NEWS & EVENTS

What if Women Ruled the World?

Επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το νέο στήσιμο της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης είχαν την ευκαιρία να δουν μέλη της σπουδαστικής κοινότητας του BA (Hons) Fine Art & New Media του AKTO. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή το μεγάλο κύκλο εκθέσεων που παρουσιάζει το ΕΜΣΤ υπό τον γενικό τίτλο Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; (What if Women Ruled the World?). Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο καλλιτεχνικό έργο γυναικών ή καλλιτεχνών που αυτοπροσδιορίζονται ως θηλυκότητες, το οποίο ξεκίνησε το 2023 και ολοκληρώνεται.

Η ομάδα με τη συνοδεία των καθηγητ(ρι)ών τους Κατερίνας Αποστολίδου [Εικαστικός-Διευθύντρια BA (Hons) Fine Art & New Media] και Τάσου Μισούρα (Εικαστικός – Καθηγητής ΑΚΤΟ) ξεναγήθηκε στις περιοδικές εκθέσεις των: Χρύσας Ρωμανού, Penny Siopis, Bouchra Khalili, Susan Meiselas, Ρένας Πιττακή Παγκάλου, Phyllida Barlow, Mary Reid Kelly και Tala Madani. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ελένη Κούκου για την εξαιρετική ξενάγηση!

Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;

Το σπουδαστικό κοινό είχε την ευκαιρία να προβληματιστεί πάνω σε αυτό το ερώτημα καθώς και σε μια σειρά από ερωτήματα που διατυπώνονται στο κείμενο του μουσείου για το μεγάλο εγχείρημα:

“Τί θα συνέβαινε αν η διακυβέρνηση του κόσμου είχε θηλυκά χαρακτηριστικά; Θα υπήρχε λιγότερη βία; Θα παρατηρούσαμε περισσότερη δικαιοσύνη στη διακυβέρνηση; Θα σήμαινε αυτό το τέλος των πολέμων και των ένοπλων συγκρούσεων και αδιεξόδων; Θα ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καλύτερη μοίρα; Θα ήταν η οικονομική πολιτική πιο δίκαιη και με μεγαλύτερη μέριμνα για το περιβάλλον και τον κόσμο πέραν των ανθρώπων; Ή θα υπήρχε η ίδια εμμονή με το κέρδος, ανεξάρτητα από το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος, και ο εγωιστικός ανθρωποκεντρισμός που μας έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα; Θα βλέπαμε περισσότερες συζητήσεις και συμβιβασμούς; Και, εντέλει, θα βιώναμε περισσότερη στοργή και ενσυναίσθηση στον κόσμο;

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την πολιτική πόλωση και αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, μοιάζει να είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθεί αυτό το ερώτημα αλλά και να αποκατασταθούν ανισότητες μέσα στην ίδια την κυρίαρχη ιστορία της τέχνης, που για χρόνια περιθωριοποίησε ή κατέστησε αόρατες τόσες γυναίκες δημιουργούς, πόσο μάλλον σε μια χώρα όπως την Ελλάδα όπου, έως τώρα, δεν υπήρξε οργανωμένο φεμινιστικό κίνημα στα εικαστικά.”

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις συμπληρώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία στον ΑΚΤΟ. Ανοίγουν τους ορίζοντες, προσφέρουν γνώσεις και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σπουδαστικής εμπειρίας #AKTOExperience!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ