NEWS & EVENTS

Η δράση των ΓτΚ στην Ουκρανία, με τη ματιά του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδος και ο Γιάννης Γιαννακόπουλος (φωτογράφος – καθηγητής ΑΚΤΟ) παρουσιάζουν την φωτογραφική έκθεση «Покидаю / Leaving behind», στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων από 14 έως και 16/02/2023.

Μέσα από τη ματιά του διακεκριμένου φωτογράφου, του “δικού μας”, Γιάννη Γιαννακόπουλου, η έκθεση αποτυπώνει όσα είδαν και βίωσαν τα μέλη των ΓτΚ, στη διάρκεια της δεκάμηνης ανθρωπιστικής δράσης τους στην Ουκρανία. Η Ουκρανική λέξη Покидаю (προφέρεται Pokydayu) στον τίτλο της έκθεσης, σημαίνει τη βίαιη και ξαφνική φυγή, τον εξαναγκασμό σε μη ηθελημένη φυγή. :

Σε συνθήκες πολέμου, με μοναδικά του όπλα την αγάπη για τον (συν)άνθρωπο και τον φωτογραφικό του φακό, ο Γ.Γ. επικεντρώνεται στις ευαίσθητες ομάδες του άμαχου πληθυσμού (παιδιά, γυναίκες, άτομα της Τρίτης ηλικίας) που αποτελούν τα τραγικά θύματα κάθε πολέμου. Όπως ο ίδιος δηλώνει για την cover photo της έκθεσης «Στα δικά μου μάτια, αυτή η φωτογραφία έχει μια ιδιαιτερότητα.. μού γίνεται οικεία με τον καιρό. Είναι τα χρώματα, όλο το σκηνικό, η δύση, το χιόνι πάνω της, η ομίχλη, η διαχωριστική κορδέλα, λες κι είναι φτιαχτό, αλλά και κάτι άλλο.. δεν μπορώ να το προσδιορίσω… ίσως γιατί στη θέση της θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς… Είναι ένας άνθρωπος που κρυώνει, πεινάει, αλλά που προσπαθεί να φτάσει κάπου πιο καλά… θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι εμείς…»

Την έκθεση «Покидаю / Leaving behind» πλαισιώνει σειρά θεματικών συζητήσεων, με στόχο να μοιραστούν οι ΓτΚ με την κοινή γνώμη, κοινές αλήθειες και κοινές πρωτοβουλίες. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν (14/02) με μεγάλη προσέλευση κοινού, παρουσία του Πρέσβη της Ουκρανίας στην Αθήνα Sergii Shutenko, του Δήμαρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ Εμμανουήλ Πικουλή, της Επιτετραμμένης στην Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα Maria Olson και πολλών ακόμη εκπροσώπων από τον πολιτικό, τον ακαδημαϊκό και τον πολιτιστικό Χώρο.

Η έκθεση υλοποιείται ως παράλληλη δράση του προγράμματος των Γιατρών του Κόσμου O.D.I.SO.S Open Democracy in a Society of Solidarity, που υλοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και του Alumni Engagement Innovation Fund.

Πληροφορίες έκθεσης: 15 & 16/02/ 2023 (Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, Εχελιδών 17 & Πειραιώς 144). Είσοδος ελεύθερη.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Γιαννακόπουλο

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στο Μόναχο το 1968. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία M.A. Middlesex University of London. Είναι μέλος των Γιατρών του Κόσμου και από το 2009 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχοντας την ευθύνη της επικοινωνίας των ΓτΚ, επίσης μέλος της Ελληνικής Ένωσης Φωτορεπόρτερ (ΕΦΕ). Από το 1993 είναι Δάσκαλος Φωτογραφίας στον ΑΚΤΟ και ιδρυτής της Φωτογραφικής ομάδας METApolis. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Γοητευμένος από τη φωτογραφία δρόμου (street photography), δουλεύει ως ελεύθερος ρεπόρτερ για περιοδικά και εφημερίδες. Αναζητώντας την φωτογραφική αλήθεια ταξιδεύει από το 1999 σε Γιουγκοσλαβία (Βελιγράδι), Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Τουρκία, Αλγερία, Νέα Ορλεάνη, Ινδία, Λωρίδα της Γάζας, Γροιλανδία (Βόρειο Πόλο), Ινδονησία, Σρι Λάνκα., Αμαζόνιο… Ως μέλος των Γιατρών του Κόσμου έχει λάβει μέρος σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές σε όλη την υφήλιο.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ