NEWS & EVENTS

ΑΚΤΟ x ΔΙΟΤΙΜΑ | SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη 

Στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας του ΑΚΤΟ με το  Κέντρο Διοτίμα, οι φετινές εκδηλώσεις του  Women in Art(s) Vol II εγκαινιάστηκαν την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία».  

Την εκδήλωση προλόγισε ο Χρήστος Κανάνα (Ψυχοθεραυπευτής και Υπεύθυνος του Κέντρου Συμβουλευτικής του ΑΚΤΟ), επιχειρώντας μία ποιητική “γέφυρα” που συνέδεσε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται, από το 1989, το Κέντρο Διοτίμα: ζητήματα φύλου και ισότητας, την άρση των έμφυλων διακρίσεων και την ενδυνάμωση των θηλυκοτήτων στην Ελλάδα.  

Ξεκινώντας την εισήγησή του δήλωσε “…Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο από το 1910. Η 8η Μαρτίου δεν είναι απλώς μία ακόμη ημέρα στο ημερολόγιο, είναι ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, αφορμή για συζήτηση για τις κοινωνικές ανισότητες, συνειδητοποίηση της ανθεκτικότητας που έχουν επιδείξει οι γυναίκες μέσα στο χρόνο και, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι μία ευκαιρία για όποιον δεν είναι γυναίκα να ακούσει τις ιστορίες και τα βιώματα των γυναικών, να έρθει σε επαφή με τα προνόμιά του και να τους δώσει χώρο.” 

Ακολούθησε η ανάγνωση δύο ποιημάτων που επέλεξε, με στόχο να μιλήσουν, μέσα από τον ίδιο, δύο ποιήτριες μέσα από τα λόγια, το έργο τους που ταυτίζεται με τον τρόπο ζωής τους. Διαβάστηκαν τα εξής ποιήματα:  

(νομίζω ήτανε κορίτσι), της Leyla Josephine  

Η Leyla Josephine είναι καλλιτέχνιδα από τη Γλασκώβη. Είναι δημιουργική διαμεσολαβήτρια, ποιήτρια περφόρμανς και δημιουργός ταινιών & θεατρικών παραστάσεων.  

Μα Εγώ Ανεβαίνω, της Μάγια Άγγέλου 

Η Μάγια Αγγέλου (4 Απριλίου 1928 – 28 Μαΐου 2014) ήταν Αμερικανίδα ποιήτρια, τραγουδίστρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πολιτών και καθηγήτρια πανεπιστημίου. 

Στη συνέχεια προβλήθηκε το «SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία». Πρόκειται για ένα πλήρως προσβάσιμο ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία της  Νιόβης Αναζίκου, που στον σχεδιασμό και την υλοποίησή του συμμετείχαν ενεργά γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, αποτυπώνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από κακοποιητικά περιβάλλοντα, ενώ διερευνάται η σχέση έμφυλης βίας και μισαναπηρισμού. 

Στο ντοκιμαντέρ, εξειδικευμένοι σύμβουλοι του  Κέντρου Διοτίμα μοιράζονται χρήσιμες πληροφορίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με τα σημάδια της έμφυλης βίας και τους τρόπους προστασίας. 

Οι γυναίκες με αναπηρία αποτελούν το 25,7% του πληθυσμού της Ελλάδας. Όπως καταδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία, διεθνώς, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να βιώσουν έμφυλη βία. Συχνά δε η κακοποίηση λαμβάνει και μισαναπηρικές προεκτάσεις: συναισθηματική υποβάθμιση που συνδέεται με την αναπηρία, εσκεμμένη παραμέληση, στέρηση φαρμακευτικής αγωγής κ.ά. 

Μάλιστα, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν έχουν να υπερκεράσουν μια σειρά από κοινωνικά εμπόδια. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που αντιμετωπίζουν τις εγκλωβίζουν σε κακοποιητικές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα συναντούν δυσκολίες πρόσβασης στις διαθέσιμες δομές υποστήριξης: μη προσβάσιμοι χώροι, έλλειψη διερμηνέων νοηματικής γλώσσας και προσωπικού εκπαιδευμένου σε θέματα προσανατολισμού και κινητικότητας κ.ά. 

Τέλος, απουσιάζει η προσβάσιμη ενημέρωση για την έμφυλη βία, τα δικαιώματά τους και την ύπαρξη δομών όπου μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Διαβάστε περισσότερα εδώ  

* Το ντοκιμαντέρ SAFEable δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος που υλοποιούν οι δύο φορείς με την υποστήριξη της Alliance for Gender Equality in Europe. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επιπλέον: Τη δημιουργία ενημερωτικής ιστοσελίδας για ζητήματα έμφυλης βίας και αναπηρίας, πλήρως προσβάσιμης σε άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες. Την εκπαίδευση διερμηνέων νοηματικής και του προσωπικού της liminal σε θέματα έμφυλης βίας και των συμβούλων του Κέντρου Διοτίμα σε θέματαπροσβασιμότητας και συμπερίληψης της αναπηρίας. Τη μετατροπή απαραίτητων εγγράφων για την υποστήριξη των γυναικών από τις υπηρεσίες του Κέντρου Διοτίμα σε braille γραφή, μεγαλογράμματα, ηλεκτρονική μορφή, ηχητικό μήνυμα, βίντεο με υποτιτλισμό και διερμηνεία νοηματικής. Τη διενέργεια ομάδων εστιασμένης συζήτησης με άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπες στην προσβάσιμη ιστοσελίδα για ζητήματα έμφυλης βίας και αναπηρίας https://diotima.org.gr/safeable/  

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ