Why ΜA @ AKTO

Loader image

Στον ΑΚΤΟ, βασικά συστατικά της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας μας είναι η διασύνδεση με την βιομηχανία και την αγορά, μέσα από συνεργασίες με επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, καθώς και φορείς τέχνης και πολιτισμού. Μέσα από τις σπουδές σου στον ΑΚΤΟ θα συναντηθείς και θα συνδεθείς με καθηγητές, άλλους φοιτητές, πανεπιστημιακό προσωπικό, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου. Η επέκταση του δικτύου γνωριμιών σου θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τις πιθανές επιλογές σχετικά με τη σταδιοδρομία σου, την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων σου, καθώς και να αποκτήσεις αντίληψη και κριτική σκέψη στο πεδίο σπουδής σου.

Κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών οι συμφοιτητές μοιράζονται την επιθυμία να εξειδικευτούν σε συγκεκριμένο πεδίο και αυτό είναι από μόνο του ένα ενεργό δίκτυο που θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις, να επηρεάσεις, και να αξιοποιήσεις στο μέλλον. Θα πλαισιωθείς από καθηγητές, επαγγελματίες καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς και συναδέλφους μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι έχουν κίνητρο να επιτύχουν τους στόχους τους. Η ακαδημαϊκή ομάδα θα σε καθοδηγήσει και θα σου προσφέρει εξαιρετικό υλικό μελέτης, αναφορών στον χώρο των τεχνών και του design και πάντα σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην αγορά.

Επιπλέον, θα γνωρίσεις μέλη της Αrt and Design κοινότητας του ΑΚΤΟ, προσκεκλημένους ομιλητές, εμπειρογνώμονες, επαγγελματίες, καλλιτέχνες– ομοϊδεάτες και μελλοντικούς συνεργάτες. Μετά την αποφοίτηση σου από τον ΑΚΤΟ έχεις την δυνατότητα να γίνεις μέλος του ΑΚΤΟ Alumni, της μεγαλύτερης κοινότητας αποφοίτων στο Art & Design. Μέσα από την κοινότητα αποφοίτων θα έχεις την δυνατότητα να δικτυωθείς με άλλους επαγγελματίες και επιχειρήσεις του χώρου. Στο ΑΚΤΟ Alumni υπάγεται και το Careers Office του ΑΚΤΟ, στο οποίο απευθύνονται δεκάδες επιχειρήσεις κάθε χρόνο με σκοπό την εύρεση συνεργατών.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών είναι πιο αυτόνομα από τα προπτυχιακά. Τα μέλη της μεταπτυχιακής σπουδαστικής κοινότητας, καταβάλλουν περισσότερη προσωπική προσπάθεια στη μαθησιακή διαδικασία. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να αναπτύξουν νέες προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες σε εξειδικευμένα πεδία της επιλογής τους, όπως ανεξαρτησία, διαχείριση χρόνου, λήψη αποφάσεων και άλλα. Οι συναντήσεις με άλλα μέλη από διαφορετικές πόλεις, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικά portfolios και πεδία, βοηθούν στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς και στην καλλιέργεια εμπιστοσύνης στην επικοινωνία. Η επέκταση του δικτύου γνωριμιών σου θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις επιπλέον επιλογές σχετικά με τη σταδιοδρομία σου, καθώς και να αποκτήσεις βαθύτερη αντίληψη και κριτική σκέψη στο πεδίο σπουδής σου.

Η αγορά εργασίας κάθε χρόνο εμπιστεύεται απόφοιτους από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με το κύρος, τις διαδικασίες, τη συνέπεια και την ιστορία του ΑΚΤΟ. Με πολλαπλά πρακτικά και συμβολικά οφέλη, οι σπουδές στον ΑΚΤΟ προσδίδουν σε όλους τους αποφοίτους, το κύρος ενός πανελλαδικά αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος ταυτόσημο με τις τέχνες και το design. Επιλέγοντας τον ΑΚΤΟ, οι σπουδαστές εντάσσονται στη μεγαλύτερη κοινότητα art & design στην Ελλάδα και γίνονται, μετά την αποφοίτηση τους, για πάντα μέλη του ΑΚΤΟ Alumni. Η αποφοίτηση από τον ΑΚΤΟ, αποτελεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αναζήτηση οποιασδήποτε συνεργασίας. Όπως είναι φυσικό, οι εργοδότες και γενικότερα οι μελλοντικοί συνεργάτες, προτιμούν να δουλεύουν με καταρτισμένους και ενημερωμένους επαγγελματίες, κάτι που εγγυώνται οι σπουδές στον ΑΚΤΟ. Γι αυτό το λόγο, εδώ και πάνω από 50 χρόνια επιλέγει μέλη του ΑΚΤΟ Alumni για συνεργασίες.

Πρόγραμμα Σπουδών

Loader image

Ακαδημαϊκή καινοτομία
Το πρόγραμμα MA in Fine Art, καλύπτει ένα κενό στο πεδίο των Καλών Τεχνών σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να διαμορφώσουν προσωπικό καλλιτεχνικό έργο, να το τεκμηριώσουν μέσα από καλλιτεχνική και θεωρητική έρευνα και να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρία όσον αφορά την επαγγελματική πρακτική.

Καλλιτεχνική εξέλιξη
Οι σπουδαστές του προγράμματος εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο μέσα από την ανάπτυξη αυτόνομου καλλιτεχνικού έργου που θα διαμορφώσουν στη πορεία του προγράμματος με συνέπεια και μεθοδικότητα λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα ζητήματα που θέτει μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνία σήμερα και που η σύγχρονη τέχνη καλείται να αντιμετωπίσει. Οι σπουδαστές επιλέγουν από ένα ευρύ φάσμα μέσων, όπως η ζωγραφική, η εγκατάσταση, η φωτογραφία, το βίντεο, τα ψηφιακά μέσα σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα τους η συνδυάζοντας κάποια από αυτά δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση καλλιτεχνικού έργου από την αρχή του προγράμματος.

Ακαδημαϊκή υποστήριξη και εξέλιξη
Οι σπουδαστές υποστηρίζονται από τους καθηγητές μέσα από διαλέξεις, οπτικό υλικό, και διαρκή διάλογο τόσο σε μέσα στη τάξη όσο και μέσα από ατομικές συναντήσεις να αναπτύξουν τη κριτική τους ικανότητα και να τεκμηριώσουν την εικαστική τους έρευνα. Έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιπλέον διακλαδικά μαθήματα από το προπτυχιακό επίπεδο προκειμένου να ενισχύσουν την καλλιτεχνική τους έρευνα και εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους. Έχουν πρόσβαση σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, studio υπολογιστών, βιβλιοθήκη και studio φωτογραφίας και βίντεο σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν για την ανάπτυξη της θεωρητικής και καλλιτεχνικής τους έρευνας.

Επαγγελματική εξέλιξη και προοπτικές
Οι σπουδαστές αποκτούν γνώσεις και εμπειρία γύρω από τη επαγγελματική πρακτική μέσα από δημιουργία πορτφόλιο, διαλέξεις επαγγελματιών του χώρου, επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις και τη παρουσίαση και επιμέλεια της δουλειάς τους σε πραγματικές συνθήκες καλλιτεχνικής έκθεσης (degree show) προκειμένου να είναι σε θέση να προωθήσουν το καλλιτεχνικό τους έργο. Οι σπουδαστές διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο σώμα δουλειάς που αποτελείται από τη διπλωματική τους εργασία τεκμηριωμένη από θεωρητική έρευνα και είναι σε θέσει να δημιουργήσουν συνεργασίες και να συμμετέχουν ισότιμα στο τοπικό και διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων που θα σε βοηθήσουν στην βαθιά αντίληψη της οπτικής γλώσσας. Ταυτόχρονα, στοχεύει στην ανάπτυξη των πρακτικών δεξιοτήτων σου, ώστε να εξελιχθείς ως επαγγελματίας Εικαστικός και Καλλιτέχνης, καθιστώντας σε ικανό να “γεννάς” καινοτόμες ιδέες και έργα υψηλής ποιότητας. Το εκπαιδευτικό περιβάλλον σου παρέχει τη δυνατότητα να συνδυάσεις τις δημιουργικές και επαγγελματικές σου γνώσεις μέσα από σύγχρονες τεχνολογίες. Επιπλέον, δίνει έμφαση στην έρευνα και ανοίγει τους ορίζοντες σου μέσα από την κριτική ανάλυση, τον πειραματισμό και τη δημιουργική εξερεύνηση της σύγχρονης εικόνας. Η δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος σου επιτρέπει κατ’ αρχήν να αξιοποιήσεις το ακαδημαϊκό σου παρελθόν ώστε να αναπτύξεις τις θεωρητικές και πρακτικές σου γνώσεις. Ταυτόχρονα μπορείς να εξελιχθείς και, ως απόφοιτος, θα είσαι σε θέση να παίξεις ενεργό ρόλο στον ευρύτερο χώρο της Εικόνας και των Οπτικών Μέσων.

Το MA in Fine Art εξετάζει ποικίλους τομείς που αφορούν στις Καλές Τέχνες. Μελετά τα Εικαστικά ως Δημιουργική Έκφραση & ως Μέσο Οπτικής Επικοινωνίας καθώς και τη σχέση τους με τα άλλα Οπτικά Μέσα. Εμβαθύνει σε σύγχρονους τρόπους Παρουσίασης (φεστιβάλ, γκαλερί, μουσεία, εκδότες κ.ά.) καθώς και στις Νέες Τεχνολογίες της Εικόνας, στη Διαχείριση Εικαστικών (management, budgeting, επικοινωνία & marketing) αλλά και σε Νομικά Θέματα (ηθική και δεοντολογία του μέσου, πνευματικά δικαιώματα). Έτσι θα αποκτήσεις ένα ευρύ φάσμα γνώσεων πάνω στα είδη των Καλών Τεχνών και τους συσχετισμούς τους ώστε να μπορείς να επιλέξεις σε ποιο θέμα θα εξειδικευτείς, στο πλαίσιο της Πτυχιακής σου Εργασίας (Major Project).

Επικοινώνησε μαζί μας στο admissions@aktocollege.gr για να σου στείλουμε τον Αναλυτικό Οδηγό Σπουδών.

Εδώ μπορείς να δεις το Programme Specification And Curriculum Map For Master Of Arts In Fine Art.

This programme was developed and is delivered and assessed by ΑΚΤΟ, awarded by and quality assured by Middlesex University London. 

Α’ εξάμηνο – ενότητες

 • Fine Art – Research, Development & Practice
 • Contemporary Theories of Art & Culture
 • Art & Digital Media

 

Β’ & Γ’ εξάμηνα – ενότητες

 • Professional Practice
 • Major Project

 

Επικοινώνησε μαζί μας στο admissions@aktocollege.gr για να σου στείλουμε τον Αναλυτικό Οδηγό Σπουδών.

 

This programme is currently under review pending re-validation by Middlesex University. Estimated validation date: May 2023.

Σας καλωσορίζω στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που έχει σαν αντικείμενο τη σύγχρονη τέχνη και το κομβικό της ρόλο μέσα στο σύγχρονο οπτικό πολιτισμό, έτσι όπως καταγράφεται μέσα από τα καλλιτεχνικά μέσα σε όλες τις δημιουργικές τους εκδοχές. Θεωρώ πολύ σημαντικό να σας βεβαιώσω ότι το πρόγραμμα παρέχει ισότητα ευκαιριών, εκτιμά την ποικιλομορφία και συμπεριλαμβάνει όλες τις διαφορετικές εκφράσεις της δημιουργικότητας προσφέροντας ένα γόνιμο έδαφος για να αναπτύξετε τη καλλιτεχνική και θεωρητική σας έρευνα. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι η διερεύνηση των ορίων των εικαστικών μέσων μέσα από διαθεματική (interdisciplinary) καλλιτεχνική έρευνα και διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές που συνδυάζουν ένα ευρύ φάσμα μέσων όπως είναι τα παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα, η κινούμενη εικόνα, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες γενικότερα με απροσδόκητους και καινοτόμους τρόπους. Θα σας υποστηρίξει να αναπτύξετε τη προσωπική σας γλώσσα και το πεδίο της έρευνας και της καλλιτεχνικής σας πρακτικής. Μέσα από το πρόγραμμα θα διαπραγματευτείτε έννοιες όπως η υβριδικότητα και η συνεργασία, βασικές έννοιες της σύγχρονης πολιτισμικής ταυτότητας που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και ευελιξία όπως άλλωστε και οι διαρκώς διαφοροποιούμενες εκφάνσεις του καλλιτεχνικού χώρου αλλά και της ευρύτερης αγοράς για τη οποία θα προετοιμαστείτε.

Για το λόγο αυτό, η δομή του προγράμματος έχει αγκαλιάσει αυτές τις έννοιες κλειδιά όσον αφορά τη σύγχρονη τέχνη τόσο στο περιεχόμενο των ενοτήτων όσο και ως ένα ανοιχτό δίκτυο γνώσεων από όλα τα διαφορετικά πεδία που η καλλιτεχνική έρευνα αναφέρεται σήμερα, προάγοντας την έρευνα και το πειραματισμό. Έτσι, μέσα από γραμμικές και μη γραμμικές αφηγήσεις, εξοπλισμένοι με γνώσεις και εμπειρίες γύρω από την αισθητική και τη σημειωτική ανάλυση των διαφορετικών ερευνητικών μεθοδολογιών θα αναπτύξετε νέες μορφές γνώσης όσον αφορά στις καλές τέχνες και θα είστε σε θέση να τοποθετήσετε τη δική σας πρακτική σε ένα σύγχρονο κριτικό πλαίσιο προκειμένου να λειτουργήσετε καταλυτικά σαν παράγοντες αλλαγής στη σύγχρονη κοινωνία και το δικό σας κριτικό λόγο μέσα από το καλλιτεχνικό σας έργο σε τοπικά, εθνικά και παγκόσμια προβλήματα, προκλήσεις και ευκαιρίες.

Κατερίνα Αποστολίδου

Programme Leader, MA in Fine Art

Στον ΑΚΤΟ διδάσκουν διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, εικαστικοί και θεωρητικοί τέχνης που διακρίνονται τόσο για το ακαδημαϊκό όσο και για το καλλιτεχνικό τους έργο. Εξειδικευμένοι καθηγητές και διδάκτορες, μαζί με ερευνητικό προσωπικό, μεταφέρουν στους σπουδαστές καινοτόμο και βαθιά γνώση, που ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας, της τεχνολογίας και της αγοράς. Η ακαδημαϊκή ομάδα του ΑΚΤΟ βοηθά τους σπουδαστές να εκφραστούν μέσα από ένα ελεύθερο και τολμηρό πνεύμα αναζήτησης και έρευνας, και με στόχο κοινωνικά οφέλη τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Μέλη Ακαδημαϊκής Ομάδας Προγράμματος

Αποστολίδου Κατερίνα (Program Leader)
Γκινοσάτης Δημήτρης
Παπανικολάτος Λάμπρος

Υποψήφιοι για το MA Fine Art είναι καλλιτέχνες και designers, είτε βρίσκονται στην αρχή της επαγγελματικής τους πορείας, είτε έχουν πολλά χρόνια εμπειρίας και επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους και τα εκφραστηκά τους μέσα. Οι υποψήφιοι για το πρόγραμμα έχουν την δυνατότητα μέσα από την φοίτηση τους στο μεταπτυχιακό αυτό είτε να εμπλουτίσουν την έως τώρα πορεία τους στην κατεύθυνση που έχουν ήδη, είτε να αλλάξουν πορεία μέσα στον μεγάλο και πλούσιο χώρο των Τεχνών. Το πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και designers όλων των ειδικοτήτων, να αναπτυχθούν μέσα από την προσωπική εις βάθος έρευνα του χώρου τους και από την αλληλεπίδραση με τους συμφοιτητές τους, σε ένα διακλαδικό περιβάλλον. Η ισορροπία μεταξύ εξειδίκευσης και αλληλεπίδρασης επιτυγχάνεται με τις εργασίες ανάλυσης και σύνθεσης που ανατίθενται στους σπουδαστές (ατομικά ή και ομαδικά). Έτσι, εμβαθύνουν στην ειδικότητά τους και με τις εργασίες, συζητήσεις και κριτικές αναλύσεις ζητημάτων, εντοπίζουν τα κοινά της καλλιτεχνικής έκφρασης, απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Δίδακτρα & Εγγραφές

O AKTO επιδοτεί τους σπουδαστές με εκπτώσεις ή και πλήρεις επιδοτήσεις, ανάλογα με την περίοδο των εγγραφών, των διαθέσιμων θέσεων και των κοινωνικών κριτηρίων.

Διάβασε εδώ αναλυτικές πληροφορίες

Επικοινώνησε μαζί μας στο admissions@aktocollege.gr για περισσότερες πληροφορίες.

Για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα σπουδών η ακαδημαϊκή χρονιά έχει δύο (2) περιόδους ενάρξεων. Η πρώτη περίοδος είναι τον Οκτώβριο, ενώ ακολουθεί η δεύτερη περίοδος τον Φεβρουάριο.

Επικοινώνησε μαζί μας στο admissions@aktocollege.gr για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενάρξεις.

Οι υποψήφιοι για τα Μεταπτυχιακά Πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να είναι κάτοχοι προπτυχιακού τίτλου σπουδών ή να έχουν πάνω από 5 έτη επαγγελματική εμπειρία σε τομέα σχετικό με το μεταπτυχιακό που θα επιλέξουν. Οι υποψήφιοι για το πρόγραμμα περνούν από συνέντευξη σε επιτροπή αξιολόγησης, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως και προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Διάβασε αναλυτικές πληροφορίες για τις προϋποθέσεις εγγραφής στον ΑΚΤΟ

Παροχές & Εγκαταστάσεις

Loader image

O AKTO αναγνωρίζοντας τις παιδαγωγικές προκλήσεις και τις σύγχρονες απαιτήσεις της εκπαίδευσης προσφέρει μία σειρά από προνόμια στους σπουδαστές του για να τους βοηθήσει, και ως προς το εκπαιδευτικό έργο, αλλά και ως προς την κοινωνικοποίηση τους. Τα προνόμια αυτά συμπεριλαμβάνουν:

Διάβασε αναλυτικά όλες τις παροχές που προσφέρει ο ΑΚΤΟ

Ο ΑΚΤΟ αξιοποιεί την πιο δημοφιλή και σύγχρονη πλατφόρμα σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τη Microsoft, το MS Teams. Οι σπουδαστές μπορούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή είτε από το Play Store / App Store για κινητά τηλέφωνα, είτε από το website, για υπολογιστές. Το Teams μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης από όλους τους σύγχρονους browsers (Edge, Chrome, Firefox) με προτίμηση στον Chrome και Edge.

Μάθε περισσότερα για τις Τεχνικές Προδιαγραφές και το Γραφείο Τεχνικής Υποστήριξης

Επαγγελματικές Προοπτικές & Ακαδημαϊκή Εξέλιξη

Loader image

Το πρόγραμμα αυτό θα σας προετοιμάσει για ένα ευρύ φάσμα σταδιοδρομίας στον τομέα της τέχνης και της δημιουργικής βιομηχανίας, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνώς. Με την ολοκλήρωση του θα είστε σε θέση να μετέχετε στην ολοένα διευρυνόμενη σκηνή της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι από το 2014 η χώρα μας έχει προκαλέσει ένα διεθνές ενδιαφέρον και έχει προσελκύσει ένα σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο καθώς και επιμελητών ακόμα και σημαντικών αιθουσών τέχνης του εξωτερικού απόρροια της μεγάλης τουριστικής αύξησής που ακολούθησε την οικονομική κρίση και προξένησε ένα πρωτόγνωρο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη πολιτισμική παραγωγή, (ορόσημο για αυτό αποτέλεσε η Documenta 14 που έγινε στην Ελλάδα το 2017) αλλά και της πανδημίας που έςδωσε την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να εργαστούν από απόσταση και να αναζητήσουν πιο οικονομικές συνθήκες διαβίωσης και καλύτερης ποιότητας ζωής.

Το ΕΜΣΤ (Εθνικό μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) με το πλούσιο διεθνές του πρόγραμμα αλλά και την επίγνωση του ρόλου του στην τεκμηρίωση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης τα τελευταία δυο χρόνια με τη νέα δυναμική διεύθυνση, άλλαξε ριζικά το τοπίο, φέρνοντας χιλιάδες επισκέπτες στο μουσείο.

Η σύμπραξη των πέντε μουσείων στη Θεσσαλονίκη, ιδρύει το MOMUS το Κρατικό Μουσείο σύγχρονης τέχνης στη συμπρωτεύουσα.

Νέοι χώροι τέχνης ανοίγουν συνεχώς και αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, εναλλακτικοί χώροι που διαχειρίζονται καλλιτέχνες η επιμελητές μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και ιδιωτικοί φορείς όπως το NEON, η OUTSET και το Snf δημιουργούν προγράμματα υποστήριξης των καλλιτεχνών και διεθνή εκθεσιακά προγράμματα διεθνούς απήχησης. Παράλληλα αυξάνονται οι δυνατότητες χρηματοδότησης και συμμετοχής σε ανοιχτούς διαγωνισμούς και βραβεία από ιδιωτικά και δημόσια προγράμματα για τους καλλιτέχνες και επιμελητές.

Διεθνείς θεσμοί όπως Μπιενάλε της Αθήνας, η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, η Art-Athina και δεκάδες φεστιβάλ που αφορούν το πεδίο σύγχρονης τέχνης σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και πλατφόρμες όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί για αυτές τις δυνατότητες συνθέτουν ένα δημιουργικό πεδίο συμπαρασύροντας και τον εμπορικό χαρακτήρα της τέχνης με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αναπτυσσόμενη επιχειρηματικότητα και μια νέα αγορά για τη καλλιτεχνική παραγωγή.

Έτσι, αυτές οι εξελίξεις προκαλούν νέα δυναμική και στους εμπορικούς χώρους, τις αίθουσες τέχνης (gallery) που αυξάνονται εντυπωσιακά με αποτέλεσμα να γεννιέται μια νέα γενιά συλλεκτών που εκτιμά και ενδιαφέρεται για την σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Οι ευκαιρίες για να αναπτύξει κανείς εκθεσιακή δραστηριότητα με προοπτική μια επιτυχημένη σταδιοδρομία εικαστικού καλλιτέχνη δεν ήταν ποτέ περισσότερες, όπως και να συμμετέχει σε προγράμματα φιλοξενίας (residencies), σε ανοιχτούς διαγωνισμούς, να αναζητήσει και να αξιοποιήσει χρηματοδοτικούς μηχανισμούς η να ακολουθήσει σταδιοδρομία στη πολιτισμική διαχείριση ή σε άλλα δημιουργικά πεδία όπως είναι ο αναπτυσσόμενος χώρος των οπτικοακουστικών παραγωγών.

Ο απόφοιτος του Προγράμματος Σπουδών MA Fine Art μπορεί να δραστηριοποιηθεί στον κόσμο των εικαστικών, καθώς και στον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο σε πολλές ειδικότητες όπως:

 • Εικαστικός καλλιτέχνης σε συνεργασία με γκαλερί ή άλλους εκθεσιακούς χώρους
 • Διαχείριση καλλιτεχνικών χώρων (γκαλερί, εταιρείες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που έχουν καλλιτεχνική δραστηριότητα, κ.α.)
 • Διοργάνωση παραγωγών καλλιτεχνικών γεγονότων, π.χ. φεστιβάλ
 • Γραφεία παραγωγής καλλιτεχνικών γεγονότων και εκθέσεων (οργάνωση, συντονισμός, συνεργασίες με καλλιτέχνες στην υλοποίηση εικαστικών project)
 • Ψηφιακές εφαρμογές, φωτογραφία, βίντεο, δημιουργία ψηφιακού υλικού
 • Art director σε παραγωγές θεάτρου και κινηματογράφου
 • Δημιουργός Οπτικοακουστικού υλικού στη τηλεοπτική και κινηματογραφική, μουσική βιομηχανία ή σε θεατρικές παραγωγές
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και ιδρύματα (σχεδιασμός & υλοποίηση)
 • Καλλιτεχνική Εκπαίδευση σε σχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια, δήμους κ.α.

Έργα τέχνης (murals, traditional & digital artworks) ζητούνται κατόπιν παραγγελίας ή πωλούνται από καλλιτέχνες παγκοσμίως μέσω ιδιωτικών γκαλερί τέχνης,  εμπόρων και των online hubspots.

Το Careers Office του ΑΚΤΟ βοηθά τους απόφοιτους  να συνδεθούν με την αγορά εργασίας και ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικής δραστηριότητας σε ποικίλα πεδία. To ΑΚΤΟ Alumni αποτελεί τη μεγαλύτερη 360˚ Art & Design κοινότητα στην Ελλάδα.

Οι πανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών Bachelor και Master του ΑΚΤΟ σε συνεργασία με το Middlesex University London έχουν αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας, σύμφωνα με το Π.Δ. 38/2010, όπως τροποποιήθηκε με τους Ν. 4093/2012, 4111/2013, 4205/2013 και 4635/2019. Το πανεπιστήμιο Middlesex University London είναι αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ομοταγές Πανεπιστήμιο ως προς τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΚΤΟ αναγνωρίζονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα για σκοπούς εργοδότησης. Σύμφωνα με το Π.Δ. 38/2010, όπως τροποποιήθηκε με τους Ν. 4093/2012, 4111/2013, 4205/2013 και 4635/2019 αναγνωρίζεται η επαγγελματική ισοδυναμία από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν., για τους πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών Bachelor και Master στην Ελλάδα. Οι εν λόγω πτυχιούχοι έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Νόμου 4148/2013.

Δείτε εδώ μερικές αποφάσεις που αφορούν σε αποφοίτους του ΑΚΤΟ (για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία των αποφοίτων και του πρωτοκόλλου των αιτήσεων τους).

Διάβασε περισσότερα για την Αναγνώριση και τη Διαπίστευση των Πανεπιστημιακών Τίτλων Σπουδών του ΑΚΤΟ