NEWS & EVENTS

Interior Designer: Επαγγελματική Σταδιοδρομία και Προοπτικές

Interior Designer σχεδιάζει στον υπολογιστή του με πρόγραμμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης

Όταν μπαίνεις σε έναν χώρο, πάντα έχεις άποψη για τη διαρρύθμιση και τη διακόσμησή του. Δίνεις προσοχή στο design του, και σε ενδιαφέρει να συνδυάζει ομορφιά και λειτουργικότητα. Σε γοητεύει η αρμονία και ξέρεις πώς να την πετύχεις, γι’ αυτό και οι φίλοι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο γούστο και την άποψή σου.

Το αγαπημένο σου χόμπι είναι να κάνεις makeover στο δωμάτιό σου, και δεν ησυχάζεις μέχρι να πετύχεις την τελειότητα. Κι όταν δεν ασχολείσαι με αυτό, σκρολάρεις στο Instagram κοιτώντας φωτογραφίες με χώρους και αντικείμενα απαράμιλλης αισθητικής.

Αν βλέπεις τον εαυτό σου στην παραπάνω περιγραφή, τότε μήπως να σκεφτείς μία καριέρα στον χώρο του Interior Design; Συνέχισε να διαβάζεις και ανακάλυψε το επαγγελματικό μονοπάτι, που μπορείς να ακολουθήσεις χάρη σε αυτό το fun επάγγελμα!

Τι είναι το Interior Design;

Interior Design ονομάζεται ο τομέας της μελέτης και του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, με στόχο να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες όσων ζουν, εργάζονται ή γενικώς περνούν χρόνο εκεί.

Συνδυάζοντας την τέχνη, την επιστήμη και την πρακτική εφαρμογή, το αντικείμενο αυτό αποβλέπει κάθε φορά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος με άριστη λειτουργικότητα, σωστή δομή και υψηλή αισθητική. Έτσι, η αρχιτεκτονική ενός χώρου αξιοποιείται στον μέγιστο βαθμό, δημιουργώντας μία ευχάριστη εμπειρία διαβίωσης για το πελατειακό κοινό.

Πολύ συχνά, το Interior Design συγχέεται με τη Διακόσμηση. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη για τους εξής λόγους:

  1. Ενώ ο Διακοσμητής ασχολείται με το styling ενός χώρου και επιλέγει κυρίως έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα, ο Interior Designer αναλαμβάνει τη μελέτη από την αρχή και διαμορφώνει τον χώρο με τον βέλτιστο τρόπο.
  2. Μπορεί και τα δύο να είναι καλλιτεχνικά επαγγέλματα, ωστόσο ένας Interior Designer διαθέτει σπουδές ανώτατου επιπέδου, ενώ κατέχει γνώσεις που προέρχονται από τους κλάδους της Αρχιτεκτονικής, της Ιστορίας της Τέχνης και Θεωρίας του Design.
  3. Στις αρμοδιότητες του Interior Designer περιλαμβάνονται και τεχνικά ζητήματα ή θέματα λειτουργικότητας, όπως η επιλογή του κατάλληλου φωτισμού. Αντιθέτως, η δουλειά του Ντεκορατέρ ξεκινά όταν ένας χώρος είναι ήδη λειτουργικός και χρειάζεται τις τελικές πινελιές της Διακόσμησης.

Πλέον, το Interior Design – γνωστό και ως Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων – συμπεριλαμβάνει τις υπηρεσίες που προσφέρει ένας Διακοσμητής για να πραγματοποιείται ο σχεδιασμός ολιστικά και μεθοδικά από έναν μόνο εξειδικευμένο επαγγελματία.

Τι προσφέρει το Interior Design σε έναν χώρο;

Μπορεί πολλοί να αντιμετωπίζουν την Εσωτερική Αρχιτεκτονική ως μία πολυτέλεια, όμως συνιστά μία επένδυση που αξίζει πραγματικά, αφού μπορεί να ανανεώσει έναν χώρο με τον πιο ευφάνταστο τρόπο και να αναβαθμίσει άμεσα την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Για έναν Interior Designer, προτεραιότητα είναι η εύρεση λύσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του περιβάλλοντος και να προσφέρουν ασφάλεια, λειτουργικότητα, άνεση και ευκολία σε όσους αλληλεπιδρούν με αυτό.

Έπειτα, η Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων είναι κατά βάση ένα ανθρωποκεντρικό επάγγελμα. Ο Interior Designer σχεδιάζει έναν χώρο έχοντας πάντα στο μυαλό του τον τελικό χρήστη και στοχεύοντας στην προσφορά ευχαρίστησης. Εκεί ακριβώς συμβάλλει η δημιουργικότητά του: δεν θέλει να διαμορφώσει έναν χώρο ώστε να λειτουργεί απλώς σωστά, αλλά θέλει να τον μετατρέψει σε ένα περιβάλλον που παρέχει ευεξία, ηρεμία και θετικά συναισθήματα σε όσους βρίσκονται εκεί.

Παράλληλα, ακολουθώντας τα τελευταία trends του κλάδου αλλά και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, πολλοί Interior Designers ενδιαφέρονται πλέον για την “πράσινη” διάσταση του επαγγέλματός τους. Για τον λόγο αυτό, έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν στην εργασία τους πρακτικές αειφορίας και βιωσιμότητας, συμβάλλοντας έτσι και στην ενεργειακή αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων.

Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων: εφαρμογές και ο ρόλος του Interior Designer

Τώρα που έχεις μία πιο καθαρή εικόνα για το τί σημαίνει Interior Design, πάμε να δούμε πού μπορούν να εφαρμοστούν οι πρακτικές του επαγγέλματος, καθώς και ποιες αρμοδιότητες αναλαμβάνει ο Interior Designer σε ένα έργο.

Πού εφαρμόζεται το Interior Design;

Η αλήθεια είναι ότι το Interior Design πηγαίνει κυριολεκτικά παντού! Είτε πρόκειται για μία μεμονωμένη αλλαγή σε ένα δωμάτιο, είτε για τη ριζική ανακαίνιση ενός ολόκληρου χώρου, οι αρχές του Interior Design παραμένουν ίδιες και μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση.

Τα κυριότερα projects με τα οποία ασχολείται ένας Interior Designer είναι τα εξής:

  • Εσωτερική διακόσμηση σπιτιού: Εδώ το εύρος είναι πραγματικά τεράστιο, αφού περιλαμβάνει την ανακαίνιση παλαιών σπιτιών, το σχεδιασμό του εσωτερικού σε νέες κατοικίες, και φυσικά την ανανέωση του design σε συγκεκριμένα δωμάτια όπως το σαλόνι, το μπάνιο ή την κουζίνα.
  • Εσωτερική διακόσμηση επαγγελματικών χώρων: Άλλη μία δημοφιλής κατηγορία των Interior Design projects είναι ο σχεδιασμός χώρων εργασίας, όπως γραφείων ή επιχειρήσεων. Έρευνες αποδεικνύουν ότι ένας ευχάριστος και προσεγμένος επαγγελματικός χώρος επηρεάζει θετικά την ψυχολογία των εργαζομένων, σχετίζεται με πιο ευχάριστα συναισθήματα απέναντι στη δουλειά τους, και μπορεί ακόμα και να αυξήσει την αποδοτικότητά τους! Γι’ αυτό, οι Interior Designers συχνά καλούνται για να αναβαθμίσουν ένα working space, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το είδος, τις ανάγκες και την εταιρική ταυτότητα της επιχείρησης.
  • Εσωτερική διακόσμηση εστιατορίων / café-bar: Ειδικά στην Ελλάδα, η ειδίκευση αυτή είναι περιζήτητη, αφού η εστίαση συνιστά έναν από τους δημοφιλέστερους επαγγελματικούς κλάδους. Εδώ, η δουλειά του Interior Designer γίνεται ακόμα πιο σύνθετη: αφενός, τα σχέδιά του πρέπει να εξυπηρετούν όσους απασχολούνται στο εστιατόριο ή το καφέ και να διευκολύνουν την εργασιακή καθημερινότητά τους. Αφετέρου, πρέπει να διαμορφώσει έναν χώρο που θα απογειώσει τη dining εμπειρία του επισκέπτη, ώστε να απολαμβάνει το φαγητό ή το ποτό του στο ιδανικό περιβάλλον.
  • Εσωτερική διακόσμηση ξενοδοχείων: Από τις εξειδικεύσεις του Interior Design δεν θα μπορούσε να λείπει η βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας. Ειδικά μετά την άνθηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι υπηρεσίες ενός Αρχιτέκτονα Εσωτερικών Χώρων δεν περιορίζονται μόνο στα πεντάστερα resorts. Πλέον, από το πιο μικρό AirBnB μέχρι την πιο deluxe ξενοδοχειακή μονάδα, οι υπηρεσίες ενός Interior Designer είναι απαραίτητες για τη δημιουργία καταλυμάτων με στυλ και άνεση.
  • Κατασκευή εμπορικών περιπτέρων: Η συγκεκριμένη εφαρμογή του Interior Design διαφέρει αρκετά από τις προηγούμενες, αφού αφορά στη δημιουργία περιπτέρων για επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε κλαδικές εκθέσεις. Συχνά, τα εμπορικά περίπτερα συνιστούν ένα απαιτητικό project καθώς ο Designer πρέπει να συνθέσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που επικοινωνεί τη δυναμική παρουσία της επιχείρησης, προβάλλει επιτυχώς τα προϊόντα της και κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης.
  • Σχεδιασμός βιτρίνας καταστημάτων: Πολλοί Interior Designers ασχολούνται και με το Visual Merchandising, την τέχνη δηλαδή του στησίματος ενός καταστήματος ή της οργάνωσης της βιτρίνας, καθώς και το retail management στο εσωτερικό του μαγαζιού. Και εδώ, στόχος του Designer είναι να παρουσιάσει τα προϊόντα με έναν πρωτότυπο τρόπο, αλλά και να προσελκύσει τους περαστικούς, ώστε να προχωρήσουν με την αγορά των προβαλλόμενων ειδών.

Τι κάνει ένας Interior Designer;

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος του Interior Designer σε όλα τα παραπάνω projects; Ειλικρινά, μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά σύνθετος, και περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές αρμοδιότητες, όπως:

  • Να συζητήσει με το πελατειακό κοινό, ώστε να κατανοήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες των χρηστών.
  • Να μελετήσει το χώρο εάν υπάρχει ήδη ή να αναλύσει τα σχέδιά του, σε περίπτωση που χτίζεται τώρα.
  • Να είναι ενήμερος για τις τελευταίες τάσεις του design, της αισθητικής και των εξελίξεων του κλάδου του.
  • Να είναι up-to-date όσον αφορά τη νομοθεσία γύρω από θέματα δόμησης, στα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγιεινής του κάθε χώρου, στα πρότυπα που σχετίζονται με θέματα βιωσιμότητας, προσβασιμότητας ΑμΕΑ κ.λπ.
  • Να επικοινωνεί με τα τεχνικά συνεργεία για να επιλέγουν μαζί τα κατάλληλα εργαλεία, υλικά και εφαρμογές για κάθε project.
  • Να θέτει προθεσμίες, να ορίζει budgets και να προγραμματίζει τη ροή των εργασιών.
  • Να επιλέγει χρωματικές παλέτες, μοτίβα, γραμμές, υφάσματα, είδη φωτισμού, έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία μαζί με τον πελάτη του.
  • Να διαθέτει τα πιο σύγχρονα σχεδιαστικά εργαλεία, ώστε να μπορεί να αποτυπώσει το όραμά του στο χαρτί ή στην οθόνη με φωτορεαλιστικές απεικονίσεις.
  • Να έχει πάντα στο μυαλό του τη βασική αρχή του Interior Design: την ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργικότητα και την αισθητική.

Πού μπορεί να εργαστεί ένας Interior Designer;

Όπως καταλαβαίνεις, υπάρχουν πολλοί τομείς που μπορούν να προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση σε έναν Αρχιτέκτονα Εσωτερικών Χώρων. Με βάση τις σπουδές, την εμπειρία και τα ενδιαφέροντά του, έχει τη δυνατότητα να εξειδικευτεί σε ένα συγκεκριμένο είδος εργασιών ή να αναλαμβάνει μία ποικιλία από projects που διαφέρουν μεταξύ τους.

Όποιο αντικείμενο κι αν επιλέξει, ο Interior Designer μπορεί να ασχοληθεί με αυτό σε δύο κύρια πλαίσια συνεργασίας:

  • Ως στέλεχος επιχείρησης, δηλαδή ως υπάλληλος σε αρχιτεκτονικά μελετητικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρείες, διακοσμητικά γραφεία, εμπορικές εταιρείες, γραφεία ψηφιακού σχεδιασμού, εταιρείες ανακαίνισης, γραφεία κατασκευής περιπτέρων και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.
  • Ως ελεύθερος επαγγελματίας που είτε είναι ιδιοκτήτης της δικής του επιχείρησης, είτε είναι εξωτερικός συνεργάτης (freelancer) τρίτων εταιρειών.

Δύο άλλες ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις που ακολουθούν ορισμένοι Interior Designers είναι αφενός ο χώρος της σκηνογραφίας για το θέατρο, τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση, και αφετέρου ο κλάδος της εκπαίδευσης ως καθηγητές σε σχολές Διακόσμησης & Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής.

Πώς μπορώ να σπουδάσω Interior Design;

Για να γίνεις ένας επαγγελματίας Interior Designer, σίγουρα θα πρέπει να διαθέτεις ταλέντο, μεθοδικότητα, αντίληψη της αισθητικής και φυσικά να δίνεις μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Όλα αυτά θα χρειαστεί να τα καλλιεργήσεις μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Εσωτερική Αρχιτεκτονική, έτσι ώστε να αποκτήσεις την κατάλληλη θεωρητική κατάρτιση μαζί με τις εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις του κλάδου.

Εκτός από ένα μόνο δημόσιο πανεπιστημιακό τμήμα (πρώην Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, νυν Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής) στην Ελλάδα οι σπουδές Interior Design παρέχονται κατά κύριο λόγο από ιδιωτικούς φορείς. Αν προτιμάς να αποφύγεις τις πανελλήνιες εξετάσεις για να εξασφαλίσεις το μέλλον των σπουδών σου, θα πρέπει να επιλέξεις ένα ίδρυμα υψηλού κύρους που θα σου προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση, αναγνωρισμένα πτυχία, δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης και φυσικά ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα είναι δίπλα σου σε κάθε σου βήμα.

Ο ΑΚΤΟ διαθέτει πάνω από 50 χρόνια παρουσίας στον χώρο του Art & Design και προσφέρει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών στο αντικείμενο του Interior Design. Με στόχο την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των σπουδαστών του, παρέχει τις πιο σύγχρονες γνώσεις γύρω από τις κατασκευαστικές μεθόδους, τα υλικά, τις τεχνικές αλλά και την θεωρία του Design, ώστε οι απόφοιτοί του να εξελιχθούν σε καταρτισμένους επαγγελματίες με ολιστική γνώση του αντικειμένου τους.

Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή, ο ΑΚΤΟ επιδιώκει να φέρει σε επαφή τους σπουδαστές του με τους κορυφαίους Interior Designers μέσα από επαγγελματικές επισκέψεις, professional workshops και real-life projects. Υπό την καθοδήγηση του έμπειρου ακαδημαϊκού προσωπικού, κάθε σπουδαστής λαμβάνει την προσωπική υποστήριξη που χρειάζεται, για να καλλιεργήσει τις δεξιότητές σου στο πλαίσιο του μεγαλύτερου ελληνικού Art & Design community.

Τέλος, ο ΑΚΤΟ διατηρεί μακροχρόνιες συνεργασίες με τις κορυφαίες εταιρείες Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης. Χάρη στο κύρος του, ως ένα πανελλαδικά αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό Art & Design ίδρυμα, οι απόφοιτοι του ΑΚΤΟ όχι μόνο απορροφώνται γρήγορα από την αγορά εργασίας μέσω του Career Office, αλλά αυτόματα γίνονται μέλη του δραστήριου δικτύου ΑΚΤΟ Alumni.

Ξέρεις ότι το έχεις μέσα σου. Τώρα, έφτασε η στιγμή να κάνεις πράξη το όνειρό σου χωρίς κανέναν συμβιβασμό. Μάθε περισσότερα για τις Σπουδές Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής στον ΑΚΤΟ και ετοιμάσου να ξεχωρίσεις ως ο επόμενος top Interior Designer!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ