NEWS & EVENTS

Ταξίδι στις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο

Ένα ταξίδι στις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο μπορεί να πραγματοποιήσει όποιος επισκεφθεί την ΑΚΤΟ Gallery, μέχρι και τη Δευτέρα 8 Μαΐου, με “ξεναγούς” τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες του προπτυχιακού προγράμματος BA (Hons) in Graphic Design.

Με θέμα το εμβληματικό αυτό βιβλίο του Ιταλού πεζογράφου – δοκιμιογράφου – δημοσιογράφου, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, οι τελειόφοιτοι Graphic Designers του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 εργάστηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος “Advanced Development In Visual Communication & New Media”. 

ΟΙ ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ (Ίταλο Καλβίνο)  

Οι πόλεις είναι τόποι ανταλλαγών… οι ανταλλαγές αυτές δεν είναι μονάχα ανταλλαγές εμπορευμάτων, είναι και ανταλλαγές λέξεων, πόθων, αναμνήσεων…  

…  

Οι πόλεις είναι ένα σύνολο πραγμάτων: απομνημονεύσεων, επιθυμιών, σημείων μιας γλώσσας.  

Ίταλο Καλβίνο  

Στο βιβλίο, μέσα από την αφήγηση του Μάρκο Πόλο στον αυτοκράτορα της Κίνας Κουμπλάι Χαν,  παρουσιάζεται μια σειρά αχρονικών και συχνά ουτοπικών πόλεων που δεν εντοπίζονται σε κανένα χάρτη. Υπάρχουν σιωπηλά στη φαντασία και τη μνήμη και δεν είναι άλλες παρά οι διαφορετικές όψεις μίας και μοναδικής πόλης.    

Πώς συνδέονται όμως οι «ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» με τον προβληματισμό μας επάνω στη σύγχρονη γραφιστική, την πόλη και την εποχή μας; 

Η αχρονική ιδέα της πόλης περιλαμβάνει μία «συζήτηση» για τη σύγχρονη αστική ζωή, την επικοινωνία, την μνήμη, το περιβάλλον, τον δημόσιο χώρο και την ουτοπία.  

Καθεμία από τις αφηγήσεις των πόλεων του Μάρκο Πόλο θα μπορούσε να είναι μια διαφορετική εκδοχή της πόλης που βιώνουμε καθημερινά. Ή αντιθέτως, η προσωπική εμπειρία από την πόλη στην οποία ζούμε θα μπορούσε να επανερμηνεύσει τις πόλεις του Καλβίνο. Η Φυλλίδα, η Σωφρονία, η Ολίβια ή η Φεδώρα μπορεί να είναι περισσότερο αληθινές για εμάς και συγχρόνως ουτοπικές.  

Μετά την ανάγνωση, μελέτη και ερμηνεία των πόλεων, οι τελειόφοιτοι/ες σπουδαστές και σπουδάστριες  ερμήνευσαν με τον δικό τους τρόπο το κείμενο του Καλβίνο. Η πόλη της κάθε ομάδας σπουδαστών ολοκληρώθηκε με τη σύνθεση των αποτελεσμάτων από τις διαφορετικές φάσεις επεξεργασίας της. Ο σχεδιασμός έγινε μέσα από τα πεδία της οπτικής επικοινωνίας, των εικαστικών και των νέων μέσων σχεδιασμού ακολουθώντας διαφορετικές πρακτικές, τρόπους και μέσα όπως:  

– Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας της πόλης (λογότυπο – σήμανση – γραμματοσειρά).  

– Εικονογράφηση ή εικαστική απόδοση της πόλης.  

– Σχεδιασμός χάρτη της πόλης.  

– Τυπογραφική απόδοση κειμένου.  

– Σχεδιασμός αρχείων της πόλης.   

– Κινούμενα γραφικά, Sites και διαδραστικά μέσα.  

Τα παραπάνω συνθέτουν την οπτική και εννοιολογική απόδοση της κάθε  «νέας» πόλης  που παρουσιάζεται στην έκθεση από τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες του κλάδου Graphic Design.

Γιώργος Θεοδώρου  

Ακαδημαϊκός Διευθυντής BA (Hons) in Graphic Design  

To project είναι ομαδικό. Ακολουθούν, ενδεικτικά, visuals από τις εργασίες που εκπόνησαν οι εξής ομάδες:

Χριστίνα Αλεξίου, Θεόδωρος Τζιώκας // Αναστάσιος Αντωνόπουλος, Νικόλαος Ζουριδάκης, Παναγιώτης Δημητριάδης // Γιώργος- Κων/νος Ανδρικόπουλος, Αγγελική Καββαδία // Μελίνα – Σοφία Καψάσκη , Αναστασία Κουφογιάννη, Μαρία – Ιωάννα Σαλασίδη // Ειρήνη Δράκου, Ελευθερία Παπαδάκη // Θωμάς Ρογκάκος, Εύα Ροκάι // Βασιλική Παραγγίνη, Ιωάννης Σταυγιαννουδάκης, Γεωργία Σωτηροπούλου // Δανάη Καψύλη, Μαρία – Χριστίνα Φλάγκσταντ – Λυμπεροπούλου

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ