ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΟΜΑΔΑ

Βιργινία (Τζίνα) Σκιαδά 

Αρχιτέκτονας – Ανθρωπολόγος 

  • Πτυχίο Αρχιτέκτονα-Μηχανικού, ΕΜΠ, Αθήνα
  • ΜΑ Urban Applied Anthropology, City University New York, NYC
  • PhD Anthropology, New School for Social Research, NYC

Δρ Σκιαδά Βιργινία (Τζίνα) Αρχιτέκτονας Ανθρωπολόγος PhD.
Πεδία έρευνας, συγγραφής και διδασκαλίας: Αρχιτεκτονική / Design / Ανθρωπολογία / Υλικός πολιτισμός /Πολιτισμική αλλαγή / Κοινωνικο-πολιτισμική διαφορετικότητα / Διαπολιτισμική Επικοινωνία / Φύλο και χώρος / Οπτική Ανθρωπολογία.

Σπούδασε Αρχιτέκτονας-Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και, εν συνεχεία, πήρε Master στην Εφαρμοσμένη Αστική Ανθρωπολογία (CUNY, City University της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ) και διδακτορικό (PhD) στην Ανθρωπολογία (New School for Social Research της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ) με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση και του New School for Social Research. Παράλληλα, παρακολούθησε 2ετές πρόγραμμα υφαντικής (weaving design) στο Parsons School of Design (ΝΥC) και ειδικό σεμινάριο παραδοσιακής υφαντικής της Γουατεμάλας.

Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο βασίζεται σε επιτόπια ανθρωπολογική έρευνα στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη, και εστιάζει σε θέματα υλικού πολιτισμού (κτίριο, κόσμημα, ρούχο) και έμφυλες σχέσεις.

Διδάσκει «Ανθρωπολογία και Design» στο AKTO Art & Design College / Middlesex University London, και το μάθημα «Φύλο και Χώρος» στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ως επισκέπτρια καθηγήτρια. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.