ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΟΜΑΔΑ

Θανάσης Μπάμπαλης  

Σχεδιαστής Προϊόντων 

  • Master Of Arts In Furniture Design, ROYAL COLLEGE OF ART, London, England
  • BA (Honors) in Furniture and Product Design and Technology LONDON METROPOLITAN UNIVERSITY, London

Ο Θανάσης Μπάμπαλης είναι σχεδιαστής προϊόντων, με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε βιομηχανικό σχεδιασμό προιόντων στο London Metropolitan University και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Royal College of Art στο Λονδίνο, Αγγλία.

Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στο Λονδίνο και συνεχίστηκε στην Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε για επτά χρόνια σε εταιρείες όπως η Dimensional Media Associates Inc. και η Dakota Jackson Inc. Το 2003, επέστρεψε στην Ελλάδα και άνοιξε το δικό του σχεδιαστικό γραφείο όπου, μέχρι σήμερα, σχεδιάζει για ένα μεγάλο εύρος πελατών.

Το 2005 ξεκίνησε, παράλληλα, την ακαδημαϊκή του καριέρα διδάσκοντας Σχεδιασμό προϊόντων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα συνεχίζει να διδάσκει στον ΑΚΤΟ.

Το 2014, σε συνεργασία με τον product designer Κωνσταντίνο Χούρσογλου, δημιούργησε την εταιρεία www.shibui.ch με σκοπό την δημιουργία και διάθεση απλών αντικειμένων καθημερινής χρήσης. 

Πολλές σχεδιαστικές δουλειές έχουν βραβευτεί από Διεθνείς και ελληνικούς οργανισμούς και εταιρείες όπως: τα βραβεία BIGSEE Awards 2019 (Slovenia), τα βραβεία WWWWR awards by the Dieline (USA 2015), τα βραβεία ΕΒΓΕ (GR 2011), το βραβείο Dieline Award 2010 (USA), το βραβείο Green Good Design 2011 (USA), το βραβείο καινοτομίας από το British Standards Institute (1996), το βραβείο Royal Society of Arts (UK 1994 and 1995), το βραβείο του Υπουργείου Ανάπτυξης (2007), διάκριση σε καλλιτεχνικό διοαγωνισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (2007), πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Furnidec – Hellexpo (GR, 1994 and 1995), πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Dromeas SA design competition (GR, 2006) κ.λπ.

Συμμετείχε και ηγούνταν της ομάδας που σχεδίασε την ειδική έκδοση του πιάνου Steinway, για τον εορτασμό των 300 χρόνων από τη δημιουργία του πρώτου οργάνου (2010).  Πολλές δημιουργίες του έχουν χρησιμοποιηθεί ως κύρια μέρη σκηνογραφίας στο τηλεοπτικό κανάλι της Αγγλίας Channel 4, στην εκπομπή “Don’t Forget your Toothbrush”, στην ταινία “Sliding Doors” (1998) του σκηνοθέτη Peter Howitt και σε πλειάδα διαφημιστικών spots.

Έχει εκθέσει πολλές φορές τη δουλειά του σε: Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Σαιντ Ετιέν, Ντουμπάι, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Website