NEWS & EVENTS

Ξενάγηση στο φωτογραφικό TEHOM της Renee Revah

Επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη πραγματοποίησε ομάδα σπουδαστ(ρι)ιών του ΙΕΚ Φωτογραφίας, με συνοδό την καθηγήτριά τους Ιουλία Λαδογιάννη, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας ΤΕΗΟΜ της Renee Revah

Η Ελληνοεβραία φωτογράφος Renée Revah ζει στην Αθήνα αλλά κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Η πολυπληθής εβραϊκή κοινότητα στην οποία έζησαν οι πρόγονοί της εξοντώθηκε από τους Ναζί στην Κατοχή και μοναδικός επιζών της δικής της οικογένειας ήταν ο παππούς της, Αλβέρτος Ρεβάχ. Η Ρενέ Ρεβάχ τον συναντά τη στιγμή της συντριβής του, όταν μαθαίνει πως η οικογένειά του είχε αφανιστεί και υπόσχεται να τον “οδηγήσει” στον τόπο του εγκλήματος, που ο ίδιος μέχρι το θάνατό του δεν βρήκε το κουράγιο να επισκεφτεί. Αυτόν τον σκοπό έρχεται να επιτελέσει το έργο της TEHOM (βιβλική εβραϊκή λέξη που σημαίνει το αρχέγονο βάθος).

Η ομάδα του ΑΚΤΟ είχε την τύχη να ξεναγηθεί στην έκθεση από την ίδια την καλλιτέχνιδα, η οποία αφηγήθηκε με τον ιδιαίτερο, φωτογραφικό τρόπο της, την έμπνευση, το βάθος και το μήνυμα του ΤΕΗΟΜ. Φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα από το οδοιπορικό της πλαισιώνουν εικαστικά την αφήγηση. Με “συνοδό” της ένα ύφασμα που βρήκε σε μπαούλο με οικογενειακά κειμήλια, η Renée ξεκίνησε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, ακολουθώντας την επώδυνη διαδρομή της οικογένειας. Σε κάθε βήμα της διαδρομής της, απευθύνεται νοερά στον παππού της, του στέλνει φωτογραφίες και μοιράζεται μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά της.

Η αφήγησή της, εκπορεύεται από μια ενδιάμεση μνήμη, ένα απόσταγμα εικόνων, που διαμορφώθηκε από τις αφηγήσεις της οικογένειάς της και τις μαρτυρίες αυτών που επέστρεψαν ζωντανοί. Ως μετα-μάρτυρας η ίδια, επεξεργάζεται το παρελθόν και μετουσιώνει το κληρονομημένο τραύμα σε μια εξαγνιστική πορεία που οδηγεί στη συγχώρεση, στην άβυσσο της λίμνης που ήταν το κενοτάφιο των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στο τέλος κατέληξε να παρακολουθεί το ύφασμα αυτό “να βυθίζεται στη λίμνη, σε μια τελετή εξαγνιστικής εμβάπτισης, που οδηγεί στη συγχώρεση και επουλώνει το τραύμα”.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, από τις 15/02 έως τις 19/05/2040, σε επιμέλεια του Κωστή Αντωνιάδη.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις συμπληρώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία στον ΑΚΤΟ. Ανοίγουν τους ορίζοντες, προσφέρουν γνώσεις και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σπουδαστικής εμπειρίας #AKTOExperience!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ