Οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) στην καθημερινότητά μας είναι όλο και συχνότερες ενώ αναμένεται τα επόμενα χρόνια να έχουν κυρίαρχο ρόλο στο σύνολο των επιστημονικών πεδίων και κλάδων.
Μέσα από τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες θα αναλύσουμε παραδείγματα και εφαρμογές στα οποία η ΤΝ και η Επαυξημένη Πραγματικότητα έχουν κεντρικό ρόλο, συμβάλλοντας στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας.
Το Webinar απευθύνεται σε επαγγελματίες από το χώρο του Design, σε καλλιτέχνες, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.
Θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 15/12/2021 και ώρες 18:30 – 21:00
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και στους συμμετέχοντες θα δοθεί αντίστοιχη βεβαίωση (Certificate of Attendance).
Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική εγγραφή εδώ
Στους συμμετέχοντες θα σταλεί σύνδεσμος για την είσοδο τους στην πλατφόρμα και την παρακολούθηση του σεμιναρίου.
Θεματικές ενότητες
Α’ ενότητα
Η Τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο Τέχνης
Η τεχνητή νοημοσύνη, πως την χρησιμοποιούμε ως εργαλείο γενικά, μεγάλες καινοτομίες σε διάφορους τομείς. Η τεχνητή νοημοσύνη στην Τέχνη. Έργα τέχνης με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, παραδείγματα. Εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης στην επεξεργασία εικόνας και βίντεο, παραδείγματα.
Εισηγητής: Θεόδωρος Ράντος / Σχεδιαστής Διαδραστικών Εγκαταστάσεων Χωρικής Επαυξημένης Πραγματικότητας (Spatial Augmented Reality)
Β’ ενότητα
Η Επαυξημένη Πραγματικότητα ως νέο μέσο πολιτικής σάτιρας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης
Σε έναν μεταβατικό κόσμο, από το φυσικό στο ψηφιακό, η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality) αναδεικνύεται σε μια νέα γλώσσα επικοινωνίας και μέσο εκδημοκρατισμού των τρόπων αφήγησης. Το έργο STASIS HELLAS, που θα παρουσιαστεί, αξιοποιεί την τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας σε μορφή εφαρμογής για να ευαισθητοποιήσει σε θέματα κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού.
Εισηγητής: Γιάννης Σκουρογιάννης / Παραγωγός της εφαρμογής Stasis Hellas
Γ’ ενότητα
Adobe & Τεχνητή Νοημοσύνη (Adobe Sensei)
Το Adobe Photoshop τα τελευταία χρόνια μέσα από συνεχείς μελέτες, έχει ενσωματώσει σε μια μεγάλη γκάμα εργαλείων και παλετών, αρκετά στοιχεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Γρήγορες και εξελιγμένες επιλογές και μάσκες με τις τεχνικές Select and Mask και Object selection, την αντικατάσταση ουρανού – φόντου με το Sky replacement, τα εκπληκτικά Neural filters που ενσωματώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να ξεχάσουμε και την τεχνολογία Content Aware που κάνει θαύματα! Eξυπνη εύρεση εικόνων και γραφικών μέσω του stock.adobe.com
Εισηγητής: Σπύρος Παπαβασιλείου / Graphic Designer – Adobe Certified Instructor – Expert
Δ’ ενότητα
Empathy Ambassadors, ο ρόλος των σχεδιαστών στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ένα νέο τοπίο που μεταλλάσσει τη σχέση του ανθρώπου με την κοινωνία και το περιβάλλον. Σε αυτό το νέο τοπίο ο σχεδιαστής καλείται να αποτελέσει τον σύνδεσμο μεταξύ ανθρώπου και τεχνητής νοημοσύνης. Ποιές είναι λοιπόν οι νέες προκλήσεις και οι αναγκαίες δεξιότητες;
Εισηγητής: Αριστοτέλης Σκαμάγκης / Digital Product Designer
Την παρουσίαση συντονίζει η κα Πόπη Αναστούλη / Product Developer – Marketeer
Σύντομα Βιογραφικά εισηγητών:
Ο Θεόδωρος Ράντος ασχολείται με δύο πράγματα συστηματικά, την Τέχνη και την Τεχνολογία. Από το 1998 άρχισε να πειραματίζεται, με τα τότε πρώτα εργαλεία ψηφιακής τέχνης. Το 2008 αποφοιτά από τον τμήμα Πληροφορικής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και εργάζεται ως πληροφορικός ενώ παράλληλα συνεχίζει την ενασχόλησή του με την ψηφιακή τέχνη. Το 2011 ξεκινά τα πρώτα projection mapping σε εσωτερικό χώρο. Το 2014 μετακομίζει στην Γερμανία όπου δραστηριοποιείται στον τομέα των διαδραστικών εγκαταστάσεων για 5 χρόνια. Τα τελευταία 3 χρόνια με την επιστροφή του στην Ελλάδα ως και σήμερα, συνεργάζεται με την εταιρεία Interactive Light Designs (https://www.ild.gr/) στη Λάρισα, ως υπεύθυνος έργων χωρικής επαυξημένης πραγματικότητας. Από το 2018 ασχολείται και αξιοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στα ψηφιακά του έργα.
Ο Γιάννης Σκουρογιάννης ασχολείται με το χώρο του ψηφιακού πολιτισμού ως
διοργανωτής και παραγωγός από το 1998. Έχει ασχοληθεί με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή ολιστικών τοπίων και εμπειριών που συνδυάζουν το εικονικό με το φυσικό, για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Σχεδιάζει προωθητικές καμπάνιες στα Social Media και Mixed Reality δράσεις. Ειδικεύεται στην έρευνα για την ανάπτυξη τρόπων επικοινωνίας με κύριο εργαλείο το τηλέφωνο και την διοργάνωση phygital δράσεων στο δημόσιο χώρο. Είναι παραγωγός της εφαρμογής Stasis Hellas – www.Stasishellas.gr
Ο Αριστοτέλης Σκαμάγκης είναι βιομηχανικός σχεδιαστής με εξειδίκευση στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την στρατηγική του Design. Είναι κάτοχος MSc IID από το Brunel University, και συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα στον χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού. ‘Έχει διατελέσει σχεδιαστής σε διαφόρους οργανισμούς χτίζοντας μια ευρεία εμπειρία τόσο στο χώρο του τρισδιάστατου σχεδιασμού, όσο και στον σχεδιασμό ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Η έρευνα του ασχολείται με την μηχανική της εμπειρίας και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Από το 2006 διδάσκει Design Management στο ΜΑ in Design του ΑΚΤΟ.
Ο Σπύρος Παπαβασιλείου είναι Graphic Designer και πιστοποιημένος εκπαιδευτής Adobe Certified Instructor – (ACI) στα: Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign και Adobe Acrobat. Από το 2006 μέχρι και το 2014 εργάστηκε στην Άνοδος ΑΕ (Adobe Authorized distributor and Adobe Authorized Training Center) ως γραφίστας και εκπαιδευτής των εφαρμογών της Adobe. Από το 2014 συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης, με τις διαφημιστικές Melon Advertising και XYZdesign. Είναι διαχειριστής και εκπαιδευτής στο creativetraining.gr Έχει πάνω από 15 χρόνια εκπαιδευτική εμπειρία σε δημόσιους οργανισμούς, εφημερίδες, περιοδικά, εκδοτικούς οίκους, διαφημιστικές εταιρείες, τυπογραφεία, γραφίστες και φωτογράφους. Παράλληλα δραστηριοποιείται με την σχεδίαση και τεχνική επεξεργασία ψηφιακών βιβλίων (ebooks).
Η Πόπη Αναστούλη σπούδασε στο Λονδίνο Product development στο LCF του University of the Arts London. Eξειδικεύτηκε περεταίρω στο LCF στο Image Making, ενώ, για τις μεταπτυχιακές της σπουδές επέλεξε ΜΒΑ με κατεύθυνση στο Marketing & τις Εφαρμοσμένες Τέχνες. Μέσω των σπουδών και της πολυετούς εργασιακής της εμπειρίας στην Ελλάδα, την Αγγλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, απέκτησε βαθιά εμπειρία στον ευρύτερο χώρο της τέχνης και του ντιζάιν σε επίπεδο σχεδιασμού, ανάπτυξης, συντονισμού και επιμέλειας, καθώς επίσης στρατηγικής & επικοινωνίας σε παραδοσιακά και online μέσα εμπορικής δραστηριότητας. Από το 2008 βρίσκεται σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς οργανισμούς, δημιουργικές ομάδες εταιρειών, ομάδες πωλήσεων και σχεδιαστές με στόχο τη βαθιά καλλιέργεια αισθητικής και στρατηγικής ανάπτυξης.