ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΟΜΑΔΑ

Λάμπρος Παπανικολάτος

Photographer, Cultural Manager, Curator

 

  • Technological Educational Institution, Athens (UNIWA) Bachelor in Marketing Communication & Advertising, Faculty of Management & Economics, Department of Marketing
  • De Haagse Hogeschool / The Hague University of Applied Sciences Communication & Multimedia Studies
  • Academy of Performing Arts in Prague Master of Arts (M.A.) in Photography, Film & TV School, FAMU (Distinction)
  • Υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Ο Λάμπρος Παπανικολάτος είναι φωτογράφος και cultural manager, με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης (Ρώμη) και έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Αρλ στη Γαλλία. Φωτογραφίες του εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Χιούστον στις ΗΠΑ.

Έχει εμπειρία στους τομείς της πολιτιστικής οργάνωσης & παραγωγής, καλλιτεχνικής επιμέλειας και επικοινωνίας, καθώς και στην ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έχει συνεργαστεί με φεστιβάλ φωτογραφίας και οργανισμούς όπως το Houston FotoFest, το Festival of Light, τη Thessaloniki Photobiennale και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, ενώ στην Ελλάδα, έχει συνδιοργανώσει σεμινάρια με διεθνώς αναγνωρισμένους φωτογράφους (Antoine d’Agata, Michael Ackerman, J.H. Engstrom) και έχει επιμεληθεί φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις.

Δίδαξε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων στη φωτογραφία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Από το 2018, διδάσκει στο πρόγραμμα MA in Photography and Visual Language του AKTO και είναι επισκέπτης καθηγητής στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Φωτογραφίας FAMU στην Πράγα. Από το 2022, είναι διευθυντής του προγράμματος BA (Hons) Degree in Photography του AKTO με την επικύρωση του Middlesex University London.

Website