O AKTO

Η Αποστολή του ΑΚΤΟ

Για πάνω από μισό αιώνα, στόχος ήταν και παραμένει, να δίνεται ώθηση στους νέους ανθρώπους, βοηθώντας τους να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους, ώστε να ανακαλύψουν τη δική τους δημιουργική φωνή. O ΑΚΤΟ είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που προσφέρει ένα συναρπαστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον για μια αξέχαστη εμπειρία σπουδών στις τέχνες και το design!

Στον ΑΚΤΟ

  • Ενθαρρύνουμε μέσα από την εκπαιδευτική του κοινότητα τις αξίες της προσωπικής και ακαδημαϊκής ακεραιότητας, την ελευθερία του λόγου και της σκέψης, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, και την αστική ευθύνη.
  • Καλλιεργούμε την επίγνωση για βιωσιμότητα των πόρων, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
  • Οραματιζόμαστε την κοινωνία με πολυ-πολιτισμική συνείδηση.
  • Εδραιώνουμε μέσα στην κοινότητα μας τον σεβασμό στο άτομο και την διαφοροποίηση, τη συμπερίληψη και τη δεοντολογική συμπεριφορά, και αγκαλιάζουμε με φροντίδα τον κάθε σπουδαστή ξεχωριστά.
  • Υπηρετούμε ως Αποστολή, οι σπουδαστές μας να εντάσσονται σε ένα συναρπαστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις τέχνες και το design, και με σπουδές ανάλογες των πνευματικών αναζητήσεων του κάθε ατόμου, η φοιτητική ζωή να αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία που οδηγεί σε μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία.

Οι Αξίες του ΑΚΤΟ

Τις αξίες του ΑΚΤΟ συνέβαλαν να διαμορφώσουν πολλοί και σημαντικοί άνθρωποι από την ίδρυση του, το 1971. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, να κατανοήσουμε πως ένας οργανισμός δεν είναι το κτίριο, δεν είναι οι εγκαταστάσεις, δεν είναι οι υπολογιστές και τα εργαστήρια. Ένας οργανισμός είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι του δίνουν πνοή και φωνή. Είναι οι άνθρωποι που κάνουν τον οργανισμό ζωντανό και δίχως αυτούς, δεν θα υπήρχε ο ΑΚΤΟ. Τον ΑΚΤΟ ορίζουν οι σπουδαστές, οι καθηγητές, και το προσωπικό που αγκαλιάζει καθημερινά το εκπαιδευτικό έργο.

Loader image

Ως εκπαιδευτικό ίδρυμα βασικός σκοπός μας είναι να προωθούμε τη γνώση και τη μάθηση και να αξιολογούμε την ποιότητα τους σε όλα τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η γνώση αποτελεί εργαλείο και εφόδιο για να πάρει κανείς τη ζωή στα χέρια του και να την οδηγήσει στα μονοπάτια που επιλέγει. Χωρίς γνώση και χωρίς την ευκαιρία της μάθησης οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε διαδικασίες επανάληψης, σε ιδέες και συμπεριφορές που περιορίζουν. Αντιθέτως, μέσα από τη γνώση, τον πειραματισμό και την μάθηση, οι άνθρωποι κατακτούν ελευθερία, καθώς μαθαίνουν να αξιολογούν και να επιλέγουν.

Είναι η αξία πυλώνας μας καθώς μοχθούμε να υποστηρίξουμε τους σπουδαστές μας να γίνουν άνθρωποι, οι οποίοι ευημερούν, ζουν, δημιουργούν, και ακολουθούν τα όνειρα τους.

Δεν γίνεται να αγαπάς, να σέβεσαι, και να θες να υπηρετήσεις τον άνθρωπο αν δεν δύνασαι να τον συναισθανθείς και να τον αποδεχθείς. Αυτό είναι πυξίδα για όσα προσφέρουμε στον ΑΚΤΟ. Μέσα από μια πολυπολιτισμική συνείδηση, εδραιώνουμε στην κοινότητα μας τον σεβασμό στο άτομο και την διαφοροποίηση, τη συμπερίληψη και τη δεοντολογική συμπεριφορά, ενώ παράλληλα αγκαλιάζουμε με φροντίδα τον κάθε σπουδαστή ξεχωριστά.

Η τέχνη δεν μπορεί να υπάρξει δίχως έμπνευση και δε δύναται τέχνη δίχως δημιουργικότητα. Στον ΑΚΤΟ έχουμε σκοπό, να καλλιεργούμε την έμπνευση και την δημιουργικότητα στους σπουδαστές μας, ώστε να τους δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουν τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού τους, αλλά και του προσωπικού τους οράματος μέσα από τις σπουδές τους.

Δίπλα από την αξία της έμπνευσης και της δημιουργικότητας βρίσκεται φυσικά η αξία της ελευθερίας της έκφρασης και η ακαδημαϊκή ελευθερία. Δεν υπάρχει επιστήμη, τέχνη, και δημιουργία χωρίς ελευθερία έκφρασης. Δεν υπάρχει μάθηση και δεν μπορείς να υπηρετήσεις τον άνθρωπο, αν δεν έχεις ως βασικό σου πυλώνα την ελευθερία έκφρασης η οποία σου επιτρέπει να υπάρξεις και να εκφραστείς σε όλη σου τη διάσταση.

Η αξία της διαπροσωπικής και ενδοπροσωπικής σύνδεσης είναι επίσης πολύ σημαντική, καθώς οι άνθρωποι έχουμε ως βασική μας ανάγκη τη σύνδεση με τους άλλους, και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Ένας άνθρωπος που δεν συνδέεται, η δεν του δίνεται η ευκαιρία να συνδεθεί, είναι ένας άνθρωπος δυστυχισμένος. Για αυτό τον λόγο, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία στον ΑΚΤΟ, στόχος μας είναι να βοηθάμε τους σπουδαστές μας, να συνδεθούν με συμφοιτητές, καθηγητές, με αληθινές συνθήκες εργασίες και επιχειρήσεις, και γενικότερα μέσα από ενέργειες εξωστρέφειας, με τον κόσμο αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτές όλες οι ευκαιρίες για διαπροσωπική και ενδοπροσωπική σύνδεση που ανοίγουμε, είναι και τα στοιχεία, που οι σπουδαστές μας επεξεργάζονται και στη συνέχεια ενσωματώνουν στο καλλιτεχνικό τους έργο.

Στον ΑΚΤΟ αναλαμβάνουμε ρόλους ευθύνης στον ραγδαία μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο της παγκόσμιας συνεργασίας και της αλληλεξάρτησης, και μέσα από καινοτόμες συνεργασίες με επιχειρήσεις, οργανώσεις, φορείς, συνεργάτες και καλλιτέχνες αντιλαμβανόμαστε τον σφυγμό και τις ανάγκες της εποχής μας. Το εκπαιδευτικό και κοινωνικό μας έργο προωθεί την επίγνωση και την επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας των διαθέσιμων πόρων, την επιχειρηματικότητα του 21ου αιώνα, και την καινοτομία.

Μελετούμε την εμπειρία ΑΚΤΟ, όχι όπως την αντιλαμβανόμαστε ως παρατηρητές της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά όπως τη βιώνουν πραγματικά οι άνθρωποι που την ζουν, δηλαδή οι σπουδαστές μας. Είναι πραγματικά σπουδαίο, για όλους μας στον ΑΚΤΟ, να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την εμπειρία των σπουδαστών μας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έρθουμε κοντά τους και να αποκτήσουμε βαθύτερη αντίληψη για τις ανάγκες, τις επιθυμίες, και τα όνειρα τους. Θέλουμε να μάθουμε τους τρόπους με τους οποίους η εμπειρία ΑΚΤΟ βοηθά τους σπουδαστές μας να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους και να νιώσουν ένα κομμάτι μιας κοινότητας, εκφράζοντας ελεύθερα τον εσωτερικό τους κόσμο μέσα από το καλλιτεχνικό τους έργο. Οι σπουδές στον ΑΚΤΟ “είναι η εμπειρία που σου αλλάζει τη ζωή”, όπως είπε μια σπουδάστρια μας, και αυτό είναι το πιο σπουδαίο, καθώς επικυρώνει τον μισό αιώνα υπεύθυνης πορείας στην εκπαίδευση και μας κάνει να συνεχίζουμε, κοιτώντας ψηλά για τα επόμενα 50 χρόνια!

Ο ΑΚΤΟ πιστεύει στην ελεύθερη έκφραση ιδεών και την ανεμπόδιστη προώθηση της γνώσης. Μόνο μέσω της ελεύθερης αναζήτησης και της ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί να προωθηθεί η γνώση και η προσωπική ανάπτυξη των ατόμων, της κοινότητας και της κοινωνίας. Τα μέλη της ακαδημαϊκής ομάδας του ΑΚΤΟ, δικαιούνται ελευθερία στην έρευνα και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων στα πλαίσια των ακαδημαϊκών τους καθηκόντων, όπως αυτά ορίζονται από τη Σχολή. Επιπλέον, τα μέλη της ακαδημαϊκής ομάδας δικαιούνται ανοιχτό διάλογο και συζήτηση στα θέματα που αφορούν την τάξη και το περιεχόμενο σπουδών, αλλά δεν πρέπει να εισάγουν αμφιλεγόμενο υλικό που δεν έχει σχέση με τα θέματα. Όσοι, πιστεύουν ότι έχει παραβιαστεί η ακαδημαϊκή τους ελευθερία μπορούν α υποβάλλουν γραπτή αίτηση στη Διοίκηση της Σχολής στο email complaints@aktocollege.gr, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση τους. Η αίτηση πρέπει να είναι συνοπτική και σαφής. Ο ΑΚΤΟ διαφυλάσσει την ακαδημαϊκή του ελευθερία με κάθε κόστος.

Ο AKTO στοχεύει να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους σπουδαστές του, όπου αισθάνονται και είναι ασφαλείς. Ριζοσπαστικοποίηση είναι η διαδικασία, όπου άτομα έρχονται να υποστηρίξουν την τρομοκρατία ή τον βίαιο εξτρεμισμό. Το προσωπικό θα πρέπει να χρησιμοποιεί την δική του κρίση αλλά και να συζητά με άλλους συναδέλφους εάν έχει οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη συμπεριφορά σπουδαστών. Ο AKTO αναγνωρίζει τη θετική συμβολή που μπορεί να έχει η προστασία των σπουδαστών του από φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης και βίαιου εξτρεμισμού και προσπαθεί να προωθήσει τον ελεύθερο διάλογο με στόχο της υποστήριξη κοινών αξιών.

Ο AKTO είναι ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Τέχνης και Design, που είναι συνυφασμένο με συγκεκριμένες ιδέες και, μέσα από τα προγράμματα σπουδών που παρέχει, δεν προωθεί τίποτα άλλο παρά τις αξίες της Τέχνης καθώς και τις εκπαιδευτικές αξίες που είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, οι αξίες του ΑΚΤΟ καθορίζονται από τους κανόνες και τους νόμους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις υποχρεώσεις του ΑΚΤΟ έναντι του Πανεπιστημίου του Middlesex University London. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν έχει θέση στο AKTO η οποιαδήποτε είδους διάκριση απέναντι στους σπουδαστές του που σχετίζεται με το φύλο, την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ηλικία, τη θρησκεία, την εμφάνιση, τις πολιτιστικές συνήθειες ή τη φυσική τους κατάσταση. Οι σπουδαστές που, για οποιονδήποτε λόγο, νιώθουν ότι είναι θύματα διακρίσεων, καλούνται να συζητήσουν το θέμα με τη διοίκηση η οποία, σε συνεργασία με τον Διευθυντή και τους καθηγητές του προγράμματος, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος.

Στον ΑΚΤΟ δίνουμε μεγάλη έμφαση στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων του προσωπικού, σύμφωνα με τη διαθέσιμη τεχνολογία, αλλά και την ενημέρωση σχετικά με κοινωνικά θέματα. Ο διαρκής προσδιορισμός των εξελίξεων σε τεχνολογία, αλλά και όλων κοινωνικών θεμάτων που αφορούν στον άνθρωπο και στις αξίες που διέπουν μια δημοκρατική κοινωνία συμπερίληψης και ελευθερίας, είναι μέρος τις αποστολής του ΑΚΤΟ. Για αυτό και η εκπαίδευση προσωπικού είναι ένα σύστημα δραστηριοτήτων που έχει σχεδιαστεί, ώστε η ομάδα συνεργατών του ΑΚΤΟ, να είναι πάντα σε θέση που συναισθάνεται τις εξελίξεις και αντιλαμβάνεται την πρόοδο. Εκπαιδευτικές ενότητες πραγματοποιούνται, ώστε οι εργαζόμενοι στον ΑΚΤΟ να αποκτήσουν και να ακονίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους στη διαθέσιμη τεχνολογία. Νέα λογισμικά και εργαλεία που απλοποιούν, αλλά και δημιουργούν πρότυπα υψηλής ποιότητας, μεθοδευμένης και συστηματικής εργασίας είναι μέρος της εκπαίδευσης προσωπικού. Εξαιρετικά σημαντικά είναι και τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται σε τακτική βάση για την καλλιέργεια της συναίσθησης απέναντι σε όλα τα κοινωνικά σύγχρονα φαινόμενα και τις εξελίξεις, βιωματικά workshops που προωθούν την ισότητα σε όλα τα επίπεδα και τη συμπερίληψη. Ενάντια σε micro-aggression συμπεριφορές και πρόληψη κατά οποιασδήποτε μορφής ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού, στον ΑΚΤΟ καλλιεργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον που σέβεται την προσωπικότητα του ατόμου και της κοινότητας.