NEWS & EVENTS

Ξενάγηση στο Bauhaus Dessau | Bauhaus Trip

Ποιος καθηγητής ή σπουδαστής καλών & εφαρμοσμένων τεχνών δεν προσδοκά να περάσει έστω και μια φορά την κόκκινη πόρτα του μοντέρνου, παρά τα εκατό χρόνια ζωής του, ορθογώνιου κεντρικού κτιρίου με την εμβληματική κάθετη επιγραφή «Bauhaus»;

Στον ΑΚΤΟ, το καταφέραμε διοργανώνοντας ένα ταξίδι στο Dessau, στην πανεπιστημιούπολη Bauhaus Dessau!

Με ειδικότητες αποκλειστικά στις τέχνες και το design, και με κτιριακές εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920 το Σπίτι των Τεχνών αποτέλεσε τον προορισμό ομάδας σπουδαστ(ρι)ών του ΑΚΤΟ. Ευχαριστούμε θερμά για την ειλικρινή υποδοχή που μας επιφύλαξε η ομάδα καθηγητ(ρι)ών του Bauhaus, για τη θέρμη και το ζήλο στις ξεναγήσεις και στις ανεξάντλητες απορίες και ερωτήσεις των σπουδαστ(ρι)ών μας.  

Κυρίως, ευχαριστούμε την Katia Klauss που οργάνωσε και επιμελήθηκε με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα της ολοήμερης επίσκεψη μας που περιλάμβανε: 

11 a.m.               Welcome  

11.30 a.m.         Guided tour of the Bauhaus in two groups 

12.30-13.30       Lunch στο φιλόξενο «Café am Campus» 

13.30                   Group 1: Introduction to the preliminary course module (WORKSHOP) 

13.30                   Group 2: Guided tour of the Masters’ Houses  

14.30                   Group 2: Introduction to the pre-course module (WORKSHOP) 

14.30                   Group 1: Guided tour of the Masters’ Houses 

16.00                   Independent visit to the Bauhaus Museum (without guided tour)  

Bauhaus Workshops 

Η ελευθερία, η διεύρυνση της σκέψης και η περιέργεια ήταν ανέκαθεν σημαντικές αρχές. Όσοι ήρθαν στο Dessau εκατό χρόνια πριν (1924) ήταν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν αυτό που πίστευαν ότι ήξεραν, για να μάθουν ξανά πώς να σκέφτονται. Αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις σπουδών προσελκύουν περίπου 1.400 φοιτητές που εποπτεύονται από 50 καθηγητές. Υπάρχουν εννέα επαγγελματικά εργαστήρια: Digital Workshop, Sculpture Workshop, SpaceLab, Wood Workshop, Photography Workshop, Video Workshop, Graphic Workshop, Metal Workshop και TimeLab. Εδώ υλοποιούνται τα έργα μαθημάτων και σχεδιάζονται και κατασκευάζονται πρωτότυπα και μοντέλα.  

Masters’ Houses 

Ξεναγηθήκαμε από τον Prof. Gordon, έναν εξαιρετικά ευγενικό και ένθερμο bauhausler, στα κτίρια σπίτια που σχεδιάστηκαν, από τον Walter Gropius, για κατοικίες των πρώτων δασκάλων της Σχολής: Wassily Kandinsky, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Georg Muche, Anni και Josef Albers, η Lucia και ο László Moholy-Nagy.  

Θεωρούνται πρωτότυπα του «λευκού μοντερνισμού» και έχουν επηρεάσει την εικόνα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Τα λευκά σπίτια, μέσα σε πεύκα και φυλλοβόλα δέντρα, σχεδιάστηκαν για τους δασκάλους του Μπάουχαους και τις οικογένειές τους. Τα κτίρια έπρεπε να είναι λειτουργικά – κάτι που αντικατοπτρίζεται στο σχεδιασμό και την τοποθέτηση των κτιρίων και στη χωρική σύνθεση, με βάση τις λειτουργικές ενότητες και την έκθεση στο φυσικό φως.  

Ο Gropius δεν ενδιαφερόταν μόνο για την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων χρησιμοποιώντας τυποποιημένες κατασκευές, αλλά και για την αναμόρφωση της καθημερινότητας. Με λειτουργικά στοιχεία όπως ενσωματωμένα ντουλάπια και με νέα τεχνολογία και βελτιστοποιημένες ροές εργασίας, τα κτίρια έγιναν βιτρίνες σύγχρονης χρηστικότητας και τεχνολογίας. 

Το Γυάλινο Μουσείο 

Το Γυάλινο Bauhaus Museum στο Dessau παρουσιάζει 49.000 αντικείμενα του κινήματος σχεδίασης Μπάουχαους από όλο τον κόσμο (κατόψεις και αρχιτεκτονικά σχέδια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κεραμικά και μεταλλικά σκεύη καθημερινής χρήσης, έπιπλα, χαλιά, υφαντά, φωτογραφίες, εκτυπώσεις, αφίσες, βιβλιοδεσίες κλπ.) Οι σημειώσεις, τα προσχέδια και τα σκίτσα των δασκάλων αναδεικνύονται και φυλάσσονται με ευλαβική φροντίδα. Εντυπωσιαστήκαμε από την απίστευτη επιμέλεια, το στήσιμο, ο τρόπος οργάνωσης και παρουσίασης των εκθεμάτων, στο πνεύμα πάντα του BAUHAUS αλλά και με κάθε σύγχρονο, ευρηματικό και λειτουργικό σχεδιασμό! 

Με στόχο την ουσιαστική προσέγγιση και εμβάθυνση σε θέματα Τέχνης & Design, ο ΑΚΤΟ πραγματοποιεί, κάθε χρόνο, επισκέψεις, εκδρομές και ταξίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας της ευκαιρία στα μέλη της σπουδαστικής κοινότητας να ζήσει μία ολοκληρωμένη Εμπειρία! 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ