NEWS & EVENTS

Animasyros 2022 με ακαδημαϊκό συνεργάτη τον ΑΚΤΟ

people talking

H 15η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 2022 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 20 – 25 Σεπτεμβρίου 2022, με ακαδημαϊκό συνεργάτη/υποστηρικτή τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΑΚΤΟ.

Την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης, στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, κήρυξε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ακολούθησε η προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας Flee (o Φυγάς) του Jonas Poher Rasmussen από τη Δανία και τη Γαλλία.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Απόλλων, στο θερινό Κινηματογράφο Παλλάς, στο Πνευματικό Κέντρο, καθώς και σε άλλους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους στην Ερμούπολη, στο Φοίνικα, στην Ποσειδωνία και στην Άνω Σύρο. Τμήμα του προγράμματος του Φεστιβάλ προβλήθηκε και μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας προβολών διαθέσιμης στο live.animasyros.gr, ενώ και οι εργασίες της Αγοράς του Φεστιβάλ αναμεταδόθηκαν μέσω του καναλιού του Φεστιβάλ στο YouTube.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 15ης διοργάνωσης περιλάμβανε 200 ταινίες από 43 χώρες, 8 διαγωνιστικά τμήματα, το πληροφοριακό τμήμα του διεθνούς πανοράματος και 3 αφιερώματα. Συγκεκριμένα, η κύρια καλλιτεχνική θεματική του Φεστιβάλ αφιερώθηκε στη σκηνή ανιμέισον των Βαλτικών Χωρών (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία) και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των αντίστοιχων διπλωματικών αποστολών των χωρών αυτών στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, με τίτλο The Baltic Animation Way, παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα προβολών σε συνεπιμέλεια με την Latvian Animation Association, ενώ το πάρτι της έναρξης ήταν αφιερωμένο στις Βαλτικές Χώρες. Εκτός, αυτών το Animasyros 2022 παρουσίασε στο ελληνικό κοινό ένα πρόγραμμα προβολών αφιερωμένο στη σύγχρονη Ουκρανική ανιμέισον σκηνή με τίτλο Stand with Ukraine, σε επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Ουκρανίας Linoleum καθώς και ένα πρόγραμμα Νορβηγικών ταινιών κινουμένων Σχεδίων, σε επιμέλεια του Φεστιβάλ Fredrikstad της χώρας.

Όπως κάθε χρόνο, προβλήθηκαν σε ειδική ενότητα οι ταινίες των φοιτητών Animation & Multimedia του ΑΚΤΟ, παρουσία εκπροσώπων του Εκπαιδευτικού Ομίλου και φοιτητών-δημιουργών των ταινιών. Οι προβολές πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 24.09.2022 στο Θέατρο Απόλλων.

Οι προβολές των ταινιών μεγάλου μήκους συγκέντρωσαν το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και των μαθητών της Σύρου, καθώς οργανώθηκαν ειδικές προβολές για τα σχολεία. Στις προβολές αυτές, πραγματοποιήθηκε και μια εισαγωγή για το ανιμέισον και την κάθε ταινία από την καθηγήτρια του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΤΟ και δημιουργό Αναστασία Δημητρά.

Ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του Φεστιβάλ, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, φέρνουν σε επαφή άτομα όλων των ηλικιών και κοινωνικών ομάδων με την τέχνη του ανιμέισον. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν έξι εφαρμοσμένα εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ΑμεΑ και άτομα Τρίτης Ηλικίας, με θεματική αναφορά στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Σύρου. Στη τελετή λήξης του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν πανηγυρικά στο κοινό οι καρποί των εργαστηρίων που μπορείτε να δείτε εδώ.

Η Αγορά φέτος εγκαινίασε μια σημαντική συνεργασία με την περίφημη γαλλική οργάνωση για το ανιμέισον NEF Animation. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε το Pitching Coaching Workshop, ένα 3ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας, που προσέφερε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες των επιλεγμένων σχεδίων να προετοιμαστούν αποτελεσματικά και να παρουσιάσουν το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό και σε μια διεθνή επιτροπή. Νικητές του Pitching Forum της Αγοράς ήταν οι: Vincent Tsui και Μαύρα Πεπονή για το ελληνογαλλικής παραγωγής project Seasons of the Day. Οι καλλιτέχνες θα φιλοξενηθούν για ένα μήνα ως resident artists, εντός του 2023, στο Αββαείο του Φοντεβρώ στις εγκαταστάσεις της NEF Animation.

Πέραν αυτών, στο πλαίσιο της Αγοράς συμμετείχαν σε παρουσιάσεις, masterclass και συζητήσεις εκπρόσωποι της διεθνούς σκηνής ανιμέισον, όπως η διάσημη παραγωγός του Netflix, Chris Nee, η βρετανή υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτης Joanna Quinn, παραγωγοί από το Βέλγιο, το Ισραήλ και τη Γαλλία, ενώ η σκηνή των Βαλτικών χωρών εκπροσωπήθηκε με ένα πάνελ στο οποίο συμμετείχαν σκηνοθέτες και παραγωγοί από την Λετονία, την Εσθονία και τη Λιθουανία. Θεματικά αφιερώματα για τα μουσεία και το ανιμέισον καθώς και για τα κόμικς και το ανιμέισον, έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά δημιουργούς, όπως ο διάσημος Ισπανός κομίστας και animator Fermín Solis ή να γνωρίσει καινοτόμες δράσεις και ταινίες που δημιουργήθηκαν ή δημιουργούνται με αφορμή τη εμπειρία του μουσείου. Εκτός αυτών, η εγχώρια σκηνή ανιμέισον δεν έλειψε από το πρόγραμμα της Αγοράς. Έτσι, ο Άρης Καπλανίδης και ο Ηλίας Ρουμελιώτης παρουσίασαν το Work in Progress ανιμέισον που αναπτύσσουν.

Στο πλαίσιο της αγοράς ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΤΟ συμμετείχε στη συζήτηση με τα σημαντικότερα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους εκπαιδευτικούς ομίλους, για τα προγράμματα ανιμέισον που υλοποιούν ή σχεδιάζουν. Εκπρόσωποι θεσμικών φορέων όπως το ΕΚΟΜΕ, το ΕΚΚ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μοιράστηκαν με το κοινό και τους επαγγελματίες τις τρέχουσες πρωτοβουλίες που υλοποιούνται για τη στήριξη της οπτικοακουστικής δημιουργίας και την κοινότητας του ανιμέισον.

Παράλληλα, στα πλαίσια των success stories ελληνικών animation με διεθνή αναγνώριση, παρουσιάστηκε και η έως τώρα πορεία από την σειρά κινουμένων σχεδίων “My Superhero Husband” των αποφοίτων του ΑΚΤΟ προγράμματος σπουδών BA (Hons) in Animation & Interactive Media, Αλεξάνδρα Ταγκαλή και η Μικαέλα Κακαρίδη Δεληγιάννη, από την εταιρεία παραγωγής Funny Tales και τον Δημήτρη Καζαντζή (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Στοχευμένες ενέργειες δικτύωσης των επαγγελματιών και των καλλιτεχνών διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Animasyros 2022, όπως το πάρτι της Αγοράς και η καθιερωμένη συνάντηση Meet The Directors, τα οποία υποστηρίχθηκαν από το Media Desk Hellas του ΕΚΚ και την Chiltern Media αντίστοιχα.

Από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ δεν έλειψαν και οι παράλληλες δράσεις, όπως η ανοικτή συζήτηση για τις δημοκρατικές αξίες και το Ανιμέισον σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η παρουσίαση στο κοινό των αποτελεσμάτων του συγχρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα Erasmus+ προγράμματος I_AM Inclusive Education using Animation & Multimedia στο οποίο συμμετείχε ως partner το Animasyros. Επιπλέον, το κοινό του Φεστιβάλ «γνώρισε» τον παλιό ιστορικό κινηματογράφο Ερμή σε μια εκδήλωση που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, μια ζωντανή περφόρμανς που επιμελήθηκε ο Χρήστος Αρτέμης. Τέλος, στην έναρξη του Φεστιβάλ καθώς και στο πάρτι της Αγοράς ο εικαστικός καλλιτέχνης Φίλιππος Τσιτσόπουλος παρουσίασε το έργο του σε επιμέλεια της Ελένης Γουρνέλου.

people entering a building
people smiling
people inside a theater
people smiling
people talking
people talking
people sitting in stairs
people looking a video wall

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ