NEWS & EVENTS

Το Εμπορικό Τρίγωνο μέσα από το φακό των σπουδαστών του ΑΚΤΟ

Τα εγκαίνια της έκθεσης των σπουδαστών του ΑΚΤΟ με τίτλο “Το Τρίγωνο στο Κάδρο”, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 στην Παλαιά Αποθήκη Χάρτου. Η έκθεση επιχειρεί τη φωτογραφική αποτύπωση της ζωντανής ιστορίας του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας και παρουσιάζει πορτραίτα παλαιών & νέων εμπόρων, καταστηματαρχών και δημιουργών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μέσα από τη “φρέσκια” καλλιτεχνική ματιά των σπουδαστών Φωτογραφίας του κολεγίου.

Η δράση υλοποιήθηκε από τη συνεργασία του ΑΚΤΟ με το Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου του Δήμου Αθηναίων (με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ΙΣΝ) και την EuroΜare. Χορηγός σε αυτή την καλλιτεχνική δράση είναι το Φυσικό Αέριο, ο ιστορικότερος ενεργειακός πάροχος της χώρας, στενά συνδεδεμένος με το Κέντρο της Αθήνας. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στον Παλαιά Αποθήκη Χάρτου (Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, Αθήνα) με την ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Χατζηκώνστα.

Το project πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση των καθηγητών του ΑΚΤΟ Χριστιάνας Πετουσάκη και Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Στην έκθεση συμμετέχουν αλφαβητικά: Μαρία Βαρδάκη, Στέλλα Βίλλιου, Αγγελική Βράτσου, Κατερίνα Δελλή, Μαρία Γεροντιδάκη, Σωτήρης Γιαννίκας, Ναταλία Καβαρατζή, Άννα Καντιώτη, Φανή Καρατζά, Φίλιππος Κάσσιος, Νεφέλη Κολλινιάτη, Ιωάννης Κολλιόπουλος, Έλλη Κοντογιάννη, Σοφία Κώνστα, Βασίλης Λαμπίρης, Κωστής Λέπουρης, Φαίδρα Λεφάκη, Γιώργος Μάνου, Αριάδνη Μούκιου, Ανδριάνα Μουρελάτου, Δημήτρης Οικονόμου, Χριστίνα Οικονόμου, Ρούλα Πάτρα, Χρήστος Παναγόπουλος, Νίκος Παπασίνος, Ανδρέας Πράσσας, Ανδριάνα Σολωμού, Τάνια Σουμπασάκη, Φένια Σουπιώνη, Αννίτα Σπιθάκη, Αριστέα Τζαρέλα, Αντώνης Τσαγκάρης, Αλίκη Τσιτσιμέλη, Στυλιανή Χαροντάκη.

Διάρκεια Έκθεσης: Παρασκευή 10/05 – Κυριακή 19/05/2019
Ώρες λειτουργίας: 12:00-20:00 (Σάββατο & Κυριακή) | 17:00 – 20:00 (καθημερινές)

Διαγωνισμός – Βράβευση

Η δράση “Το Τρίγωνο στο Κάδρο” είχε, παράλληλα, διαγωνιστικό χαρακτήρα. Οι συνολικά 56 φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση αξιολογήθηκαν από τα μέλη της κριτικής επιτροπής.

Τη βραδιά των εγκαινίων βραβεύθηκαν οι σπουδαστές: Φανή Καρατζά (1ο βραβείο), Ρούλα Πάτρα (Ά Έπαινος) και Σωτήρης Γιαννίκας & Ελλη Κοντογιάννη (Β΄ Έπαινος). Το πρώτο βραβείο αντιστοιχεί σε ένα ταξίδι για δύο άτομα σε διεθνή έκθεση φωτογραφίας του Παρισιού, ευγενική προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτέλεσαν οι: Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη (Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων & Πολιτισμού Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών), Ελένη Ράπτη (Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων Φυσικού Αερίου Αττικής), Τάκης Τζίμας (Εκδότης περιοδικού “ΦΩΤΟγράφος” – Καθηγητής Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ΠΑΔΑ), Αλέξης Κανιάρης (Διευθυντής Εuro Mare) και Άλκης Ξ. Ξανθάκης (Ιστορικός Φωτογραφίας – Συγγραφέας – Διευθυντής Προγράμματος Φωτογραφίας ΑΚΤΟ).

Λίγα λόγια για το project

Στο πλαίσιο της δράσης “Το Τρίγωνο στο Κάδρο”, οι νέοι καλλιτέχνες επισκέπτονταν το Τρίγωνο και το νέο δίκτυο πεζοδρόμων του -επί δύο μήνες- με στόχο την φωτογραφική αποτύπωση της ζωντανής ιστορίας του.

Το project έχει ως αφετηρία την παραδοσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία του καταστηματάρχη που δέσποζε πάνω από το ταμείο του καταστήματός του. Αυτή τη φορά, όμως, τα πορτραίτα αιχμαλώτισε ο φωτογραφικός φακός των σπουδαστών του ΑΚΤΟ, αποδεικνύοντας πως η συνάντηση εμπορίου, τέχνης και αστικής αναβάθμισης μπορεί να προκαλέσει συγκινητικά (φωτογραφικά) θαύματα.

Η δράση “Το Τρίγωνο στο κάδρο” ξεκινά με την παρουσίαση της ομώνυμη έκθεσης ενώ αμέσως μετά οι φωτογραφίες θα τοποθετηθούν στη βιτρίνα κάθε καταστήματος που συμμετέχει, με σκοπό να δημιουργηθεί μία διαδραστική πορεία για τους επισκέπτες του Τριγώνου.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ