BA in Graphic Design

“Η Τέχνη είναι μια ιδέα που βρήκε την τέλεια οπτική της έκφραση. Και design είναι το όχημα μέσω του οποίου, αυτή η έκφραση έγινε δυνατή. Η Τέχνη είναι ουσιαστικό, αλλά το design είναι και ουσιαστικό και επίθετο. Η Τέχνη είναι ένα προϊόν και το design μια διαδικασία. Το design είναι το θεμέλιο όλων των τεχνών”

Paul Rand, graphic designer

H Γραφιστική (Graphic Design) συνδυάζει στοιχεία εικαστικών τεχνών και τυπογραφίας, φωτογραφίες και γραφικά, για να δημιουργήσει ένα μήνυμα που πείθει και συγκινεί, διαμορφώνοντας τον ευρύτερο χώρο της οπτικής επικοινωνίας. Ταυτόχρονα επινοεί και διαμορφώνει μία ταυτότητα για την πηγή του μηνύματος. Ο ολοκληρωμένος Γραφίστας (Graphic Designer) διακρίνεται για την εικαστική του παιδεία, την γνώση των κανόνων και τεχνικών της οπτικής επικοινωνίας, την υψηλή αισθητική και τις σχεδιαστικές ικανότητές του, την βαθιά γνώση των ψηφιακών μέσων και των εφαρμογών τους, την σωστή κρίση και τις γνώσεις του σχετικά με την ψυχολογία του καταναλωτή, το marketing και την διαφήμιση.

Στους απόφοιτους του προγράμματος Γραφιστικής, ανοίγεται ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογών στην εικονογράφηση (Illustration), στο σχεδιασμό ιστοσελίδων για το Internet (Web Design), στο Web Responsive Media, στο User interface & User experience (Ux/Ui), στο Mobile and Tablet Applications, στο σχεδιασμό γραμματοσειρών (Typeface Design), στα κινούμενα γραφικά (Motion Graphics), στη δημιουργία Multimedia εφαρμογών, στο Online Advertising and Social Media, στο σχεδιασμό μακέτας και εντύπου με την χρήση Η/Υ, στο σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας (Visual Communication Design), στη διαφήμιση (Advertising), στο εταιρικό σχέδιο (Corporate Design), στην συσκευασία (Packaging), και τόσες άλλες περιοχές που απορρέουν μέσα από τον χώρο του Design.

Κατόπιν κατατακτήριας συνέντευξης και επίδειξης φακέλου εργασιών, που προέρχεται από προηγούμενη ακαδημαϊκή διαδρομή,μπορεί ο σπουδαστής, εφόσον οι εργασίες του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ύλης των διδασκομένων μαθημάτων της Γραφιστικής (Graphic Design), να περάσει σε προχωρημένο εξάμηνο και έτος σπουδών και να ολοκληρώσει τις σπουδές του μέσα από τα προγράμματα του Middlesex University.

Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι, μετά την ψήφιση νέων μέτρων και τη λήψη Υπουργικών Αποφάσεων το Νοέμβριο του 2012, ως προς την εφαρμογή των Νόμων 4046/2012 και 4093/2012, καθίσταται επιπλέον εφικτή η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας για τους πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών. Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους που αποκτούν πανεπιστημιακά πτυχία μέσω Κολλεγίων, όπως ο ΑΚΤΟ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (άρθρο 13 του Νόμου 4148/2013). Απαραίτητη προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι η απόκτηση τουλάχιστον πτυχίου Bachelor.

Εδώ, μπορείτε να δείτε μερικές αποφάσεις που αφορούν σε αποφοίτους του ΑΚΤΟ (για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία των αποφοίτων και του πρωτοκόλλου των αιτήσεών τους).

Εκτός από το πρόγραμμα καθημερινής παρακολούθησης υπάρχει η δυνατότητα φοίτησης με τα ευέλικτα προγράμματα Open Learning και Distance Learning.

Με το κύρος και την αξιοπιστία του ΑΚΤΟ, του πιο εξειδικευμένου εκπαιδευτικού οργανισμού στις περιοχές του art & design, προσφέρονται και διετή προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης – ΙΕΚ στη γραφιστική, με τον τίτλο “Γραφιστική Εντύπου & Ηλεκτρονικών Μέσων”.

Το πνεύμα που διέπει τον ΑΚΤΟ είναι η ανάδειξη των αξιών κάθε σπουδαστή εξατομικευμένα. Έτσι, θεωρούμε χρέος μας να υποστηρίζουμε έμπρακτα τους σπουδαστές μας, όχι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά.

Ενημερωθείτε για το Πρόγραμμα Υποτροφιών – Εκπτώσεων και Οικονομικών Διευκολύνσεων που ισχύει για όσους έχουν επιτύχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και είχαν καλή επίδοση στο απολυτήριο Λυκείου ή στα ειδικά εξεταζόμενα μαθήματα, για σπουδαστές & αποφοίτους ΑΚΤΟ, για φοιτητές & αποφοίτους ΑΕΙ–ΤΕΙ, για ανέργους και για όσους ανήκουν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ).

Επικοινωνήστε, σήμερα, με τη Γραμματεία του AKTO στο information@aktocollege.gr ή τηλεφωνήστε στο 210 5230130 (Αθήνα) – 2310 221231 (Θεσσαλονίκη) για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα δίδακτρα, τις εκπτώσεις και τις δυνατότητες διακανονισμού.

Δείτε περισσότερα:

Γραφιστική είναι η τέχνη της οπτικής επικοινωνίας. Ο κύριος σκοπός της είναι να μεταφέρει ένα μήνυμα ή να προωθεί ένα προϊόν ή κάποια υπηρεσία. Η Οπτική Επικοινωνία είναι μια αναπόφευκτη και αναγκαία συνθήκη μεταξύ των ανθρώπων από τις απαρχές της έλλογης παρουσίας τους στον πλανήτη, καθώς και από την στιγμή της γέννησής τους.

Από την προϊστορική εποχή παρατηρούμε, μέσω των ευρημάτων, την αγωνιώδη προσπάθεια για επικοινωνία, έκφραση και μετάδοση ιδεών. Η αναγκαιότητα αυτή, καθιστά την οπτική επικοινωνία έναν από τους σημαντικότερους κανόνες της ανθρώπινης ζωής. Μέσα στους αιώνες, χειροτέχνες, αντιγραφείς, εικονογράφοι, τυπογράφοι,ζωγράφοι και σήμερα και οι γραφίστες δημιουργούν τον δρόμο της επικοινωνίας πάνω στον οποίο βηματίζει η ανθρώπινη εμπειρία.

Στη σημερινή εποχή δύσκολα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία της εικόνας (στατικής ή κινούμενης). Με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, γιγαντώνονται και πολλαπλασιάζονται τα μέσα επικοινωνίας ενώ παράλληλα τα σύγχρονα σχεδιαστικά εργαλεία προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες χειρισμού της σχεδιαστικής γνώσης.

Η ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ, που αποτελεί την γέφυρα από την οποία θα περάσει η«ιδέα» στο ευρύ κοινό, αποκτά τεράστια δύναμη. Σήμερα ένα καλοσχεδιασμένο μήνυμα – ιδέα – προϊόν επιβάλλεται άμεσα στο κοινό του σχεδόν μόνο από την αισθητική του παρουσία.

Ο Γραφίστας είναι ο απαραίτητος μεσάζων γι’ αυτή την αποτελεσματική διαβίβαση και αυτό καθιστά το graphic design έναν από τους ζωτικότερους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Βέβαια η επικοινωνία, από αναγκαιότητα, πολύ συχνά γίνεται υπερβολή, καθώς η κοινωνία μας ακροβατεί επικίνδυνα λόγω της κουλτούρας της υπερκατανάλωσης και παράγει εικόνες που συχνά ρυπαίνουν τις ανθρώπινες αξίες και την αισθητική.

Σε αυτό το περιβάλλον και στο επάγγελμα του graphic design, η γνώση, η κατάρτιση και η κριτική σκέψη του σχεδιαστή είναι απαραίτητα στοιχεία για την αισθητική απόλαυση που πρέπει να προσφέρει με την επικοινωνία, άρα και για την καλλιέργεια του κοινού. Αυτή είναι αναμφίβολα και η κοινωνική ευθύνη του επαγγέλματος.

O χώρος της γραφιστικής είναι σχεδόν αχανής και προσφέρει πολλούς τομείς εξειδίκευσης:
Σχεδιασμός βιβλίων (Book design), Σχεδιασμός Περιοδικών(Magazine design), Σχεδιασμός εφημερίδων (Newspaper design),Εταιρικό σχέδιο (Corporate design), Σχεδιασμός ιστοσελίδων (Web design), Διαφήμιση (Advertisement), Eφαρμογές πολυμέσων (Multimedia design), Σχεδιασμός γραμματοσειρών (Typeface design), Κινούμενα γραφικά (Motion graphics), Σχεδιασμός σχεδίων ρούχων (Textile design), Γκράφιτι (Graffiti), Διδασκαλία (Education).

Αγαπητέ σπουδαστή, μέσα από το πρόγραμμα σπουδών καλείσαι να κατακτήσεις την απαραίτητη γνώση, προκειμένου να καταθέσεις τη δικιά σου πρόταση που πηγάζει από το πάθος σου για επικοινωνία.Ζητάμε να μας δείξεις τον δρόμο της νέας φόρμας, που θα μας προσφέρει την απόλαυση του καινούργιου, προκειμένου η Βαβέλ μας να είναι τουλάχιστον χαρούμενη και, γιατί όχι, ομορφότερη.

Αλλά κι εμείς οι δάσκαλοι θέλουμε, μαζί σου, να μπορέσουμε να κοιτάξουμε με ειλικρίνεια και σιγουριά τον έναν και μοναδικό ηθικό εργοδότη μας, την Κοινωνία.

Γιώργος Θεοδώρου, Εικαστικός – Graphic Designer

Το πρόγραμμα σπουδών είναι τριετές και οδηγεί σε πτυχίο Bachelor of Arts Honours Degree από το Middlesex University.

Σκοπός του προγράμματος Graphic Design είναι να προετοιμάσει σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας, με θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις, καλλιτεχνική αρτιότητα και επαγγελματισμό, οι οποίοι να μπορούν να ανταποκριθούν ώριμα και αποτελεσματικά στο πεδίο της οπτικής επικοινωνίας, συνεισφέροντας τόσο στην πολιτισμική ανάπτυξη και οικονομική ευημερία του ατόμου όσο και της κοινωνίας.

Το πρόγραμμα συνδυάζει την εννοιολογική και θεωρητική με την πρακτική πλευρά της Γραφιστικής και του Design. Ενισχύει τη μάθηση και ακολουθεί βιωματική και διερευνητική μεθοδολογία. Δίνει έμφαση στην παρατήρηση, στην αναγνώριση προβλημάτων, και στην αξιολόγησή τους, προκειμένου να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις. Αναπτύσσει δεξιότητες, με ορθολογικό και αναλυτικό τρόπο, σε όλα τα είδη και όλες τις εφαρμογές της οπτικής επικοινωνίας, ώστε να καλλιεργηθεί η ικανότητα εύρεσης εναλλακτικών λύσεων και προτάσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Σας βοηθά να διαμορφώσετε μία υψηλή αισθητική αντίληψη, έχοντας γνώση και κατανόηση της ιστορίας, των αρχών, της τεχνολογικής ανάπτυξης και των σύγχρονων διεθνών τάσεων.
 • Σας βοηθά να έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε, μέσα σε ένα διεθνές πλαίσιο, σχετικές θεωρίες και ιστορικά θέματα, σύγχρονα πολιτισμικά στοιχεία, και να αναπτύξετε την κριτική σας ικανότητα και σκέψη σε σχέση με το Graphic Design.
 • Σας βοηθά να ενισχύσετε τις δεξιότητές σας στον προφορικό και γραπτό λόγο, καθώς και στην παρουσίαση πρωτότυπων λύσεων βασισμένων σε διεθνείς πρακτικές.
 • Σας βοηθά να αναπτύξετε τις ιδέες σας, αλλά και να διαχειριστείτε τα διάφορα στάδια μίας εργασίας, γνωρίζοντας σε βάθος τη διαδικασία εκτύπωσης και τα υλικά.
 • Σας βοηθά να αντιληφθείτε το ευρύ επαγγελματικό πλαίσιο της Γραφιστικής και την πληθώρα των ειδικοτήτων που εμπεριέχει, αναπτύσσοντας τις γνώσεις σας γύρω από την αγορά, την ψυχολογία του target group και τις τάσεις της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η ελεύθερη σκέψη, η πρωτοτυπία των ιδεών και ο επαγγελματισμός μαζί με την σύγχρονη εκπαιδευτική ύλη και τις οργανωμένες δραστηριότητες του κλάδου, διαμορφώνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία για σας που ανήκετε στην νέα γενιά η οποία και θα διαμορφώσει τη Γραφιστική του μέλλοντος.

1ο εξάμηνο σπουδών

2ο εξάμηνο σπουδών

3ο εξάμηνο σπουδών

4ο εξάμηνο σπουδών

5ο εξάμηνο σπουδών

6ο εξάμηνο σπουδών | Διπλωματική εργασία

 • Γιώργος Θεοδώρου – Εικαστικός/Graphic Designer – Διευθυντής
 • Ingo Dünnebier – Φωτογράφος
 • Έλσα Αλατσίδου – Εικαστικός
 • Άννα Αλτουβά – Creative Director
 • Κωνσταντίνος Ανανίδας – Γλύπτης
 • Νικολέττα Αντωνοπούλου – Typographic Designer/Visual Communicator
 • Ανδρέας Αποστολίδης – Αρχιτέκτων
 • Νίκος Γαζετάς – Graphic Designer
 • Παυλίνα Γεωργίαδου – Ιστορικός Τέχνης
 • Χρήστος Γεωργουδάκης – Ζωγράφος/Graphic Designer
 • Σπύρος Γκόγκος – Illustrator
 • Ευγενία Γραμμένου – Εικαστικός
 • Κατερίνα Δεϊβέκη – Graphic Designer
 • Μάνος Διαμαντίδης – Graphic Designer
 • Μάνος Δούκας – Ιστορικός Τέχνης
 • Ελένη Δροσοφορίδου – Ιστορικός Τέχνης
 • Μάρκος Ζουριδάκης – Graphic Designer
 • Μάριος Θεολόγης – Φωτογράφος/Illustrator
 • Λευτέρης Κοντογιάννης – Graphic Designer
 • Γιάννης Κουτρούλης – Εικαστικός
 • Αθηνά Κωνστιάντου – Graphic Designer
 • Κώστας Λαζαρόπουλος – Αρχιτέκτων/Web Designer
 • Βασίλης Μάρκου – Graphic Designer
 • Ηλίας Μελέτης – Animator/Web Designer
 • Παναγιώτης Μεταλληνός – Graphic Designer
 • Παναγιώτης Μιαούλης – Graphic Designer
 • Δώρα Μπελεγρίνου – Multimedia Designer
 • Γιώργος Μπότσος – Δημιουργός Comics/Διαφημιστής
 • Απόστολος Πάνος – Αρχιτέκτων
 • Τάσος Παπαδόπουλος – Φωτογράφος
 • Θανάσης Πέτρου – Σχεδιαστής/Δημιουργός Comics
 • Αντώνης Ράλλης – Ιστορικός Τέχνης
 • Αρτέμης Ρούσσος – Graphic Designer
 • Στέφανος Σάμιος – Φωτογράφος
 • Ελίνα Στελετάρη – Graphic Designer
 • Λιάνα Στεφανίδου – Communication Designer
 • Αθανάσιος Τσαμπούκας – Graphic Designer
 • Διονύσης Τσάσης – Αρχιτέκτων
 • Σοφία Μυτιληναίου – Graphic & Web/UI Designer
 • Γιάννης Χαραλαμπόπουλος – Graphic Designer
 • Ευαγγελία Ψωμά – Animator

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η μάθηση και η διδασκαλία διακρίνονται για τη σταδιακά αυξανόμενη επιδίωξη αυτονομίας και αυτοδιάθεσης.

Ο ΑΚΤΟ έχει συνδεθεί με εκπαιδευτικές πρακτικές που αποσκοπούν στην ανάπτυξη αυτόνομων προσωπικοτήτων που αυτοδιαχειρίζονται την παραγόμενη γνώση. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επαγγελματικό τοπίο αυτή η εκπαιδευτική δέσμευση είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της ικανότητας των σπουδαστών να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Στον ΑΚΤΟ οι σπουδές στο Art και Design στηρίζονται σε έναν ευρύ διδακτικό σχεδιασμό. Ανάμεσα στις εκπαιδευτικές μεθόδους περιλαμβάνονται σεμινάρια που εστιάζουν στη θεωρία, διαλέξεις σε σχετικά θέματα, καθώς και εργαστήρια, παρουσιάσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές, διαγωνισμοί κλπ.

Οι Διδακτικές στρατηγικές χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Α. Εργασίες – Σεμινάρια – Ασκήσεις -Διαλέξεις

Στα σεμινάρια και τις διαλέξεις, οι σπουδαστές αποκτούν πρόσβαση σε σημειώσεις, διαφάνειες, βίντεο προβολές και στην απαιτούμενη βιβλιογραφία, που τους επιτρέπει να μάθουν σε βάθος για τις διαφορετικές πτυχές της τέχνης που σπουδάζουν. Η μεταδοτική ικανότητα των διαλέξεων συμβάλλει στην εμπέδωση των βασικών γνώσεων από τους σπουδαστές, ενώ στα σεμινάρια καλλιεργείται η κριτική σκέψη και η δυνατότητα πολυμερούς επικοινωνίας. Όταν κρίνεται αναγκαίο, προσφέρονται, επίσης, φροντιστηριακά μαθήματα ,ώστε να ενισχυθεί η αντιληπτική ικανότητα των σπουδαστών.

Τα σχέδια εργασιών (project briefs), τα οποία ποικίλλουν σε αριθμό για κάθε ενότητα και εξάμηνο, περιλαμβάνουν λεπτομερή περιγραφή των απαιτήσεων ενός θέματος καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης για την εργασία των σπουδαστών.

Η πρόοδος των σπουδαστών παρακολουθείται μέσω της αξιολόγησης των εργασιών, καθώς και από διάφορα τεστ κατά την παρακολούθηση σεμιναρίων και διαλέξεων.

B. Ενισχυτικές διδακτικές μέθοδοι

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτούν οι σπουδαστές μέσω των διαλέξεων, σεμιναρίων και εργασιών ενισχύονται περαιτέρω μέσα από δραστηριότητες, όπως οι οργανωμένες επισκέψεις σε εκθέσεις, μουσεία, εργοστάσια, οι εκπαιδευτικές εκδρομές, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς, η οργάνωση εκθέσεων από τους σπουδαστές, κλπ. Οι δραστηριότητες αυτές βοηθούν τους σπουδαστές να αφομοιώνουν τις βασικές έννοιες και να βλέπουν την εφαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες.

Ο ΑΚΤΟ έχει μια μακρά σχέση με τη βιομηχανία και την καλλιτεχνική κοινότητα στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι, μέσα από την πορεία των σπουδών τους, οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με κάθε σημαντικό γεγονός στον τομέα τους.

Γ. Αυτόνομη μάθηση με επιβλέποντα καθηγητή

Ο θεσμός του επιβλέποντα καθηγητή είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό σε ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών, ειδικά στο τελευταίο έτος που οδηγεί στην απόκτηση του Bachelor, κατά το οποίο οι τακτικές συναντήσεις με τον επιβλέποντα καθηγητή αποτελούν την κύρια μέθοδο διδασκαλίας. Η μεταστροφή από μια παραδοσιακή σε μια πιο ανεξάρτητη μορφή μάθησης είναι συνεπής με τη γενική εκπαιδευτική πολιτική του ΑΚΤΟ και ανατροφοδοτείται από την εφαρμογή της αξιολόγησης.

143;18;topLeft;topRight
141;18;topLeft;topRight
181;18;topLeft;topRight
89;18;topLeft;topRight
110;20;topLeft;topRight
114;18;topLeft;topRight

 

British Accreditation Council

 

QAA

 

Middlesex University Partner

BA in Graphic Design 20/05/2013

Campus Αθήνας

Ευελπίδων 11Α (έναντι Πανελληνίου Γ.Σ.)
Αθήνα, 113 62
Τηλ: 210 52 30 130, Fax: 210 38 13 700

Campus Θεσσαλονίκης

26ης Οκτωβρίου 38-40 & Ανδρέου Γεωργίου
(δίπλα στο MET HOTEL) Θεσσαλονίκη, 546 27
Τηλ: 2310 221 231, Τηλ/Fax: 2310 544 723


information@aktocollege.gr
face to face