Master of Arts in Photography & Visual Language

Master of Arts in Design

Tο πρώτο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με εξειδίκευση στη Φωτογραφία
και στις Καλές Τέχνες είναι γεγονός!

Το Master of Arts in Photography & Visual Language είναι το μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα, που εξειδικεύεται στη Φωτογραφία και στην Οπτική Γλώσσα.

Η φιλοσοφία του προγράμματος ενισχύει τον πειραματισμό με διάφορα οπτικά μέσα, παρέχοντας εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από τη φωτογραφική γλώσσα, τις τεχνικές και την εννοιολογική υπόσταση της Φωτογραφίας, μελετώντας την ως τέχνη, ως μέσο επικοινωνίας και ως εργαλείο οπτικοποίησης της πραγματικότητας.

Απευθύνεται σε πτυχιούχους Φωτογραφίας, Καλών Τεχνών, Visual Design και Κινηματογράφου αλλά και σε επαγγελματίες συναφών γνωστικών πεδίων όπως: Art Direction, Film Direction, Video Production, Φωτογραφία Μόδας, Documentary Photography, Διαφημιστική Φωτογραφία κ.ά., οι οποίοι επιθυμούν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σε επαγγελματικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο και, παράλληλα να αποκτήσουν μία διακλαδική αντίληψη γύρω από τους τρόπους έκφρασης με οπτικοακουστικά Μέσα.

Στόχοι του προγράμματος

Το πρόγραμμα στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων που θα βοηθήσουν στην βαθιά αντίληψη της οπτικής γλώσσας. Ταυτόχρονα, στοχεύει στην ανάπτυξη των πρακτικών δεξιοτήτων των σπουδαστών, ώστε να εξελιχθούν ως επαγγελματίες Φωτογράφοι και Visual Designers, καθιστώντας τους ικανούς να “παράξουν” καινοτόμες ιδέες και έργα υψηλής ποιότητας.

Το εκπαιδευτικό περιβάλλον δίνει στον υποψήφιο τη δυνατότητα, να συνδυάσει τις δημιουργικές και επαγγελματικές του γνώσεις μέσα από σύγχρονες τεχνολογίες. Επιπλέον, δίνει έμφαση στην έρευνα και ανοίγει τους ορίζοντές των σπουδαστών μέσα από την κριτική ανάλυση, τον πειραματισμό και τη δημιουργική εξερεύνηση της σύγχρονης εικόνας.

Η δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος επιτρέπει στους σπουδαστές κατ’ αρχήν να αξιοποιήσουν το ακαδημαϊκό τους παρελθόν ώστε να αναπτύξουν τις θεωρητικές και πρακτικές τους γνώσεις. Ταυτόχρονα, “διαβάζοντας” τη Φωτογραφία πολύπλευρα και μέσα από το πρίσμα όλων της των εκφάνσεων (εικαστικά, τεχνικά, τεχνολογικά και ερευνητικά) θα μπορέσουν να εξελιχθούν και, ως απόφοιτοι, θα είναι σε θέση να παίξουν ενεργό ρόλο στον ευρύτερο χώρο της Εικόνας και των Οπτικών Μέσων.

Δομή του προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι διδακτικές ενότητες (modules), οι οποίες αναπτύσσονται σε τρία εξάμηνα και οδηγούν στην απόκτηση 180 credits.

Το πρόγραμμα MA in Photography & Visual language εξετάζει ποικίλους τομείς που αφορούν στη Φωτογραφία: η Φωτογραφία ως Δημιουργική Έκφραση & ως Μέσο Οπτικής Επικοινωνίας καθώς και, η σχέση της με τα άλλα Οπτικά Μέσα, Εμβάθυνση σε σύγχρονους τρόπους Παρουσίασης (φεστιβάλ, γκαλερί, μουσεία, εκδότες κ.ά.), Φωτογραφία και Νέες Τεχνολογίες της Εικόνας, Διαχείριση Φωτογραφίας (Management, Budgeting, Επικοινωνία & Marketing), Νομικά Θέματα (ηθική και δεοντολογία του μέσου, πνευματικά δικαιώματα).

Έτσι οι σπουδαστές, θα έχουν αποκτήσει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων πάνω στα είδη της Φωτογραφίας και τους συσχετισμούς της ώστε να μπορούν να επιλέξουν σε ποιο θέμα θα εξειδικευτούν, στο πλαίσιο της Διπλωματικής τους Εργασίας (Main Project).

Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι, μετά την ψήφιση νέων μέτρων και τη λήψη Υπουργικών Αποφάσεων από το 2012, ως προς την εφαρμογή των Νόμων 4046/2012 και 4093/2012, καθίσταται επιπλέον εφικτή η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας για τους πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών. Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους που αποκτούν πανεπιστημιακά πτυχία, καθώς και μεταπτυχιακά, μέσω Κολλεγίων, όπως ο ΑΚΤΟ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (άρθρο 13 του Νόμου 4148/2013).

Εδώ, μπορείτε να δείτε μερικές αποφάσεις που αφορούν σε αποφοίτους του ΑΚΤΟ (για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία των αποφοίτων και του πρωτοκόλλου των αιτήσεών τους).

Ενημερωθείτε εδώ για το πρόγραμμα Υποτροφιών – Εκπτώσεων και Οικονομικών Διευκολύνσεων που απευθύνεται σε αριστούχους αποφοίτους κατόχους πτυχίου Bachelor, σε αριστούχους αποφοίτους δημοσίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και σε σπουδαστές που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, κάτοχοι κάρτας ανεργίας κλπ).

Πραγματοποιήστε την εγγραφή σας τώρα και επωφεληθείτε υποτροφίες – έκπτωση στα δίδακτρα έως 2.100 ευρώ και έναν ευέλικτο οικονομικό διακανονισμό έως και 15 μηνιαίες καταβολές.

Για να ενημερωθείτε αναλυτικά για την έκπτωση που δικαιούστε, μπορείτε να επικοινωνήσετε, σήμερα με τη Γραμματεία: information@aktocollege.gr | 210 5230130 (Αθήνα) – 2310 221231 (Θεσσαλονίκη).

 

Σας καλωσορίζω σε μια διεξοδική διερεύνηση της φωτογραφικής εικόνας και των ποικίλων εκφάνσεων & πρακτικών της.

Η Φωτογραφία είναι ένα βασικό εργαλείο επικοινωνίας στη σύγχρονη τεχνολογική εποχή, καταγράφοντας γεγονότα, αποτυπώνοντας περιστατικά, ανασύροντας μνήμες και συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Έχει επίσης αποτελέσει ένα σημαντικό εικαστικό μέσο για τη δημιουργία επινοημένων καταστάσεων και τόπων, την απεικόνιση φαντασιακών ταυτοτήτων μέσα από αυτο-φωτογραφίσεις και πορτραίτα καθώς και την ανάδειξη πρακτικών που συμβάλλουν στην κατανόηση υβριδικών μορφών της “πραγματικότητάς” μας.

Tο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master of Arts in Photography & Visual Language παρουσιάζει θεωρίες, μεθοδολογίες έρευνας και στρατηγικές που εντάσσουν τη Φωτογραφία στο επίκεντρο της διαρκώς αναπτυσσόμενης εποχής των εικόνων. Δίνει τη δυνατότητα πειραματισμού σε διάφορα είδη της φωτογραφικής εικόνας, αλλά και στους τρόπους παρουσίασης και διαχείρισής της τόσο στο φυσικό χώρο με τη μορφή έκθεσης ή ως έντυπη έκδοση, όσο και στον εικονικό χώρο του διαδικτύου. Διερευνά επίσης, τη σχέση της Φωτογραφίας και των Εικαστικών Τεχνών με αναδυόμενες τεχνολογίες εικόνας και εξετάζει πρακτικές συνδυασμού της σε ψηφιακές απεικονίσεις και εφαρμογές, βίντεο προβολές ή και διαδραστικές εγκαταστάσεις.

Με γνώμονα τον κριτικό ενθουσιασμό για την καινοτομία, τον επαγγελματισμό, τη διάθεση για συνεργασία και την αφοσίωση στην ερευνητική διαδικασία, ο στόχος του προγράμματος είναι να ανακαλύψετε τη δική σας Οπτική Γλώσσα και να εντοπίσετε τους τρόπους με τους οποίους θα την αξιοποιήσετε στην ευρύτερη δημιουργική βιομηχανία της εικόνας.

Μαρία Πασχαλίδου
Εικαστικός Καλλιτέχνις | Φωτογράφος | Ερευνήτρια
MFA, Photography
PhD, Imaging & Creative Technologies
Διευθύντρια Προγράμματος Master of Arts in Photography & Visual Language

 

Το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με δύο εναλλακτικούς τρόπους φοίτησης:

Full Time | Μονοετές πρόγραμμα πλήρους φοίτησης με διάρκεια 12 μήνες
Η φοίτηση απαιτεί προσέλευση τρία απογεύματα την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου, δύο απογεύματα την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου και ατομικές συναντήσεις με ειδικό καθηγητή (supervisor) για την υλοποίηση της Διπλωματικής Εργασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού εξαμήνου.

Part Time | Διετές πρόγραμμα με διάρκεια φοίτησης 21 μήνες
Η φοίτηση είναι η ίδια με τη full time εκδοχή όσον αφορά την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών ενοτήτων, προβλέπεται όμως διπλάσιος χρόνος για την εκπόνηση όλων των εργασιών. Έτσι, όσοι σπουδαστές επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα εξεταστούν στις επιμέρους εργασίες τους με μεγάλη χρονική άνεση. Σε αυτή την περίπτωση, η απονομή του τίτλου σπουδών γίνεται ένα χρόνο αργότερα σε σχέση με το πρόγραμμα πλήρους φοίτησης.

1ο εξάμηνο σπουδών

2ο εξάμηνο σπουδών

3ο εξάμηνο σπουδών - Main Project

 

Μαρία Πασχαλίδου
Εικαστικός Καλλιτέχνις – Φωτογράφος – Ερευνήτρια / Programme Leader

Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και Φωτογραφία στη σχολή Focus School of Photography & New Technologies, στην Αθήνα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών τριετούς φοίτησης (MFA Photography, Columbia College Chicago, ΗΠΑ) και Διδάκτωρ (PhD, Imaging and Creative Technologies, De Montfort University, Leicester, Αγγλία). Είναι εικαστικός καλλιτέχνις και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις διευρυμένες χρήσεις του φωτογραφικού μέσου, την οπτικοποίηση αφηγήσεων, το βίντεο, τις συμμετοχικές επιτελέσεις και τις διαδραστικές εγκαταστάσεις. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις, φεστιβάλ και projects τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Αυστραλία και την Ασία. Διδάσκει στον ΑΚΤΟ από το 2008, Φωτογραφία (constructed photography reality) και Ψηφιακές Τεχνολογίες Εικόνας & Video.

Κατερίνα Αποστολίδου
Εικαστικός

Η Κατερίνα Αποστολίδου σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές της στο Ecole National de Beaux Arts στο Παρίσι. Στη καλλιτεχνική της πρακτική χρησιμοποιεί σαν μέσο κυρίως το βίντεο και το σχέδιο, κάποιες φορές συνδυαστικά. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε πέντε ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει στον ΑΚΤΟ από το 1992 και από το 2008 είναι Διευθύντρια του προγράμματος Fine Art and New Media ΑΚΤΟ/Middlesex University.

Ελένη Μουζακίτη
Visual Artist – Curator – Editor

Η Ελένη Μουζακίτη είναι εικαστική καλλιτέχνις – φωτογράφος, εισηγήτρια σεμιναρίων φωτογραφίας, σύμβουλος ανάπτυξης φωτογραφικών πρότζεκτς & συγκρότησης πορτφόλιο και επιμελήτρια φωτογραφικών εκθέσεων – εκδόσεων. Έχει σπουδάσει Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στο FU Βερολίνου και στη Χαιδελβέργη. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (ΜΑ) στον τομέα της Εικόνας και Επικοινωνίας από το Goldsmiths College, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορικό τίτλο (PhD) στη Φωτογραφία ως καλλιτεχνική πρακτική από το School of Art, Design and Technology, του Πανεπιστημίου του Ντέρμπυ. Υπήρξε υπότροφος του DAAD, του Ι.Κ.Υ. και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλ. Σ. Ωνάσης. Έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές, ομαδικές εκθέσεις και σε φωτογραφικά φεστιβάλ διεθνώς. Έργα της φιλοξενούνται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Λάμπρος Παπανικολάτος
Φωτογράφος – Art Management Consultant

Ο Λάμπρος Παπανικολάτος σπούδασε Marketing Communication, Διαφήμιση & Multimedia στην Ελλάδα (ΤΕΙ Αθήνας) και στην Ολλανδία (ΗΕΒΟ, Χάγη). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φωτογραφία στην Πράγα (Academy of Performing Arts / FAMU). Υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του Ιδρύματος Fulbright. Παράλληλα, απέκτησε εμπειρία στην οργάνωση παραγωγής και συντονισμό πολιτιστικών εκδηλώσεων, μέσω επιτυχημένων συνεργασιών με διεθνή φωτογραφικά φεστιβάλ και πολιτιστικούς οργανισμούς στο εξωτερικό (Houston FotoFest, Festival of Light, European Month of Photography). Έργα του εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή του Museum of Fine Arts στο Χιούστον των ΗΠΑ καθώς και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την επιμέλεια φωτογραφικών εκδόσεων και εκθέσεων ενώ διδάσκει φωτογραφία στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων (asfaphotocourses) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Tεχνών στην Αθήνα.

Supervisors - Επισκέπτες καθηγητές

 

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα περνούν από συνέντευξη σε επιτροπή αξιολόγησης, που ορίζεται ειδικά για το σκοπό αυτό, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεντεύξεων είναι να ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. Να είναι Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. ή Ανώτατων και Ανώτερων Σχολών του εξωτερικού στις προαναφερθείσες ή συναφείς σε αυτές ειδικότητες.

2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να γίνουν δεκτοί ως υποψήφιοι, επαγγελματίες με αποδεδειγμένη -τουλάχιστον- πενταετή επαγγελματική εμπειρία υψηλού επιπέδου, χωρίς τα προαναφερθέντα τυπικά ακαδημαϊκά προσόντα.

Για τη συμπλήρωση της Αίτησης Εισαγωγής στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η προσκόμιση των εξής δικαιολογητικών:

  1. Επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου.
  2. Αναλυτική βαθμολογία (για το σύνολο των ετών φοίτησης).
  3. Αναλυτικό βιογραφικό.
  4. Έκθεση τετρακοσίων (400) λέξεων, στην οποία ο υποψήφιος περιγράφει το θέμα που τον ενδιαφέρει να μελετήσει – εμβαθύνει.
  5. Συστατικές επιστολές (εφόσον υπάρχουν).
  6. Βεβαιώσεις επαγγελματικής εμπειρίας (εφόσον υπάρχουν).
  7. Portfolio εργασιών (ο πλήρης φάκελος εργασιών του υποψηφίου παρουσιάζεται σε ατομική συνέντευξη).

Πρόγραμμα Υποτροφιών

143;18;topLeft;topRight
141;18;topLeft;topRight
181;18;topLeft;topRight
89;18;topLeft;topRight
110;20;topLeft;topRight
114;18;topLeft;topRight

 

British Accreditation Council

 

QAA


Middlesex University Partner

Master of Arts in Photography & Visual Language 29/05/2018

Campus Αθήνας

Ευελπίδων 11Α (έναντι Πανελληνίου Γ.Σ.)
Αθήνα, 113 62
Τηλ: 210 52 30 130, Fax: 210 38 13 700

Campus Θεσσαλονίκης

26ης Οκτωβρίου 38-40 & Ανδρέου Γεωργίου
(δίπλα στο MET HOTEL) Θεσσαλονίκη, 546 27
Τηλ: 2310 221 231, Τηλ/Fax: 2310 544 723


information@aktocollege.gr
face to face