεν έχει δικαίωμα προσέλευσης στις τελικές εξετάσεις του εξαμήνου κατάρτισης των μαθημάτων στα οποία η φοίτηση του χαρακτηρίστηκε ως ανεπαρκής. Τα μαθήματα αυτά υποχρεούται να τα παρακολουθήσει εκ νέου, χωρίς δικαίωμα εγγραφής στο επόμενο εξάμηνο.
  8. Καταρτιζόμενος που για οποιοδήποτε λόγο επιθυμεί να διακόψει την φοίτησή του, υποβάλλει στο Ι.Ι.Ε.Κ. αίτηση/υπεύθυνη δήλωση ψηφιακά υπογεγραμμένη ή με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από αρμόδια αρχή.
  9. Χαρακτηρισμός μαθημάτων – Διάρκεια μαθημάτων – Παρουσίες – Αριθμός εκπαιδευτών

 

  1. Η κατάρτιση περιλαμβάνει μαθήματα:
  • Θεωρητικά: Θεωρητικά χαρακτηρίζονται τα μαθήματα των οποίων η διδασκαλία πραγματοποιείται από έναν εκπαιδευτή, μόνο σε αίθουσες διδασκαλίας και έχουν ως σκοπό να μεταβιβάσουν τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για να κατανοήσουν οι σπουδαστές το γνωστικό αντικείμενο της κατάρτισης τους.
  • Εργαστηριακά: Εργαστηριακά χαρακτηρίζονται τα μαθήματα εκείνα, τα οποία αποβλέπουν στην εμπέδωση του θεωρητικού μέρους της κατάρτισης και στην εκμάθηση δεξιοτήτων, πραγματοποιούνται δε αποκλειστικά στους εργαστηριακούς χώρους, ενώ δύναται να παρέχονται στο σύνολο ή σε μέρος των εγγεγραμμένων φοιτούντων κάθε τμήματος.
  • Μεικτά: Μεικτά χαρακτηρίζονται τα μαθήματα εκείνα, τα οποία απαιτούν ταυτόχρονη κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων.
  1. Η διάρκεια της ωριαίας διδασκαλίας όλων των μαθημάτων καθορίζεται σε 45′. Ο μέγιστος αριθμός των ωρών διδασκαλίας ανά ημέρα κατάρτισης καθορίζεται σε οκτώ (8) ώρες.
  2. Η διάρκεια των διαλειμμάτων ορίζεται σε 15′ ανά ώρα.
  3. Μετά την είσοδο του εκπαιδευτή στην αίθουσα διδασκαλίας ή στον εργαστηριακό χώρο δεν επιτρέπεται η είσοδος των καταρτιζομένων.
  4. Οι παρουσίες λαμβάνονται υποχρεωτικά ανά ώρα κατάρτισης, 5′ μετά την έναρξη της διδακτικής ώρας, με ευθύνη του εκάστοτε εκπαιδευτή.
  5. Ο μέγιστος αριθμός ανά εκπαιδευτή καθορίζεται σε τριάντα (30) καταρτιζόμενους στα θεωρητικά και μεικτά μαθήματα, δύναται όμως να προσαυξάνεται κατά 10%, με σκοπό τη σωστή κατανομή των καταρτιζομένων. Στα εργαστηριακά μαθήματα όταν ο αριθμός υπερβαίνει τους δεκαπέντε (15), τότε δύναται να τοποθετηθεί και δεύτερος εκπαιδευτής εφόσον αυτό προβλέπεται από τον αντίστοιχο οδηγό σπουδών.
  6. Δεν επιτρέπεται η παρουσία μη καταρτιζομένων εντός της αίθουσας διδασκαλίας ή του εργαστηριακού χώρου.
  7. Αξιολόγηση Γνώσεων
  8. Η αξιολόγηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των καταρτιζόμενων ανά μάθημα περιλαμβάνει τα ακόλουθα: α) Εξέταση προόδου β) Ατομικές/ομαδικές εργασίες και γ) Τελική εξέταση.
  9. Αναφορικά με τις εξετάσεις προόδου ισχύουν τα εξής: Σε όλα τα μαθήματα κάθε εξαμήνου κατάρτισης πραγματοποιείται υποχρεωτικά μία (1) εξέταση προόδου ανά μάθημα, και εφόσον έχει διδαχθεί τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) των προβλεπόμενων από τον Οδηγό Κατάρτισης συνολικών ωρών, με εξεταζόμενα θέματα που ορίζονται και βαθμολογούνται από τον εκπαιδευτή.
  10. Καταρτιζόμενος/η που απουσιάζει δικαιολογημένα από την εξέταση προόδου λόγω ασθένειας ή άλλου τεκμηριωμένα σοβαρού λόγου, με αίτησή του που υποβάλλεται στην Διεύθυνση του Ι.Ε.Κ. εξετάζεται σε χρόνο και τόπο που ορίζεται από τη Διοίκηση του Ι.Ε.Κ.
  11. Η διάρκεια της εξέτασης προόδου κάθε μαθήματος είναι μία (1) διδακτική ώρα.
  12. Οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν γνώση της βαθμολογίας τους με ευθύνη της διοίκησης του ΑΚΤΟ ΙΙΕΚ, η οποία μεριμνά και για τη διαχείριση ενδεχόμενων διαφωνιών.
  13. Για την οργάνωση και τη διεξαγωγή των τελικών εξετάσεων ισχύουν τα εξής:

α) οι τελικές εξετάσεις κάθε μαθήματος πραγματοποιούνται μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων κατάρτισης κάθε εξαμήνου,

β) τα θέματα των τελικών εξετάσεων και οι απαντήσεις των εξεταζόμενων σε αυτά ορίζονται και βαθμολογούνται από τον εκπαιδευτή,

γ) η διάρκεια κάθε τελικής εξέτασης είναι δύο (2) διδακτικές ώρες, εκτός αν άλλως ορίζεται στον Οδηγό Κατάρτισης,

δ) καταρτιζόμενος που απουσιάζει δικαιολογημένα από την τελική εξέταση λόγω ασθένειας ή άλλου τεκμηριωμένα σοβαρού λόγου, με αίτηση του ιδίου που υποβάλλεται στην Διεύθυνση του Ι.Ε.Κ., πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων των τελικών εξετάσεων του εξαμήνου, εξετάζεται κατά την τρέχουσα εξεταστική περίοδο, σε χρόνο και τόπο που ορίζεται από τη Διοίκηση του Ι.Ε.Κ.

Η εξέταση περιλαμβάνει τέσσερα (4) κατ’ ελάχιστον θέματα ανάπτυξης ή/και είκοσι πέντε (25) κατ’ ελάχιστον ερωτήσεις αυτόματης διόρθωσης, όπως πολλαπλής επιλογής, σωστού/λάθους, αντιστοίχισης, ερωτήσεις συμπλήρωσης κενών, εκτός αν άλλως ορίζεται από τον Οδηγό Κατάρτισης της ειδικότητας.

Για την αξιολόγηση των εργαστηριακών και μικτών μαθημάτων δύναται να πραγματοποιηθεί γραπτή ή προφορική ή πρακτική δοκιμασία ή συνδυασμός αυτών.

Καταρτιζόμενος, ο οποίος αδικαιολόγητα δεν προσέρχεται στις εξετάσεις, βαθμολογείται με μονάδα. Επίσης, με μονάδα βαθμολογείται το γραπτό των καταρτιζόμενων, οι οποίοι είτε εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή της εξέτασης, είτε με οποιοδήποτε τρόπο αντιγράφουν.

  1. Αναφορικά με την αξιολόγηση της συμμετοχής του/της καταρτιζόμενου/ης σε ομαδικές και ατομικές εργασίες ισχύουν τα εξής: α) τα θέματα ορίζονται από τον εκπαιδευτή, β) οδηγίες για τη θεματολογία τους δίνονται από τον οδηγό σπουδών του μαθήματος ή και από τον εκπαιδευτή, ενώ γ) οι εργασίες αυτές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές.
  2. Τόσο κατά τις εξετάσεις προόδου όσο και κατά τις τελικές εξετάσεις, τα θέματα αναγράφονται σε φύλλο που αναφέρει τον τίτλο του Ι.Ε.Κ., την ειδικότητα, την ημερομηνία, το εξάμηνο και το έτος κατάρτισης, τον τίτλο του προς εξέταση μαθήματος, καθώς και το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτή-εισηγητή. Επίσης, αναφέρεται ο παρεχόμενος χρόνος για την εξέταση και το εάν τα θέματα είναι ισότιμα στη βαθμολόγηση.
  3. Διευκρινίσεις επί των θεμάτων και τυχόν οδηγίες δίδονται μόνο γραπτώς επί του εντύπου των θεμάτων. Περαιτέρω διευκρινίσεις πρέπει να αποφεύγονται και πρέπει να δίδονται κατά προτίμηση γραπτώς και με νέα θεώρηση της διοίκησης του ΑΚΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ.
  4. Οι απαντήσεις είναι δυνατόν να δίδονται από τους καταρτιζόμενους στο φύλλο ή στα φύλλα των θεμάτων ή σε ανεξάρτητα φύλλα, τα οποία παραδίδονται στους εξεταζόμενους ταυτόχρονα με τα θέματα, στα οποία αναγράφουν το ονοματεπώνυμο, τον κωδικό αριθμό τους, την ειδικότητα, το εξάμηνο, το τμήμα, το μάθημα και την ημερομηνία εξέτασης.
  5. Οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν ενημέρωση για τις βαθμολογίες τους σε κάθε εξέταση, ανά μάθημα, από τη γραμματεία του ΑΚΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ., με ευθύνη της διοίκησης.
  6. Εξετάζονται προφορικά, κατόπιν αίτησής, τους οι καταρτιζόμενοι οι οποίοι αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή: α) είναι τυφλοί, σύμφωνα με τον ν. 958/ 1979 (Α΄ 191), ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή του τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), β) έχουν κινητική αναπηρία μόνιμη ή προσωρινή τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), που συνδέεται με τα άνω άκρα, γ) πάσχουν από σπαστικότατα των άνω άκρων, δ) πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων, τέτοια που καθιστά αδύνατη την γραφή, ε) παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, στ) είναι καταρτιζόμενοι/ες στο φάσμα του αυτισμού.

Για τις περ. α) έως γ) απαιτείται γνωμάτευση που χορηγείται από την υγειονομική επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.). Ειδικά για τους καταρτιζόμενους της περ. α), γνωματεύσεις χορηγούνται και από τις Ιατροπαιδαγωγικές Επηρεσίες του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕ.Α.Τ.).

Για την περ. δ), ο καταρτιζόμενος προσκομίζει ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο το οποίο φέρει σφραγίδα Διευθυντή είτε Κλινικής Ε.Σ.Ε. ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας, τα οποία φέρουν σφραγίδα του Διευθυντή του Κέντρου, ή ιατρική γνωμάτευση από Ιδιωτικό Νοσοκομείο η οποία φέρει υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος ιατρού και του Διοικητικού Διευθυντή της Ιδιωτικής Κλινικής, από την οποία να προκύπτει η αδυναμία του καταρτιζόμενου να συμμετάσχει σε γραπτή εξέταση. Στη γνωμάτευση, εκτός από το κάταγμα ή την προσωρινή βλάβη, πρέπει να πιστοποιείται ρητώς η αδυναμία χρήσης του άνω άκρου για γραφή και να αναγράφεται το χρονικό διάστημα ισχύος τους, το οποίο πρέπει να εμπεριέχει την περίοδο των τελικών εξετάσεων.

Για τις περ. ε) και στ), απαιτείται γνωμάτευση από τα οικεία Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Ε.) ή τα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, του άρθρου 51 του ν. 4547/2018 (Α΄102) ή τα πιστοποιημένα από το ΕΠΑΙ.Θ. Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ), στην οποία θα αναγράφεται ακριβώς η ειδική μαθησιακή δυσκολία του καταρτιζόμενου, με τον ακριβή τρόπο με τον οποίο ορίζεται στις περ. ε) και στ), καθώς και η παραπομπή του για προφορική εξέταση. Τυχόν γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από τα ΚΕΔΔΕ και αναφέρονται στις ανωτέρω ειδικές μαθησιακές δυσκολίες γίνονται δεκτές.

  1. Οι παραπάνω καταρτιζόμενοι εξετάζονται στα ίδια θέματα στα οποία εξετάζονται οι υπόλοιποι καταρτιζόμενοι και στον ίδιο χρόνο. Η εξέταση διενεργείται προφορικά από τον διδάσκοντα εκπαιδευτή του μαθήματος ενώπιον του Υποδιευθυντή.
  2. Καταρτιζόμενος/η, ο/η οποίος/α για οποιονδήποτε λόγο δεν προσέλθει στις εξετάσεις βαθμολογείται με μονάδα. Επίσης με μονάδα βαθμολογείται το γραπτό των καταρτιζομένων, οι οποίοι, είτε εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή της εξέτασης είτε με οποιοδήποτε τρόπο αντιγράφουν.

 

  1. Βαθμολόγηση
  2. Η επίδοση των καταρτιζόμενων στην ατομική/ομαδική εργασία καθώς και στην εξέταση αποτελεί τον βαθμό προόδου (Β.Π.) του εξαμήνου στο μάθημα.
  3. Η επίδοση των καταρτιζομένων στην τελική εξέταση αποτελεί το βαθμό τελικής εξέτασης (Β.Τ.Ε.) του εξαμήνου στο μάθημα.
  4. Η τελική βαθμολογία (Τ.Β.) του μαθήματος διαμορφώνεται κατά εξήντα τοις εκατό (60%) από τον βαθμό της τελικής εξέτασης (Β.Τ.Ε.), κατά τριάντα τοις εκατό (30%) από τον βαθμό της εξέτασης προόδου και κατά δέκα τοις εκατό (10%) από τον βαθμό της ατομικής/ομαδικής εργασίας, στρογγυλοποιούμενη στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό.
  5. Όταν ένα εργαστηριακό μάθημα διδάσκεται από περισσότερους του ενός εκπαιδευτές, καθένας βαθμολογεί αυτοτελώς. Ο μέσος όρος των βαθμολογιών αυτών αποτελεί τη βαθμολογία της εξέτασης, προόδου ή τελικής (Β.Π. ή Β.Τ.Ε).
  6. Ο βαθμός της εξέτασης μικτού μαθήματος, προόδου ή τελικής (Β.Π. ή Β.Τ.Ε.), είναι ο μέσος όρος των επιμέρους βαθμολογιών εξέτασης του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους, στρογγυλοποιούμενος στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό.
  7. Δεν εξάγεται τελική βαθμολογία σε μάθημα για το οποίο η φοίτηση του καταρτιζόμενου έχει χαρακτηριστεί ανεπαρκής.
  8. Το άθροισμα της τελικής βαθμολογίας όλων των μαθημάτων, διαιρούμενο με τον αριθμό των μαθημάτων, αποτελεί τον γενικό μέσο όρο βαθμολογίας (Γ.Μ.Ο.Β.) του καταρτιζόμενου στο εξάμηνο αυτό.
  9. Όπου προβλέπεται απαλλαγή από μαθήματα, το πλήθος αυτών των μαθημάτων δεν υπολογίζεται κατά τον υπολογισμό του Γ.Μ.Ο.Β.
  10. Η κλίμακα βαθμολογίας ορίζεται από 1 έως 10.
  11. Οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν γνώση των βαθμολογιών τους με ευθύνη της Διοίκησης του Ι.Ε.Κ. Αναβαθμολόγηση οποιασδήποτε εξέτασης δεν επιτρέπεται. Ο καταρτιζόμενος μπορεί να αιτηθεί την επίδειξη του γραπτού του δοκιμίου, η οποία πραγματοποιείται παρουσία του Υποδιευθυντή του Ι.Ε.Κ.

 

  1. Κανόνες Διεξαγωγής Εξετάσεων
  2. Η προσέλευση και η είσοδος των σπουδαστών στις αίθουσες για τις εξετάσεις πρέπει να γίνεται 15 λεπτά πριν από την ώρα έναρξης που προβλέπει το πρόγραμμα των εξετάσεων.
  3. Η αναχώρηση των σπουδαστών από την αίθουσα των εξετάσεων επιτρέπεται μόνο μετά την παρέλευση μιας ώρας.
  4. Σε μαθήματα που εξετάζονται στον υπολογιστή απαγορεύεται ρητά στους σπουδαστές να ανοίγουν προγράμματα που δεν είναι απαραίτητα για την εξέταση τους ή να επικοινωνούν με άλλο σπουδαστή μέσω Η/Υ.
  5. Δεν επιτρέπεται στους σπουδαστές να καπνίζουν μέσα στις αίθουσες των εξετάσεων ή να φέρουν ποτά και τρόφιμα.
  6. Δεν επιτρέπεται στους σπουδαστές να μιλάνε μεταξύ τους ή να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.
  7. Η επικοινωνία των σπουδαστών με τον εισηγητή γίνεται χαμηλόφωνα και από κοντά, χωρίς ο/η σπουδαστής/στρια να διατυπώνει τυχόν ερώτημά του/της δυνατά.
  8. Σε όποιο μάθημα χρειάζονται CD ή άλλο φορητό ηλεκτρονικό αρχείο οι σπουδαστές θα φέρουν τα δικά τους.
  9. Οι σπουδαστές που θα συλληφθούν να αντιγράφουν με οποιοδήποτε τρόπο θα βαθμολογούνται με μονάδα.
  10. Πρόοδος Καταρτιζομένων
  11. Ο/η καταρτιζόμενος/η εγγράφεται στο επόμενο εξάμηνο κατάρτισης, εφόσον δεν υποχρεούται σε επαναπαρακολούθηση μαθήματος και συντρέχει μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις: α) Η τελική βαθμολογία του/της σε κάθε μάθημα είναι τουλάχιστον πέντε (5), β) υστερεί σε ένα μόνο μάθημα από το σύνολο των μαθημάτων του τρέχοντος εξαμήνου.
  12. Στην ανωτέρω περίπτωση 1β, ο καταρτιζόμενος υποχρεούται να επανεξεταστεί στο μάθημα που υστέρησε σε επόμενες εξεταστικές περιόδους. Η βαθμολογία της εξέτασης αυτής, σε περίπτωση που είναι ίση ή μεγαλύτερη του πέντε (5), αποτελεί τη νέα τελική του βαθμολογία στο μάθημα.
  13. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο καταρτιζόμενος δεν αποκτά δικαίωμα εγγραφής στο επόμενο εξάμηνο και υποχρεούται να επαναλάβει τη φοίτηση στα μαθήματα του τρέχοντος εξαμήνου στα οποία υστέρησε ή στο/στα μάθημα/μαθήματα που είχε ανεπαρκή φοίτηση.

 

  1. Βεβαιώσεις Καταρτιζόμενων
    1. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, με αίτησή του στη Γραμματεία του Ι.Ε.Κ., ο καταρτιζόμενος μπορεί να λαμβάνει Βεβαίωση Φοίτησης, καθώς και ατομικό δελτίο καταρτιζόμενου. Ειδικά, κατά τον πρώτο μήνα της φοίτησης, ο καταρτιζόμενος δύναται να αιτείται και να λαμβάνει Βεβαίωση Εγγραφής.
    2. Για τους άρρενες καταρτιζόμενους μία (1) εβδομάδα μετά την έναρξη της κατάρτισης, είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικού για στρατολογική χρήση.
    3. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) και δεν υφίσταται πλέον η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης φοίτησης.

 

  1. Παραπτώματα
  2. 1. Το πειθαρχικό παράπτωμα τελείται με εκ προθέσεως πράξη του καταρτιζομένου, η οποία μπορεί να του καταλογιστεί. Το πειθαρχικό παράπτωμα μπορεί να τελεστεί και από αμέλεια, εφόσον αυτό ορίζεται ειδικά. Παραπτώματα για τους καταρτιζόμενους συνιστούν:

α) η παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων,

β) η λογοκλοπή ή η αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφοράς άλλων προσώπων στο εκάστοτε αντικείμενο επιστημονικής ενασχόλησης ή έρευνας,

γ) η καταστροφή περιουσίας της εκπαιδευτικής δομής, κινητής ή ακίνητης,

δ) η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ι.Ε.Κ., συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής ή διοικητικής λειτουργίας του, όσο και της λειτουργίας των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του,

ε) η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του Ι.Ε.Κ. χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του,

στ) η υπαίτια και με οποιονδήποτε τρόπο ρύπανση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων του Ι.Ε.Κ., συμπεριλαμβανομένης και της ηχορύπανσης,

ζ) η χρήση απαγορευμένων ουσιών, που εμπίπτουν στον ν. 4139/2013 (Α΄ 74), εντός του Ι.Ε.Κ. και η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών.

  1. Ποινές

Οι ποινές που επιβάλλονται από  τον Διευθυντή του Ι.Ε.Κ. σε καταρτιζόμενο, αν διαπράξει παράπτωμα, είναι οι εξής:

α) έγγραφη επίπληξη,

β) ωριαία αποβολή, που επιβάλλεται από τον εκπαιδευτή, με καταχώρηση ως απών/απούσα στο ημερήσιο δελτίο απουσιών και σχετική σημείωση στο πεδίο “Παρατηρήσεις” του δελτίου,

γ) προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του Ι.Ε.Κ. που επιβάλλεται από τον Διευθυντή του Ι.Ε.Κ.,

δ) αποβολή από μία (1) έως τρεις (3) ημέρες, που επιβάλλεται από τον Διευθυντή του Ι.Ε.Κ. με καταχώριση ως απών/απούσα στο ημερήσιο δελτίο απουσιών,

ε) προσωρινή αναστολή της ιδιότητας του καταρτιζόμενου από έναν (1) έως έξι (6) μήνες και

στ) οριστική διαγραφή.

Για την επιβολή των ποινών των περ. ε) και στ) συγκροτείται τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή του Ι.Ε.Κ., καθώς και τον εκπαιδευτή του τμήματος που διδάσκει τις περισσότερες ώρες στη συγκεκριμένη ειδικότητα στο Ι.Ε.Κ.

Είναι δυνατή η επανεξέταση της πειθαρχικής ποινής που επιβλήθηκε από τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικών Φορέων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμματείας Ε.Ε.Κ.Δ.Μ. και Ν.

Για το παράπτωμα της περ. γ) πέραν της επιβαλλόμενης ποινής, ο καταρτιζόμενος υποχρεούται στην αποκατάσταση των φθορών στο ακέραιο.

Όλες οι ανωτέρω ποινές καταχωρούνται στο βιβλίο κυρώσεων των καταρτιζόμενων από το όργανο που τις επιβάλλει.

 

  1. Συμμετοχή σε εθνικά, ευρωπαϊκά, διεθνή προγράμματα – εκπαιδευτικές επισκέψεις
  2. Η συμμετοχή καταρτιζόμενων, εκπαιδευτών, και διοικητικού προσωπικού σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα που προωθούν τους σκοπούς και τους στόχους της επαγγελματικής κατάρτισης πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον οδηγό του αντίστοιχου προγράμματος και τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
  3. Ως εκπαιδευτική επίσκεψη, η οποία αποτελεί συμπλήρωμα της θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης που παρέχεται στα Ι.Ε.Κ., ορίζεται η οργανωμένη μετακίνηση των καταρτιζόμενων, μίας ή περισσότερων ειδικοτήτων, σε τόπους ή παραγωγικές μονάδες που προάγουν τα αντικείμενα της κατάρτισης.
  4. Οι καταρτιζόμενοι, οι εκπαιδευτές, ο Διευθυντής, ο/οι Υποδιευθυντής/ές και το διοικητικό προσωπικό των Ι.Ε.Κ. δύνανται να πραγματοποιούν και να συμμετέχουν σε προγράμματα και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, μονοήμερες ή πολυήμερες κατά τη διάρκεια του έτους κατάρτισης. Υπεύθυνος για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των ανωτέρω είναι ο Διευθυντής του Ι.Ε.Κ..

 

  1. Ενημέρωση για τον Κανονισμό
  2. Οι καταρτιζόμενοι, κατά την αρχική εγγραφή τους στο ΑΚΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ., λαμβάνουν γνώση του κανονισμού και της σχετικής νομοθεσίας και υπογράφουν δήλωση αποδοχής που θα διέπει όλα τα εξάμηνα κατάρτισης, με την οποία δηλώνουν ότι έχουν λάβει γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων τους, των ωρολογίων προγραμμάτων όλων των εξαμήνων καθώς και του παρόντος Κανονισμού.
  3. Σχέδιο κειμένου του εκπαιδευτικού συμβολαίου καταρτίζεται από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν.) και εξειδικεύεται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των καταρτιζομένων.
  4. Επιτροπή Παραπόνων

Για οποιοδήποτε παράπονο έχει ο/η σπουδαστής/στρια πρέπει να απευθυνθεί γραπτώς στην Επιτροπή Παραπόνων, μέσω της Γραμματείας του Ι.Ι.Ε.Κ., η οποία θα συνεδριάσει για την εξέτασή του αναλόγως.

Την Επιτροπή απαρτίζουν:

  • Ο Διευθυντής του Ι.Ε.Κ.
  • Ο Υποδιευθυντής του Ι.Ε.Κ.
  • Ο Ακαδημαϊκός Συντονιστής Ι.Ε.Κ.

Σε περίπτωση που το παράπονο στρέφεται κατά μέλους της Επιτροπής Παραπόνων, τότε το μέλος αυτό αντικαθίσταται από τον αρχαιότερο καθηγητή Ι.Ε.Κ.

 

  1. Αναβαθμολόγηση

Αναβαθμολόγηση οποιασδήποτε εξέτασης δεν επιτρέπεται. Ο/η καταρτιζόμενος/η μπορεί να αιτηθεί την επίδειξη του γραπτού του δοκιμίου, η οποία πραγματοποιείται παρουσία του υποδιευθυντή του Ι.Ε.Κ.

 

  1. ΓΕΝΙΚΑ

Εγγραφές

Οι εγγραφές στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έως τις αρχές του διδακτικού έτους. Για την εγγραφή απαιτείται η συμπλήρωση αίτησης και η καταβολή του ελάχιστου ποσού εγγραφής, το οποίο ορίζεται σε κάθε ακαδημαϊκό έτος. Το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται σε περίπτωση μη έναρξης της παρακολούθησης των μαθημάτων, εκτός αν αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα της Σχολής.

Διδακτικό έτος

Υπάρχουν δύο διδακτικά έτη: το ένα ξεκινά στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου και τελειώνει στα μέσα Ιουνίου του επόμενου έτους, και το δεύτερο ξεκινά στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου και τελειώνει στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου (κατά προσέγγιση ανά έτος), με τη μεσολάβηση διακοπών κατά το μήνα Αύγουστο. Το κάθε διδακτικό έτος χωρίζεται σε δύο αυτοτελή εξάμηνα σπουδών, 16 εβδομάδων έκαστο. Δεν γίνονται μαθήματα στις αργίες οι οποίες περιγράφονται στο Άρθρο 9, παράγραφος 8. Οι ώρες και εβδομάδες διδασκαλίας, δύναται να αλλάξουν μονομερώς, εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος, ύστερα από την εισήγηση της Ακαδημαϊκής Επιτροπής.

Ακαδημαϊκή Διάρθρωση

Το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο του ΑΚΤΟ Κ.Δ.Β.Μ. είναι η Ακαδημαϊκή Επιτροπή, που συνεργάζεται με τους/τις Διευθυντές/ντριες και τους συντονιστές των προγραμμάτων και τον Διευθυντή/ντρια της βαθμίδας. Είναι υπεύθυνη για όλα τα ακαδημαϊκά ζητήματα και μπορεί να αποφανθεί σε ειδικές περιπτώσεις.

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΚΤΟ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΔΒΜ
  • Distance Learning (Εξ Αποστάσεως Παρακολούθηση): ολοκληρωμένες σπουδές από απόσταση 3ετούς διάρκειας
  • Online CoursesPro Diplomas: εξειδικευμένη μελέτη με online φοίτηση που μπορεί να συνδυαστεί με παρουσία στη Σχολή, όπου κρίνεται απαραίτητο
  • Short Courses
  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ DISTANCE LEARNING

Προγράμματα Σπουδών

Τα προγράμματα που λειτουργούν στη φοίτηση Distance Learning και κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσής τους απονέμεται η Βεβαίωση Παρακολούθησης του “ΑΚΤΟ Κατάρτιση”, είναι τα εξής:

  • Graphic Design
  • Interior Design
  • Comics
  • Fashion Design
  • Animation
  • Fine Art
  • Photography
  • Game Design

Στους αποφοίτους του προγράμματος Distance Learning παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης σπουδών σε προχωρημένο έτος επικυρωμένου προγράμματος στο ‘Κολέγιο ΑΚΤΟ’ (ΑΚΤΟ College), κατόπιν συνέντευξης και επίδειξης φακέλου, για τη διεκδίκηση πτυχίου Bachelor of Arts του Middlesex University.

Επικοινωνία με τη Σχολή

Για κάθε θέμα που αφορά στις σπουδές τους, οι σπουδαστές στα προγράμματα σπουδών του Distance Learning πρέπει να απευθύνονται στον/ην υπεύθυνο του προγράμματος, στο email distance@aktocollege.gr

Εξετάσεις – Προαγωγή Σπουδαστών

  1. Οι εξετάσεις των σπουδαστών γίνονται όπως και στα Κολεγιακά Προγράμματα Σπουδών. Ειδικές περιπτώσεις παραπέμπονται στην Ακαδημαϊκή Επιτροπή.
  2. Το πρόγραμμα Distance Learning αποτελείται από σύνολο μαθημάτων τα οποία είναι αυτοδύναμα και δεν απαρτίζουν ενότητες μεταξύ τους.
  3. Ο τρόπος προαγωγής και απόρριψης, καθώς και οι οικονομικές υποχρεώσεις για τις ενισχυτικές και φροντιστηριακές διδασκαλίες  είναι ο ίδιος με εκείνον που περιγράφεται στα Κολεγιακά Προγράμματα.

Παρουσίες

Οι σπουδαστές παρακολουθούν μαθήματα μία ημέρα κάθε εβδομάδα, κάθε Πέμπτη ανάμεσα στις ώρες 18:00 – 22:00, με τη χρήση κατάλληλης πλατφόρμας, η οποία παρέχεται δωρεάν στους σπουδαστές. Για κάθε εξάμηνο, ισχύει υποχρεωτική παρακολούθηση στο 75% των διδασκόμενων ωρών ανά μάθημα. Τυχών υπέρβαση αυτού του ορίου δύναται να επιφέρει βαθμολογική ποινή ή την αφαίρεση της δυνατότητας συμμετοχής σε εξέταση, ύστερα από απόφαση της Ακαδημαϊκής Επιτροπής.

Αναπληρώσεις

Αν δεν πραγματοποιηθεί κάποιο μάθημα λόγω κωλύματος του/της καθηγητή/τριας αυτό αναπληρώνεται είτε την επόμενη Τετάρτη είτε την επόμενη Παρασκευή, ύστερα από σχετική ενημέρωση από τον/την υπεύθυνο/η συντονισμού του προγράμματος. Όταν ένα μάθημα δεν πραγματοποιείται λόγω απουσίας σπουδαστή/στριας, αυτό δεν αναπληρώνεται.

  1. ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ DISTANCE LEARNING ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ TEACH-OUT

Για τους/τις σπουδαστές/στριες που φοιτούν στον ΑΚΤΟ παρακολουθώντας το πρόγραμμα με την προηγούμενη του μορφή, ισχύουν οι διατάξεις και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την εγγραφή τους.

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ PRO DIPLOMAS

Στα τμήματα αυτά ανάλογα με το είδος, το αντικείμενο, τη διάρκεια και το επίπεδο, η εκπαιδευτική διαδικασία περιλαμβάνει θεωρητικές εισηγήσεις, εργαστηριακές εφαρμογές, ασκήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, μελέτες ειδικών θεμάτων.

Ο τρόπος διεξαγωγής και η διάρκειά τους ανακοινώνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την έναρξή τους. Στο τέλος του προγράμματος, που μπορεί να διαρκεί από 1 έως 2 εξάμηνα και ύστερα από επιτυχή συμμετοχή, δίδεται Βεβαίωση Παρακολούθησης του αντίστοιχου τμήματος.

  1. SHORT COURSES

Ο ΑΚΤΟ διοργανώνει βραχυπρόθεσμα σεμινάρια σε διάφορες θεματικές ενότητες, με διαφορετική διάρκεια και τρόπο παρακολούθησης, τα οποία ανακοινώνονται πριν την εκάστοτε έναρξη. Για την παρακολούθηση κάποιων από αυτών, μπορεί να απαιτείται προηγούμενη γνώση/εξοικείωση πάνω σε κάποιο αντικείμενο. Ύστερα από την επιτυχή συμμετοχή, δίδεται Βεβαίωση Παρακολούθησης του αντίστοιχου τμήματος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επιπροσθέτως, μέσα στο ακαδημαϊκό έτος διοργανώνονται σεμινάρια ή διαλέξεις ειδικής θεματολογίας. Τα σεμινάρια αυτά, εξειδίκευσης και επιμόρφωσης, απευθύνονται σε στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, επαγγελματίες στο χώρο των Εφαρμοσμένων & Καλών Τεχνών, του Marketing κτλ., σπουδαστές και αποφοίτους του ΑΚΤΟ, όπως και άλλων σχολών, ιδιωτικών και δημοσίων.

  1. ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
  1. Για τμήματα των οποίων η έναρξη τοποθετείται μετά την επίσημη έναρξη της επίσημης διδακτικής περιόδου, π.χ., σεμινάρια, καθορίζονται ανάλογες περίοδοι εγγραφών.
  2. Είναι δυνατόν ορισμένα τμήματα να αρχίζουν αργότερα με απόφαση της Ακαδημαϊκής Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή παρατείνεται γι’ αυτά ανάλογα το διδακτικό έτος, εκτός εάν πραγματοποιηθούν συμπληρωματικά μαθήματα.
  3. Στα σεμινάρια εξειδίκευσης και επιμόρφωσης επαγγελματιών, οι τυχόν προαπαιτούμενες γνώσεις των εγγραφόμενων καθορίζονται με απόφαση της Διεύθυνσης του  “ΑΚΤΟ-Κατάρτιση”.

Ο AKTO είναι ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Τέχνης και Design, που είναι συνυφασμένο με συγκεκριμένες ιδέες και, μέσα από τα προγράμματα σπουδών που παρέχει, δεν προωθεί τίποτα άλλο παρά τις αξίες της Τέχνης καθώς και τις εκπαιδευτικές αξίες που είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, οι αξίες του ΑΚΤΟ καθορίζονται από τους κανόνες και τους νόμους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις υποχρεώσεις του ΑΚΤΟ έναντι του Middlesex University London. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν έχει θέση στο AKTO η οποιουδήποτε είδους διάκριση απέναντι στους σπουδαστές του που σχετίζεται με το φύλο, την ηλικία, τη θρησκεία, τη φυλετική ή εθνοτική  καταγωγή, την εμφάνιση, τις πολιτιστικές συνήθειες, το γενετήσιο προσανατολισμό ή τη φυσική τους κατάσταση.

Οι σπουδαστές που για οποιονδήποτε λόγο νιώθουν ότι είναι θύματα διακρίσεων, καλούνται να συζητήσουν το θέμα με τη Διοίκηση του ΑΚΤΟ η οποία, σε συνεργασία με τον Διευθυντή και τους καθηγητές του προγράμματος, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος.

Το προσωπικό της Σχολής οφείλει να ενθαρρύνει σπουδαστές με ειδικές ανάγκες που ενδέχεται να χρειάζονται υλικό ή πληροφορίες σε κάποια εναλλακτική μορφή, να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία. Οι καθηγητές οφείλουν επίσης να γνωρίζουν ότι σπουδαστές που ενδέχεται να χρειαστούν καθοδήγηση σε σχέση με εξειδικευμένους οργανισμούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που επηρεάζει τις σπουδές τους, όπως ο αλκοολισμός, η ενδοοικογενειακή βία, η κατάχρηση ουσιών, τα ζητήματα ψυχικής υγείας κ.λπ., ενθαρρύνονται να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες. Ο ΑΚΤΟ δεσμεύεται να διαχειρίζεται όλα τα παραπάνω με εμπιστευτικότητα.

Όλα τα µέλη της κοινότητας του ΑΚΤΟ (διδάσκοντες, σπουδαστές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό) οφείλουν να γνωρίζουν ότι καμία μορφή διάκρισης λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού δεν είναι ανεκτή από τον ΑΚΤΟ και ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Καμία μορφή άμεσης ή έμμεσης διάκρισης, θυματοποίησης, εκφοβισμού ή σεξουαλικής παρενόχλησης δεν είναι ανεκτή από τον ΑΚΤΟ. Στον εργασιακό και σπουδαστικό χώρο όλες οι κατηγορίες µελών της κοινότητας του ΑΚΤΟ οφείλουν να συμπεριφέρονται µε το δέοντα σεβασμό, και με απουσία οποιασδήποτε μορφής θυματοποίησης, εκφοβισμού, διάκρισης και παρενόχλησης.

Σκοπός αυτής της πολιτικής του ΑΚΤΟ είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη ενός συμπεριληπτικού, ελεύθερου και ασφαλούς περιβάλλοντος, όπου κυριαρχεί η εκφραστικότητα, η δημιουργικότητα, η ανάπτυξη, προσωπική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική, και η αλληλεγγύη, στο οποίο η παρενόχληση και ο εκφοβισμός απαγορεύονται και όπου σπουδαστές και όλες οι κατηγορίες διδακτικού και διοικητικού προσωπικού θα έχουν τη βεβαιότητα ότι το πρόβλημά τους θα αντιμετωπιστεί με διακριτικότητα και υπευθυνότητα.

Φαινόμενα αρνητικών κοινωνικών συμπεριφορών εμφανίζονται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στον επαγγελματικό χώρο και συχνά συνδέονται με συμπεριφορές εκφοβισμού/θυματοποίησης ή/και παρενόχλησης. Ο εκφοβισμός είναι γενικά η πρόκληση ταραχής/φόβου εσκεμμένα και μεθοδευμένα και βάσει συγκεκριμένης αφορμής (χαρακτηριστικών που θεωρούνται αδυναμίες) και στρέφεται κατά του αισθήματος ασφαλείας και αξιοπρέπειας του ατόμου. Βασίζεται στη διαφορά δύναμης και συχνά δημιουργεί περιβάλλον εχθρικό, υποβαθμιστικό, εξευτελιστικό ή προσβλητικό. Η θυματοποίηση είναι το αποτέλεσμα των εκφοβιστικών συμπεριφορών και αφορά τα άτομα που έχουν υποστεί σωματική ή/και ψυχική βία. Η παρενόχληση αποτελεί μια ενέργεια που προκαλεί αίσθημα μη άνεσης στο άτομο-στόχο και συνιστά μια φαινομενικώς ελαφρά μορφή εκφοβισμού, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να προκαλεί σημαντική ταραχή.

Ο ΑΚΤΟ δεσμεύεται να καταπολεμήσει τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας και στους χώρους που διαθέτει για την εκπαίδευση των σπουδαστών/στριών του. Όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες και οι σπουδαστές/στριες έχουν δικαίωμα να τυγχάνουν αξιοπρεπούς μεταχείρισης. Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι επιτρεπτή ή ανεκτή. Οι εργαζόμενοι/ες και οι σπουδαστές/στριες έχουν το δικαίωμα καταγγελίας και προτρέπονται να καταγγείλουν κάθε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που υφίστανται από προϊσταμένους, συναδέλφους, καθηγητές, σπουδαστές ή τρίτους που προσέρχονται στους χώρους του ΑΚΤΟ ή που υποπίπτει στην αντίληψή τους. Η σεξουαλική παρενόχληση συνιστά πειθαρχικό αδίκημα και διώκεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ο ΑΚΤΟ θα κάνει χρήση των σχετικών διατάξεων με στόχο την τιμωρία των δραστών.

Η σεξουαλική παρενόχληση σύμφωνα με το άρθρο 2δ της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/54, είναι «η εκδήλωση οποιασδήποτε μορφής ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός ατόμου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος».

Οι εργαζόμενοι, καθηγητές, σπουδαστές και λοιπό προσωπικό του ΑΚΤΟ έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν την πολιτική του ΑΚΤΟ και να λαμβάνουν μέτρα για την συμμόρφωση όλων των εργαζομένων, σπουδαστών και καθηγητών με αυτή. Οι καθηγητές, σπουδαστές, η διοίκηση και το λοιπό προσωπικό του ΑΚΤΟ έχουν καθήκον να συμμορφώνονται με τον Νόμο και οφείλουν να μην προβαίνουν σε πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης και να αναφέρουν στη διοίκηση του ΑΚΤΟ τυχόν πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος συναδέλφων ή σπουδαστών, που υποπίπτουν στην αντίληψη τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο ΑΚΤΟ δεσμεύεται να εργάζεται για τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών, ώστε να μην δημιουργούνται φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας ανάμεσα στους καθηγητές και σπουδαστές, κατάσταση που μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκή για την εμφάνιση περιστατικών σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

Ο ΑΚΤΟ ενθαρρύνει τους σπουδαστές του να προβούν σε καταγγελία οποιασδήποτε αρνητικής συμπεριφοράς έχει τελεστεί σε βάρος τους ή σε βάρος τρίτου προσώπου που έχει υποπέσει στην αντίληψή τους, ακολουθώντας τη διαδικασία που αναφέρεται στον παρόντα Κανονισμό Σπουδών και στον Κανονισμό Λειτουργίας του ΑΚΤΟ.

Ο ΑΚΤΟ αντιμετωπίζει κάθε καταγγελία και αναφορά με την δέουσα προσοχή, διακριτικότητα και εχεμύθεια.

Τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών: 2105201730

Εmail καταγγελιών: complaints@aktocollege.gr

 

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου του/της καταγγέλλοντος/ουσας δε δικαιολογεί/επιτρέπει την αντιμετώπιση περιστατικού παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης με τρόπο διαφορετικό εκείνου με τον οποίο αντιμετωπίζεται γενικά ένα τέτοιο περιστατικό.

Διαδικασίες υποβολής καταγγελιών

Όποιος υπόκειται σε σεξουαλική παρενόχληση θα πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να ενημερώσει τον φερόμενο ως δράστη ότι η συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη. Ο ΑΚΤΟ αναγνωρίζει ότι η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να συμβεί σε άνισες σχέσεις (δηλαδή μεταξύ ενός/μιας καθηγητή/τριας και ενός/μιας σπουδαστή/στριας) και ότι ενδέχεται να μην είναι δυνατό για το θύμα να ενημερώσει τον φερόμενο ως δράστη.

Εάν ένα θύμα δεν μπορεί να προσεγγίσει άμεσα έναν φερόμενο ως δράστη, μπορεί να προσεγγίσει τη Διοίκηση του ΑΚΤΟ που είναι υπεύθυνη για τη λήψη καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης.

Όταν η Διοίκηση του ΑΚΤΟ λαμβάνει καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης:

  • Θα καταγράψει αμέσως τις ημερομηνίες, τις ώρες και τα γεγονότα του/των συμβάντος/συμβάντων.
  • Θα εξακριβώσει τις απόψεις του θύματος σχετικά με το αποτέλεσμα που επιθυμεί.
  • Θα διασφαλίσει ότι το θύμα κατανοεί τις διαδικασίες του ΑΚΤΟ για την αντιμετώπιση της καταγγελίας καθώς και τα δικαιώματά του σύμφωνα με το Νόμο.
  • Θα συζητήσει και θα συμφωνήσει τα επόμενα βήματα.
  • Θα τηρήσει εμπιστευτικό αρχείο όλων των συζητήσεων.
  • Θα σεβαστεί την επιλογή του θύματος.
  • Θα διασφαλίσει ότι το θύμα γνωρίζει ότι μπορεί να υποβάλει την καταγγελία εκτός της εταιρείας μέσω του σχετικού νομικού πλαισίου.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής καταγγελιών, ένα θύμα δικαιούται να βοηθηθεί από έναν Σύμβουλο εντός του ΑΚΤΟ. Ο ΑΚΤΟ έχει διορίσει Σύμβουλο και του έχει παράσχει ειδική εκπαίδευση, που του επιτρέπει να βοηθήσει τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Ο ΑΚΤΟ αναγνωρίζει ότι επειδή η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να συμβεί σε άνισες σχέσεις εντός του εκπαιδευτηρίου, τα θύματα συχνά αισθάνονται ότι δεν μπορούν να εμφανιστούν. Ο ΑΚΤΟ κατανοεί την ανάγκη υποστήριξης των θυμάτων κατά την υποβολή καταγγελιών.

Επίσημος μηχανισμός καταγγελιών

Εάν το θύμα επιθυμεί να υποβάλει καταγγελία, ο επίσημος μηχανισμός καταγγελίας θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την επίλυση του ζητήματος.

Η Διοίκηση του ΑΚΤΟ που έλαβε την καταγγελία θα παραπέμψει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για να προχωρήσει σε επίσημη έρευνα.

Το πρόσωπο που θα οριστεί να διεξάγει την έρευνα:

  • Θα λάβει τις απόψεις του θύματος και του φερόμενου ως δράστη ξεχωριστά.
  • Θα λάβει τις απόψεις τρίτων προσώπων ξεχωριστά.
  • Θα αποφασίσει εάν το περιστατικό ή τα περιστατικά συνιστούν γεγονός/γεγονότα σεξουαλικής παρενόχλησης.
  • Θα συντάξει έκθεση στην οποία θα περιγράφονται λεπτομερώς οι έρευνες, τα ευρήματα και τυχόν συστάσεις.
  • Εάν η παρενόχληση έλαβε χώρα, θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπισή της, σε διαβούλευση με το θύμα.
  • Για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των συστάσεων, ότι η συμπεριφορά έχει σταματήσει και ότι το θύμα είναι ικανοποιημένο με το αποτέλεσμα.
  • Εάν δεν μπορεί να διαπιστώσει ότι η παρενόχληση έλαβε χώρα, μπορεί να εξακολουθεί να διατυπώνει συστάσεις για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του χώρου εργασίας.
  • Θα τηρεί αρχείο όλων των ενεργειών του, διασφαλίζοντας ότι όλα τα αρχεία που αφορούν το θέμα τηρούνται εμπιστευτικά.
  • Θα διασφαλίσει ότι η διαδικασία θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.

 

Κυρώσεις και πειθαρχικά μέτρα

Όποιος αποδειχθεί ότι έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά άλλο άτομο σύμφωνα με τους όρους αυτής της πολιτικής, ενδέχεται να υποστεί οποιαδήποτε από τις ακόλουθες κυρώσεις:

  • Προφορική ή γραπτή προειδοποίηση
  • Δυσμενή αξιολόγηση
  • Μείωση των μισθών
  • Υποβιβασμός θέσης
  • Αναστολή εργασίας
  • Απόλυση (εργαζομένου/ης)
  • Διαγραφή (σπουδαστή/στριας)

 

Η φύση των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα και την έκταση της παρενόχλησης. Θα επιβληθούν κατάλληλες αποτρεπτικές κυρώσεις για να διασφαλιστεί ότι τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης δεν αντιμετωπίζονται ως ασήμαντα. Ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής βίας, θα οδηγήσουν στην άμεση απόλυση του παρενοχλητή.

Ο AKTO στοχεύει να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους σπουδαστές του στο οποίο να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς. Ριζοσπαστικοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία άτομα έρχονται να υποστηρίξουν την τρομοκρατία ή τον βίαιο εξτρεμισμό. Το προσωπικό θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη δική του κρίση αλλά και να συζητά με άλλους συναδέλφους, εάν έχει οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη συμπεριφορά σπουδαστών. Ο AKTO αναγνωρίζει τη θετική συμβολή που μπορεί να έχει η προστασία των σπουδαστών/στριών του από φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης και βίαιου εξτρεμισμού και προσπαθεί να προωθήσει τον ελεύθερο διάλογο με στόχο την υποστήριξη κοινών αξιών.

Οποιαδήποτε περίπτωση που δεν προβλέπεται από τον παρόντα Κανονισμό δύναται να ρυθμίζεται με απόφαση της Διεύθυνσης της εκάστοτε βαθμίδας του ΑΚΤΟ, πάντοτε σε συμμόρφωση με τις όποιες εφαρμόσιμες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ο/η σπουδαστής/στρια που εγγράφεται σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης του ΑΚΤΟ θεωρείται ότι έλαβε γνώση όλων των σημείων του παρόντος Κανονισμού και συμφωνεί απόλυτα με αυτόν.