Why ΙΕΚ @ AKTO

Loader image

Στον ΑΚΤΟ, βασικά συστατικά της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας μας είναι η διασύνδεση με την βιομηχανία και την αγορά, μέσα από συνεργασίες με επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, καθώς και φορείς τέχνης και πολιτισμού. Το Career Office έχει ως απώτερο σκοπό του να υποστηρίζει συμβουλευτικά τους τελειόφοιτους σε θέματα ανεύρεσης Πρακτικής Άσκησης και στη συνέχεια σε θέματα εύρεσης εργασίας, σύνθεσης portfolio, σύνταξης βιογραφικού σημειώματος ή επιστολής, προετοιμασίας συνέντευξης, συμβουλευτικής εκπαιδευτικής εξέλιξης και γενικότερα επαγγελματικής ανάπτυξης.

Μετά την αποφόιτηση σου από τον ΑΚΤΟ έχεις την δυνατότητα να γίνεις μέλος του ΑΚΤΟ Alumni, της μεγαλύτερης κοινότητας αποφοίτων στο Art & Design. Μέσα από την κοινότητα αποφοίτων θα έχεις την δυνατότητα να δικτυωθείς με άλλους επαγγελματίες και επιχειρήσεις του χώρου. Στο ΑΚΤΟ Alumni υπάγεται και το Careers Office του ΑΚΤΟ, στο οποίο απευθύνωνται δεκάδες επιχειρήσεις κάθε χρόνο με σκοπό την εύρεση συνεργατών. Η αγορά εργασίας κάθε χρόνο εμπιστεύεται απόφοιτους από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με το κύρος, τις διαδικασίες, τη συνέπεια και την ιστορία του ΑΚΤΟ. Με πολλαπλά πρακτικά και συμβολικά οφέλη, οι σπουδές στον ΑΚΤΟ προσδίδουν σε όλους τους αποφοίτους, το κύρος ενός πανελλαδικά αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος ταυτόσημο με τις τέχνες και το design. Επιλέγοντας τον ΑΚΤΟ, οι σπουδαστές εντάσσονται στη μεγαλύτερη κοινότητα art & design στην Ελλάδα και γίνονται, μετά την αποφοίτηση τους, για πάντα μέλη του ΑΚΤΟ Alumni. Η αποφοίτηση από τον ΑΚΤΟ, αποτελεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αναζήτηση οποιασδήποτε συνεργασίας.

Όπως είναι φυσικό, οι εργοδότες και γενικότερα οι μελλοντικοί συνεργάτες, προτιμούν να δουλεύουν με καταρτισμένους και ενημερωμένους επαγγελματίες, κάτι που εγγυώνται οι σπουδές στον ΑΚΤΟ. Γι αυτό το λόγο, εδώ και πάνω από 50 χρόνια επιλέγει μέλη του ΑΚΤΟ Alumni για συνεργασίες.

Η δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση στον AKTO, συμπληρώνεται με δράσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+. Το ERASMUS+ είναι πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δίνει πολλές ευκαιρίες στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για διακρατική κινητικότητα με σκοπό την τεχνική εκπαίδευση, κατάρτιση, μαθητεία και πρακτική άσκηση σε φορείς υποδοχής που εδρεύουν σε χώρες της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Σπουδών

Loader image

Οι απόφοιτοι του προγράμματος διακρίνονται για την αισθητική, την γνώση μέσων – μεθόδων & διαδικασιών, και για το σχεδιασμό με τρόπο τέτοιο που να αναδεικνύεται η ανθρώπινη σιλουέτα και αφετέρου να προβάλλονται τα τεχνικά στοιχεία εφαρμογής του σχεδίου. Οι εξειδικευμένες γνώσεις που αποκτούν στις μεθόδους σχεδιασμού και κατασκευής, τους επιτρέπουν όχι μόνο να σχεδιάζουν, αλλά και να επιβλέπουν παραγωγές ενδυμάτων και αξεσουάρ ή συλλογές για οίκους μόδας και ατελιέ υψηλής ραπτικής. Γνωρίζουν το συντονισμό και την παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και τον τρόπο παρουσίασης της συλλογής για την τελική εικόνα της πρότασής τους. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τα μαθήματα που διδάσκονται είναι: Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Ενδυμασίας, Σχέδιο Μόδας, Ελεύθερο Σχέδιο, Χρώμα-Styling, Βασικό Σχέδιο-Αισθητική, Εφαρμοσμένη Κοπτική, Εφαρμοσμένη Ραπτική, Τεχνολογία Μεγενθύσεων, Υφασματολογία, Πρόγνωση Μόδας, Χώρος Εργασίας, Κοινωνιολογία της Μόδας-Κοστολόγηση-Marketing, Σχέδιο Υφάσματος-Χρώμα, Styling, Προσομοίωση Επαγγελματικής Διαδικασίας, Οργάνωση Παρουσίαση Συλλογών.

Επενδύοντας στο ακαδημαϊκό κύρος, την εξειδίκευση και την πολύτιμη εμπειρία του εκπαιδευτικού του προσωπικού, που αποτελείται από εξαιρετικά καταρτισμένους καθηγητές του κλάδου, σε συνδυασμό με τις ιδανικές κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές του, ο ΑΚΤΟ προσφέρει την πιο υψηλή ποιότητα σπουδών κατάρτισης.

Επικοινώνησε μαζί μας στο admissions@aktocollege.gr για να σου στείλουμε τον Αναλυτικό Οδηγό Κατάρτισης.

Η δομή των προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης διδάσκεται όπως ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια βίου Μάθησης και Νεολαίας. Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τον οδηγό σπουδών του προγράμματος  Επαγγελματικής Κατάρτισης εδώ.

1ο έτος

Α’ εξάμηνο
Ιστορία της Τέχνης
Ιστορία της Ενδυμασίας
Σχέδιο Μόδας
Ελεύθερο Σχέδιο-Χρώμα
Styling
Αισθητική και Χρωματολογία
Εφαρμοσμένη Κοπτική
Εφαρμοσμένη Ραπτική
Χώρος Εργασίας
Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

Β’ εξάμηνο
Ιστορία της Τέχνης
Ιστορία της Ενδυμασίας
Σχέδιο Μόδας
Ελεύθερο Σχέδιο-Χρώμα
Styling
Αισθητική και Χρωματολογία
Εφαρμοσμένη Κοπτική
Εφαρμοσμένη Ραπτική
Υφασματολογία
Πρόγνωση Μόδας
Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

2ο έτος

Γ’ εξάμηνο
Ιστορία της Τέχνης
Σχέδιο Μόδας
Εφαρμοσμένη Κοπτική
Εφαρμοσμένη Ραπτική
Σχέδιο Υφάσματος – Χρώμα
Styling Workshop
Προσομοίωση Επαγγελματικής Διαδικασίας
Υφασματολογία
Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

Δ’ εξάμηνο
Εφαρμοσμένη Κοπτική
Εφαρμοσμένη Ραπτική
Σχέδιο Υφάσματος – Χρώμα
Styling Workshop
Προσομοίωση Επαγγελματικής Διαδικασίας
Τεχνολογία Μεγεθύνσεων
Οργάνωση Παρουσίαση Συλλογών
Κοινωνιολογία της Μόδας Κοστολόγηση- Marketing
Πρόγνωση Μόδας
Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

Επικοινώνησε μαζί μας στο admissions@aktocollege.gr για να σου στείλουμε τον Αναλυτικό Οδηγό Κατάρτισης.

Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών Επαγγελματικής Κατάρτισης πραγματοποιείται όπως ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια βίου Μάθησης και Νεολαίας.

  1. Η εξάμηνη Πρακτική Άσκηση ή η Μαθητεία σε χώρους εργασίας, διάρκειας 960 ωρών, είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Μέσω της Πρακτικής Άσκησης ή της Μαθητείας, οι καταρτιζόμενοι των Ι.Ε.Κ. ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους και αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε συναφείς με την κατάρτιση τους κλάδους, σε θέσεις που προσφέρονται από φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η Πρακτική Άσκηση ή η Μαθητεία σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται από εθνικούς ή/και κοινοτικούς πόρους, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
  2. Οι σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ημερομίσθια στην ειδικότητα που εγγράφονται, απαλλάσσονται, εφόσον το επιθυμούν, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 από την υποχρέωση φοίτησης του εξαμήνου Πρακτικής Άσκησης και τους απονέμεται η Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης με την ολοκλήρωση των τεσσάρων εξαμήνων της θεωρητικής και της εργαστηριακής κατάρτισης. Οι σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 40 ημερομίσθια στην ειδικότητα που εγγράφονται, προσμετρούνται αυτά στον χρόνο της Πρακτικής Άσκησης, εφόσον το επιθυμούν, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986. Η Πρακτική Άσκηση, είναι συνολικής διάρκειας 960 ωρών. Η Πρακτική Άσκηση μπορεί να πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων εξαμήνων. Οι σπουδαστές Ι.Ε.Κ. δύνανται να πραγματοποιούν την Πρακτική Άσκηση σε φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και δημόσιες υπηρεσίες σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), όπως ισχύει, με ευθύνη του Ι.Ε.Κ. στο οποίο φοιτούν. Η περίοδος της πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι συνεχιζόμενη ή τμηματική. Η εποπτεία, ο συντονισμός, η διασφάλιση της ποιότητας και η αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης πραγματοποιούνται με ευθύνη του Διευθυντή του Ι.Ε.Κ. ή άλλου οριζόμενου από αυτόν προσώπου ως Συντονιστή Πρακτικής Άσκησης. Ο Συντονιστής Π.Α. είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση της παρουσίας του καταρτιζομένου, τη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος εργασίας του, τον επιτόπιο έλεγχο της επιχείρησης και την τήρηση ατομικού φακέλου πρακτικής άσκησης με τις σχετικές μηνιαίες εκθέσεις προόδου. Η Πρακτική Άσκηση, τόσο στους ιδιωτικούς, όσο και στους φορείς του Δημοσίου, είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται από εθνικούς ή/και κοινοτικούς πόρους, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις (Υ.Α. Κ1/54877/31-3-2017/ΦΕΚ 1245 Α ́).
  3. Η Μαθητεία στα Ι.Ε.Κ., η οποία ορίζεται ως «Πρόγραμμα Μαθητείας Ι.Ε.Κ.» αποτελείται από δύο τμήματα: «Πρόγραμμα Μαθητείας στο Ι.Ε.Κ.» και «Πρόγραμμα Μαθητείας στον χώρο εργασίας». Στο Πρόγραμμα Μαθητείας Ι.Ε.Κ. εγγράφονται οι απόφοιτοι του 4ου εξαμήνου φοίτησης, εφόσον δεν έχουν πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση. Η συνολική διάρκεια του Προγράμματος Μαθητείας Ι.Ε.Κ. είναι 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτισης στο Ι.Ε.Κ., και 768 ώρες μαθητείας στον χώρο εργασίας. Το «Πρόγραμμα Μαθητείας Ι.Ε.Κ.» υλοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ., όπως κάθε φορά ισχύει.
  4. Η παρακολούθηση της υλοποίησης του Προγράμματος Μαθητείας στον χώρο εργασίας και η ευθύνη συντονισμού για την εφαρμογή του Προγράμματος Μαθητείας, ανήκει στο οικείο Ι.Ε.Κ. Η αξιολόγηση του Προγράμματος Μαθητείας Ι.Ε.Κ. αφορά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μάθησης των μαθητευομένων και πραγματοποιείται στο Ι.Ε.Κ. και στον χώρο εργασίας.
  5. Η Πρακτική Άσκηση ή η Μαθητεία, αποσκοπεί στην πρακτική εφαρμογή των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, που απέκτησε ο καταρτιζόμενος κατά τη διάρκεια των σπουδών του, σε επαγγελματικό περιβάλλον, υπό καθοδήγηση και επίβλεψη, ώστε να καταρτιστούν.

Διάβασε τον αναλυτικό οδηγό πρακτικής άσκησης των προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης

Επικοινώνησε μαζί μας στο admissions@aktocollege.gr για απορίες όσον αφορά στην πρακτική άσκηση.

Στον ΑΚΤΟ διδάσκουν διακεκριμένοι Έλληνες σχεδιαστές μόδας, στυλίστες και θεωρητικοί τέχνης που διακρίνονται τόσο για το ακαδημαϊκό όσο και για το καλλιτεχνικό τους έργο.Εξειδικευμένοι καθηγητές και διδάκτορες, μαζί με ερευνητικό προσωπικό, μεταφέρουν στους σπουδαστές καινοτόμο και βαθιά γνώση, που ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας, της τεχνολογίας και της αγοράς. Η ακαδημαϊκή ομάδα του ΑΚΤΟ βοηθά τους σπουδαστές να εκφραστούν μέσα από ένα ελεύθερο και τολμηρό πνεύμα αναζήτησης και έρευνας, και με στόχο κοινωνικά οφέλη τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Γνώρισε τα μέλη της Fashion Design Ακαδημαϊκής Ομάδας του ΑΚΤΟ

Δίδακτρα & Εγγραφές

Για τα διετή προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΑΚΤΟ ΙΕΚ η ακαδημαϊκή χρονιά έχει δύο (2) περιόδους ενάρξεων. Η πρώτη περίοδος είναι τον Οκτώβριο, ενώ ακολουθεί η δεύτερη περίοδος τον  Φεβρουάριο ή Μάρτιο.

Επικοινώνησε μαζί μας στο admissions@aktocollege.gr για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενάρξεις.

Διάβασε εδώ πληροφορίες για τα δίδακτρα.

Επικοινώνησε μαζί μας στο admissions@aktocollege.gr για επιπλέον διευκρινίσεις σχετικά με τα δίδακτρα και τους τρόπους εξόφλησης.

Οι υποψήφιοι για τα διετή προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΑΚΤΟ ΙΕΚ θα πρέπει να διαθέτουν Απολυτήριο Λυκείου (ή ισοτιμία τίτλου σπουδών από σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού).

Διάβασε πληροφορίες για τις προϋποθέσεις εγγραφής στον ΑΚΤΟ

Οι αιτήσεις για μετεγγραφές στα ΙΕΚ ανακοινώνονται από τους αρμόδιους φορείς με σαφή χρονοδιαγράμματα και ορίζονται σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον νομικό πλαίσιο. Η διαδικασία περιλαμβάνει συνέντευξη και επίδειξη φακέλου εργασιών, που προέρχεται από προηγούμενη ακαδημαϊκή διαδρομή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γίνουν δεκτοί σε προχωρημένο εξάμηνο και έτος σπουδών και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσα από τα προγράμματα του ΑΚΤΟ.

Διάβασε πληροφορίες για την διαδικασία μετεγγραφής στον ΑΚΤΟ

O AKTO επιδοτεί τους σπουδαστές με υποτροφίες, εκπτώσεις διδάκτρων ή και πλήρεις επιδοτήσεις, ανάλογα με την περίοδο των εγγραφών, των διαθέσιμων θέσεων και των κοινωνικών κριτηρίων.

Διάβασε αναλυτικές πληροφορίες για:

Επικοινώνησε μαζί μας στο admissions@aktocollege.gr για περισσότερες πληροφορίες.

Παροχές & Εγκαταστάσεις

Loader image

O AKTO αναγνωρίζοντας τις παιδαγωγικές προκλήσεις και τις σύγχρονες απαιτήσεις της εκπαίδευσης προσφέρει μία σειρά από προνόμια στους σπουδαστές του για να τους βοηθήσει, και ως προς το εκπαιδευτικό έργο, αλλά και ως προς την κοινωνικοποίηση τους. Τα προνόμια αυτά συμπεριλαμβάνουν:

Διάβασε αναλυτικά όλες τις παροχές που προσφέρει ο ΑΚΤΟ

Οι σπουδές στον ΑΚΤΟ υποστηρίζονται από σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις υψηλής αισθητικής, συνθέτοντας ένα μοντέρνο περιβάλλον, ιδανικό για γνώση και δημιουργία μέσα από δύο υπερσύγχρονα Campus, το Campus Αθήνας και το Campus Θεσσαλονίκης.

Στα δύο Campus του ΑΚΤΟ παρέχουμε στους σπουδαστές πρόσβαση σε υπερσύγχρονο και εξειδικευμένο εξοπλισμό στους τομείς της τέχνης και του design μέσα από:

Ο ΑΚΤΟ αξιοποιεί την πιο δημοφιλή και σύγχρονη πλατφόρμα σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τη Microsoft, το MS Teams. Οι σπουδαστές μπορούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή είτε από το Play Store / App Store για κινητά τηλέφωνα, είτε από το website, για υπολογιστές. Το Teams μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης από όλους τους σύγχρονους browsers (Edge, Chrome, Firefox) με προτίμηση στον Chrome και Edge.

Μάθε περισσότερα για τις Τεχνικές Προδιαγραφές και το Γραφείο Τεχνικής Υποστήριξης

Επαγγελματικές Προοπτικές & Ακαδημαϊκή Εξέλιξη

Loader image

Οι τελειόφοιτοι του προγράμματος μπορούν εύκολα να συνδεθούν με επιχειρήσεις, ώστε να ολοκληρώσουν την Πρακτική τους Άσκηση. Το Careers Office τους βοηθά στη διασύνδεση και την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ενώ παράλληλα απώτερο του σκοπό έχει να υποστηρίζει συμβουλευτικά το ΑΚΤΟ Alumni σε θέματα ανεύρεσης εργασίας, σύνθεσης portfolio, σύνταξης βιογραφικού σημειώματος ή επιστολής, προετοιμασίας συνέντευξης, συμβουλευτικής εκπαιδευτικής εξέλιξης και γενικότερα επαγγελματικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα το συνδέει με ζητήσεις από την αγορά.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του διετούς κύκλου σπουδών οι απόφοιτοι αποκτούν τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ. ΑΚΤΟ ΙΙΕΚ), που τους δίνει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., και οδηγούν στο Κρατικό Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Με την απόκτηση του αναγνωρισμένου διπλώματος, ο απόφοιτος έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Στις εξετάσεις του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. συμμετέχουν ισότιμα οι απόφοιτοι όλων των Ι.Ε.Κ. της χώρας, δημοσίων και ιδιωτικών, εξεταζόμενοι τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό μέρος. Οι Βεβαιώσεις Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) που απονέμουν τα Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. είναι απολύτως ισότιμες των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. Το Κρατικό Δίπλωμα επιπέδου ΙΕΚ αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (επίπεδο 5 – Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων), αλλά και σε δεκάδες άλλα κράτη, στη βάση διεθνών συμφωνιών αναγνώρισης με την Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Διάβασε περισσότερα για την Αναγνώριση και τη Πιστοποίηση των Σπουδών Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΑΚΤΟ

Οι απόφοιτοι των προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι πλήρως εξοπλισμένοι να ενταχθούν μέσω κατατακτήριων εξετάσεων στο αντίστοιχο Προπτυχιακό Προγράμμα σπουδών. Ως απόφοιτοι του ΑΚΤΟ ΙΙΕΚ, και μέλη της κοινότητας των αποφοίτων μας, λαμβάνουν την AKTO Alumni επιδότηση διδάκτρων εάν επιλέξουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα προγράμματα σπουδών του ΑΚΤΟ, σε συνεργασία με το Middlesex University, για την απόκτηση του πανεπιστημιακού τίτλου Bachelor of Arts (Honours). Μπορούν επίσης να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις για κατατακτήρια εισαγωγή σε δημόσια Α.Ε.Ι. της Ελλάδας.

Διάβασε περισσότερα για την Ακαδημαϊκή Εξέλιξη των αποφοίτων Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΑΚΤΟ