ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΟΜΑΔΑ

Νίκος Δίκας  

Αρχιτέκτονας MSc 

  • Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού ΑΠΘ
  • Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών Μνημείων” ΑΠΘ

Ο Νίκος Δίκας είναι αρχιτέκτονας, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στον τομέα της διδακτικής του σχεδιασμού.

Ολοκλήρωσε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση (2006) το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών Μνημείων» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και ασχολήθηκε με την προσέγγιση του σύγχρονου σχεδιασμού σε ιστορικά κελύφη.

Αποφοίτησε από το τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2004, λαμβάνοντας την πρώτη θέση από άποψη βαθμολογίας ανάμεσα στους διπλωματούχους.

Το αρχιτεκτονικό του έργο ως ελεύθερος επαγγελματίας (από το 2008 μέχρι σήμερα), αφορά κυρίως το σχεδιασμό και την επιμέλεια ιδιωτικών έργων κατοικίας και επαγγελματικών χώρων. Από το 2018, διδάσκει στο Κολλέγιο ΑΚΤΟ Art & Design συνθετικά εργαστήρια του προπτυχιακού προγράμματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής. Έχει διδάξει σε προγράμματα σπουδών στον τομέα της Αρχιτεκτονικής (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και της Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής-Διακόσμησης (AAS College).

Έλαβε μέρος και διακρίσεις σε ομαδικές εκθέσεις, φεστιβάλ αρχιτεκτονικής και τέχνης. Έχει υπάρξει φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο Gyeonggi Creation Center στη Ν. Κορέα (2011) και στο πρόγραμμα “AIR Krems” στην Αυστρία (2008). Συμμετείχε με έπαινο το 2004 στην 1st Architectural Biennial στο Πεκίνο, στην κατηγορία “Architecture/ Non-architecture”.

Έχει κάνει ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια, έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής, ενώ διατηρεί μη συστηματική αρθογραφία σχετικά με την πόλη και την αρχιτεκτονική.  
Στα επιστημονικά και δημιουργικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται τα φαινόμενα στην Ελληνική πόλη, η σχέση της αρχιτεκτονικής με τις υπόλοιπες τέχνες, η μετασχηματιστική δύναμη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού σε διαφορετικές κλίμακες και η κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής. Είναι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.