BA in Photography

“Το να φωτογραφίζεις σημαίνει να αναγνωρίζεις-ταυτόχρονα και μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου- τόσο το ίδιο το γεγονός, όσο και την αυστηρή οργάνωση των οπτικά αντιληπτών μορφών που του δίνουν νόημα. Είναι σαν να βάζεις κάποιου το μυαλό, το μάτι και την καρδιά στον ίδιο άξονα”

Henri Cartier-Bresson, φωτογράφος

Η Φωτογραφία (Photography) πέρα από την τεχνική της διάσταση, αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 21ου αιώνα καθώς και ως μία από τις πιο πολυδιάστατες μορφές τέχνης. Η εικόνα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί τον αμεσότερο τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης.

Η φωτογραφική παιδεία στον ΑΚΤΟ μελετά τη σύνθεση της εικόνας και τους κανόνες που διέπουν την οπτική επικοινωνία, τη θεωρία και τεχνική του μέσου, καθώς και τις εξειδικευμένες εφαρμογές του. Επιπλέον, αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, την αισθητική καλλιέργεια και την κριτική σκέψη των σπουδαστών, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί διαρκή ενημέρωση και άριστη γνώση στη χρήση του εξοπλισμού, στη σύγχρονη τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα.

Ο ΑΚΤΟ δημιούργησε την πρώτη οργανωμένη σχολή Φωτογραφίας το 1970 στην Ελλάδα. Πάρα πολλοί γνωστοί σύγχρονοι Έλληνες φωτογράφοι και χιλιάδες άλλοι επιτυχημένοι επαγγελματίες του χώρου είναι απόφοιτοι του ΑΚΤΟ. Με την ιστορία των 40 και πλέον χρόνων αλλά και με την φρεσκάδα του πιο δυναμικά αναπτυσσόμενου κολεγίου στην χώρα μας, ο ΑΚΤΟ συνεχίζει σήμερα την δημιουργική πορεία λειτουργώντας ένα ολοκληρωμένο πανεπιστημιακό πρόγραμμα Φωτογραφίας σε πρότυπες εγκαταστάσεις.

Με εφαρμογές στο χώρο της διαφήμισης και επικοινωνίας, στον τύπο, στη μόδα, στο πορτραίτο, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, στον τουρισμό, στις εκδόσεις, στους επιμέρους τομείς του ρεπορτάζ (κοινωνικό, πολιτιστικό, αθλητικό, πολεμικό κ.ά.) και φυσικά στο διαδίκτυο (internet), οι απόφοιτοι του προγράμματος Φωτογραφίας (Photography) έχουν ένα ευρύτατο πεδίο επαγγελματικών εφαρμογών. Επίσης μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες φωτογράφοι δημιουργώντας το δικό τους φωτογραφικό studio ή εταιρεία, να εργαστούν σε φωτογραφικές ή διαφημιστικές επιχειρήσεις, σε περιοδικά, εφημερίδες, εκδοτικά συγκροτήματα, τεχνολογικά εργαστήρια, κινηματογράφο, τηλεόραση κ.ά.

Κατόπιν κατατακτήριας συνέντευξης και επίδειξης φακέλου εργασιών, που προέρχεται από προηγούμενη ακαδημαϊκή διαδρομή, μπορεί ο σπουδαστής, εφόσον οι εργασίες του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ύλης των διδασκομένων μαθημάτων, να περάσει σε προχωρημένο εξάμηνο και έτος σπουδών και να ολοκληρώσει τις σπουδές του μέσα από τα προγράμματα του Middlesex University.

Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι, μετά την ψήφιση νέων μέτρων και τη λήψη Υπουργικών Αποφάσεων το Νοέμβριο του 2012, ως προς την εφαρμογή των Νόμων 4046/2012 και 4093/2012, καθίσταται επιπλέον εφικτή η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας για τους πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών. Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους που αποκτούν πανεπιστημιακά πτυχία μέσω Κολλεγίων, όπως ο ΑΚΤΟ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (άρθρο 13 του Νόμου 4148/2013). Απαραίτητη προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι η απόκτηση τουλάχιστον πτυχίου Bachelor.

Εδώ, μπορείτε να δείτε μερικές αποφάσεις που αφορούν σε αποφοίτους του ΑΚΤΟ (για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία των αποφοίτων και του πρωτοκόλλου των αιτήσεών τους).

Εκτός από το πρόγραμμα καθημερινής παρακολούθησης υπάρχει η δυνατότητα φοίτησης με τo ευέλικτo πρόγραμμα Open Learning.

Με το κύρος και την αξιοπιστία του ΑΚΤΟ, του πιο εξειδικευμένου εκπαιδευτικού οργανισμού στις περιοχές του art & design, προσφέρονται και διετή προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης – ΙΕΚ στη φωτογραφία, με τον τίτλο “Τέχνη Φωτογραφίας”.

Το πνεύμα που διέπει τον ΑΚΤΟ είναι η ανάδειξη των αξιών κάθε σπουδαστή εξατομικευμένα. Έτσι, θεωρούμε χρέος μας να υποστηρίζουμε έμπρακτα τους σπουδαστές μας, όχι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά.

Ενημερωθείτε για το Πρόγραμμα Υποτροφιών – Εκπτώσεων και Οικονομικών Διευκολύνσεων που ισχύει για όσους έχουν επιτύχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και είχαν καλή επίδοση στο απολυτήριο Λυκείου ή στα ειδικά εξεταζόμενα μαθήματα, για σπουδαστές & αποφοίτους ΑΚΤΟ, για φοιτητές & αποφοίτους ΑΕΙ–ΤΕΙ, για ανέργους και για όσους ανήκουν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ).

Επικοινωνήστε, σήμερα, με τη Γραμματεία του AKTO στο information@aktocollege.gr ή τηλεφωνήστε στο 210 5230130 (Αθήνα) – 2310 221231 (Θεσσαλονίκη) για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα δίδακτρα, τις εκπτώσεις και τις δυνατότητες διακανονισμού.

Δείτε περισσότερα:

 

Το 1826 ο τυπογράφος Nicephore Niepce τράβηξε την πρώτη φωτογραφία, από τη σοφίτα του σπιτιού του στο Chalon- sur- Saone, στη Γαλλία. Σταδιακά, αλλά με επιταχυνόμενο ρυθμό το μαγικό αυτό μέσο καταγραφής της “στιγμής” και του περιβάλλοντος, εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και επηρέασε τη ζωή των ανθρώπων, την τέχνη και την επιστήμη.

Σήμερα η φωτογραφία είναι οικεία ακόμα και για τα μικρά παιδιά… Ήμουν παιδί της Πέμπτης του Δημοτικού όταν συνειδητοποίησα ότι αγαπούσα υπερβολικά τη φωτογραφία, χωρίς μέχρι σήμερα να ξέρω που οφειλόταν αυτό. Από τότε και μέχρι σήμερα η φωτογραφική μηχανή έγινε αναπόσπαστο μέρος του εαυτού μου. Όσο περνούσαν τα χρόνια ένοιωθα πως με κυρίευε όλο και πιο πολύ. Ήθελα να γνωρίσω τα πάντα γι’ αυτήν! Την ιστορία της, την τεχνική της, την αισθητική της διάσταση… Ήταν φυσικό να ξεκινήσω με την τεχνική. Την κάθε είδους φωτογραφική τεχνική. Όταν αγαπάς κάτι δεν διαλέγεις το είδος του! Όλα έχουν τη δική τους γοητεία. Όλα έχουν κάτι να σου προσφέρουν.

Εντυπωσιάστηκα από τη φωτογραφία μόδας, αγχώθηκα στην αρχή με την εμπορική και τη διαφημιστική φωτογραφία, αναζήτησα την ψυχή στα πορτραίτα, άφησα το συναίσθημα (και συχνά τον ερώτα) να με κατευθύνει στο γυμνό…. Με άφησαν άφωνο οι τεχνικές, πολλές από αυτές εντελώς άγνωστες σήμερα, του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου και πειραματίστηκα σε μεταφυσικούς χώρους όπως είναι η Κιρλιανή φωτογραφία. Έψαξα, ψάχνω ακόμα, πειραματίζομαι συνέχεια, ερευνώ. Ανεξάντλητη η φωτογραφία. Σαν τέχνη και τεχνική. Στις δύσκολες στιγμές της ζωής μου εκεί βρίσκω καταφύγιο, εκεί “ξεδίνω”, εκεί δημιουργώ. Στις ευχάριστες στιγμές της ζωής μου, με το ηθικό μου ψηλά, εκεί και πάλι βρίσκω πεδίο για να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου, την αγαλλίαση, την αγάπη και τη χαρά που νοιώθω.

Φωτογραφία δεν είναι μόνο τεχνική. Είναι και θεωρία, και αισθητική της και ιστορία. Η εξέλιξη της είναι στενά δεμένη με την παράγωγη εξέλιξης του ανθρώπου. Τα κοινωνικά, πολιτικά, και τεχνολογικά γεγονότα αφήνουν τα ίχνη της στην εικόνα, κι αυτή με τη σειρά της τα καταγράφει με το δικό της, μοναδικό τρόπο! Κατά τη διαδρομή μου με απασχόλησε η ιστορία της εξέλιξης της. Τη μελέτησα βαθειά, την ερεύνησα και τέλος κατέγραψα τις θέσεις και τις απόψεις μου, στα δικά μου βιβλία.

Καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου έπαιξε και η διδασκαλία της. Διδάσκοντας τους νεότερους ένοιωθα (και νοιώθω) ότι βελτιώνομαι μαζί τους, ότι κάθε μέρα ανακατατάσσω τις ιδέες μου και αλλάζω τους τρόπους προσέγγισης των διαφόρων θεμάτων της… Έγινα “μανιακός” με τις φωτογραφικές μηχανές. Το μαγικό αυτό κουτί που μαζί με το “θείο” φως δημιουργούν την εικόνα. Τις μελετώ βαθειά και για πολλά χρόνια τις συλλέγω. Έχω γύρω στις 1500 αλλά θα ήθελα να τις έχω ΟΛΕΣ!

Η φωτογραφία είναι κάθε στιγμή μέσα στη ζωή μου. Η μάλλον η φωτογραφία… αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου.

Άλκης Ξ. Ξανθάκης, Διευθυντής Κλάδου Photography

 

Το πρόγραμμα σπουδών είναι τριετές και οδηγεί σε πτυχίο Bachelor of Arts Honours Degree από το Middlesex University.

Στόχος του είναι η διαμόρφωση πολυδιάστατων καλλιτεχνών και επαγγελματιών, μέσα από τον συνδυασμό της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της ενεργούς ενασχόλησης με τις φωτογραφικές εφαρμογές, σε ποικίλους επαγγελματικούς χώρους. Το πρόγραμμα αναπτύσσει τη κριτική σας ικανότητα σε σχέση με τη Φωτογραφία και σας εξοπλίζει με τις απαραίτητες γνώσεις και την ικανότητα να διαχειρισθείτε μία πληθώρα μέσων και τεχνικών, παραδοσιακών και σύγχρονων.

Στην ύλη περιλαμβάνεται και η ψηφιακή Φωτογραφία από την αρχή του προγράμματος, ώστε να αποκομίσετε τις απαραίτητες γνώσεις και την απαραίτητη πρακτική εξάσκηση. Παρακολουθώντας το πρόγραμμα θα αναπτύξετε την αντίληψή σας γύρω από τις δυνατότητες του Κλάδου ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και επικοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της οπτικής τέχνης και της επαγγελματικής πρακτικής.

Θα μπορείτε με ευχέρεια να παρατηρείτε, να εντοπίζετε και να επιλύετε προβλήματα, να αναπτύσσετε κριτική αντίληψη, θα αποκτήσετε αναλυτικές δεξιότητες και θα μπορείτε να παράγετε εναλλακτικές λύσεις. Θα έρθετε σε επαφή με τις κατάλληλες θεωρίες μέσα σε ένα διεθνές, ιστορικό, σύγχρονο πολιτισμικό πλαίσιο.

Θα αποκτήσετε τις θεωρητικές και ιστορικές γνώσεις, την εννοιολογική αντίληψη και τη δυνατότητα, αφενός να εστιάζετε στη δουλειά σας και αφετέρου, να επεκτείνετε τους ορίζοντές σας. Συνδυάζοντας το εννοιολογικό, θεωρητικό με το πρακτικό μέρος, το πρόγραμμα ενδυναμώνει την εμπειρία σας, την απόκτηση γνώσεων μέσα από την αναζήτηση, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει τις δεξιότητες σας στην προφορική και γραπτή επικοινωνία, καθώς και την ικανότητά σας να παρουσιάζετε πρωτότυπες λύσεις βασισμένες σε διεθνείς πρακτικές.

Αναπτύσσοντας υψηλή γνώση της σχετικής τεχνολογίας, από τις βασικές αρχές και την ανάπτυξή της, έως τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και τη χρήση τους, θα είστε σε θέση να διαχειρισθείτε τα εκάστοτε ζητούμενα με δημιουργικό τρόπο, μεθοδικά και με επαγγελματισμό, ώστε να διεκδικήσετε αποτελεσματικά τη θέση σας στην αγορά εργασίας. Μια σειρά από μεταβιβάσιμες δεξιότητες ενσωματώνονται στο πρόγραμμα για να σας υποστηρίξουν στην κατάκτηση μιας επιτυχούς καριέρας, όπως και στη συνεχή εξέλιξή σας ως καλλιτέχνες και επαγγελματίες.

Η ελεύθερη σκέψη, η πρωτοτυπία των ιδεών και ο επαγγελματισμός είναι οι βασικές παράμετροι αυτού του προγράμματος, ενδυναμωμένες μέσα από τη διδακτέα ύλη και τις οργανωμένες επιπρόσθετες δραστηριότητες, που διαμορφώνουν την εκπαιδευτική σας εμπειρία.

1ο εξάμηνο σπουδών

2ο εξάμηνο σπουδών

3ο εξάμηνο σπουδών

4ο εξάμηνο σπουδών

5ο εξάμηνο σπουδών

6ο εξάμηνο σπουδών | Διπλωματική εργασία

 

 • Άλκης Ξανθάκης – Ιστορικός Φωτογραφίας – Διευθυντής
 • Ingo Dunnebier – Φωτογράφος
 • Αντώνης Ατματζίδης – Φωτογράφος
 • Γιάννης Γιαννακόπουλος – Φωτοειδησεογράφος
 • Ζωή Δαλαΐνα – Φωτογράφος
 • Ελευθερία Δελαζάνου – Ιστορικός Τέχνης
 • Στέργιος Καράβατος – Φωτογράφος
 • Τάσος Κικίδης – Κινηματογραφιστής
 • Δωροθέα Κοντελεζίδου – Ιστορικός Τέχνης
 • Αγγελική Παληογεώργου – Φωτογράφος
 • Μαρία Πασχαλίδου – Εικαστικός
 • Χριστιάνα Πετουσάκη – Φωτογράφος/Εικαστικός
 • Ευδοξία Ράδη – Φωτογράφος
 • Στέφανος Σάμιος – Φωτογράφος
 • Στέλιος Τζέτζιας – Φωτογράφος
 • Στέφανος Τσακίρης – Φωτογράφος

 

Πώς γίνεται η εκπαίδευση

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η μάθηση και η διδασκαλία διακρίνονται για τη σταδιακά αυξανόμενη επιδίωξη αυτονομίας και αυτοδιάθεσης.

Ο ΑΚΤΟ έχει συνδεθεί με εκπαιδευτικές πρακτικές που αποσκοπούν στην ανάπτυξη αυτόνομων προσωπικοτήτων που αυτοδιαχειρίζονται την παραγόμενη γνώση. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επαγγελματικό τοπίο αυτή η εκπαιδευτική δέσμευση είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της ικανότητας των σπουδαστών να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Στον ΑΚΤΟ οι σπουδές στο Art και Design στηρίζονται σε έναν ευρύ διδακτικό σχεδιασμό. Ανάμεσα στις εκπαιδευτικές μεθόδους περιλαμβάνονται σεμινάρια που εστιάζουν στη θεωρία, διαλέξεις σε σχετικά θέματα, καθώς και εργαστήρια, παρουσιάσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές, διαγωνισμοί κλπ.

Οι Διδακτικές στρατηγικές χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Α. Εργασίες – Σεμινάρια – Ασκήσεις – Διαλέξεις

Στα σεμινάρια και τις διαλέξεις, οι σπουδαστές αποκτούν πρόσβαση σε σημειώσεις, διαφάνειες, βίντεο προβολές και στην απαιτούμενη βιβλιογραφία, που τους επιτρέπει να μάθουν σε βάθος για τις διαφορετικές πτυχές της τέχνης που σπουδάζουν. Η μεταδοτική ικανότητα των διαλέξεων συμβάλλει στην εμπέδωση των βασικών γνώσεων από τους σπουδαστές, ενώ στα σεμινάρια καλλιεργείται η κριτική σκέψη και η δυνατότητα πολυμερούς επικοινωνίας. Όταν κρίνεται αναγκαίο, προσφέρονται, επίσης, φροντιστηριακά μαθήματα, ώστε να ενισχυθεί η αντιληπτική ικανότητα των σπουδαστών.

Τα σχέδια εργασιών (project briefs), τα οποία ποικίλλουν σε αριθμό για κάθε ενότητα και εξάμηνο, περιλαμβάνουν λεπτομερή περιγραφή των απαιτήσεων ενός θέματος καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης για την εργασία των σπουδαστών.

Η πρόοδος των σπουδαστών παρακολουθείται μέσω της αξιολόγησης των εργασιών, καθώς και από διάφορα τεστ κατά την παρακολούθηση σεμιναρίων και διαλέξεων.

B. Ενισχυτικές διδακτικές μέθοδοι

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτούν οι σπουδαστές μέσω των διαλέξεων, σεμιναρίων και εργασιών ενισχύονται περαιτέρω μέσα από δραστηριότητες, όπως οι οργανωμένες επισκέψεις σε εκθέσεις, μουσεία, εργοστάσια, οι εκπαιδευτικές εκδρομές, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς, η οργάνωση εκθέσεων από τους σπουδαστές, κλπ. Οι δραστηριότητες αυτές βοηθούν τους σπουδαστές να αφομοιώνουν τις βασικές έννοιες και να βλέπουν την εφαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες.

Ο ΑΚΤΟ έχει μια μακρά σχέση με τη βιομηχανία και την καλλιτεχνική κοινότητα στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι, μέσα από την πορεία των σπουδών τους, οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με κάθε σημαντικό γεγονός στον τομέα τους.

Γ. Αυτόνομη μάθηση με επιβλέποντα καθηγητή

Ο θεσμός του επιβλέποντα καθηγητή είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό σε ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών, ειδικά στο τελευταίο έτος που οδηγεί στην απόκτηση του Bachelor, κατά το οποίο οι τακτικές συναντήσεις με τον επιβλέποντα καθηγητή αποτελούν την κύρια μέθοδο διδασκαλίας. Η μεταστροφή από μια παραδοσιακή σε μια πιο ανεξάρτητη μορφή μάθησης είναι συνεπής με τη γενική εκπαιδευτική πολιτική του ΑΚΤΟ και ανατροφοδοτείται από την εφαρμογή της αξιολόγησης.

Για την πραγμάτωση των εκπαιδευτικών στόχων η διδασκαλία γίνεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, εξοπλισμένες με την τελευταία τεχνολογική υποδομή.

143;18;topLeft;topRight
141;18;topLeft;topRight
181;18;topLeft;topRight
89;18;topLeft;topRight
110;20;topLeft;topRight
114;18;topLeft;topRight

 

British Accreditation Council

 

QAA

 

Middlesex University Partner

BA in Photography 26/05/2013

Campus Αθήνας

Ευελπίδων 11Α (έναντι Πανελληνίου Γ.Σ.)
Αθήνα, 113 62
Τηλ: 210 52 30 130, Fax: 210 38 13 700

Campus Θεσσαλονίκης

26ης Οκτωβρίου 38-40 & Ανδρέου Γεωργίου
(δίπλα στο MET HOTEL) Θεσσαλονίκη, 546 27
Τηλ: 2310 221 231, Τηλ/Fax: 2310 544 723


information@aktocollege.gr
AKTO Early Entry Plus