ΑΚΤΟ Innovation Lab + Φάρος Τυφλών + Ιntracom = Smart Guide

Η συσκευή που θα αλλάξει την καθημερινότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης, σχεδιάζεται στο ΑΚΤΟ Innovation Lab, υπό την καθοδήγηση του Φάρου Τυφλών και σε συνεργασία με την Ιntracom

Σε ένα εργαστήριο γεμάτο μακέτες και ψηφιακά σχέδια, η ομάδα των Product Designers του ΑΚΤΟ Innovation Lab εργάζεται εδώ και μερικούς μήνες πάνω στο Smart Guide -στο νέο εγχείρημα του Φάρου Τυφλών Ελλάδας- προκειμένου να διευκολύνει μια για πάντα την καθημερινότητα των μη και μερικώς βλεπόντων.

Το Smart Guide είναι μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή πλοήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης, η οποία ανιχνεύει και ειδοποιεί για εμπόδια στον χώρο. Εμπνευστής της καινοτόμου συσκευής είναι ο μηχανικός Γιώργος Καρκούλιας και Διευθυντής του Σωματείου Φάρος Τυφλών που, ως μη βλέποντας ο ίδιος, πήρε την π ρωτοβουλία να σχεδιάσει το πρώτο δείγμα της συσκευής και το ηλεκτρονικό της κύκλωμα, ορίζοντας τις απαιτούμενες λειτουργίες της συσκευής.

Η συγκεκριμένη ιδέα βραβεύτηκε από τον Φορέα Ελληνικής Επιχειρηματικότητας, που ανέλαβε τη χρηματοδότηση του έργου -και των πρώτων 70 τεμαχίων που θα κατασκευαστούν- με την υποστήριξη της εταιρείας Intracom η οποία, με τη σειρά της, ανέλαβε να συμβάλλει στην εκτύπωση των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Τότε ήταν που κλήθηκε το τμήμα Product & Design Innovation του ΑΚΤΟ, για το σχεδιασμό του κελύφους της συσκευής Smart Guide. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους και, κάνοντας την απαραίτητη σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές συσκευές του εξωτερικού, οι σπουδαστές στόχευσαν αφενός μεν στην χαμηλή τιμή παραγωγής της συσκευής αφετέρου δε, στην καλύτερη δυνατή εργονομική μελέτη προκειμένου η συσκευή να είναι μικρή σε μέγεθος, διευκολύνοντας έτσι περαιτέρω τον χρήστη.

Για το σχεδιασμό της συσκευής Smart Guide εργάστηκαν οι σπουδαστές μας Γιάννης Μάντζαρης, Νίκη – Δανάη Χανιά, Νόρα Ρέππα, Τατιάνα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ανεμάς, Ναταλία Γεμελιάρη, Γιώργος Πάλλης, Ηλίας Χατζηγιάννης και Έλενα Ιωαννίδου, υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους & product designers Xριστίνας Σκουλούδη και Γιάννη Γεωργαρά.

back_button

Campus Αθήνας

Ευελπίδων 11Α (έναντι Πανελληνίου Γ.Σ.)
Αθήνα, 113 62
Τηλ: 210 52 30 130, Fax: 210 38 13 700

Campus Θεσσαλονίκης

26ης Οκτωβρίου 38-40 & Ανδρέου Γεωργίου
(δίπλα στο MET HOTEL) Θεσσαλονίκη, 546 27
Τηλ: 2310 221 231, Τηλ/Fax: 2310 544 723


information@aktocollege.gr
Seminars March 2017