NEWS & EVENTS

Εγκαίνια έκθεσης Open Doors V 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου (στις 19:30), τα εγκαίνια της έκθεσης Open Doors V στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρομάντσο. Στα εγκαίνια έδωσαν το “παρών” εικαστικοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο και το χώρο των εκδόσεων, δημοσιογράφοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και φίλοι του ΑΚΤΟ. Όλοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το υψηλό επίπεδο των εκθεμάτων καθώς και, από την έρευνα και τον πειραματισμό που εμπεριείχαν οι θεματικές τους.  

Μέχρι και την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν εικαστικά έργα που φιλοτέχνησαν, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι ΜΑ & ΒΑ Καλών Τεχνών. Οι νέοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν ποικίλα μέσα και μικτές τεχνικές δημιουργούν κατασκευές, σκηνοθετημένες εικόνες και εγκαταστάσεις. Θέτουν ερωτήματα που αφορούν την καθημερινότητα, τις σχέσεις, την ταυτότητα, και μία σειρά από κοινωνικά ζητήματα που μας αφορούν όλους. Με αναφορές στην καθημερινή ζωή, την επικαιρότητα, το ευρύτερο αστικό & κοινωνικό περιβάλλον, οι νέοι δημιουργοί, δίνουν τις δικές τους προτάσεις και καταθέτουν την κοινωνική τους ευαισθησία. Πάνω απ’ όλα όμως, επιχειρούν να ανοίξουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό, προτείνοντας ο καθένας τη δική του ερμηνεία. 

Στο OPEN DOORS V, παράλληλα, οι απόφοιτοι του ΜΑ Τέχνη και Εκπαίδευση, παρουσιάζουν τις Διπλωματικές τους εργασίες. Μέσα από την έρευνά τους, αναδεικνύουν το ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτει σήμερα η διδακτική των εικαστικών τεχνών όπως: η πολυπολιτισμική εκπαίδευση μέσω της τέχνης, ο ψηφιακός εγγραμματισμός, η διδασκαλία των comics, η συνεργατική διδασκαλία σχεδίου σε μικρά παιδιά, η περιπλάνηση στο αστικό τοπίο κ.ά. Βασικό προβληματισμό αυτού του μέρους της έκθεσης αποτελεί το γεγονός ότι, εκπαιδευτικοί (συνήθως χωρίς ιδιαίτερη καλλιτεχνική παιδεία οι ίδιοι) είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μέσα στην τάξη τους οπτικοακουστικά ψηφιακά μέσα & στοιχεία του ευρύτερου οπτικού πολιτισμού, με σκοπό τον σύγχρονο εγγραμματισμό των μαθητών τους στις αίθουσες διδασκαλίας, όλων των βαθμίδων. 

Στην έκθεση συμμετέχουν (αλφαβητικά): 

MA in Photography & Visual Language (σημερινό MAFA): Γιώργος Βογιατζάκης, Ανάργυρος Δρόλαπας, Νίκος Ζανιάς, Φανή Καρατζά, Κωνσταντίνος Λέπουρης, Νίκος Παπαγγελής. 

BA (Hons) in Fine Art & New Media. @aktoalumni: Alisa Antonova, Αθανασία Γιαξίδου, Αντώνιος Καλαβρέζος, Ιωάννα Κουρμπέλα, Εύα Κυριάκη, Σοφία Μπεθάνη, Έλενα Κρύλοβα Παχιάκου, Δήμητρα Τσούτσια, Αλεξάνδρα Φραγκεδάκη. 

MA in Art & Education: Αγλαϊα Βέτσιου, Ιωάννα Κουτσούκη, Σμαράγδα Νιτσοπούλου, Αγγελική Παπαδοπούλου, Μαρίνα Σιφναίου, Αγγελική Στρουμπούλη, Αγγελική Χαραλάμπους, Νίκος Χατζησμάλης. 

Σε συνέχεια των εγκαινίων, ένα ξεχωριστό διαδραστικό Guided Project Tour, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25/11 (11.00-13.00) στο Romantso. Αριστούχοι απόφοιτοι του ΑΚΤΟ, που συμμετέχουν στο Open Doors V, ξενάγησαν τους επισκέπτες στην έκθεση, παρουσιάζοντας τις Διπλωματικές Εργασίες τους και συνομίλησαν με το κοινό σε ποικίλα θέματα με αφετηρία τις Τέχνες και την Εκπαίδευση. 

Η έκθεση Open Doors V αποτελεί, για μία ακόμη φορά, μια πρό(σ)κληση. Πρόσκληση σε ένα δυνητικό εργαστήριο, όπου το κοινό μπορεί να συναντήσει τους νέους καλλιτέχνες (και τον ιδιαίτερο τρόπο που υιοθετεί καθένας από αυτούς για να επεξεργαστεί τις ιδέες του), και πρόκληση για τους ίδιους τους δημιουργούς, που βρίσκονται σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο πεδίο επιλογών. Το σύνολο των εργασιών που προκύπτει, μέσα από καλλιτεχνική έρευνα και κριτική σκέψη, χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και ευελιξία, με στόχο να συνδιαλαγεί με την πολυδιάστατη σημερινή κοινωνία.   

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Αποστολίδου [Εικαστικός – Διευθύντρια ΜΑ in Fine Art και BA (Hons) in Fine Art & New Media ΑΚΤΟ]. 

Οργάνωση-υποστήριξη παραγωγής: Λάμπρος Παπανικολάτος [Φωτογράφος – Διευθυντής BA (Hons) in Photography ΑΚΤΟ]. 

Διάρκεια: 23/11 – 7/12/202

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 17:00 Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3, Αθήνα)  

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας: Grd, Apolyto Gallery, Artviews και Jazz Breeze Radio

Γνωρίστε καλύτερα τους δημιουργούς και τα έργα τους με ένα κλικ εδώ 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ