NEWS & EVENTS

Θεσμοθέτηση Υποτροφίας “Πέτρος Κυρίμης”

O AΚΤΟ, το μεγαλύτερο κολλέγιο Art & Design στην Ελλάδα, τιμά τον Πέτρο Κυρίμη για τη συνολική προσφορά και το έργο του και θεσμοθετεί, στη μνήμη του, την Υποτροφία ΑΝΙΜΑTION “Πέτρος Κυρίμης”.

Ο Πέτρος Κυρίμης υπηρέτησε τον ΑΚΤΟ με αφοσίωση και όραμα, σε θέσεις ευθύνης, εισάγοντας διαρκώς καινοτόμες ιδέες με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Ένα από τα projects στο οποίο εργάστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον, ήταν η δημιουργία ολοκληρωμένων σπουδών Animation, που πρώτος ο ΑΚΤΟ εισήγαγε στην Ελλάδα το 1994.

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, το Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου στην 29η Τελετή Αποφοίτησης του ΑΚΤΟ, πραγματοποιήθηκε η ανακοίνωση θεσμοθέτησης της Υποτροφίας, στο Κολλέγιο Αθηνών. Σημειώθηκε, ότι η επίσημη αναγγελία και το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων ΑΝΙΜΑSYROS, στην τελετή λήξης του φεστιβάλ στη Σύρο.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής, Dr Στέλλα Κυρίμη,

“Ο Πέτρος Κυρίμης είναι πατέρας μου. Αν με ρωτούσατε ποιος ήταν ο σκοπός της ζωής του, θα σας έλεγα πως ο σκοπός του είναι να μεγαλώσει «καλά παιδιά». Ίσως είναι και η αλαζονεία του παιδιού να νομίζει ότι είναι στο επίκεντρο της ζωής του γονέα, σαν ο γονέας να μην είναι άνθρωπος, να είναι μόνο γονιός. Με αφορμή τον θάνατο του με πλησίασε πολύς κόσμος που είχε κι εκείνος την εντύπωση πως ο Πέτρος Κυρίμης ένιωθε πρώτα πατέρας και μετά άνθρωπος. Η αφοσίωση του στο ρόλο του πατέρα και η έννοια του να υποστηρίζει τα παιδιά δεν περιορίστηκε μόνο στα δικά του. Ο πατέρας μου, ο Πέτρος Κυρίμης, νοιαζόταν και υποστήριζε όλα τα παιδιά που βρέθηκαν κοντά του.

Περίμενα να γράψω αυτή την ομιλία μέχρι τελευταία στιγμή. Δεν ξέρω γιατί, νομίζω ότι περίμενα να μου μιλήσει και να μου πει τι πρέπει να γράψω. Και μου μίλησε, ή μάλλον δεν μου μίλησε, τον άκουσα. Του είπα «μπαμπά, εγώ δεν έχω παιδιά, δε ξέρω πως θα καταφέρω να περάσω όλες αυτές τις αξίες και τις γνώσεις που προσπάθησες εσύ να περάσεις σε εμάς». Και μου είπε «κάνεις λάθος, έχεις». Λέω «ποια παιδιά;». Μου απαντάει, «όλα τα παιδιά που περνούν από τον ΑΚΤΟ, δεν τα φροντίζεις; Δεν τα σκέφτεσαι; Δεν νοιάζεσαι τι χρειάζονται και πως εσύ μπορείς να κάνεις το μέλλον τους και την ζωή τους καλύτερη;». «Μα μπαμπά, δεν τα καταφέρνω πάντα!» «Ούτε εγώ» μου λέει «τα κατάφερνα πάντα. Σημασία δεν έχει να τα καταφέρνεις πάντα, σημασία έχει πάντα να προσπαθείς».

Έτσι, αγαπητοί παρευρισκόμενοι, έχουμε σήμερα το προνόμιο να απευθυνόμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη περίσταση, μια περίσταση που αντηχεί βαθιά στο πνεύμα της γενναιοδωρίας και της αταλάντευτης υποστήριξης προς την εκπαίδευση. Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε μια πλήρη υποτροφία, 3 ετών στο όνομα ενός αξιοσημείωτου ατόμου που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στις καρδιές μας και στην κοινότητα του σχολείου μας. Είναι τιμή μου να εισαγάγουμε την υποτροφία Πέτρος Κυρίμης για το πρόγραμμα: Bachelor of Arts in Animation.

Ο Πέτρος Κυρίμης δεν ήταν μόνο ένας καλός πατέρας αλλά και ένας υπέρμαχος της Τεχνολογίας, του Animation και της Παραγωγής Πολυμέσων στον ΑΚΤΟ. Για πάνω από δύο δεκαετίες, υποστήριξε ακούραστα την ανάπτυξη του προγράμματος Animation και, κυρίως, τους μαθητές που ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά τους ταξίδια μέσα σε αυτό. Το πάθος του για την καλλιέργεια νέων ταλέντων, η δέσμευσή του για την προώθηση της δημιουργικότητας και η πίστη του στη δύναμη της εκπαίδευσης ήταν εμφανή σε όλους όσοι τον γνώριζαν.

Πολλοί από τους αποφοίτους μας, πλέον επιτυχημένοι επαγγελματίες στο χώρο του animation, τον θυμούνται ακόμα με αγάπη. Μιλούν για την καθοδήγησή του, την ενθάρρυνσή του και τον θετικό αντίκτυπο που είχε στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στον ΑΚΤΟ.

Σήμερα, συγκεντρωνόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η κληρονομιά της υποστήριξης, της έμπνευσης και του θετικού αντίκτυπου του Πέτρου Κυρίμη θα συνεχίσει να ευδοκιμεί, ακόμη και στην απουσία του. Μέσω αυτής της υποτροφίας, στοχεύουμε να τιμήσουμε τη ζωή του και τις αμέτρητες ζωές που άγγιξε μέσα στον ΑΚΤΟ.

Ο σκοπός αυτής της υποτροφίας είναι ξεκάθαρος – να δώσει στους άξιους φοιτητές την ευκαιρία να κυνηγήσουν τα όνειρά τους στο animation, όπως θα ήθελε και ο ίδιος. Είναι ένα μέσο για να διασφαλίσουμε ότι η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή, όχι μόνο στις καρδιές μας, αλλά και στα δημιουργικά έργα των μελλοντικών animators που θα επωφεληθούν από αυτή την υποτροφία.

Ανυπομονούμε να θαυμάσουμε τα απίστευτα επιτεύγματα των υπότροφων και του θετικού αντίκτυπου που αναμφίβολα θα έχουν στον πολιτισμό και την κοινωνία.”

Πρόκειται για μία πλήρη υποτροφία τριετούς φοίτησης στον ΑΚΤΟ, αξίας 19.500 ευρώ, για προπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα BA (Hons) in Animation που προσφέρει σε συνεργασία με το Middlesex University London. Οι σπουδές θα ξεκινούν στο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Πληροφορίες σχετικά με τη διεκδίκηση της Υποτροφίας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ