
Κοιτάς γύρω σου και παρατηρείς χρώματα, γραμμές και συμμετρίες. Είσαι οπτικός τύπος, σκέφτεσαι με εικόνες και ξέρεις πώς να μετατρέψεις τις λέξεις σε δυνατά εικαστικά μηνύματα. Έχεις αίσθηση της αισθητικής, αλλά ταυτόχρονα λατρεύεις την τεχνολογία και μπορείς να χειριστείς με άνεση εργαλεία και λογισμικά που απελευθερώνουν τη δημιουργικότητά σου.
Αν, λοιπόν αναρωτιέσαι πού μπορείς να διοχετεύσεις την καλλιτεχνική ενέργειά σου και πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τα πολλαπλά ταλέντα σου, τότε έφτασε η στιγμή να ανακαλύψεις τον μαγευτικό κόσμο της γραφιστικής!
Τι είναι η Γραφιστική;
Γνωστή και με τον αγγλικό όρο Graphic Design, η Γραφιστική είναι η τέχνη της οπτικής επικοινωνίας. Μέσα από τη χρήση γραμμάτων, εικόνων, χρωμάτων και άλλων στοιχείων, οι γραφίστες συνθέτουν δημιουργίες – είτε έντυπες, είτε ηλεκτρονικές – που έχουν ως στόχο τη μεταφορά πληροφοριών σε έναν ή περισσότερους δέκτες.
Όπως λέει και η παροιμία, “μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις”, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι ασχολούνται με τη Γραφιστική. Πράγματι, ένα προσεγμένο εικαστικό που δημιουργείται βάσει ορισμένων αρχών και κανόνων, μπορεί να μεταδώσει στο κοινό τα μηνύματα που επιθυμεί ο πομπός ή να ωθήσει τους λήπτες στο να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες ενέργειες.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Γραφιστική βρίσκεται κυριολεκτικά παντού! Από τα σήματα της οδικής κυκλοφορίας και τις ταμπέλες των καταστημάτων, μέχρι τα αγαπημένα μας websites ή το περιβάλλον των social apps.
Ποιοι είναι οι κυριότεροι τομείς της Γραφιστικής;
Ο χώρος της Γραφιστικής είναι δυναμικός και πολυσύνθετος, αφού διαθέτει πολλές κατευθύνσεις, οι οποίες πληθαίνουν συνεχώς:
Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας (Visual Identity Design)
Η οπτική ταυτότητα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα ενός brand. Κατά έναν τρόπο, επικοινωνεί προς τα έξω την “προσωπικότητα” μιας εταιρείας και προβάλλει την αισθητική της στο κοινό.
Συνεπώς, ένας επαγγελματίας που ειδικεύεται σε αυτό τον κλάδο θα αναλάβει:
- να σχεδιάσει το λογότυπο ενός brand,
- να επιλέξει τις χρωματικές παλέτες και την τυπογραφία που ταιριάζουν στο προφίλ του brand,
- να τα συνδυάσει με τις κατάλληλες φωτογραφίες και
- να τα εφαρμόσει όλα με συνέπεια στα υλικά marketing, όπως επαγγελματικές κάρτες, ντοσιέ ή ακόμα και το website.
Σχεδιασμός Μάρκετινγκ και Διαφήμισης (Marketing & Advertising Design)
Αποτελεί προέκταση της οπτικής ταυτότητας, αφού παίρνει τα στοιχεία της και τα εφαρμόζει σε διαφημιστικές ενέργειες. Για παράδειγμα, αν μία εταιρεία θέλει να στήσει μία διαφήμιση σε εξωτερικό χώρο, ο Graphic Designer θα πρέπει να λάβει υπόψη του:
- τον στόχο, το κοινό και το μήνυμα της καμπάνιας,
- τον χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί η διαφήμιση και
- το μέσο που θα χρησιμοποιήσει (π.χ. αφίσα, ταμπέλα ή οθόνη).
Με βάση τα παραπάνω, θα προσαρμόσει το λογότυπο, τα χρώματα και ό,τι άλλο χρειάζεται στις ανάγκες της διαφήμισης, ώστε να πετύχει αυτή τον στόχο της χωρίς να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του brand!
Σχεδιασμός Συσκευασίας (Packaging Design)
Άλλη μία σημαντική υποκατηγορία της Γραφιστικής είναι ο σχεδιασμός συσκευασιών για ποικίλα προϊόντα. Εδώ, η επιτυχία δεν κρίνεται από έναν μόνο παράγοντα, αφού μία ολοκληρωμένη συσκευασία οφείλει:
- να ενημερώνει πλήρως τον καταναλωτή για το προϊόν,
- να διαθέτει έξυπνη, ελκυστική και πρακτική σχεδίαση και
- να ξεχωρίζει στο ράφι, ώστε να κερδίζει το ενδιαφέρον του κοινού.
Σχεδιασμός Διεπαφής Χρήστη (User Interface Design)
Πρόκειται για μία παρεξηγημένη ειδικότητα, αφού συχνά συγχέεται με το User Experience (UX) Design. Ωστόσο, το συγκεκριμένο αντικείμενο αναφέρεται στη δημιουργία μιας ευχάριστης εμπειρίας για τον χρήστη, μέσα από τον σχεδιασμό ενός περιβάλλοντος που διευκολύνει την αλληλεπίδραση μαζί του.
Στο UI όλα παίζουν τον δικό τους ρόλο. Τα εικονίδια, τα χρώματα, τα μενού και τα κουμπιά πρέπει να τοποθετηθούν με τον κατάλληλο τρόπο από τον Designer, ώστε η πλοήγηση του χρήστη να είναι διαισθητική, εύκολη και να μην απαιτεί πολλή σκέψη!
Σχεδιασμός Κίνησης (Motion Design)
Το Motion Design είναι η ειδικότητα που χαρίζει μία νέα ζωή στη Γραφιστική. Συνδυάζοντας τα στοιχεία του Graphic Design με τεχνικές Animation, τα στατικά στοιχεία μιας εικόνας αποκτούν κίνηση. Έτσι, περίπλοκες ιδέες οπτικοποιούνται πιο αποτελεσματικά, ενώ τα εκάστοτε μηνύματα μεταδίδονται με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.
Η κύρια εφαρμογή του κλάδου αυτού είναι το digital περιβάλλον, αφού το online κοινό προσελκύεται πολύ πιο έντονα από κινούμενες παρά από στατικές εικόνες. Αν προσπαθήσεις να φανταστείς τα αγαπημένα σου websites χωρίς καθόλου κίνηση, τότε θα καταλάβεις την αξία του Motion Design!
Σχεδιασμός Εκδόσεων (Publication Design)
Αποτελεί μία από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς ειδικότητες του Graphic Design, με τους εργαζομένους στον τομέα αυτό να ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τον σχεδιασμό έντυπων μέσων.
Παράγοντας υλικό για διαφημιστικά φυλλάδια, αφίσες, εφημερίδες, περιοδικά και άλλες εκδόσεις, το Publication Design αποτελεί έναν χώρο με έντονη ζήτηση, αφού – ακόμα και στην εποχή του digital marketing – τα οφέλη του αναγνωρίζονται από τις επιχειρήσεις.
Σχεδιασμός Τυπογραφίας (Typography Design)
Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες υποκατηγορίες, ο Σχεδιασμός Τυπογραφίας επικεντρώνεται μόνο στη μελέτη και δημιουργία γραμματοσειρών. Συνδυάζοντας τεχνικές γνώσεις, δημιουργικότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια, ο Typography Designer εφαρμόζει τους κανόνες της τυπογραφικής σχεδίασης, τις συνδέει με τις αξίες ενός brand και σχεδιάζει μία νέα, πρωτότυπη γραμματοσειρά. Επιπλέον, η Τυπογραφία μέσω εργαλείων σχεδίασης κινούμενων γραφικών (Motion Graphics, Animation), δημιουργεί νέες ευκαιρίες και τρόπουςαφήγησης.
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες ενός Γραφίστα;
Ανάλογα με τις κλίσεις του, τα ενδιαφέροντά του, καθώς και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ένας Γραφίστας μπορεί να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε μία από τις παραπάνω ειδικότητες ή να επεκταθεί σε ποικίλες κατευθύνσεις.
Γενικότερα πάντως, ο Graphic Designer ασχολείται με τον σχεδιασμό των γραφιστικών για τους πελάτες του ή για τον οργανισμό στον οποίο εργάζεται. Με βάση τις οδηγίες που του δίνονται, δημιουργεί concepts και οπτικοποιεί τις ιδέες του στον υπολογιστή με τη βοήθεια εξειδικευμένων σχεδιαστικών προγραμμάτων. Συχνά, επεξεργάζεται φωτογραφίες, σχήματα και διανυσματικά γραφιστικά (vectors), για να συνθέσει μακέτες και να παρουσιάσει ένα οπτικό αποτέλεσμα που συνδυάζει τη δημιουργικότητα με τους επιθυμητούς επικοινωνιακούς στόχους.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνεις ότι ένας Γραφίστας χρειάζεται να διαθέτει πολλές διαφορετικές δεξιότητες για να ξεχωρίσει στον κλάδο του. Αφενός, πρέπει να έχει οξεία αισθητική αντίληψη, φαντασία και ταλέντο στο σχέδιο. Αφετέρου, είναι σημαντικό να είναι εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες, να ενημερώνεται για τις αλλαγές στα λογισμικά που χρησιμοποιεί, και γενικότερα να έχει έντονη όρεξη για μάθηση και εξέλιξη, ώστε να είναι πάντοτε ενημερωμένος για τις πιο σύγχρονες τάσεις στον χώρο του design και τις διαφήμισης.
Ποια είναι η επαγγελματική αποκατάσταση ενός Γραφίστα;
Όπως είπαμε παραπάνω, το Graphic Design είναι ένας κλάδος που δεν σταματά ποτέ να αναπτύσσεται. Και ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των επιχειρήσεων για Γραφίστες.
Ως υπάλληλος, ένας Γραφίστας έχει την επιλογή να εργαστεί σε εταιρείες γραφικών τεχνών και ψηφιακών εκτυπώσεων, δημιουργικά γραφεία, διαφημιστικές εταιρείες, τυπογραφεία, web design και digital marketing agencies, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, βιομηχανίες και γενικώς οποιαδήποτε εταιρεία έχει ανάγκη από γραφιστικές εφαρμογές. Ξεκινώντας την καριέρα του από μία junior θέση, μπορεί γρήγορα να κατακτήσει υψηλές θέσεις μέσα σε ένα δημιουργικό τμήμα και να εξελιχθεί σε Creative Director μετά από περίπου 8 με 10 χρόνια!
Επιπλέον, ένας Graphic Designer έχει πάντοτε την επιλογή να ανοίξει δική του επιχείρηση, να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας (freelancer) ή να απασχοληθεί στον χώρο της εκπαίδευσης, διδάσκοντας σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές Γραφιστικής.
Σήμερα, συνδυάζοντας παλιές με νέες τεχνικές, αντλώντας έμπνευση από κλασικές προσεγγίσεις και αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, ο χώρος της Γραφιστικής διευρύνεται ακόμα περισσότερο και προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες στους νέους επαγγελματίες. Έτσι, ο κλάδος εξελίσσεται και γίνεται πιο συναρπαστικός από ποτέ!
Πώς μπορώ να γίνω Γραφίστας;
Πέρα από το ταλέντο σου, για να γίνεις επαγγελματίας Graphic Designer χρειάζεσαι την κατάλληλη εκπαίδευση. Στην Ελλάδα, υπάρχει μόνο ένα δημόσιο πανεπιστημιακό τμήμα που προσφέρει σπουδές Γραφιστικής, και για να εισαχθείς σε αυτό θα πρέπει να περάσεις από τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων.
Συγχρόνως, υπάρχουν ιδιωτικές σχολές υψηλού κύρους που προσφέρουν ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών Γραφιστικής και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Για παράδειγμα, το τριετές πρόγραμμα BA in Graphic Design του ΑΚΤΟ εστιάζει στην άρτια κατάρτιση των φοιτητών του, προσφέροντάς τους θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις αλλά και ευκαιρίες για πειραματισμό και βιωματική μάθηση μέσα από real-world projects που εκπονούνται σε συνεργασία με κοινωφελείς και εμπορικούς οργανισμούς.
Το υψηλό επίπεδο σπουδών δεν περιορίζεται μόνο στη διδασκαλία των αρχών του Graphic Design – στόχος αποτελεί η ενδυνάμωση της κριτικής σκέψης των σπουδαστών παρέχοντάς τους καινοτόμα μαθήματα που δεν διδάσκονται σε καμία άλλη σχολή Γραφιστικής της χώρας. (πχ. Design Anthropology). Η νοοτροπία αυτή αντικατοπτρίζεται και στην επιλογή των καθηγητών που στελεχώνουν τον ΑΚΤΟ, αφού συνδυάζουν εξαιρετική ακαδημαϊκή γνώση, πολυετή επαγγελματική εμπειρία και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική κατάρτιση, ώστε οι φοιτητές να αισθάνονται μέλη μίας θερμής και ενεργής δημιουργικής κοινότητας.
Τέλος, υιοθετώντας μια φιλοσοφία άμεσης σύνδεσης των σπουδαστών με την αγορά εργασίας, ο ΑΚΤΟ παρέχει στους αποφοίτους του τη δυνατότητα να γίνουν μέλη του ΑΚΤΟ Alumni και να δικτυωθούν με άλλους επαγγελματίες και επιχειρήσεις του χώρου. Και επειδή εδώ και 50 χρόνια η αγορά εμπιστεύεται το κύρος, τις διαδικασίες, τη συνέπεια και την ιστορία του ΑΚΤΟ, δεκάδες επιχειρήσεις απευθύνονται κάθε χρόνο στο Careers Office του κολλεγίου, ώστε να βρουν τους καλύτερους αποφοίτους ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος ταυτόσημο με το Art & Design.
Γι’ αυτό μην αργείς – η στιγμή να ξεκινήσεις τις σπουδές σου στη Γραφιστική είναι τώρα! Μάθε περισσότερα για τa προγράμματα σπουδών Graphic Design του ΑΚΤΟ, ανακάλυψε όλα όσα έχουν να σου προσφέρει και ετοιμάσου να ξεδιπλώσεις το ταλέντο σου με τη βοήθεια των κορυφαίων του κλάδου!