NEWS & EVENTS

ΑΚΤΟ @ANIMASYROS 2023 

Ένα ακόμη Animasyros International Animation Festival ολοκληρώθηκε, και ο ΑΚΤΟ έδωσε δυναμικό “παρών”. Η 16η διοργάνωση, πιο πλούσια από ποτέ, είχε διάρκεια 6 μέρες (26.09-1.10.2023) και περιελάμβανε 270 ταινίες από 53 χώρες, 8 διαγωνιστικά τμήματα και 3 θεματικά αφιερώματα (Ανιμέισον & Αρχαία Ελλάδα, Ιβηρική χερσόνησος και Λατινική Αμερική & Πολωνία), 5 εκπαιδευτικά εργαστήρια, 30 παρουσιάσεις στην Αγορά, τόπο συνάντησης της παγκόσμιας δημιουργίας με καλεσμένους περισσότερους από 100 καλλιτέχνες & εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και, φυσικά, Βραβεία! Ο ψηφιακός κατάλογος του φεστιβάλ βρίσκεται εδώ  

Η αποστολή του ΑΚΤΟ συμμετείχε σε πολλές από τις δράσεις του ANIMASYROS, με αφετηρία στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και στη συνέχεια, στο νησί της Σύρου. 

Προσκεκλημένες στην ειδική εκδήλωση που φιλοξένησε η Πορτογαλική Πρεσβεία, η Dr Στέλλα Κυρίμη (Διευθύνουσα Σύμβουλος ΑΚΤΟ και Πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του ΑΚΤΟ) και η Πόπη Αναστούλη (Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας του ΑΚΤΟ) είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέλη της Πρεσβείας και να “γευτούν” την κουλτούρα της Πορτογαλίας μέσα από τοπικά εδέσματα και κρασιά αλλά και μέσα από live ήχους, που σε “ταξίδευαν” στον ιδιαίτερο αυτό τόπο, που “ακουμπά” στη Μεσόγειο και ταυτόχρονα βρέχεται από τον Ατλαντικό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος στο animation της Ιβηρικής χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβολών, οι επισκέπτες του ANIMASYROS παρακολούθησαν τις σπουδαστικές ταινίες του ΑΚΤΟ, που δημιούργησαν σπουδαστές και σπουδάστριες στο προπτυχιακό πρόγραμμα BA (Hons) in Animation, σε επιμέλεια της Διευθύντριας του προγράμματος, Dr Αναστασίας Δημητρά. 

Δεν έλειψαν, και φέτος, οι σπουδαστές – απόφοιτοι του ΑΚΤΟ από την ομάδα εθελοντών του Φεστιβάλ. 

Δηλώνουμε ιδιαίτερα περήφανοι, που η απόφοιτος του ΑΚΤΟ Alex Tagali, βραβευμένη animator, illustrator & game designer ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής AnimaPride, μαζί με τους Yael Nudelman (σκηνοθέτις, παραγωγός) και Harry Saxon (comic colourist & illustrator). Τα μέλη των κριτικών επιτροπών του ANIMASYROS είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες στο χώρο του κινηματογράφου και του ανιμέισον, animators, σκηνοθέτες, παραγωγοί, διοργανωτές φεστιβάλ και καλλιτεχνικοί διευθυντές απ’ όλο τον κόσμο. 

Στο πλαίσιο της Agora, η αποστολή μας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει εξαιρετικές ομιλίες από σημαντικούς επαγγελματίες της διεθνούς σκηνής animation αλλά και να τους γνωρίσει. Ξεχωρίσαμε το masterclass “Συνομιλώντας με την Viviane Vanfleteren” της ταινίας Titina, η οποία απέσπασε το φετινό Βραβείο Κοινού.  

Στα highlights του Φεστιβάλ συγκαταλέγεται και το masterclass του πραγματικού master, John Musker, του διάσημου σκηνοθέτη της Disney, που η αποστολή μας είχε την τιμή και χαρά να παρακολουθήσει. Οι επιτυχημένες δημιουργίες του: “Hercules”, “The Little Mermaid”, “Aladdin” και “Moana” συνέβαλαν στην αναγέννηση του στούντιο από τα 90s μέχρι σήμερα.  

Η συνεργασία ΑΚΤΟ και ANIMASYROS, που μετρά 15+1 χρόνια επισφραγίστηκε, φέτος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθώς στην τελετή λήξης & απονομής βραβείων ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση της Υποτροφίας “Πέτρος Κυρίμης” του ΑΚΤΟ, σε συνεργασία με το ANIMASYROS. Πρόκειται για μια πλήρη υποτροφία τριετούς φοίτησης , για προπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα BA (Hons) in Animation σε συνεργασία με το Middlesex University London, που αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. 

Με έναν σύντομο χαιρετισμό της, από τη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, η Dr. Στέλλα Κυρίμη (Διευθύνουσα Σύμβουλος και Πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του ΑΚΤΟ) ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση της υποτροφίας. Μεταξύ άλλων, δήλωσε: “Ο Πέτρος Κυρίμης υπηρέτησε τον ΑΚΤΟ με αφοσίωση και όραμα, σε θέσεις ευθύνης, εισάγοντας διαρκώς καινοτόμες ιδέες με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Ένα από τα projects στο οποίο εργάστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον ήταν η δημιουργία ολοκληρωμένων σπουδών ανιμέισον. Τιμώντας τον για τη συνολική προσφορά και το έργο του, ο ΑΚΤΟ προσφέρει αυτή την υποτροφία, στη μνήμη του.” Δείτε τον χαιρετισμό, στο παρακάτω video.   

Η αγάπη μας για το Animation δεν κρύβεται… Η συμμετοχή του ΑΚΤΟ στο φετινό ANIMASYROS ήταν πολύπλευρη και πιο απολαυστική από ποτέ. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στη Σύρο για την επόμενη χρονιά, μετρώντας ήδη αντίστροφα!

Οι φωτογραφίες είναι του Αλέξανδρου Πετράκη επίσημου φωτογράφου του ANIMASYROS και απόφοιτου του ΑΚΤΟ και της Ζωής Αθανασάκη, τελειόφοιτης στο προπτυχιακό πρόγραμμα BA (Hons) Photography.   

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ