Δύο “ξεχωριστές” εκθέσεις επισκέφθηκαν πρόσφατα τα μέλη της σπουδαστικής κοινότητας Fine Art από τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΚΤΟ, με τη συνοδεία της Διευθύντριας των Προγραμμάτων Κατερίνας Αποστολίδου και της καθηγήτριας Αγγελίνας Βοσκοπούλου.
Πρώτος σταθμός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η έκθεση “Το εγκώμιο της σκιάς” της Νίνας Παπακωνσταντίνου, που παρουσιάζεται σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση. Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο δοκίμιο του Τζουνίτσιρο Τανιζάκι. Τα έργα επιχειρούν να δημιουργήσουν μια συνθήκη συνομιλίας, έναν κοινό χώρο, μεταξύ της αισθητικής αντίληψης τoυ Ιάπωνα συγγραφέα και του Έλληνα “ποιητή του σκιόφωτος”, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Η ομάδα σπουδαστ(ρι)ών είχε την τύχη να ξεναγηθεί από την ίδια την καλλιτέχνιδα.
Μέσα από την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, κάθε άτομο είχε την ευκαιρία να εξετάσει πώς η σκιά μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας της ιστορίας και των συναισθημάτων, προσφέροντας μία νέα οπτική για την αντίληψη του παρελθόντος.
Επόμενος σταθμός της επίσκεψης ο πολυχώρος Tavros Art Space και η έκθεση “I wake from history, alive”, σε επιμέλεια Μαρίας-Θάλειας Καρρά. Πρόκειται για δύο παράλληλες ατομικές εκθέσεις των καλλιτεχνών Βαγγέλη Βλάχου και Ala Younis, που μας προσφέρουν νέες προοπτικές για την πρόσφατη ιστορία. Μέσα από μια δαιδαλώδη αναζήτηση για ακρίβεια, οι δύο καλλιτέχνες εξερευνούν αρχιτεκτονικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές ιστορικές συνέπειες που καλύπτουν σαράντα χρόνια στην Ελλάδα και το Ιράκ. Κάθε καλλιτέχνης αναπτύσσει τη δική του μεθοδολογία για την εξέταση ιστορικών γεγονότων, ακολουθώντας μια κοινή στρατηγική: επικεντρώνονται σε λεπτομέρειες που συχνά αγνοούνται για να συνθέσουν μια ευρύτερη εικόνα.
Και εδώ, η ομάδα είχε την τύχη να συνομιλήσει με τους Βαγγέλη Βλάχο και την Ala Younis. Η παρουσία τους υπήρξε καθοριστική για την κατανόηση σε βάθος των έργων τους. Ο δημιουργικός διάλογος, μαζί τους, έδωσε έμπνευση στο σπουδαστικό κοινό και τη δυνατότητα αναστοχασμού για τη σχέση του Καλλιτέχνη με την Ιστορία.
Ευχαριστούμε θερμά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Tavros Art Space για τη φιλοξενία και, ιδιαιτέρως, τους τρεις καλλιτέχνες η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική στην “ανάγνωση” των έργων.
Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις συμπληρώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία στον ΑΚΤΟ. Ανοίγουν τους ορίζοντες, προσφέρουν γνώσεις και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σπουδαστικής εμπειρίας #AKTOExperience!