NEWS & EVENTS

Women in Art(s) Vol. II

Ο (φετινός) Μάρτιος, στον ΑΚΤΟ, είναι ένας μήνας αφιερωμένος στις Γυναίκες που ζουν, εργάζονται, κινούνται και εκφράζονται στον ευρύτερο χώρο των Τεχνών και επηρεάζουν με τη δική τους «φωνή» το σημερινό landscape δημιουργικότητας στην Ελλάδα. Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνοντας μία σειρά εκδηλώσεων, δράσεων & events, που ξεκινούν την Παρασκευή 8 Μαρτίου και “ξεδιπλώνονται” μέχρι το τέλος του μήνα.    

 Το Women in Art(s) Vol II στη 2η διοργάνωσή του, έχει αφετηρία και προορισμό τη Σύγχρονη Γυναίκα, που με όλες της τις πτυχές, τους ρόλους και τις δράσεις της, εκφράζεται και δημιουργεί στα ανεξάντλητα όρια της Τέχνης. Αναγνωρίζοντας τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη σύγχρονη κοινωνία (από την έμφυλη διάκριση και τη διεκδίκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων έως τη στέρηση αυτονομίας και τη βία), αναδεικνύουμε την αξία και την τόλμη τους να εκφράζονται πολυδιάστατα. Γιορτάζουμε τη δύναμή τους να αγωνίζονται/να δρουν και να διακρίνονται για τις ικανότητες και το έργο τους.   

 Στις πολυεκδηλώσεις του ΑΚΤΟ συμμετέχουν μέλη  από την εκπαιδευτική κοινότητα του ΑΚΤΟ, μέλη του ΑΚΤΟ Alumni, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, διδάκτορες, εκπρόσωποι του ευρύτερου χώρου των Τεχνών, ψυχολόγοι,  κοινωνικοί φορείς, ιστορικοί τέχνης, συλλέκτες καθώς και λάτρεις των Τεχνών και του Design.    

 Συγκεκριμένα το Women in Art(s) Vol II περιλαμβάνει:   

 >> Inspirational talks / Ομιλίες    

 >> Round Table Talks / Συζητήσεις για ανταλλαγή ιδεών    

 >> Tributes – Αφιερώματα σε προσωπικές διαδρομές καλλιτεχνών   

 >> Βιωματικά workshops   

 >> Προβολές  

  

Ημερολόγιο εκδηλώσεων @Αμφιθέατρο Athens Campus  

08_03_2024 | Προβολές | «SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία» 

 [14.00-16.00]  

Εγκαινιάζουμε τις εκδηλώσεις μας με το ντοκιμαντέρ «SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία», σε σκηνοθεσία της Νιόβης Αναζίκου.   

Πρόκειται για ένα πλήρως προσβάσιμο ντοκιμαντέρ, που στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συμμετείχαν ενεργά γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, αποτυπώνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από κακοποιητικά περιβάλλοντα, ενώ διερευνάται η σχέση έμφυλης βίας και μισαναπηρισμού. Στο ντοκιμαντέρ, εξειδικευμένοι σύμβουλοι του Κέντρου Διοτίμα μοιράζονται χρήσιμες πληροφορίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με τα σημάδια της έμφυλης βίας και τους τρόπους προστασίας.  

  

12_03_2024 | Tribute | 3 WOMEN 4 BAUHAUS  

[15.00-17.00]  

Τρεις γυναίκες προσεγγίζουν διαφορετικές πτυχές της περίφημης Σχολής του BAUHAUS, που μετρά πλέον περισσότερο από έναν αιώνα από την ίδρυσή του. Τρεις καθηγήτριες του ΑΚΤΟ μάς μιλούν για το κίνημα που καθόρισε, όχι μόνο την αρχιτεκτονική, αλλά και τη σχέση όλων των καλών και εφαρμοσμένων τεχνών.      

> Οι γυναίκες “πίσω” από την επιτυχία του κινήματος του BAUHAUS   

Εισηγήτρια: Μαρία Δικαίου (Γραφίστρια, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Τεχνών – Υποδιευθύντρια ΙΙΕΚ ΑΚΤΟ)    

> Φορμαλισμός και Εικαστικές Τέχνες στις αρχές του 20ου αιώνα   

Εισηγήτρια: Δελαζάνου Ελευθερία  (Ιστορικός Τέχνης)   

> Ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός – Εργονομία και Λειτουργικότητα, Κατάργηση των “διακοσμήσεων” – Απαλλαγή από το περιττό, Καθαρότητα των υλικών – Κατασκευαστική ειλικρίνεια   

Εισηγήτρια: Κονδύλη Αντωνία (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ιστορικός Τέχνης – Αρχιτεκτονικής)    

  

13_03_2024 | Προβολές | Kawakubo, Yamamoto, MacQueen, Rick Owens  

 [14.00-16.00] 

Προβολές αφιερώματα σε Σχεδιαστές Μόδας που ανέδειξαν βασικά θέματα μέσω της πρωτοποριακής τους τέχνης, σχετικά με τη γυναίκα και τη θέση της στην κοινωνία, καταρρίπτοντας αρχέτυπα και στερεότυπα πολλά χρόνια πριν. Σχεδιαστές μόδας που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν τη δημιουργικότητά καλλιτεχνών προτείνοντας μια άλλη προσέγγιση για την «ομορφιά».  

  

20_03_2024 | Ανοιχτή συζήτηση | ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΟΤΙΜΑ για ένα κόσμο έμφυλης ισότητας & δικαιοσύνης    

[14.30-16.30]  

Έμφυλες σχέσεις ασφαλείς και ισότιμες για όλ@  

Εισηγήτρια: Μαρία Λιάπη (Κοινωνιολόγος-ερευνήτρια, Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Διοτίμα).  

  

21_03_2024 | Inspirational talks | ΑΚΤΟ Alumni Women Excellence   

[14.30-16.30]  

Απόφοιτες της Σχολής από διαφορετικά πεδία των Τεχνών & του Design διαπρέπουν εντός και εκτός συνόρων, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία. Μας παρουσιάζουν το σκεπτικό, το έργο τους και τις πτυχές του, και μοιράζονται μαζί μας ιστορίες επιτυχίας.   

  Στέλλα Αμπατζή, Visual Artist (ONLINE σύνδεση με Νέα Υόρκη)    

Αγγελίνα Βοσκοπούλου, Video artist – Visual artist    

Αιμιλία Μπαλάσκα, Graphic designer, Photographer & Visual artist  

Έλενα Παχιάκου, Εικαστικός  

  

26_03_2024 | Tribute |  Λήδα Παπακωνσταντίνου

[14.00-16.00]  

Ο ΑΚΤΟ τιμά τη Λήδα Παπακωνσταντίνου, μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, που δεν σταμάτησε να παρατηρεί και να πειραματίζεται, να αμφισβητεί και να αναδεικνύει με την καλλιτεχνική της πρακτική ζητήματα όπως η έμφυλη ταυτότητα, η κοινωνική διάσταση του έργου τέχνης, η προσωπική και συλλογική μνήμη, η σχέση λόγου και σωματικότητας.

Video Performance: «Σχέδια με μελάνι» και…
Διάρκεια > 00:19:18:26

Το project Σχέδια με μελάνι της Λήδας Παπακωνσταντίνου, παρουσιάστηκε στην ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (15/11-07/12/2018).

Στο αφιέρωμα θα συμμετάσχουν οι:
Κατερίνα Αποστολίδου [Εικαστικός – Διευθύντρια BA (Hons) Fine Art & New Media και MA Fine Art]
Αργυρώ Μπεζάτη (Γραφίστρια-Επιχειρηματίας)
Τίνα Πανδή [Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Επιμελήτρια της τρέχουσας έκθεσης ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ. ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ (14.12.2023-21.04.2024) του ΕΜΣΤ]

Round Table Talks | Women in Leadership   

[14.30-16.30]  

STAY Tuned!

  

Το WIA Vol II θα συμπεριλάβει επιπλέον αφιερώματα και δράσεις. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες εκδηλώσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.  

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ